Zuidplas zeg STOP, tegen de flexwoningen flop!
In de week dat groot in het nieuws is dat flexwoningen een totale flop zijn als oplossing voor de woningcrisis - omdat ze te klein zijn en het veel weerstand oplevert bij omwonenden- , kondigt het college van gemeente Zuidplas aan dat ze 90.000 euro gaan uitgeven aan locatie onderzoek voor de realisatie van flexwoningen voor eigen inwoners en statushouders, "conform de gemaakte afspraken met het COA". Wie in de kleine lettertjes van de bestuursovereenkomst met het COA leest wat deze gemaakte afspraken zijn, realiseert zich dat deze door wethouder Schuurman als 'mooie deal' gepresenteerde overeenkomst met het COA, allesbehalve een cadeautje is voor de inwoners van Zuidplas. We zijn een petitie gestart: Zuidplas STOP de flexwoningen flop! Tekent u ook mee?
Waarom deze petitie?
- de gemeente wil voor 90.000 euro een participatietraject starten met inwoners voor locatieonderzoek, terwijl ze al een voorkeurslijst met locaties hebben klaarliggen. Inwoners zijn na participatietrajecten zoals voor het IJsselpark en de ROL het beu om in de maling te worden genomen!
- de pilot voor flexwoningen is er op gericht om doelstellingen voor het COA te realiseren, en daarvoor draagvlak te vinden. Het is niet gericht op het duurzaam oplossen van de woningvraagstukkken van gemeente Zuidplas. Het is feitelijk een business model. "Doel van de pilot is antwoord te krijgen op de vraag onder welke condities het voor gemeente, COA en andere betrokkenen RENDABEL is om de uitstroom van statushouders op korte termijn te bevorderen door het om niet beschikbaar stellen van flexwoningen door het Rijk."
- Het concept van flexwoningen is een flop - woningzoekenden willen er niet wonen, en de flexwoningen worden niet gerealiseerd vanwege de grote weerstand vanuit omwonenden
- Het college van gemeente Zuidplas heeft in de bestuursovereenkomst met het COA zich verplicht om voorrang te geven aan het huisvesten van lastig plaatsbare statushouders. De financiering van de flexwoningen is gebonden aan deze voorwaarde. In de gemeenteraad is geen debat gevoerd over het beleid m.b.t. het type statushouder ('lastig plaatsbare gezinnen') dat gehuisvest zal worden in de flexwoningen en of dit wenselijk cq uitvoerbaar is. De getekende bestuursovereerkomst flexwoningen wijkt af van de intentieovereenkomst waar de gemeenteraad van Zuidplas over op de hoogte is gesteld;in de intentieovereenkomst is niet gerept over deze voorwaarde die grote consequenties heeft. Het is een deja vu: ook bij de bestuursovereenkomst voor de ROL was dit het geval, dat de getekende bestuursovereenkomst zonder dat de raad daarvan op de hoogte was, essentieel afweek van de versie die bekend was bij de raad.
- Met het oog op de nieuwe wetgeving, is de bestuursovereenkomst die er van uit gaat dat voorrang moet worden gegeven aan doorstroming van statushouders naar reguliere woningen binnen 24 maanden boven 'eigen' inwoners, achterhaald.
We pleiten voor een grondig debat in de gemeenteraad in plaats van het 'uitROLLEN' van dit plan, waar alleen het COA blij van wordt.
Teken deze petitie als u ons initiatief steunt.
Meer weten: lees dit blog over de bestuursovereenkomst met het COA: https://asielopvangzuidplas.nl/blogpost-redactie-asielopvang-zuidplas/petitiie-zuidplas-stop-flexwoningen-flop/
Vriendelijke groet vanuit het bewonersplatform Asielopvang Zuidplas
Platform Asielopvang Zuidplas Neem contact op met de schrijver van de petitie