Zeg nee tegen azc Brunssum


Gast

/ #1636

2015-11-19 11:15

van onze parlementaire redactie


DEN HAAG - Het is ’beroerd gesteld’ met de integratie van de tweede en derde generatie moslims in Nederland. Dat vindt VVD-fractievoorzitter Zijlstra die van het kabinet wil weten wat het daar aan gaat doen.

Zijlstra zei in het Kamer-debat naar aanleiding van de aanslagen in Parijs dat hij is geschrokken van ronduit ’schandelijke reacties’ uit de moslimgemeenschap op andere Facebook, waar werd gejuicht om de aanslagen en het feit dat ’de Jihad in Europa is gearriveerd’. Hij wil een ’krachtige reactie’ van moslims, die afstand moeten nemen van de terreur.

Geld bij

Het kabinet moet nog reageren. De Kamer eist dat er meer gebeurt om onze veiligheid te garanderen. Desnoods moet er geld bij. Ook moet er haast worden gemaakt met de aanpak van teruggekeerde Syriëgangers.

Die moeten wat de PVV betreft linea recta naar de gevangenis. Als het kabinet daar niet toe besluit dan is een aanslag als in Parijs niet ver weg, vreest PVV-leider Wilders. De VVD wil hen het paspoort afpakken.

Wilders pleitte voor het onmiddellijk sluiten van de grenzen. Ook wees hij op het gevaar dat terroristen mee komen in de vluchtelingenstromen richting Europa. Eén van de aanslagplegers in Parijs kwam waarschijnlijk ook als Syrische vluchteling richting Europa.

'Oorlog'

„Hoeveel onschuldige doden moeten er nog vallen voordat bij u het kwartje valt?”, wierp hij premier Rutte voor de voeten. De premier nam na de aanslagen in Parijs voor het eerst het woord ’oorlog’ in de mond met betrekking tot de strijd tegen moslimterroristen. „Natuurlijk is het oorlog. Dat is het al 1400 jaar”, aldus Wilders. Hij dreigde het vertrouwen in de premier op te zeggen.

Volgens CDA-leider Buma toont premier Rutte niet het moreel leiderschap dat nodig is in de huidige tijden van terroristische terreur in Europa. De premier kan beter een voorbeeld nemen aan de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, aldus Buma. Die kiest volgens hem „de juiste woorden, is standvastig en verenigt moslims en christenen zonder soft te zijn”.’

Buma zei dat het kabinet verwarring en onzekerheid zaait als men het onderling kennelijk niet eens is over het gebruik van het woord ’oorlog’. Vice-premier Asscher wil de term namelijk niet in de mond nemen. Buma vindt, net als Rutte, dat Nederland in oorlog is met terreurorganisatie Islamitische Staat. Daarom moet er meer geld bij voor Defensie en de inlichtingendiensten. Het extra geld dat is toegezegd is ’een schamele fooi’. Nederland moet ook meedoen met de strijd tegen IS in Syrië, aldus Buma. Nu is Nederland alleen boven Irak actief.

 Hehe ze worden langzaam wakker! Zelfs VVD