Zeg nee tegen azc Brunssum

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie Zeg nee tegen azc Brunssum.

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#401 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 10:27

 

Stephen Yaxley-Lennon (“Tommy Robinson”) geeft toespraak op DDL demonstratie Amsterdam, 30 oktober 2010

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#402 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 10:29

 

Lutz Bachmann met zijn Hitlersnor

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#403 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 10:30

 

Chohan (met hoed) op Pro Patria demonstratie Den Haag, 10 augustus 2014

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#404 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 10:31

 

Raffie Chohan, Maarten Hoekwater, en Melanie Dittmer op DDL demonstratie Rotterdam, 24 mei 2015

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#405 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 10:32

 

Polfliet (rechts) op EDL demonstratie, Dover 5 september 2015

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#406 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 10:33

 

NVU activisten Peter Bieleveld en Simone Magretti met partijspandoek op DDL demonstratie, Rotterdam 24 mei 2015

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#407 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 10:34

 

Wagensveld staat media te woord bij HoGeSa demonstratie 15 november 2014, Hannover

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#408 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 10:36

Nederlandse Pegida activist: Wapenhandelaar en nazivriend

27 jan '15

Sinds november 2014 vinden er in Duitsland wekelijks Pegida demonstraties plaats. Pegida is een Duits acroniem voor Vaderlandslievende Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland. Migranten, moslims, politici en de pers worden fel bekritiseerd door de activisten die zichzelf beschouwen als ‘nette en bezorgde burgers’. Wat is de Nederlandse bijdrage aan deze demonstraties? Wie is ‘Ed aus Holland’ die als Pegida demonstrant veelvuldig de pers te woord staat? Wat is zijn relatie met Geert Wilders, en welke rol spelen Nederlandse nazi’s in dit geheel? Kortom, hoe netjes is Pegida eigenlijk?

“Ik steun jullie van harte. Miljoenen in Europa steunen jullie. Ik ben trots op jullie.” laat Geert Wilders aan de Pegida demonstranten van 25 januari in Dresden weten. Zijn boodschap aan de 17.000 demonstranten wordt voorgelezen door ‘Ed aus Holland’. Een Nederlandse man, in Duitsland woonachtig en regelmatig spreker op Pegida demonstraties.

Deze demonstraties vinden dicht bij Nederland plaats. Gezien het grote aantal PVV-stemmers en de korte reistijd naar Pegida-bijeenkomsten zou je verwachten dat er veel Nederlandse deelnemers zijn. Maar dat valt erg mee. Er zijn enkele individuen die wel eens meedoen. Op 8 december neemt een kleine delegatie van de Dutch Defence League deel aan Pegida demonstratie in Düsseldorf. Maar het meest opvallend zijn toch de anonieme Ed en de steunbetuiging van Wilders. Waar komt deze steunbetuiging van Wilders vandaan? Heeft hij contact met ‘Ed aus Holland’?

Hooligans Gegen Salafisme

Kennelijk is de PVV aanhang niet bereid in Duitsland de straat op te gaan om hun standpunten kracht bij te zetten. Radicalere Nederlandse activisten voelen zich blijkbaar ook niet geroepen Pegida te ondersteunen. Zij zijn wel aanwezig bij de demonstratie die als voorloper van Pegida kan worden beschouwd. Onder de naam Hooligans Gegen Salafisten (HoGeSa) demonstreren op 26 oktober 2014 enkele duizenden hooligans in Keulen. De betoging loopt uit op grote vechtpartijen met de politie. Er worden stenen, flessen en vuurwerk naar de politie gegooid, de Hitlergroet gebracht en leuzen tegen buitenlanders geschreeuwd. Onder deze hooligans bevindt zich een groep van ongeveer tien Nederlanders.

De nazistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) heeft samen met de Autonome Nationalisten Vlaanderen een bus gehuurd voor “een onvergetelijk moment en een voorbeeld van hoe het hier zou moeten zijn.” Op de Pegida demonstraties die sindsdien plaatsvinden nemen vrijwel altijd HoGeSa activisten deel. Prominente Pegida activisten erkennen dat HoGeSa met hen meeloopt. “Het verschil is”, zegt ‘Ed aus Holland’ aan een journalist van Een Vandaag, “dat zij met Pegida meelopen. En Pegida niet met hen. Wij hebben niets met extreemrechts te maken.”

Ed, der geheime Hooligan

Op 15 november 2014 vindt de tweede HoGeSa demonstratie plaats, dit keer in Hannover. ‘Ed aus Holland’ is zelf een van de deelnemers. Na de HoGeSa rellen in Keulen bestaat er geen enkel misverstand over de aard en het doel van deze demonstratie. Toch vormt dit voor de ‘nette’ Pegida activist geen beletsel. Hij beschouwt en gedraagt zich als een HoGeSa activist, in tegenstelling tot wat hij een maand later aan Een Vandaag vertelt. Deze deelname lijkt niet zijn enige connectie met HoGeSa. Verschillende Duitse onderzoeksgroepen stellen dat hij moderator is van het HoGeSa-forum. De bewering van een Telegraaf journalist dat hij vanaf een HoGeSa adres met de krant mailde versterkt deze stelling.

‘Ed aus Holland’, die in werkelijkheid Edwin Wagensveld heet blijkt niet de nette, bezorgde burger te zijn die hij lijkt. Ed is een ‘geheime hooligan’. Uit een analyse van zijn persoonlijke facebook profiel blijkt hij allerlei berichten van de nazistische NVU te ‘liken’.  Ook heeft hij veel vriendschappen met extreemrechtse Nederlandse activisten, waaronder een aantal uit het meest radicale deel van deze beweging. De politieke oriëntatie van zijn facebookvrienden Jeroen van den Berg (Ulfhednar), Olav Schollaardt (Nationale Sozialisten Niederlande) en Edwin Middeljans (Blood&Honour) laat niets te raden over. Wanneer Middeljans op zijn profiel een foto plaatst waarop hij samen met Stefan Wijkamp (alias de Hollandse Hitler) op een neonazidemonstratie in het Duitse Remagen is te zien, plaatst Wagensveld een ‘like’.

Politiek is niet het enige wat Middeljans en Wagensveld bindt. Middeljans heeft interesse in de producten uit Wagensveld webshop ‘Der Hollander’.

Hier verkoopt Wagensveld onder meer stroomstootwapens, pepperspray en airsoftgeweren. Zijn Duitse webshop richt zich nadrukkelijk op de Nederlandse markt. In Nederland is particulier bezit van dit soort wapens strafbaar en geldt als een misdrijf, of is gebonden aan strenge wettelijke voorwaarden. Wagensveld blijkt een ondernemer te zijn die zijn producten “discreet verzendt” en het met wet- en regelgeving niet zo nauw neemt. Een controle of zijn klanten aan wettelijke voorwaarden voldoen ontbreekt bij ‘Der Hollander’.

