Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #1671

2015-11-19 23:38

Abdou Menebhi: “Het is nu tijd voor een debat over haatzaaiende religieuze teksten”

“Er zou in de Nederlandse moslimgemeenschap meer gedebatteerd moeten worden over teksten in de Koran en de Hadith die als haatzaaiend geïnterpreteerd kunnen worden”. Dat stelt Abdou Menebhi, voorzitter van Emcemo in een kort interview met Republiek Allochtonië naar aanleiding van de aanslagen in onder andere Parijs en Beirut. Menebhi pleit ook voor een kritische benadering van landen die direct of indirect terrorisme steunen en hij pleit voor meer aandacht voor islamofobie.

Abdou Menebhi: “De aanslagen in Parijs, Beirut en Turkije hebben nogmaals laten zien hoe groot het gevaar van het door het salafisme geïnspireerd terrorisme is. Het is een gevaar voor de mensheid.“ Menebhi , die zichzelf een seculiere moslim noemt, vindt het goed dat zo veel Nederlandse moskeeorganisaties zich tegen deze aanslagen hebben uitgesproken, maar hij vindt het niet voldoende. Hij pleit voor een kritisch debat in de Nederlandse moslimgemeenschap over de islamitische bronnen.


“We kunnen niet zeggen dat die terroristen geen moslim zijn. Dat zijn ze wel. Zij laten zich net zo goed inspireren door de islamitische bronnen als andere moslims. Wanneer je tegen extremisme bent, moet je consequent zijn en verantwoordelijkheid nemen en het debat aangaan over teksten die niet meer van deze tijd zijn. De teksten in de Koran en de Hadith zijn eeuwenoude teksten die in een heel andere tijd en andere context zijn ontstaan. In moskeeën, tijdens koranlessen en op sociale media worden deze tekst echter vaak nog letterlijk genomen zonder deze context. Die teksten zijn, wanneer ze letterlijk worden genomen, medeverantwoordelijk voor terrorisme en allerlei vormen van haatzaaien tegen bijvoorbeeld ongelovigen en joden. Wat voor boodschap geef je kinderen mee wanneer je ze van jongs af aan leert dat ongelovige landgenoten minderwaardig en onrein zijn en in de hel belanden?“

Menebhi vindt ook dat Nederlandse moslimorgansiaties nadrukkelijker stelling zouden moeten nemen tegen haatzaaiers.

“De imam van de moskee in Mekka riep afgelopen vrijdag nog op de mujahedeen van Daesh te helpen tegen de kuffar. Hij is niet de enige. Daar moet stelling tegen genomen worden, ook door Nederlandse moslims. Moskeeën zijn niet de plek waar jongeren radicaliseren, maar ze moeten wel verantwoordelijkheid nemen door geen plek te bieden aan haatzaaiers of haatzaaiende teksten.”

De voorzitter van Emcemo vindt ook dat Nederlandse moslims af moeten van bemoeienis uit de landen van herkomst.

“We wonen in Europa, in een rechtsstaat. De islam in Europa heeft alleen toekomst wanneer moslims de grote diversiteit hier accepteren, wanneer ze de vrijheden van anderen respecteren, net als de scheiding van kerk en staat. We leven hier, niet meer in de landen van herkomst, waar geen scheiding van kerk en staat is. Islamitische organisaties moeten daarom niet samenwerken met de landen van herkomst en islamitische organisaties daar.“

Vertegenwoordiging moslimgemeenschap

Menebhi wil verder een debat over de vertegenwoordiging van de moslimgemeenschap. “Maar een klein deel van de moslims gaat geregeld naar de moskee, maar toch gelden ongekozen vertegenwoordigers van moskeeorgansiaties, bijna alleen maar mannen, als ‘de’ vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap. Ik spreek heel veel moslims, jongeren, vrouwen, seculiere moslims, die zich niet door deze mannen vertegenwoordigd voelen. Dat moet op den duur anders georganiseerd worden.“

Hypocrisie

Abdou Menebhi hekelt ook de hypocrisie van de Nederlandse overheid.

“Er wordt met twee maten gemeten. We strijden tegen Daesh met landen die zelf ook op grote schaal mensenrechten schenden. We moeten stelling durven nemen tegen landen waaruit direct of indirect steun voor IS komt zoals, Saoedi-Arabie, Qatar, de Emiraten, maar ook Turkije. Het is hypocriet deze landen daar niet op aan te spreken.” 
 

Werkloosheid, discriminatie en moslimhaat

Tot slot pleit Menebhi voor meer aandacht voor de aanpak van werkloosheid, discriminatie en moslimhaat.

“Radicalisering ligt niet alleen aan religieuze bronnen. Die zijn er altijd al geweest. Het heeft ook te maken met de positie van moslims in Europa. Het is gevaarlijk dat zoveel jongeren werkloos zijn en het gevoel hebben dat ze er niet bij horen. De hetze van extreemrechts tegen de islam, komt Daesh perfect uit. De terroristen zijn blij met Wilders. Ze zijn blij met die tegenstellingen, met die polarisatie. Al die goedwillende moslims moeten het gevoel hebben dat ze gelijkwaardige burgers zijn, dat ze erbij horen, dat de vrijheid van godsdienst ook voor hen geldt. Dat betekent dat islamofobie, moslimhaat of moslimdiscriminatie keihard moet worden aangepakt.”

Emcemo organiseerde eerder dit jaar samen met anderen debatten met de islamoloog Rachid Benzine. Binnenkort wil Emcemo debatten organiseren over teksten in de Koran die als haatzaaiend geinterpreteerd kunnen worden.