Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #1554

2015-11-18 14:04

 

Kamer wil extra geld voor landen rond de EU

De regeringspartijen vinden dat er extra geld moet gaan naar de crisisgebieden rond de Europese Unie. VVD en PvdA willen 35 miljoen euro vrijmaken voor steun aan vluchtelingen en versterking van de democratie. 

Een deel van het geld is bestemd voor vluchtelingen in landen als Libanon en Jordanië. Dat zou kunnen via organisaties als UNHCR en UNICEF. Volgens VVD-Kamerlid Ten Broeke moeten opvang, onderwijs, voedselhulp in vluchtelingenkampen worden verbeterd. "Op die manier moet vluchtelingen perspectief worden geboden zodat ze niet in een gevaarlijk bootje de reis naar Europa hoeven te maken."

Fonds voor Regionale Partnerschappen

Een ander deel moet worden besteed aan een nog op te richten 'Fonds voor Regionale Partnerschappen'. Dat is bedoeld om steun te geven aan maatschappelijke organisaties in landen in het Midden-Oosten, de Westelijke Balkan en Oost-Europa waar het nu nog relatief goed gaat, maar die onder druk staan. 

"Beter is om te voorkomen dat stabiele samenlevingen onder druk komen te staan met nieuwe oorlogen en vluchtelingenstromen tot gevolg", zegt PvdA-Kamerlid Servaes. Hij noemt als voorbeeld Tunesië waar maatschappelijke organisaties een belangrijke rol spelen bij de overgang naar een democratie.

De extra middelen moeten vrijkomen door geld weg te halen bij VN-organisaties die minder presteren en door te bezuinigen op de Nederlandse bijdrage aan de 'Asian Development Bank'.