Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #1645 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-11-19 15:34

Tweede Kamer: meer actie tegen oproepen tot geweld 

De Tweede Kamer wil dat het Openbaar Ministerie meer doet om radicalisering en terrorisme te bestrijden. In het debat over de aanslagen in Parijs vroegen onder meer de regeringspartijen meer prioriteit te geven aan de vervolging van het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld. 

Volgens de meerderheid wordt nu niet genoeg gedaan tegen het propageren van het gebruik van dodelijk geweld, bijvoorbeeld op internetfora. Minister Van der Steur beloofde de Kamer dat hij hierover met het OM gaat praten. 

Teruggekeerde Syriëgangers

VVD-fractievoorzitter Zijlstra herhaalde dat teruggekeerde Syriëgangers altijd moeten worden opgepakt en dat verblijf in Syrië strafbaar moet worden. Als daar nu juridische bezwaren tegen zijn, moet de wet maar worden aangepast, vindt Zijlstra. In elk geval CDA en SGP zijn het met hem eens. 

Maar Van der Steur ziet weinig in zo'n algemene oproep. Als de Kamer hem opdraagt de wet aan te passen, zal hij dat niet weigeren. Maar hij blijft erbij dat zo'n strafbaarstelling te algemeen is en niet werkt. 

Van der Steur benadrukte dat mensen die in Syrië lid worden van een terroristische organisatie of zich op een andere manier schuldig maken aan misdrijven al strafbaar zijn en op die manier kunnen worden aangepakt. 

Wantrouwen

In het debat diende PVV-leider Wilders een motie van wantrouwen in. Volgens hem maakt het kabinet Nederland onveiliger. Hij zei dat hij zelden met zoveel overtuiging met een motie van wantrouwen is gekomen als vandaag. Wilders vroeg zich af wat voor een land het is waar je vrij kunt "rondlopen als je in Syrië bent geweest om te moorden". 

De motie werd verworpen. Behalve de PVV stemde alleen de groep-Bontes/Van Klaveren ervoor.