Organise

De goed georganiseerde Duitse neonazi scene is structureel aanwezig bij Pegida protesten. Hun aanwezigheid wordt getolereerd. Wagensveld is een voorbeeld dat Pegida en HoGeSa niet zulke gescheiden werelden zijn als Pegida wil laten geloven. In een interview met Een Vandaag laat Wagensveld weten aan te sluiten bij een in 2015 geplande protestmars van het extreemrechtse Pro Patria in Den Haag.

De vorige mars van Pro Patria liep uit de hand en bleek voor een groot deel uit een verzameling van hooligans en extreemrechtse activisten te bestaan. Een aantal van hen was ook aanwezig op de HoGeSa demonstratie in Keulen.

Wagensveld is een belangrijk persoon bij Pegida. Hij brengt persoonlijk neonazi’s, Wilders en hooligans bij elkaar. Een coalitie die we eerder zagen rond de Pro Patria mars. Het verbaast dan ook niet dat Wagensveld (met zijn Duitse vrienden?) deel wil gaan nemen aan de komende Pro Patria demonstratie. Welke rol zij hier kunnen gaan spelen zal de toekomst uitwijzen.

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#409 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 10:39

 

Dutch Defence League op Pegida demonstratie Düsseldorf, 8 december 2014

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#410 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 10:41

 

Screenshot website Edwin Wagensveld

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#411 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 10:42

 

Edwin Middeljans (links) en Stefan wijkamp (midden) op demonstratie in Remagen, 22 november 2014

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#412 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 10:46

Pro Patria en Identitair Verzet: radicale voorhoede PVV

18 aug '14

Op 21 mei 2013 bezocht Geert Wilders de Schilderswijk in Den Haag. “Om te laten zien dat dit Nederland is, waar onze wetten en normen gelden”. De actiegroep Pro Patria wilde op 10 augustus 2014 een protestmars door de Schilderswijk houden, om te laten zien dat dit “nog steeds Nederlands grondgebied is, waar Nederlandse wetten en regels gelden”. Wilders, de PVV en verschillende extreemrechtse actiegroepen begeven zich soms letterlijk en figuurlijk op hetzelfde terrein. Wat voor groep is Pro Patria? En hoe verhoudt zij zich tot de PVV?

Hij ergert zich al weken kapot aan de aanwezigheid van radicale moslims in zijn stad. En aan de lakse houding van de politie en burgemeester, laat Patrick Schouten eind juli aan het Algemeen Dagblad weten. “Het is nu tijd dat ook de autochtone Nederlandse bevolking haar stem laat horen.” Met een groep van zo’n vijftien vrienden heeft hij daarom de beweging Pro Patria (Voor het Vaderland) opgericht, om een protestmars door de Schilderswijk te organiseren.

Patrick Schouten blijkt een pseudoniem van de beruchte activist Paul Peters te zijn. En Pro Patria is een gelegenheidsformatie die voortkomt uit de extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet. Ondanks het relatief gematigde karakter dat Pro Patria uit wilde stralen bestaat over de protestmars bij de burgemeester Van Aartsen tevoren enige zorg.
“Wie zich verdiept in de antecedenten van de organisatoren en hun aanhang, zal begrijpen waarom. Besloten werd de route aan te passen”, legde Van Aartsen uit. Ondanks de zorg en de aangepaste route loopt de protestmars van Pro Patria uit de hand. Enerzijds omdat jongeren in de Schilderswijk zich geprovoceerd voelen door deze mars en de confrontatie opzoeken en daarbij van harte worden ondersteund en opgestookt door extremistische moslimjongeren. Anderzijds vanwege de ruime aanwezigheid van extreemrechtse activisten bij Pro Patria. Een deel hiervan heeft veel actie ervaring en een hoge geweldbereidheid. Dit blijkt een opruiende werking te hebben op het verloop van de mars. Wanneer de mars in het zicht van de opgefokte jongeren in de Schilderswijk komt proberen de rechtsextremisten met geweld door de politieafzetting heen te breken om de door hen gewenste confrontatie aan te gaan. In de chaos die dan ontstaat besluit een aantal andere activisten met geweld een Israëlische vlag van mede demonstrant en voormalig PVV-raadslid Paul ter Linden af te pakken. Hierbij wordt Barry Kluft, activist van de Autonoom Nationaal Socialistisch Nederland gearresteerd. Het meedragen van deze ‘Joodse’ vlag is hem een doorn in het oog en bovendien vooraf door Pro Patria verboden.

Het zijn niet alleen aanwezige personen en incidenten waaruit het extreemrechtse karakter van Pro Patria blijkt. De centrale leus ‘Geen jihad in onze straat’ die tijdens de mars wordt gebruikt is ontstaan naar aanleiding van ‘Zonder Jihad Straat’ campagne van het Vlaams Belang in 2007. Alleen extreemrechtse groepen hebben deze leus tot nog toe gehanteerd. Net als de meegevoerde prinsenvlag een gebruik is dat vrijwel geheel voorbehouden is aan extreemrechts. Daarnaast blijken de ordedienstleden en politie- en perswoordvoerders allemaal (voormalig) activisten van Voorpost en Identitair Verzet te zijn. Een centrale rol in de organisatie van deze mars is weggelegd voor Paul Peters (als Patrick Schouten) en Gertrud Bossdorf, die voor deze gelegenheid gebruik maakt van het pseudoniem Helena de Vries.

Wie niet sterk is moet slim zijn

Waar is al die geheimzinnigheid rondom de identiteit van Pro Patria nu eigenlijk goed voor? Al in 2012, bij de oprichting van Identitair Verzet (de organisatie die zich nu opeens Pro Patria noemt) bestaat er geheimzinnigheid rondom de achtergrond van deze organisatie. Als de identiteit van het voornaamste lid, Paul Peters bekend raakt volgt onvermijdelijk een besmetting vanwege zijn eigen bezwaarde heden en verleden. Peters is al ruim 18 jaar actief

binnen de extreemrechtse wereld, ook in de radicale delen hiervan. Het grootste opzien heeft hij gebaard met de vernieling van een Joodse begraafplaats. Samen met anderen sloeg hij grafzerken kapot en schilderde op tientallen andere zerken hakenkruisen en nazileuzen als ‘Jude Raus’ en ‘Wir sind zuruck’. Twee jaar geleden was hij in Duitsland aanwezig op de neonazistische demonstratie ‘Tag der Deutsche Zukunft’. Deze informatie staat een nette uitstraling van Identitair Verzet in de weg. Daarom hebben de Identitairen bij de mars in Den Haag een nieuwe strategie gevolgd. Door een gelegenheidsnaam te gebruiken en ander pseudoniem aan te nemen moet een ‘nette’ uitstraling worden gecreëerd. In combinatie met het relatief gematigde karakter dat Pro Patria aanneemt is het gelukt 150 tot 200 deelnemers voor de mars te trekken. Een veel grotere en diversere groep dan het besmette Identitair Verzet had kunnen mobiliseren. Het is overigens niet de eerste keer dat Peters deze tactiek hanteert.

