Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #1462 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-11-17 15:53

Wilders overweegt samenwerking met PVV-fractie

'We hebben veel gemeenschappelijke ideeën'

Geert Wilders denkt er serieus over na om te gaan samenwerken met de PVV-fractie. De fractievoorzitter heeft de fractie uitgenodigd om in december het gesprek daarover aan te gaan.

Wilders wil de dialoog naar eigen zeggen met een ‘open vizier’ ingaan. “We denken niet overal honderd procent hetzelfde over, maar we hebben veel gemeenschappelijke ideeën. Bijvoorbeeld op het gebied van immigratie, de Europese Unie en de islam kunnen we elkaar goed vinden.”

Wilders zocht voor het eerst toenadering tot de fractie in 2006, maar toen kwam de samenwerking niet van de grond. De ex-VVD’er wilde destijds eerst zijn eigen partij gaan opbouwen, deels omdat hij niet geassocieerd wilde worden met fractiegenoten als Lucassen, Sharpe en Brinkman. Samen met de andere PVV-Kamerleden wil Wilders nu een politiek blok vormen tegen het kabinet.

Hoogleraar Bert Bokhoven betwijfelt echter of de PVV-aanhang onverdeeld positief zal zijn. “De PVV-fractie bestaat uit politici met een niet altijd even smetteloos blazoen. Als Wilders daadwerkelijk met hen gaat samenwerken, wordt hij straks ook aangesproken op die nieuwe vrienden.” Bokhoven denkt dat met name samenwerking met de ‘uitgesproken rechtse’ Martin Bosma en de ‘notoire charlatan’ Dion Graus voor onrust zal zorgen binnen de partij.

D66 en GroenLinks laten zich in scherpe bewoordingen uit over de flirt van Wilders met de  PVV-fractie. Volgens Alexander Pechtold overschrijdt de PVV-leider een grens. “Wilders bekent nu kleur. Tot nu toe kon hij misschien nog volhouden niet extreem-rechts te zijn. Maar als je aanschurkt tegen mensen als Bosma, Agema en De Graaf kun je die flinterdunne façade niet langer overeind houden.”

Wilders trekt zich niets aan van de kritiek op de paringsdans. “Met deze samenwerking kunnen we echt een vuist maken. Dat zou een enorm signaal afgeven.”