Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #644 Kijk eens naar de FEITEN

2015-11-11 15:10

Over vluchtelingen en asielzoekers bestaan heel wat fabels en onjuistheden. Dat beïnvloedt de beeldvorming negatief met als gevolg dat sommige mensen om een nog strenger asielbeleid gaan roepen, aldus Vluchtelingenwerk Nederland. De realiteit laat een genuanceerder beeld zien. Om die stellingname te onderbouwen laat Adinda van Helden graag (ex-)vluchtelingen aan het woord. Adinda is leidinggevende bij Vluchtelingenwerk Renkum. Zij zwaait de scepter over tientallen vrijwilligers. 

Safi Walikhan (54) woont in Renkum en is samen met zijn gezin veertien jaar geleden Afghanistan ontvlucht. Via allerlei omwegen belandden ze in Renkum. ,,De situatie was ronduit gevaarlijk voor ons, mede door de opkomst van de Taliban", vertelt hij in één van de nieuwe ruimtes van Vluchtelingenwerk Renkum. Safi helpt nu op zijn beurt Vluchtelingenwerk. ,,Safi fungeert af en toe als tolk voor de talen Afghaans en Russisch. Verder verricht hij ook hand-en-spandiensten", legt Adinda uit. Safi: ,,Vluchtelingenwerk is erg belangrijk. De vrijwilligers helpen je met allerlei praktische zaken. Als je de taal niet spreekt en onzeker over je situatie bent, is dat erg belangrijk. Hoe vind je de weg bij instanties, hoe kom je aan een tijdelijk paspoort? Een vrijwilliger en een taalmaatje hebben ons destijds goed geholpen en obstakels weggenomen."

Hushiar Darwish (44) woont ook veertien jaar in Renkum. Hij kwam destijds uit Noord-Irak waar de situatie voor hem onhoudbaar was. ,,Tijdens het spreekuur help ik vaak als tolk. Ik beheers de Arabische taal goed en dat is voor veel vluchtelingen erg praktisch. 

,,We staan er niet bij stil, maar het is wat als je via gevaarlijke reizen uiteindelijk in een vreemd land terechtkomt", vertelt Adinda. ,,Vaak is er geen tijd om bij te komen. En waar mensen ook niet altijd bij stilstaan: vluchtelingen leidden in het land van oorsprong vaak een goed leven. Een aantal is hoger opgeleid en oefende bijvoorbeeld een beroep als chirurg uit. Het feit dat je de keuze maakt om je eigen land te verlaten, ingegeven door levensbedreigende situaties, betekent een knip in je leven. Een carrière telt dan niet meer. Toch zijn er asielzoekers die hier weliswaar kleiner wonen, maar zich wel veel veiliger voelen. Ze kunnen hier gewoon de straat op zonder dat ze zich bedreigd voelen. Dat is veel waard."

Cor van Silfhout is één van de vrijwilligers bij Vluchtelingenwerk Oost Nederland. ,,Ik doe dat nu ruim drie jaar. Sommige situaties blijven vers in het geheugen staan, zoals een Afghaans gezin waarvan de man ernstig getraumatiseerd was. Mensen spreken de taal niet en de geldsoort is hen vreemd. Dat kan gemakkelijk tot vervelende toestanden leiden. Als vrijwilliger kun je dan helpen om zaken in goede banen te leiden."

Vluchtelingenwerk Nederland is een onafhankelijke organisatie die opkomt voor de belangen van vluchtelingen en asielzoekers. Dat doet ze met ongeveer vijfhonderd medewerkers, geflankeerd door zevenduizend vrijwilligers in bijna alle gemeenten en in alle asielzoekerscentra in het land. 

FEITEN Het percentage asielaanvragen dat een toekenning of verblijfsvergunning krijgt, lag jaren tussen de veertig en de zestig procent. In het jaar 2000 waren dat er bijna 45 duizend. Na een forse daling de afgelopen jaren steeg het aantal asielaanvragen in 2014 weer naar iets meer dan 25 duizend. Over een heel jaar gezien heeft de gemeente Renkum vijftig vluchtelingen opgenomen. Voorheen lag dat aantal op deretig. Bijna een verdubbeling dus. ,,Op dit moment gaat het vooral om Syriërs en Eritreeërs", legt Adinda nog uit. Landelijk zijn er afspraken over de verdeling van asielzoekers gemaakt. Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) speelt hierin een centrale rol. ,,Wij krijgen uiteindelijk mensen uit opvanglocaties in Winterswijk, Zweelo en Nijmegen."