Geen asielzoekers opvang in Centrum Breda


Gast

/ #993 Omroep Brabant

2015-03-14 10:16

Van Lunteren, Sukkel de Uijl, Muts de Heer en al die andere Ginneken bewoners en gore Nimby's:

Check de reacties er onder en zie je echte draaivlak, met jullie gespin en wensdenken. Tot 18 maart! Ik stem PVV. Niet omdat ik denk dat dat veel gaat brengen, alleen dat jullie met je moreel verheven voorkomen een flinke flinke schop onder je reet gaan krijgen. 

EINDHOVEN - PVV-lijsttrekker Geert Wilders praatte zaterdag met omwonenden van asielzoekerscentrum de Orangerie in Eindhoven over veiligheid. Wilders is op verkiezingstournee en legde zaterdagmorgen een half uurtje aan in de Castiliëlaan in Eindhoven. "Mensen hier hebben oprechte zorgen."

In september vorig jaar bood de gemeente Eindhoven het voormalige verpleeghuis de Orangerie aan als asielzoekerscentrum (azc). Het gebouw stond op dat moment leeg, de bewoners waren kort daarvoor naar een nieuw gebouw vertrokken. 

'Asielzoekers kunnen voor veel overlast gaan zorgen'
Voor aankomst in Eindhoven stonden al zo'n vijftig mensen op Wilders te wachten. "Mensen hier hebben oprechte zorgen. Honderden asielzoekers komen hier en die kunnen voor veel overlast gaan zorgen. Een asielzoeker kost zo'n 30.000 euro per jaar, dat is een miljard euro op jaarbasis. Dat geld kunnen we veel beter gebruiken."


Wilders kon geen duidelijk antwoord geven op wat er precies in Eindhoven moet veranderen. "We kunnen er wel voor zorgen dat de asielzoekersstroom in Nederland afneemt. Als asielzoekers hier komen, gaan ze nooit meer weg. Opvang in de regio is het beste alternatief. Daar hebben wij hier gewoon het land niet voor."


Ouderen weg voor asielzoekers
Dat weerhield PVV'er Fleur Agema er niet van om op Twitter te zetten dat de hulpbehoevende ouderen plaats hadden moeten maken voor asielzoekers.

Buurtbewoners protesteerden heftig tegen de komst van zevenhonderd asielzoekers. Er werd brand gesticht in het gebouw. Het zogenoemde Burgercomité  Eindhoven, waarin de buurtbewoners zijn verenigd, veroordeelde die brandstichting direct.

Het comité stapte naar de rechter om de komst van het azc op een zuivere manier tegen te houden. Dat mislukte, want de rechter wees de bezwaren af. Het Burgercomité zocht daarna samenwerking met gelijkgestemde actiegroepen in de rest van Nederland om samen op te trekken tegen de komst van grote aantallen asielzoekers.

Geen meldingen overlast
Op 26 februari schreef de verantwoordelijke Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu een column waarin hij terugblikte op zes maanden azc Orangerie. Hij schreef onder meer: "Van alle kanten hebben vrijwilligers zich de afgelopen maanden gemeld om iets te betekenen voor de medemens. Vanaf dag één kreeg ik mailtjes van mensen die graag iets voor of met de vluchtelingen wilden doen. Meldingen van overlast? Die hebben we tot op heden niet gehad".

Zaterdag wil Geert Wilders van omwonenden horen of datgene wat Torunoglu schrijft ook hun mening is.