Zeg nee tegen azc Brunssum


Gast

/ #1688 Re: Re:

2015-11-20 11:28

#1687: - Re:  

Uiteraard niet inhoudelijk, uiteraard meteen weer op de persoon, zo voorspelbaar, zóóóóóóó kinderachtig.

Meanwhile:

Gelezen in De Limburger:

‘En nu vooral tempo maken’

Met nog vijf weken tot de kerst, schakelt commissaris van de Koning Theo Bovens de realisatie van noodopvang in Limburg een tandje hoger. De gouverneur wil af van het gesleep met vluchtelingen. 
Dus is het zaak voor eind december de kleinschalige noodopvang (in grote lijnen) geregeld te hebben.
 
door Hans Goossen en Kim Noach

Met de barmhartigheid van de Limburgers is het niet slecht gesteld.Want op het moment dat gouverneur Theo Bovens eind oktober wereldkundig maakt dat hij in Limburg alleen kleinschalige noodopvang ziet zitten, heeft hij in zijn Maastrichtse werkkamer al een flinke lijst met potentiële locaties klaarliggen.

Wat op deze longlist staat, varieert van zeer bruikbaar tot onrealistisch. Van leegstaande kantoorpanden en verzorgingshuizen tot kloosters, monumentale panden, kerken en hotels. Uiteraard zitten daar (veel) commerciële partijen zitten daar (veel) commerciële partijen bij die brood zien in de vluchtelingencrisis.

Maar er was ook een vrouw die uit naastenliefde aanbood haar caravan in de winterstalling tijdelijk door vluchtelingen te laten bewonen. En waarom zouden de andere caravaneigenaren haar voorbeeld niet kunnen volgen, niet kunnen volgen, luidde haar voorstel aan Bovens.

Kleinschalig

Met de helft van die longlist had de gouverneur het ook al aangedurfd om alleen op kleinschalige noodopvang in te zetten. Dat blijkt uit een gesprek dat deze krant had met de Limburgse commissaris van de Koning. Het Rijk gaf in oktober de gouverneur opdracht een locatie te vinden voor de opvang van 2000 à 2500 vluchtelingen.

Bovens kwam daarop met het voorstel om niet één plek voor 2500 vluchtelingen te creëren, maar 25 voor pakweg 100. Voor de kerst wil hij die grotendeels geregeld hebben. Tempo is dus geboden.

Kleinschalig betekent dat 100 à 200 vluchtelingen voor de duur van 6 maanden tot circa 2 jaar tijdelijk onderdak vinden in een van de 33 Limburgse gemeenten.Waarbij Bovens - waar mogelijk - gemeenten probeert te ontlasten die al een asielzoekerscentrum hebben.

Eind volgende week zouden twee nieuwe noodopvanglocaties aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aangereikt moeten worden voor de kleinschalige opvang van vluchtelingen, meldt de gouverneur.Welke locaties dat zijn, wil hij niet bekendmaken.

Draagvlak

Kleinschalig is niet alleen beter voor vluchtelingen, het werkt ook beter om draagvlak te krijgen bij Limburgers. Bovens schat ook in dat vrijwilligers dat vrijwilligers eerder geneigd zijn om bij kleinschalige opvang te helpen dan in tentenkampen als Heumensoord bij Nijmegen, al was het maar omdat ze in hun eigen gemeente aan de slag kunnen en niet hoeven te reizen naar een centrale opvang.

Kleinschalig betekent ook dat noodopvang waar mogelijk een plek ín de wijk krijgt. Waardoor vluchtelingen letterlijk een gezicht krijgen omdat ze tussen Limburgers wonen.

Slagen

Bovens betreurt het dat de afgelopen maand kostbare tijd ‘verloren' is gegaan. In die tijd had Limburg al flinke slagen kunnen maken. Het wachten was op een Haags antwoord op Bovens' verzoek kleinschalig te mogen opvangen. Formeel heeft de gouverneur overigens nog steeds geen antwoord ontvangen van staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Wel liet de bewindsman vorige week in een schrijven naar de Tweede Kamer weten open te staan voor kleinschaligheid. Voor Bovens het sein het tempo op te schroeven.

Grootschalige opvang bood geen soelaas, oordeelt de gouverneur. „Dat zou in Limburg betekenen dat alleen het Pinkpop- en het Floriadeterrein in aanmerking zouden komen”, zegt Bovens, die geen heil ziet in een tentenkamp. Zeker niet nu winter voor de deur staat.

Het COA beslist uiteindelijk of een plek geschikt is voor noodopvang. 
Recent werd bekend dat in Brunssum het oude ziekenhuis de deuren opent voor noodopvang van 200 vluchtelingen.

Die opvang is rechtstreeks geregeld tussen ziekenhuis, gemeente en COA. Het voormalige ziekenhuis stond overigens wel op het lijstje van Bovens. 
De gouverneur geeft aan dat de provincie ook op andere wijze de uitdaging aangaat om opvangplekken te creëren. Hij wijst op het plan van gedeputeerde Daan Prevoo dat de doorstroming van 850 nu nog in asielzoekerscentra verblijvende statushouders naar huurwoningen moet bevorderen.

In de azc's komen dan weer plekken vrij voor vluchtelingen. 
Prevoo's plan zou ook 850 Limburgers aan een huurhuis moeten helpen, zodat de wachtlijst korter wordt. En ook dat helpt om het draagvlak voor vluchtelingenopvang te vergroten."