Geen asielzoekers opvang in Centrum Breda

gast

/ #1163 EU: Nederland moet 2047 vluchtelingen opnemen

2015-05-27 15:26

BRUSSEL - 

Brussel wil dat Nederland de komende twee jaar 2047 vluchtelingen uit onder meer Syrië en Eritrea opvangt. Dat maakte de Europese Commissie woensdag bekend.

 

De commissie wil 40.000 asielzoekers eerlijker over de Europese Unie verdelen. Met de verspreiding hoopt Brussel Italië en Griekenland, waar nu de meeste vluchtelingen aankomen, te ontlasten. De commissie hanteert daarbij een verdeelsleutel.

Voor Nederland geldt een percentage van 5,12 procent. Dat komt dan neer op 1228 vluchtelingen die in Italië zitten en 819 vluchtelingen die in Griekenland zitten.

Duitsland, Frankrijk en Spanje zouden de meeste vluchtelingen moeten overnemen. Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken hebben het wettelijke recht om niet mee te doen.

Vergoeding

EU-lidstaten krijgen 6000 euro voor elke vluchteling die ze opnemen via dit herlocatie-systeem. Aanvankelijk had Nederland 4,35 procent moeten opvangen, en waren er ook quota voor Italië en Griekenland. Maar in het voorstel rekent Brussel die twee landen niet meer mee. Daardoor zijn de quota voor de andere landen groter geworden.

Europees commissaris voor migratie Dimitris Avramopoulos wil niet spreken van quota. Landen mogen meer doen dat de minimale solidariteit die Brussel vraagt, zei hij.

Onlangs stelde de commissie al voor, 20.000 erkende vluchtelingen op te nemen die zich nu in kampen buiten de EU bevinden. Voor Nederland zou het gaan om 732 mensen (3,66 procent). Aan de opvang van deze vluchtelingen moeten alle EU-lidstaten meedoen, vindt Brussel.

De EU-lidstaten moeten bij (gekwalificeerde) meerderheid instemmen met het voorstel, geen land heeft dus een veto.

VluchtelingenWerk Nederland, dat lang heeft gepleit voor een verhoging van het jaarlijkse quotum voor het uitnodigen van de meest kwetsbare vluchtelingen, is blij met het plan van de Europese Commissie. „We hebben nu te maken met een van de grootste vluchtelingencrises ooit. Nederland deed vooralsnog niets extra's”, zegt directeur Dorine Manson van de organisatie.

Het kabinet heeft tijd nodig om de uitkomst van woensdag te bestuderen, aldus een woordvoerster. De Tweede Kamer praat donderdagavond over bootvluchtelingen.

 

Wat een gelul. Alles wat we extra kwijt zijn aan die flauwekul zouden we uit het betsaande ontwikkelingsbudget moeten hlen, dus keihard bezuinigen bij Cordaid en dat soort zuigers. Die hebben met al die tientallen miljarden uit afgelopen jaren helemaal geen zak bereikt, behalve dat alle ontwikkelingslanden behoeftig zijn geworden, corrupt en als junkies snakken naar meer, meer, meer geld.