Wanneer Voorpost in september 2009 een ‘protestmars tegen straatterreur’ in een probleemwijk in Gouda wil lopen, gebruikt hij dezelfde truc. Onder zijn pseudoniem Peter Visser meldt hij de mars bij de politie aan onder de naam ‘Gouda’s Glorie’. Deze strategie werkte in Gouda minder goed dan in Den Haag. Ongeveer 50 mensen nemen deel, waarvan het overgrote deel ‘eigen aanhang’.

Identitair Verzet loves PVV

De truc van Peters in Gouda werkte minder goed dan in Den Haag, ondanks dat het over een vergelijkbaar onderwerp ging. Enerzijds omdat de betrokkenheid van Voorpost van tevoren bekend raakte. Daarnaast bestond er destijds geen actuele geruchtmakende internationale ISIS context zoals in Den Haag wel het geval was. Anderzijds vanwege de toegenomen invloed van de PVV in het bepalen van de inhoud en toon van het maatschappelijk debat over moslims.

De PVV hamert sinds 2006 vrijwel onophoudelijk op de positie van moslims en de Islam in de Nederlandse samenleving. Dit heeft geleid tot een grotere acceptatie van het discrimineren van moslims en van het welwillender tegemoet treden van extreemrechtse initiatieven als Pro Patria. De laatste jaren hebben de PVV en Identitair Verzet zich vaak geprofileerd op dezelfde onderwerpen: Islam, Europa en pedofilie. Hierbij functioneert Identitair Verzet als de radicale actiegroep van de PVV. Ze pikken PVV-onderwerpen op en voeren vervolgens radicale en provocerende acties. Achteraf stelt de PVV Kamervragen en maakt zich druk in de Haagse raad om hun acties te dekken. Enkele voorbeelden.

Al in 2008 vroeg de PVV om sluiting van de Islamitische school Ibn Ghaldoun. Na het schandaal met de examenfraude op deze school, in het voorjaar van 2013 zette de PVV deze wens publicitair kracht bij. Identitair Verzet voegt vervolgens de daad bij het woord door in juni 2013 kettingsloten om de hekken van deze school te hangen. Peters licht de actie onder zijn pseudoniem Peter de Graaf toe: ”Met deze actie voeren wij de taak van de gemeente en de overheid uit: deze school moet achter slot en grendel”.

Op 28 maart 2014 worden bij een schietpartij tijdens een overval op een juwelier in Deurne twee daders gedood. Een derde betrokkene ontkomt, maar diens identiteit zou wel bekend zijn bij leden van de Marokkaanse gemeenschap in Eindhovense wijk Gestel. Reden voor de PVV om Kamervragen te stellen. En reden voor Identitair Verzet om net weer een stapje verder te gaan. Zij organiseren een actie in Gestel. Met een groep van 125 Identitair Verzet sympathisanten willen zij Marokkanen huis aan huis gaan aanspreken om “de ‘derde dader’ van de overval in Deurne aan te geven”. Een dag voor de actie annuleert Identitair Verzet de actie, naar eigen zeggen op verzoek van de juwelier.

Op 10 augustus 2014 kan Pro Patria haar protestmars door de Schilderswijk niet afmaken. Een dag later, op het moment dat al publiekelijk bekend is dat dit een extreemrechtse actiegroep betreft, neemt Wilders het via Kamervragen voor Peters en zijn kornuiten op. Als Pro Patria besluit op 20 september een zelfde mars te gaan houden laat Wilders weten het “tijd te vinden voor een opstand”. Hij roept iedereen op zich aan te sluiten bij de volgende mars van Pro Patria. Dat deze gelegenheidsformatie bestaat uit extreemrechtse actievoerders deert hem blijkbaar niets. Drie dagen later, tijdens een spoeddebat in de Haagse gemeenteraad herhaalt Léon de Jong namens de PVV de oproep tot aansluiting.

PVV loves Identitair Verzet?

In september 2013 is Identitair verzet met anderen aanwezig op een grote PVV-manifestatie in Den Haag tegen het kabinet Rutte II. Na afloop proberen de activisten van Identitair Verzet met succes om PVV-aanhangers en ADO-hooligans naar een linkse demonstratie op te laten trekken. Door snel ingrijpen van de politie wordt een grote confrontatie voorkomen. Wilders vertelt na afloop in de Tweede Kamer niets van extreemrechtse deelname aan zijn manifestatie te willen weten. D66-leider Pechtold, die hem over deze aanwezigheid ondervraagt wordt door Wilders uitgescholden. Inmiddels is het voor eenieder meer dan duidelijk wat voor organisatie Pro Patria is, maar roepen Wilders en de PVV desondanks bewust op voor de protestmars van deze extreemrechtse actievoerders. De mars is inmiddels door de burgemeester van Den Haag verboden. Pro Patria heeft aangekondigd dit verbod bij de bestuursrechter aan te zullen vechten. Wanneer de demonstratie door de bestuursrechter wordt toegelaten is het zeer waarschijnlijk dat zich nog meer extreemrechtse activisten bij aan zullen sluiten dan nu al het geval was. Leden van de NVU, Voorpost, en het Vlaams Belang zijn in grotere getale te verwachten.

Als de PVV haar steun niet intrekt gaan zij op 20 september voor het eerst echt een samenwerking aan met extreemrechtse actievoerders en neonazi’s. Tot nog toe werkten zij figuurlijk zij-aan-zij. Straks ook letterlijk. Een jaar na het statement van Wilders dat hij niets met extremisten te maken wil hebben verliest die opmerking steeds meer geloofwaardigheid. In een interview met HP/De Tijd in 2004 zei Wilders “Ik zit hier juist om te voorkomen dat er rassenrellen uitbreken. Maar ik wil er dus wel iets aan toevoegen. Mocht het ooit tot rellen komen, wat ik dus echt niet wil, dan hoeft daarvan niet bij voorbaat een negatieve werking uit te gaan. Met die rellen schudt de samenleving de politiek wakker en dwingt haar alsnog daadkrachtig in te grijpen, voordat het echt te laat is en er misschien een revolte uitbreekt.”. Misschien lijken Identitair Verzet en de PVV wel meer op elkaar dan we hadden gedacht.

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#413 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 10:48

 

Johnboy Willemse en Patricia Visser van de NVU. Daar tussenin Floris Groeneveld

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#414 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 10:49

 

Links Paul Peters, naast hem de neonazi Tom van den Hoek

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#415 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 10:50

 

Marcel van Velzen van nazigroep Ulfhednar op Pro Patria mars

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#416 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 10:52

 

NVU activist Owen Koenekoop op Pro Patria mars

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS
Gast

#417 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 10:54

 

 

Laat jij je ook door neonazi's opnaaien?


Laat jij je ook door neonazi's voor het karretje spannen?


Wil jij met die neonazi's geassocieerd worden?


Wil jij de geschiedenis ingaan als degene die tachtig jaren later WEER de nazi's in het zadel geholpen heeft?

 

 

 

En dit is nu het echte Nederland

#418 Maar zo kan het ook

2015-10-27 11:11

En nu voor iets volledig anders....

