Roep de afbraak van het onderwijs Frans een halt toe!


Gast

/ #121

2015-05-13 14:03


In 2000 ben ik gehuwd met een Française. Ik leerde haar in 1995 kennen in Frankrijk. Dat was in het dorp Carquefou bij Nantes waar het dorp Eersel bij Eindhoven een vriendschapsband (jumelage) mee heeft. Gelukkig sprak ik toen al Frans omdat ik Frans had gekozen in mijn eindexamenpakket VWO in 1993.

Er zijn in 2006 en in 2010 twee kinderen geboren uit mijn huwelijk. De kinderen voed ik tweetalig op met mijn vrouw. Mijn kinderen leren momenteel op zaterdagochtend ook Frans praten bij Francofilous www.francofilous.nl. Mijn dochter is nu 8 en mijn zoon is 4.

Zelf was ik van 2002 t/m 2008 docent Frans voor VMBO, HAVO en VWO in de plaats Weert. Vanaf 2008 ben ik actief als freelance (beëdigd) vertaler Nederlands-Frans en Frans-Nederlands www.vannispen.org

Als ik op mijn middelbare school van 1987 t/m 1993 niet had kunnen kiezen voor het vak Frans dan zou mijn leven compleet anders gelopen hebben en dan zou mijn vrouw nog in Frankrijk wonen en mijn twee kinderen hadden dan nooit bestaan...

Toevoeging 1/2:
In ons buurland België wordt al in Wallonië Frans gesproken. Dat begint al bij Maastricht over de grens. Moeten de internationale Nederlanders dan het bestaan van anderstalige buren ontkennen? Nederlanders die op vakantie gaan naar de Ardennen zullen als de afbraak van het vak Frans doorgaat op vakantie helemaal niets meer begrijpen van wat er gezegd wordt. Waar is dan de internationale Nederlander?

Toevoeging 2/2:
Ik sprak onlangs met een man uit het Afrikaanse Ivoorkust. De man was op vakantie in Nederland omdat een vriend van hem uit Togo in Eindhoven woont.
De twee Afrikaanse mannen heb ik in het Frans aangesproken en leren kennen bij Francofilous (www.francofilous.nl), de school waar kinderen t/m 12 jaar hun tweede moedertaal Frans kunnen leren. De moeder van de kinderen is Française.
De man uit Ivoorkust heeft op zijn eigen Middelbare school in Abidjan ook Duits geleerd wat mij erg onlogisch leek.
Ik ben met hem even in het Duits gaan praten om hem een beetje te testen en dat sprak de man uit Ivoorkust (vooral ook Franstalig naast zijn eigen taal) bijzonder goed.
Daarom pleit ik nog een keer voor het behoud van de Franse taal op de Middelbare school.
Nederlanders zijn nu eenmaal internationaal georiënteerd en dat moet zo blijven.