Geen asielzoekers opvang in Centrum Breda

Quoted post

gast

#1267 Hypocratie ten top

2015-09-03 05:57

Dijkhoff maakt radicale draai

Telegraaf 3-9

Asielzoekerscentra zorgen voor overlast en criminaliteit en dat er momenteel veel vluchtelingen naar Nederland komen, is nog geen excuus om in de gemeente een opvang te beginnen. Het zijn de woorden van staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie), die op dit moment lokale politici oproept om ’stoer’ te zijn en vreemdelingen in hun gemeente op te nemen.

 

In 2010 had de bewindsman zelf heel andere stoere woorden. Hij was toen VVD-lijsttrekker in Breda en liet op Bredavandaag een, nu opzienbarend, opinieartikel plaatsen.

De Bredase VVD was onder zijn bewind destijds sterk tegen een asielzoekerscentrum. Als eerste reden wordt in het artikel de veiligheid genoemd. „Wij hebben het ook niet verzonnen, maar ervaring leert dat een asielzoekerscentrum overlast en criminaliteit met zich meebrengt. Winkeldiefstal, rondhangen, auto-inbraken, opstootjes.”

De bewindsman blijkt op meer punten compleet gedraaid. Waar Dijkhoff nu burgemeesters oproept hem te helpen met het argument dat de instroom zo hoog is, moest hij daar in 2010 zelf niets van weten. Toen was de hoge instroom volgens hem vooral te wijten aan falend kabinetsbeleid en dus niet het probleem van Breda. Vreemdelingen opvangen zou dweilen met de kraan open zijn.

„Het was een andere mening, in een andere situatie”, reageert Dijkhoff nu. Volgens hem ligt de hoge instroom momenteel wel aan de vele brandhaarden, wat opvang terecht maakt.

Reacties

jan

#1269 Re: Hypocratie ten top

2015-09-03 06:07:19

#1267: gast - Hypocratie ten top 

 Ach ja, onze beroepspolitici zijn al heel lang de weg kwijt. kijk maar eens hoe oprecht de leugenachtige uitspraken van onze godvrezende medemensen zijn.

 

CU’ers geven zelf niet thuis

 

Geen van de vijf ChristenUnie-Kamerleden wil op dit moment zijn huis openstellen voor vluchtelingen. Terwijl de fractie Nederlanders wil stimuleren om een asielzoeker in huis te nemen, zijn de CU-parlementariërs niet van plan om nu zelf de daad bij het woord te voegen.

 

CU-leider Slob heeft het ’niet overwogen’. „We zijn aan het verhuizen. We gaan van een groter naar een kleiner pand. Het is nu niet de situatie om over dit soort dingen na te denken”, vindt hij. Bij de indiener van het plan, CU-Kamerlid Voordewind, is er momenteel op dit moment extra ruimte in huis, laat hij weten. „Onze zoon is net getrouwd, dus we hebben een kamer vrij.” Maar hij is er nog niet over uit of die lege plek moet worden opgevuld door een asielzoeker. „We hebben het in discussie”, zegt hij.

Fractiegenote Schouten heeft het „wel overwogen. Ik ben namelijk wel van ’practice what you preach’. Maar ik heb een puber en ben vaak weg. Dit plan is niet voor iedereen weggelegd”, aldus het Kamerlid. Ook haar collega Dik vindt het idee niet in haar straatje passen. „Het is wel door me heen gegaan, maar zo’n afweging hangt wel samen met je thuissituatie.” CU-Kamerlid Segers kan nog niet zeggen of hij een vluchteling in huis neemt of niet. „De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik dat nog met vrouw en kinderen moet bespreken. Als het zover zou komen, zouden namelijk twee van zijn drie dochters bij elkaar op de kamer moeten. „Ik maak nu geen harde belofte om iemand in huis te nemen, maar wel de belofte om het aan de keukentafel te bespreken.”

CU adopteerde het voorstel van een Duitse organisatie. In Berlijn worden vluchtelingen gekoppeld aan particulieren die hun huis voor ze openstellen. Zo’n 800 stadsbewoners hebben dat inmiddels gedaan. Voor Nederland zou het ook soelaas kunnen bieden, denkt Voordewind. Zeker nu een groeiend aantal asielzoekers met een verblijfstatus voorrang krijgt bij het vinden van een goedkope huurwoning boven Nederlandse huurders, die soms al jaren op de wachtlijst staan.

Minister Blok (Wonen) gaat het CU-plan voorleggen aan gemeenten om in kaart te brengen wat de haken en ogen eraan zijn. Hij wijst erop dat het nu al mogelijk is om asielzoekers met een verblijfsvergunning in huis te nemen. In sommige gevallen is er wel een gemeentelijke vergunning nodig.