23 oktober 2015 


Agressieve, afstotende beelden en afgrijselijke uitspraken uit Steenbergen en andere plaatsen in Nederland waar plannen zijn voor een asielzoekerscentrum voor oorlogsslachtoffers uit Syrië gaan de wereld rond. Een kort bezoek aan het internet stemt bijzonder droevig. Reacties overklassen elkaar uitsluitend in grofheid en gewelddadigheid. Sommigen zijn zonder twijfel haatzaaiend en - zou je denken - dus strafbaar. Het antwoord dat de nieuwe korpschef van de politie daar gisterenavond bij Pauw op gaf klonk in mijn oren alles behalve overtuigend. 
Het kabinet treedt op z’n zachtst gezegd niet bepaald daadkrachtig op en de plaatselijke politiek voelt zich er alleen voor staan en wordt bovendien regelmatig bedreigd. Het podium is vooral aan Wilders com suis. Toch kan je gelukkig ook nog anders googlen en kijken.

Naast bijvoorbeeld de mooie laatste uitzending van Tegenlicht en de al eerder op dit blog geroemde humoristische (zo belangrijk!) bijdragen van Arjan Lubach op zondag, had ik binnen een kwartier de volgende oogst:

Veel positieve reacties op wijzijngastvrij
Dasja Abresch
Steeds meer positieve reacties op opvang vluchtelingen Waalwijk
Buurt Ganerbrook Geleen positief over vluchtelingen
Positieve boost voor de vluchtelingen
School in actie voor vluchtelingen
Dordrecht: Vluchtelingen moeten zich welkom voelen
Facebookactie voor vluchteling in Harderberg
Buurt in Alphen staat positief tegenover opvang vluchtelingen
Emmeloord actie om vluchtelingen welkom te heten
De gelukbrengers als antwoord op negativisme in samenleving
Gratis knipbeurt voor Syrische vluchtelingen
Nederland helpt vluchtelingen
Duizenden mensen stellen hun huis open voor vluchtelingen
Meer dan 20.000 vrijwilligers voor het Rode Kruis
BN’ers starten postercampagne voor vluchtelingen
Gemeenten melden zich zelf aan voor opvang
Almaar verwelkomt vluchtelingen
Wat kunnen we wel doen?
Universiteit Tilburg: boeken inzamelen voor vluchtelingen
Voelt u zich geroepen
Leiden verwelkomt vluchtelingen
Emmeloord actie om vluchtelingen welkom te heten
Actie in badpak voor bootvluchtelingen
Deel jouw initiatief om vluchtelingen te helpen
Nu ook actie Winterswijkers voor vluchtelingenopvang
Noord-Hollanders helpen vluchtelingen: 6 initiatieven
Kledinginzameling voor vluchtelingen
HVA inzamelingsactie voor vluchtelingen
Zo gaat Amsterdam de vluchtelingen helpen

Voor de cynici: ja, er gaat daarbij van alles mis. Vaak ontbreekt bij goed bedoelde (inzamelings) acties de coördinatie, regelmatig is er bij de tijdelijke opvang geen zicht op wat er echt nodig is, of werken verschillende initiatieven langs elkaar heen en rijden elkaar daardoor zelfs in de wielen. Gedeeltelijk zijn dat aanloopproblemen, maar dit soort gevaren liggen bij dergelijke vrijwilligersinitiatieven altijd op te loer. Ik heb dat ook in Amsterdam zien gebeuren. So what? 

Mooi is ook dat - anders dan cynici en erger ons willen laten geloven - vanuit moslimhoek een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan dit vrijwilligerswerk. En nee, niet om zieltjes te winnen, maar om mensen in nood directe hulp te bieden, ook bij te staan in hun geestelijke behoeftes en te ondersteunen bij het ‘wennen’ aan de Nederlandse samenleving. Eén van de mooie voorbeelden in mijn eigen omgeving wordt geleverd door een grote groep vrijwilligers van of via moskee Al Kabir en de stichtingen Ibno Khaldoun en Al Maarif. Zij zijn al een tijdje bezig. Er werd gekookt, eerst een keer voor een groep van 200 in sporthal Verwey in Oost, later vaker voor het AZC in de Bijlmer waar tussen de 700 en 800 vluchtelingen verblijven. 40 kinderen kregen direct nieuwe kleren. Inmiddels is er via diverse inzamelingsacties in de moskee, bij de stichtingen en via een facebookpagina budget bijeengebracht voor 250 jassen, 400 paar schoenen, 400 dikke dekens, 800 paar sokken en ondergoed: allemaal nieuw. Verder kwamen er uit alle hoeken van het land houdbare levensmiddelen. Met dat alles kunnen veel bewoners van het AZC in de Bijlmer de winter door. 

Afgelopen zondag waren 60 Syrische vrouwen te gast in moskee Al Kabir. De komende tijd is een delegatie van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland (RVM) van plan verschillende opvangplekken in Amsterdam en omgeving regelmatig te bezoeken. Daarover is contact met het COA. Naast directe hulp zou een belangrijke taak kunnen liggen in het leveren van geestelijke verzorging door de betrokken imams. Ook positieve ervaringen met inburgering en met interreligieuze en interculturele dialoog kunnen worden ingebracht. 

Als we vervallen in cynisme, de vloer geven aan xenofoben en racisten, ons laten meeslepen in de negatieve spiraal en blijven wachten tot de (internationale) politiek op termijn mogelijkerwijze met passende antwoorden en maatregelen komt, dan wordt het tien keer niks. Dus ga vooral keihard door met al dat mooie werk!

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#419 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 11:16

De Verwilderisering van de Nederlandse samenleving

22 oktober 2015


Nederlandse waarden en normen worden bedreigd. Nederland Verwilderiseert. Dit komt door een steeds grotere en luidruchtigere groep die elementaire Nederlandse waarden als tolerantie, non-discriminatie, solidariteit en vrijheden als de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst terzijde schuift. 

Zorgwekkender is misschien wel het proces van zelfverwilderisering. Dat is het proces waarbij politici, bestuurders en journalisten uit angst voor de stoottroepen van deze luidruchtige groep zwijgen of bij voorbaat toegeven aan hun eisen. Nederland dreigt hierdoor steeds meer Tokkiestan te worden. 

Neem de inspraakavond gisteren in het zwaar bewaakte Noord-Brabantse Steenbergen over de mogelijke komst van een AZC.

Burgemeester Vos, die nog geen standpunt had ingenomen, kreeg een aubade ('We gaan op Vossenjacht"). Een vrouwelijke voorstander van het AZC werd ook toegezongen door de plaatselijke testosteronbommetjes ("daar moet een piemel in"). Eerder die week had dezelfde dappere vrouw al een steen door de ruit gekregen. Ieder die het in Steenbergen waagde een ander standpunt in te nemen dan een simpel ‚azc nee’, werd uitgescholden, inclusief woest dreigende gebaren van een groep die bang is dat asielzoekers geen respect zullen hebben voor onze normen en waarden. En de gespreksleider durfde de onbeschoft scheldende meute Tokkies niet terecht te wijzen, maar liet weten begrip te hebben voor de zorgen van de tegenstanders.

