Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #425 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 12:15

De terreur van de bezorgde burger

 

Het liep uit de hand in Oranje, waar bewoners een staatssecretaris te lijf gingen (maar niet te lijf genoeg, schreef een grote denker in NRC) en in Woerden, waar bezorgde burgers met bivakmutsen Syrische oorlogsslachtoffers, waaronder 51 kinderen, belaagden met nitraatbommen(“Kinderfeestje!” roept iemand in de straat. ‘Volkomen logisch’, schrijft een grote denker in Het Parool). 

In Oisterwijk moest de politie ingrijpen omdat de plaatselijke jeugd vluchtelingen treiterde. In Purmerend zijn burgemeester en wethouders gezwicht voor de ernstige bedreigingen door bezorgde burgers: het geplande azc gaat in die gemeente niet door. En Wilders, die zogenaamd niet achter dit geweld staat, feliciteert de bedreigers met het klinkende resultaat.

Horrorverhalen

Het huis van de staatssecretaris moet nu worden beveiligd, elders worden wethouders bedreigd door bezorgde burgers en in Utrecht liet zondag de Nederlandse afdeling van Pegida van zich horen. Burgemeesters van verschillende gemeenten voelen zich genoodzaakt veiligheidsmaatregelen te nemen tegen bezorgde burgers die gehoor geven aan Wilders oproep om in verzet te komen en die er door de horrorverhalen over vluchtelingen van overtuigd zijn geraakt dat ze de Nazi’s bevechten in plaats van mensen die op de vlucht zijn voor bommen en gifgas. 

Je zou dus kunnen stellen dat het pretty f*cking uit de hand aan het lopen is, de terreur van de bezorgde burgers, maar volgens Bas Heijne blijft de haat ‘virtueel’. Het geweld, de bedreigingen, de oproepen om moslims te vergassen, vluchtelingen in brand te steken, ‘het is de ander de maat nemen’, schrijft Heijne. Meer niet.

Overgewaaide jodenhaat

Nou zijn we van Heijne wel wat gewend op het gebied van de wereldvreemdheid (hij zei in een Vrij Nederland-interview dat Wilders zijn draagvlak zou verliezen zodra hij zou stoppen zijn haar te verven, jodenhaat is volgens hem overgewaaid uit de Arabische wereld en de maatschappelijke onrust na de moord op Pim Fortuyn speelde zich volgens hem vooral af op televisie), maar ook Volkskrant-columnist Bert Wagendorp meent dat er niks aan de hand is: ‘Volgens mij laat de wijze waarop de opvang van vluchtelingen verloopt, zien dat dit nog altijd een redelijk land is’, schrijft Wagendorp, nota bene nadat hij min of meer dezelfde opsomming van geweld en beveiligingsmaatregelen heeft gemaakt die ik hierboven deed.

Het hoofdredactionele commentaar van de Volkskrant van vandaag is een pleidooi voor het recht van Pegida om te betogen, maar ‘radicalen aan beide zijden hebben niet de bereidheid om kennis te nemen van andere standpunten’, aldus de Volkskrant. Alsof er op die Pegida-betoging niet werd geroepen dat “de massieve inteelt in de islamitische cultuur vrijwel onomkeerbare schade aan de moslims toebrengt, met inbegrip van grote schade aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims” en “een andere reden om moslims te verachten en te haten om hun krankzinnige ideologie, want het is nooit een religie van vrede.” 

Gezonde hekel

Nee, je bent radicaal als je je verzet tegen dit soort Nazigebral, in plaats van dat je je eigen mening bijstelt want nou, dat is jouw mening en die is net zoveel waard als die van mij, nietwaar. Dus als ik wat van jouw mening overneem en jij wat van mijn mening, als we beiden wat van onze radicaliteit inleveren komen we ergens in het midden uit en dan hou ik op met moslims knuffelen en jij met moslims haten, dan hebben we gewoon allebei, op niet-radicale wijze, gewoon gezellig een gezonde hekel aan moslims.

Binnenin de Volkskrant wordt de haatbagger ook al gebagatelliseerd. Een zekere Freek uit Hoogeveen wil dat er zo snel mogelijk een nieuwe Hitler opstaat die een einde maakt aan de vluchtelingen, maar dat meent-ie volgens de schrijver van dit stuk helemaal niet. Nee joh, het ligt aan de sociale media. Die zijn niet geschikt voor debat en daarom wordt er opgeroepen vluchtelingen en moslims te verdelgen. 

Och, als diezelfde kalme bedaardheid maar eens werd betracht als er een moslim met een vlag loopt te zwaaien, of als er een zwartharige jongen op zwartrijden wordt betrapt. Maar gek hè, op de één of andere manier kunnen we een Hitlergroet beter hebben als die gebracht wordt door een roomblanke bezorgde burger dan als een moslim zich eraan bezondigt.

De ene Hitlergroet is de andere immers niet.

UPDATE: de bezorgdeburgerterreur komt nu wel héúl dichtbij in Rijswijk, waar raadsleden onder andere de kinderen van PvdA-fractieleider Yvonne Hagenaars en minstens vijf van haar collega’s hebben bedreigd. Hé, het is in Purmerend op die manier gelukt en toen was de Führer erg trots, dus dan moet het in Rijswijk ook op die manier kunnen, toch?