een veiliger verkeer, voor ons, voor u, voor iedereen! Weg met die belachelijke regels!

Een petitie door scooterbestuurders, voor jou!

De wetgeving is op veel vlakken niet meer van deze tijd, techniek gaat hard. En zo raken de regels achter op de realiteit. Het verkeer is niet iets wat altijd hetzelfde blijft, het veranderd met de tijd.

Deze petitie is voor elke weggebruiker. Van de fietsers op het fietspad, tot de vrachtwagen chauffeurs. Iedereen in het verkeer is afhankelijk van de ander.

 

Wat is er aan de hand?

De scooter wordt populairder, het is een goedkoop vervoersmiddel die je relatief snel van punt A naar B brengt. Ze worden betrouwbaarder, stiller, en steeds zuiniger. Steeds meer mensen prefereren een scooter voor kleine afstanden tegenover de auto. Scooters worden een steeds meer voorkomend vervoersmiddel op de weg en op het fietspad.

Zo zijn er in 2014 ongeveer 46.668* snorfiets (25 km/h) gekocht en 16.444* bromfiets (45 km/h) nieuw bij gekomen bovenop de al bestaande scooters. Tussen 2010 en 2014 zijn er maar liefst 370.185* snor en bromfietsers bijgekomen in het verkeer in maar 4 jaar tijd. Eind 2014 waren er 600.000* snorfietsen en 550.000* brommers in Nederland. Dat zijn er meer dan 1 miljoen.

Er is een opkomende trend aan de gang terwijl de infrastructuur en regelgeving omtrent deze voertuigen niet helemaal meer mee kan anno 2015. (*bron: Rabobank cijfers & trends, 7 mei 2015 -> tweewielerspeciaalzaken)

Maar de voertuigen veranderen ook constant, zowel positief als negatief. Auto's worden beter geïsoleerd zodat je zo min mogelijk hoort van de buitenomgeving. Geluidssystemen nemen toe, ze worden interactiever. Je kan van alles met hedendaagse multimedia systemen in auto's. De smartphone heeft zijn weg gevonden naar de voertuigen. En leveren alleen daarom al zo'n 40 eenzijdige ongelukken per jaar (tegen objecten aanrijden of van de weg geraken.

Zo worden de voertuigen ook veiliger. Bijna alle auto's zijn tegenwoordig al uitgerust met schijfremmen en airbags. En komen de zelfrijdende auto's steeds meer in het licht. sommige auto's remmen al automatisch op het moment dat ze een aanrijding verwachten. Maar wat is dan nog het probleem in Nederland? Dat is toch nog altijd de bestuurder. En bijna heel Nederland wil uiteindelijk (dodelijke) ongelukken vermijden.

Het grootste probleem in het verkeer, is irritatie aan mede weggebruikers. Irritatie is zelfs dodelijk. Het kan bestuurders aanzetten om gekke manoeuvres te maken. Een bestuurder die 70 rijd waar 80 mag worden gereden worden vaak tot op de meter op de bumper gezeten. Lampen flitsen, zwaaiende armen en gebaren. Dit gaat van kwaad naar erger. Binnen de kortste keren gaan ze al links van de weg hangen, kijken of ze kunnen inhalen. Dit is vragen om problemen op de weg. Herkent u deze situatie waarvan het soms allemaal maar nét goed gaat, of eindigt met een (dodelijk) ongeluk ook?

Als trotse eigenaar van een brommer, herken ik deze situatie maar al te goed. Het verkeer heeft blijkbaar altijd haast. Zo zijn er telkens momenten. Dat je vol gas geeft en 45 rijd. En tegelijkertijd rechts van de weg rijd zoals het hoort. Dat auto's 9/10 keer met veel gas langs mij heen rijden, en zelfs een aantal keer bijna van de weg drukken omdat ze (waarschijnlijk) het formaat van hun auto niet helemaal juist inschatten. Er worden risicovolle situatie's gecreëerd die volledig onnodig zijn en relatief eenvoudig kunnen worden opgelost.

Het is een moderne tijd, het is een vernieuwende tijd.
het WORD een veiligere tijd!

Steun ons in ons doel voor een veiliger verkeer

 

 

Dingen die we bespreekbaar willen maken:

-Constructiesnelheid van 45 km/h verhogen naar 55 km/h om verkeershinder te verminderen en de voertuigen makkelijker te laten meekomen in het dagelijkse verkeer.


-De hoogte van de gegeven boetes verlagen naar een betaalbaarder niveau welk afgestemd moet worden op het gegeven (minimum) salaris van de doelgroep (16 t/m 22 jaar).

-WOK regelgeving aanpassen op onderdelen van het voertuigen zoals remmen, banden, staat van het frame en andere cruciale onderdelen die rechtstreeks in verbinding staan met de veiligheid van het voertuig. Tevens WOK regelgeving onafhankelijk maken van de maximale snelheid die het voertuig kan behalen.

-De gemeten snelheid op een rollerbank staat niet gelijk aan de snelheid waarmee het voertuig word bereden. En is hierdoor niet 1 op 1 te vergelijken met de snelheid die de bestuurder daadwerkelijk rijd op de weg. Daardoor zou het niet als strafbaar feit moeten worden gezien aangezien met een rollerbank niet kan worden bewezen dat de bestuurder ook daadwerkelijk de behaalde snelheid zou of heeft gereden.

-De rollerbank mag als richtlijn gebruikt worden om te bepalen of het voertuig de behaalde snelheid onder controle kan houden. Deze meting kan worden meegewogen in het oordeel of het frame, de remmen en andere onderdelen voldoende zijn voor de behaalde snelheid.

-Het sneller maken van het voertuig buiten de gegeven richtlijnen, ook wel 'opvoeren' genoemd. Zou niet als strafbaar feit gezien moeten worden. Aangezien de snelheid die het voertuig kan behalen, niet 1 op 1 te vergelijken is met de snelheid die de bestuurder daadwerkelijk rijd.

-Het sneller maken van een voertuig staat niet in relatie met het vervallen van de verzekering. Aangezien de snelheid die een voertuig kan behalen los staat van de eventuele ontstane situatie. De verzekering komt pas te vervallen op het moment dat kan worden aangetoond dat het voertuig harder reed dan de toegestane maximum snelheid die verplicht is in die situatie.

-De snelheid die de bestuurder rijd, word hetzelfde behandeld als elk ander voertuig, en valt dan ook onder die regelgeving. Een overschrijding van de verplichte snelheid binnen een gebied word dan ook gewoon gezien als strafbaar feit waarvoor bekeurd kan worden.