Te Veel Kabels op onze Gevels - België
DE CONTEXT
Het bedrijf DIGI COMMUNICATIONS BELGIUM, gezamenlijke onderneming van Digi (Roemenië) en Citymesh (België), dat zichzelf omschrijft als "low-cost", heeft recent een vergunning ontvangen van het BIPT (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie) om nieuwe glasvezelkabels en verdeelkasten op de Brusselse gevels en overal in België te installeren.
De uitrol van elektronische communicatienetwerken wordt geregeld door de wet van 21 maart 1991 "betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven" (waaronder de artikelen 97 en 99), die in het algemeen in het voordeel is van operatoren die van het BIPT een vergunning kregen, maar die niettemin aan de bewoners bepaalde mogelijkheden biedt om bezwaar te maken tegen het leggen van kabels over hun gevels.
In 2022 specificeerde het BIPT de modaliteiten van de "Klachten aangaande netwerkuitrol", waaronder de formele en informele informatiefasen, die de bewoners moeten beschermen en kunnen leiden tot de opschorting van de werken "totdat het BIPT beslist heeft".
ILLEGALE PRAKTIJKEN VAN DIGI
In de laatste weken zijn de praktijken van DIGI overal waar het zijn kabels legde (Schaarbeek, Sint-Joost, Elsene, Oudergem en andere Brusselse en Belgische gemeenten) al snel onwettig en respectloos ten aanzien van de bewoners en de gemeenten gebleken:
- Soms bereikte de informatie de bewoners slechts nadat de kabel werd aangebracht.
- Honderden "informele" klachten werden door DIGI niet beantwoord en de kabel werd toch op deze gevels aangebracht.
- In sommige gevallen leunden de praktijken van DIGI dicht tegen intimidatie aan daar waar het zijn medewerkers naar de deurdrempels van de tegenstanders stuurde teneinde zich met hun kabel een weg naar binnen te forceren.
- Meermaals hebben wij op het terrein vastgesteld dat de kabelplaatsende Roemeense teams van de directie van DIGI geen lijsten hadden ontvangen van de adressen waar zij de kabel niet konden ophangen omdat een eigenaar bezwaar had gemaakt.
EEN "PREHISTORISCHE" WET DIE MOET WORDEN GEWIJZIGD
De wet van 21 maart 1991 dateert van vóór de liberalisering van de telecomsector, een tijd waarin de enige twee kabels die bestonden van de RTT en Coditel waren, echte overheidsbedrijven van openbaar nut.
Op grond van deze wet, die sindsdien ongewijzigd is gebleven, hebben verschillende commerciële operatoren de macht verworven zich een deel van onze gevels toe te eigenen. Op veel gevels zijn er al meerdere kabels en kasten te veel.
MET HET ONDERTEKENEN VAN DEZE PETITIE VRAGEN WIJ :
- Het onmiddelijk stopzetten van het uitrol van DIGI wegens gebrek aan haar obligaties i.v.m. de wet van 21/03/1991.
- Het verplichte delen van de infrastructuren tussen de verschillende operatoren, (zoals voor electriciteit, gas, spoorwegen, ...)
- Als de gewestelijke wetgeving inzake ruimtelijke ordening dit voorschrijft, dan zouden beschermde gebouwen volledig van kabels en kasten vrijgesteld moeten zijn. Het betreft ons kostbaarste nationale erfgoed.
(Zelfs als zij niet geklasseerd zijn, kunnen wij niet toestaan dat kabels en kasten overal in het land, uitsluitend ten behoeve van commerciële operatoren, onze gevels bedekken, terwijl de eigenaars zelf aan strenge stedenbouwkundige voorschriften zijn onderworpen). - Momenteel mag iedereen zich verzetten (met weinig kans op resultaat) maar meestal beantwoorden de operatoren niet wegens de wet, of gooien ze de informale klachten zelfs weg.
Wij vragen dat alle informele klachten in een gecontroleerd register van klachten belandt, bij BIPT b.v., en niet allen bij de operator.
onder oog van BIPT worden gecontroleerd. - Als een eigenaar werkzaamheden aan zijn gevel wil uitvoeren, is hij bij wet verplicht om de eigenaren van de kabels op de hoogte te stellen. Maar wie vertelt hem wie de eigenaar is van de kabels aan zijn gevel? Niemand weet het vandaag.
In de toekomst zal er dus een gedetailleerde inventaris moeten worden opgesteld voor elk adres, die aan elke eigenaar toelaat de via zijn gevel lopende kabels te identificeren. - Ten slotte moet er op kosten van de telecomoperatoren een garantiefonds worden opgericht om de verwijdering te financieren van kabels die tot niets meer dienen of die technologisch verouderd zijn, zelfs als de operator die de kabel geplaatst heeft, is verdwenen of failliet is gegaan.
Michaël de Borman Neem contact op met de schrijver van de petitie