Steenbergen staat symbool voor een bredere ontwikkeling. Overal in het land worden lokale politici voor 'landverrader' uitgemaakt of bedreigd die voor een AZC zijn. Hetzelfde overkomt burgers die vluchtelingen willen helpen. Op grote schaal wordt de vrijheid van meningsuiting van Nederlandse burgers met geweld bedreigd. Een aantal, vooral rechtse media vroeg aandacht voor misstanden op AZC's als vechtpartfijen en verkrachting, waarbij de suggestie soms werd gewekt dat het om misstanden ging die onder autochtone Nederlanders nooit voorkomen. Inmiddels blijkt dat het aantal incidenten op AZC's meevalt en wordt overtroffen door Tokkieterreur. Geweld wordt in Nederland niet zozeer door vluchtelingen gepleegd, maar vooral tegen vluchtelingen of mensen die voor de opvang van vluchtelingen zijn. 

Terug naar Steenbergen. De leider van de grootste politieke partij in de peilingen twitterde, als een pyromaan die olie op het vuurt gooit over de avond in Steenbergen:

geertwilderspvv   Niemand wil dit. Genoeg asielzoekers. Genoeg islam. Rutte aftreden. Grenzen dicht. Nu! #genoegisgenoeg #kominverzet   08:22 - 22 oktober 2015

Hierop reageerde Joshua Livestro, oprichter van Jalta.nl, toch niet direct het meest linkse geluid op het Nederlandse internet, met:

JoshuaLivestro   Dit is het punt waarop Wilders de grens naar het fascisme oversteekt: het intimiderende gedrag van meutes inzetten voor eigen campagnedoelen   08:27 - 22 oktober 2015
 

Wilders

En daarmee zijn we beland bij de grote roerganger achter dit proces van de Verwilderisering, Geert Wilders.

Deze man geeft leiding aan een politieke partij, de PVV, met welgeteld 1 lid, de heer Wilders zelf. De PVV-leider roept zijn achterban op om in verzet te komen, maar laat zelf geen enkele vorm van inspraak toe (misschien hebben buitenlandse geldschieters met een anti-islam agenda wel wat te vertellen in ruil voor hun harde dollars, euro's en sjekels, maar dat weten we niet).

Geen ideologie maar een religie

Wilders' beweging heeft meer trekjes van een religieuze beweging dan van een politieke partij met een consistente ideologie: geen interne democratie, een enkele, onaantastbare profeet als onbetwist leider, handelen in angst met meer interesse voor fabeltjes dan voor feiten, kritiek op de partij of de leider wordt al snel betiteld als 'demoniseren'  en ookkent de partij enkele onvervalste haatpredikers. Het partijprogramma van de partij was voor de laatste verkiezingen nog dunner dan de Donald Duck: exact één A4 met weinig concrete, haalbare oplossingen. In die zin heeft de partij geleerd uit het verleden toen de PVV direct bij de onderhandelingen met de VVD en het CDA al een deel van haar beloftes liet vallen.

In de praktijk heeft de PVV maar één belangrijk punt: de partij is tegen de islam en doet daarvoor geregeld voorstellen die haaks staan op elementaire onderdelen van de Nederlandse grondwet als de vrijheid van godsdienst, de vrijheid van meningsuiting en het non-discriminatiebeginsel.

In de peilingen is dit gedachtengoed inmiddels goed voor 38 zetels, wat betekent dat ruim 2 miljoen volwassen Nederlanders aangeven dat ze overwegen op de PVV te stemmen. Daarmee is de aanhang van de PVV ruim twee keer zo groot als het aantal moslims in Nederland.

Meet the Tokkies

Wat weten we van de achterban van Wilders?

Ze zijn over het algemeen laag opgeleid, lezen vaak de Telegraaf en bezoeken graag GeenStijl.  Verder weten we uit dit artikel dat een kwart van de PVV aanhang(politiek) geweld onder bepaalde omstandigheden acceptabel vindt om bepaalde doelen te bereiken (zie het onderzoek The New Face of Digital Populism van de Britse denktank Demos of het onderzoek van Motivaction uit 2009 (blz. 5). Dit percentage ligt fors hoger dan de 14% van de moslims (blz 247) die geweld soms toelaatbaar vindt. Uit hetzelfde Motivaction onderzoek (pagina 5 en 6) blijkt dat PVV'ers opvallend minder vaak problemen hebben met liegen in moeilijke situaties - wat ze in PVV-kringen graag taqqiya noemen. PVV-stemmers hebben minder op met culturele en etnische diversiteit en de emancipatie van vrouwen en homo's, Ze hebben ook weinig moeite met samenwerking met anitisemitische partijen in Europa.

De PVV-aanhang vind je bijvoorbeeld op facebookpagina's als WijSteunendePVV,  Liefde voor Holland, Nederland ons Vaderland, Nederland Mijn Vaderland, anti islam pagina's als Stop de islamisering van Nederland  of extreemrechtse pagina's als die van Identitair Verzet. Maar ook zitten er veel PVV'ers bij pro Zwarte Pietenpagina's en onder de reaguurders op de pagina's van bijvoorbeeld GeenStijl, de Digitale Standaard, De Telegraaf, Elsevier, E.J. Bron en Joost Niemöller. De pro-PVV reaguurders kenmerken zich overigens opvallend vaak door een slechte beheersing van het Nederlands. Op moslimhaat.tumblr.comvindt u enkele fijnzinnge voorbeelden die in slechts een paar dagen zijn verzameld.

Okay, een relativering voordat de indruk ontstaat dat ik iets tegen Wilders-aanhangers zou hebben. Dat heb ik niet. Ik heb vooral moeite met hun intolerante religie/ideologie die haaks staat op veel Nederlandse waarden. Mijn brave buurman die zo lief voor zijn katten is, is ook een PVV'er en ook in mijn schoonfamilie heb ik mensen die overwegen PVV te stemmen. En natuurlijk zijn niet alle PVV-aanhangers geweldsverheerlijkende tokkies en lager opgeleid. In 2009 en deze week werd gemeten dat ongeveer 1 op 7 PVV-aanhangers hoger opgeleid is.

Ook zijn niet alle PVV-aanhangers racist of extreemrechts. Omgekeerd zijn de meeste extreemrechtse en racistische Nederlanders wel PVV-aanhanger. En dat is, zo blijkt de laatste weken,  een groep die niet bang is geweld te gebruiken of te dreigen met geweld. Ook in Duitsland, waar extreemrechts geweld al een tijdje de belangrijkste vorm van terreur is,  klinkt inmiddels de waarschuwing voor een verdere radicalisering van extreemrechts geweld.

Nieuwe politieke correctheid en zelfverwilderisering

Tegelijkertijd staren Nederlandse politici en journalisten als konijntjes in de koplampen van het Wilderiaanse en extreemrechtse geweld. De les van de moord op Fortuyn was dat de bezorgde, boze burger serieus moest worden genomen en dat populistische leiders niet te snel met extreemrechts vergeleken moesten worden. Maar we zijn wat doorgeslagen in die les.

Dat heeft geleid tot een nieuwe politieke correctheid. Tot gespreksleiders als gisteren in Steenbergen die onbeschoft dreigende tokkies niet ter verantwoording roepen, maar ongepast begrip tonen en tot politici die erbij zitten en er niets van durven te zeggen. Er zijn publicisten die agressie zoals in Steenbergen en eerder in Woerden zelfs volkomen logisch vinden.

De nieuwe politieke correctheid heeft de afgelopen decennia geleid tot artikelen in serieuze kranten en tv-programma's  over de islam en moslims die nog veel ongenuanceerder en tendentieuzer zijn dan wat ik hierboven schreef over PVV-stemmers. Terwijl journalisten over elkaar heen buitelen om problemen met integratie te 'benoemen',  schiet iedereen in een kramp als het over de PVV gaat. Bijvoorbeeld wanneer iemand het aandurft de PVV en haar leider te vergelijken met de vooroorlogse Hitler of de NSB. Los van de vraag of die vergelijking terecht is of niet, hij mag gemaakt worden, net als Wilders en zijn aanhangers de islam met het fascisme mogen vergelijken. Vrijheid van meningsuiting nietwaar?

Over vrijheid van meningsuiting gesproken: de nieuwe politieke correctheid heeft geleid tot  een klimaat waarin mensen die zich positief uitlaten over vluchtelingen, moslims of de multiculturele samenleving op lijsten met landverraders of volksvijanden komen te staan.

De nieuwe politieke correctheid heeft ook geleid tot zelfverwilderisering: uit electorale angst nemen politieke partijen geregeld standpunten in die  een slap aftreksel van de PVV zijn en haaks staan op uitgangspunten van onze grondwet en door Nederland ondertekende internationale (mensenrechten)verdragen. Dieptepunt in de Nederlandse politieke geschiedenis blijft wat dat betreft het eerste kabinet Rutte met de PVV als gedoogpartner. De enige winst van dat kabinet was misschien dat Wilders heeft aangetoond dat hij helemaal geen verantwoordelijkheid kan en wil nemen; blijkbaar zijn 2 miljoen volwassen Nederlanders dat inmiddels weer vergeten.

In een dramatisch slecht en aan alle kanten rammelend artikel (let op, paywall) waarschuwde Elsevier journalist Syp Wynia onlangs voor islamisering en zelfislamisering. Hij schrijft over de Nederlandse islamitische gemeenschap, bestaande uit 660.000 volwasssenen, intern tot op het bot verdeeld en met amper politieke macht.

Ik maak me zorgen over de verwilderisering van onze Nederlandse samenleving. Dan heb ik het over een politieke partij die verreweg het grootste is in de peilingen, die intern niet democratisch is en van de ongelijke behandeling van een bevolkingsgroep haar belangrijkste agendapunt heeft gemaakt. Deze partij heeft meer dan 2 miljoen volwassen aanhangers, waarvan een (klein?) deel zich inmiddels dagelijks laat horen via xenofobe posts op sociale media, door middel van gewelddadige acties rond AZC's of moskeeen en door bedreigingen gericht tegen mensen met een andere mening.

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#420 Tja, wie zorgt er nu voor rotzooi?

2015-10-27 11:19

Auto's politicus GL uitgebrand 
 In Oostknollendam in Noord-Holland zijn twee auto's van fractievoorzitter Harold Halewijn van de GroenLinks in Wormerland uitgebrand.De auto's stonden zo'n twintig meter van elkaar af. In het Radio 1 Journaal zei Halewijn dat een aanslag voor hem vaststaat.Hij beschreef het ook als een aanslag op de democratie.Hij legt een verband met de discussieavond vanavond in de gemeente over de komst van een opvangcentrum voor asielzoekers. Op de discussieavond zijn alleen mensen welkom die zich hebben aangemeld.Enkele van die avonden zijn de laatste tijd door aanhangers van de NVU verstoord.

Gast

#421

2015-10-27 11:46

 

Ga jij binnenkort ook weer met de gestrekte rechterarm schuin omhoog lopen? Waarom steun je die dan wel?

 

 

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#422 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 11:52

 

Demonstratie Nederlandse Volks-Unie (NVU) in Den Haag

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#423 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 12:00

Het grootste gevaar

 

Geen twijfel dat de gebeurtenissen van 9/11 en de wraakacties, die Amerika daarna heeft ondernomen, de wereldbevolking heeft verdeeld in ‘wij’ en ‘zij’. ‘Wij’ de islamofoben en ‘zij’ de islamieten. 

Ons, degenen die de touwtjes in handen hebben, is het gelukt om van de islamofobie een Westerse maatschappelijk waarde te maken. Op een gegeven moment werden de beelden van het martelen van gevangenen door het Amerikaanse leger dagelijkse kost. De berichten over het doden van onschuldige burgers met NAVO-bommen werden in het Westen gewoon. En dat geheel op basis van het onderscheid in ‘wij’ en ‘zij’. De onschuldige burgers zijn moslims, dus ze mogen dood.

Haat verspreiden

Eigenlijk is de basis van het idee van deze nieuwe Westerse waarde niet nieuw. Het Nazisme gebruikte ooit hetzelfde idee om zijn doel te bereiken. Het gaat erom haat te verspreiden. Om het haten van de anderen, op basis van hun etniciteit. 

Dit is waarom het nationalisme en fascisme in Europa toenemen. De afgelopen jaren is in Europa, door de invloed van de nieuwe Westerse waarde, een rijtje extreemrechtse partijen geboren die haat en angst zaaien tegen minderheden. 

Breivik, die op vrijdag 22 juli 2011 een dubbele aanslag in Noorwegen uitvoerde, waarbij 77 mensen omkwamen, schreef in zijn 1500 pagina’s tellende manifest dat hij contacten had met “Servische culturele nationalisten” en dat hij tot de organisatie van “De Tempeliers” behoort. De Noorse politie heeft het bestaan van deze organisatie nooit kunnen aantonen. Breivik stelt dat de politie onvoldoende onderzoek heeft gedaan en gelooft dat justitie uit onmacht twijfels over het bestaan van de organisatie probeert te zaaien. 

Extreemrechtse samenzwering

Met andere woorden, Breivik bedoelde dat de overheid onmachtig is. Het lijkt erop dat hij veel meer wist dan hij vertelde. Een ander punt van aandacht is dat Breivik in zijn manifest dertig keer verwijst naar de politieke stellingen van Geert Wilders en naar de ideeënwereld van uiterst rechts gesitueerde partijen als het Vlaams Belang, het Front National en de FPÖ. Tenslotte noemt Breivik Robert Spencer, Pamela Geller en Geert Wilders uitdrukkelijk als zijn inspiratiebronnen. 

Inmiddels zijn de 77 doden door Breivik al vergeten, maar stel dat hij de waarheid vertelde over De Tempeliers. Stel dat er nog een geheime samenzwering is tussen extreemrechtse organisaties. Er bestaan inderdaad geen openlijke bewijzen voor, maar het toenemende rechts-extremisme in Europa geeft wel voedingsbodem voor dit soorten gedachten. 

Herinvoering van de doodstraf

Wij zien dit ook in de nieuwe ontwikkelingen die Wilders en Le Pen nu dichter bij elkaar brengen. Wij zullen zien dat nog meer extreemrechtse organisaties zich bij het pacht tussen de PVV en het Front National zullen aansluiten. 

Tekenend is dat de Nederlandse Volks-Unie (NVU) volgend jaar meedoet bij de gemeenteraadsverkiezingen in het Westland. De NVU heeft een twaalfpuntenplan opgesteld. Ze wil bijvoorbeeld de herinvoering van de doodstraf, het afschaffing van het homohuwelijk en het verplicht zingen van het volkslied op alle scholen. 

Volgende slachtoffer

De Europese en Nederlandse burgers zijn er bang dat door de islam en door een multiculturele samenleving hun identiteit verloren zal gaan. Maar helaas zal de opkomst van de extreemrechtse partijen het begin van het einde van de Europese en de Nederlandse identiteit blijken te zijn. 

Want op hun agenda staat niet alleen de bestrijding van de islam en van de multiculturele samenleving, maar nog veel meer extremistische doelen. De vraag voor de toekomst is slechts, welke groep na de moslims hun volgende slachtoffer wordt.

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#424 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 12:09

Dubbelzucht

We hebben allemaal de fakkeloptocht in Steenbergen gezien, de brulapen die de Hitlergroet brachten, de vrouw waar volgens hen ‘een piemel in moest’ omdat ze vluchtelingen wil helpen. Dat kon er nog wel bij, na OranjeWoerdenOisterwijkPurmerendBeverwaard, waar burgers in verzet kwamen1 tegen de opvang van vluchtelingen, omdat ze denken dat die hun dochters verkrachten, ongelovigen kelen, hun huis leegroven en aan hun pindakaas likken.

Kustaw Bessems, in zijn recentste column voor BNR Nieuwsradio, spreekt van ‘paranoïde waan, een massapsychose’: 

Alsof elke avond Midden-Oosterse mannen massaal door de straten trekken, rovend, vrouwen en kinderen verkrachtend. (…) Hallucinaties, aangewakkerd door iedereen die er politiek munt uit kan slaan of geld aan kan verdienen in de media‘.

Koortsachtige moslimhaat

En iedereen vindt dat dan weer mooi en treffend en de spijker op zijn kop maar ik denk alleen maar: Pardon?! Heeft Kustaw Bessems niet zelf een flinke duit verdiend aan het aanwakkeren van die islamofobe hallucinaties en die paranoïde waan? Heeft hij, als chef van de Volkskrant-bijlage Vonk, de lezers niet week na week gevoed met horrorverhalen over moslims, allochtonen, Arabieren, samen met islamofoben als Jonathan van het Reve en hoeren als Said el Haji, die maar al te graag een graantje meepikken van de koortsachtige moslimhaat?

De enige keer dat in Vonk allochtonen niet als gevaar voor de samenleving werden opgevoerd, moesten ze zich tevreden stellen met een dienende rol, als Turkse groenteboer of Marokkaanse slager.

Is het echt aan Bessems om naar anderen te wijzen? Zou dit geen goed moment zijn om de hand eens in eigen boezem te steken? Is Bessems hier niet schaamteloos hypocriet?

Marokkanen crimineler

En het antwoord is natuurlijk ‘ja’. Bessems heeft zijn gezicht met hondepis gewassen. Hij heeft zelf geholpen de haat tegen moslims en allochtonen aan te wakkeren. Sterker nog, niet lang geleden eiste hij zelf de eer op als eerste te hebben geschreven dat Marokkanen crimineler zijn.

Helaas is Kustaw Bessems exemplarisch voor zijn beroepsgroep. Nederlandse journalisten weten altijd precies te melden wat een ander fout heeft gedaan maar ze eten liever glas dan dat ze hun eigen bedenkelijke rol in de huidige ontwikkelingen tegen het licht houden. 

Neem nrc.next, dat kwam gisteren met deze cover waarop een Hitlergroetende Steenbergenaar er zijn ongenoegen uitbrult. ‘Wie durft hen nog tegen te spreken?’ kopt de krant.

Tégenspreken? Wat dacht je ervan eens op te houden deze fascistische racisten een podium te geven, NRC? Dat zou al een begin zijn. Ook in NRC/nrc.next worden lezers de stuipen op het lijf gejaagd met verhalen over nekschoten, die door de straten weerklinken, hemels die rood verlicht worden door brandende synagoges en vluchtelingen die hun gastvrouwen verkrachten. Geschreven door apen van hetzelfde kaliber als op de voorpagina van nrc.next van gisteren. 

Hoge prijs

Wie durft ze tegen te spreken? Nou, Hassnae Bouazza bijvoorbeeld, en ik. Wat is onze beloning? We worden besmeurd en belasterd in NRC, in Trouw, door ElsevierHet Paroolde Volkskrant, Hassnae werd op televisie doodleuk aan de zijde van een Palestijnse terroriste geschaard, gewoon omdat het kan. Daarna kreeg ze een lawine van haatbagger over zich heen. Tegenspreken durven we wel, maar we betalen er een hoge prijs voor. In alle eerlijkheid hoger dan ik bereid ben om te betalen. Had ik het van tevoren geweten, dan had ik mijn bek gehouden.

Jullie, NRC en nrc.next en Kustaw Bessems, hebben dit klimaat helpen creëren. 

Maar gaat er ooit wat verbeteren? Ik heb er een hard hoofd in. Iedere keer als iemand wijst op de manier waarop moslims in de media worden opgevoerd, schieten witte journalisten in de verdediging. Ze doen het niet fout, het is de ‘ziekte van-zie-je-wel‘, ‘zijn er dan geen blanke moslims?‘.

Aanslagen op azc’s

Er is geen ontkennen aan en je ziet het iedere keer weer: altijd als er een terreurdaad wordt gepleegd door een blanke, haasten de redacties zich te verklaren dat het om een ‘verwarde man’ gaat, een ‘lone wolf‘, een ‘eenzame gek’. Dat is nádat er druk is gespeculeerd over een mogelijke moslimcomponent omdat er nog niks bekend was over de huidskleur van de dader. 

Want pas als is vastgesteld dat die donker is, mag er worden gesproken van een terreuraanslag. Anders is het strikt taboe. Toen Tofik Dibi het wilde hebben over de ideologische achtergrond van de islamkritische terrorist Anders Breivik, werd hem dat expliciet verboten. Het was het begin van zijn politieke ondergang. 

Het is glashelder: er is een groot verschil tussen de manier waarop over gewelddaden door blanke niet-moslims wordt bericht en geweld door moslims.

Maar dat vindt NOS-correspondent Jeroen Wollaars ‘een beetje vermoeiend‘. Wollaars, die de term ‘bezorgde burgers‘ heeft gemunt voor neonazi’s die vluchtelingen aanvallen en aanslagen op azc’s plegen en dikke maatjes is met de dubbelironische islamofobe antisemitische homohaters van GeenStijl, slaakt een dubbelzucht als hij door een moslim met zijn neus op de feiten wordt gedrukt.

Multiculturele samenleving

Een dubbelzucht. Arrogante, racistische griezel die hij is. Maar wel representatief voor de Nederlandse journalistiek. 

En daarom mag u vandaag in de Volkskrant weer een warme aanbevelinglezen van het boek over Hans Janmaat van Joost Niemöller. En een boetepreek dat we ons moeten schamen dat we die Janmaat zomaar hebben weggezet als racist. 

En ben ik schorem dat geen werk zou mogen hebben. Want voor de multiculturele samenleving zijn is landverraad. 

Sieg heil, zeiden we dan (sarcastisch!) in de jaren tachtig. Maar we hadden toen geen idéé hoe fascistoïde het klimaat hier zou worden.

1. [UPDATE: Ik las net de nieuwe column van Bas Heijne, die vorige week nog naar aanleiding van de rellen, de aanvallen op de azc’s en de oproepen om Hitler terug te brengen, schreef dat de haat ‘virtueel’ was. Nu schrijft hij met overslaande stem: ‘De hysterische taferelen tijdens de inspraakavonden laten een radicale vervreemding zien’, spreekt hij van een ‘morele crisis’ en neemt hij politici de maat bij wie ‘het kwartje nog steeds niet is gevallen’. Hallo, Captain Hindsight! Bij jou was het kwartje vorige week anders ook nog niet gevallen! Vluchtelingencentra aanvallen was ‘virtuele haat’, een manier om ‘de ander de maat te nemen’, maar nu er ‘daar moet een piemel in’ is geschreeuwd, breekt in huize Heijne de pleuris los. En Malou van Hintum tweet: ‘Errug blij dat het wordt gezegd!’ DA! F*CK! Ik word gek! Hou me tegen! Echt!]↩

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#425 De ongemakkelijke waarheid

2015-10-27 12:15

De terreur van de bezorgde burger

 

Het liep uit de hand in Oranje, waar bewoners een staatssecretaris te lijf gingen (maar niet te lijf genoeg, schreef een grote denker in NRC) en in Woerden, waar bezorgde burgers met bivakmutsen Syrische oorlogsslachtoffers, waaronder 51 kinderen, belaagden met nitraatbommen(“Kinderfeestje!” roept iemand in de straat. ‘Volkomen logisch’, schrijft een grote denker in Het Parool). 

In Oisterwijk moest de politie ingrijpen omdat de plaatselijke jeugd vluchtelingen treiterde. In Purmerend zijn burgemeester en wethouders gezwicht voor de ernstige bedreigingen door bezorgde burgers: het geplande azc gaat in die gemeente niet door. En Wilders, die zogenaamd niet achter dit geweld staat, feliciteert de bedreigers met het klinkende resultaat.

Horrorverhalen

Het huis van de staatssecretaris moet nu worden beveiligd, elders worden wethouders bedreigd door bezorgde burgers en in Utrecht liet zondag de Nederlandse afdeling van Pegida van zich horen. Burgemeesters van verschillende gemeenten voelen zich genoodzaakt veiligheidsmaatregelen te nemen tegen bezorgde burgers die gehoor geven aan Wilders oproep om in verzet te komen en die er door de horrorverhalen over vluchtelingen van overtuigd zijn geraakt dat ze de Nazi’s bevechten in plaats van mensen die op de vlucht zijn voor bommen en gifgas. 

Je zou dus kunnen stellen dat het pretty f*cking uit de hand aan het lopen is, de terreur van de bezorgde burgers, maar volgens Bas Heijne blijft de haat ‘virtueel’. Het geweld, de bedreigingen, de oproepen om moslims te vergassen, vluchtelingen in brand te steken, ‘het is de ander de maat nemen’, schrijft Heijne. Meer niet.

Overgewaaide jodenhaat

Nou zijn we van Heijne wel wat gewend op het gebied van de wereldvreemdheid (hij zei in een Vrij Nederland-interview dat Wilders zijn draagvlak zou verliezen zodra hij zou stoppen zijn haar te verven, jodenhaat is volgens hem overgewaaid uit de Arabische wereld en de maatschappelijke onrust na de moord op Pim Fortuyn speelde zich volgens hem vooral af op televisie), maar ook Volkskrant-columnist Bert Wagendorp meent dat er niks aan de hand is: ‘Volgens mij laat de wijze waarop de opvang van vluchtelingen verloopt, zien dat dit nog altijd een redelijk land is’, schrijft Wagendorp, nota bene nadat hij min of meer dezelfde opsomming van geweld en beveiligingsmaatregelen heeft gemaakt die ik hierboven deed.

Het hoofdredactionele commentaar van de Volkskrant van vandaag is een pleidooi voor het recht van Pegida om te betogen, maar ‘radicalen aan beide zijden hebben niet de bereidheid om kennis te nemen van andere standpunten’, aldus de Volkskrant. Alsof er op die Pegida-betoging niet werd geroepen dat “de massieve inteelt in de islamitische cultuur vrijwel onomkeerbare schade aan de moslims toebrengt, met inbegrip van grote schade aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims” en “een andere reden om moslims te verachten en te haten om hun krankzinnige ideologie, want het is nooit een religie van vrede.” 

Gezonde hekel

Nee, je bent radicaal als je je verzet tegen dit soort Nazigebral, in plaats van dat je je eigen mening bijstelt want nou, dat is jouw mening en die is net zoveel waard als die van mij, nietwaar. Dus als ik wat van jouw mening overneem en jij wat van mijn mening, als we beiden wat van onze radicaliteit inleveren komen we ergens in het midden uit en dan hou ik op met moslims knuffelen en jij met moslims haten, dan hebben we gewoon allebei, op niet-radicale wijze, gewoon gezellig een gezonde hekel aan moslims.

Binnenin de Volkskrant wordt de haatbagger ook al gebagatelliseerd. Een zekere Freek uit Hoogeveen wil dat er zo snel mogelijk een nieuwe Hitler opstaat die een einde maakt aan de vluchtelingen, maar dat meent-ie volgens de schrijver van dit stuk helemaal niet. Nee joh, het ligt aan de sociale media. Die zijn niet geschikt voor debat en daarom wordt er opgeroepen vluchtelingen en moslims te verdelgen. 

Och, als diezelfde kalme bedaardheid maar eens werd betracht als er een moslim met een vlag loopt te zwaaien, of als er een zwartharige jongen op zwartrijden wordt betrapt. Maar gek hè, op de één of andere manier kunnen we een Hitlergroet beter hebben als die gebracht wordt door een roomblanke bezorgde burger dan als een moslim zich eraan bezondigt.

De ene Hitlergroet is de andere immers niet.

UPDATE: de bezorgdeburgerterreur komt nu wel héúl dichtbij in Rijswijk, waar raadsleden onder andere de kinderen van PvdA-fractieleider Yvonne Hagenaars en minstens vijf van haar collega’s hebben bedreigd. Hé, het is in Purmerend op die manier gelukt en toen was de Führer erg trots, dus dan moet het in Rijswijk ook op die manier kunnen, toch?