Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #1790

2015-11-21 20:59

Collectief tegen Islamofobie blaast campagne om islamofobie te melden nieuw leven in

Het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID) heeft haar campagne 'Islamofobie: niet accepteren, maar melden!’ nieuw leven in geblazen. Dat laat het CTID weten in een persbericht. 

Het CTID, dat één van de initiatieven in Nederland is dat islamofobie registreert, laat weten dat er sprake is van een toename van islamofobe incidenten na de aanslagen in Parijs. Ook stelt het CTID dat er sprake is van een verharding van het politieke klimaat dat het CTID wijt aan haatzaaien uit extreemrechtse hoek. 

Het CTID schrijft:

Onder andere naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs constateren wij dat er de laatste tijd ook in de islamitische gemeenschap een gevoel van angst heerst en dat het aantal incidenten met betrekking tot islamofobie toeneemt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de voorvallen bij moskeeën in Roosendaal en Bergen Op Zoom en incidenten in het openbaar vervoer tegen Marokkaanse vrouwen met een hoofddoek. Bij ons is bekend dat er een direct verband is tussen de toename van incidenten en terroristische aanslagen in Europa. Wij zien een verharding in het politieke klimaat door toedoen van de haatzaaiing van extreemrechts. Ook na de gebeurtenissen bij Charlie Hebdo constateerden wij een dergelijke toename.

Daarom willen wij mensen oproepen om te blijven melden. Melden is van cruciaal belang in de strijd tegen islamofobie. Om deze reden zijn we vorig jaar gestart met de campagne ´Islamofobie: niet accepteren, maar melden!’. De campagne bestond uit het verspreiden van meertalige flyers en een grote voorlichtingscampagne. Deze voorlichtingen vonden plaats in moskeeën en maatschappelijke organisaties in twaalf steden. De campagne was een groot succes, maar tegelijkertijd constateerden wij dat veel mensen die aanwezig zijn bij de bijeenkomsten of telefonisch contact met ons opnemen veelal niet weten tot wie ze zich kunnen richten en ze stellen daar concrete vragen over.

Mede doordat islamofobie binnenkort geregistreerd zal worden als aparte discriminatiegrond, zien we op dit moment een opening om ervoor te zorgen dat islamofobie serieus genomen wordt. Om deze reden hebben wij onlangs besloten de campagne nieuw leven in te blazen. We zijn een actie begonnen om de samenwerking met verschillende instanties te versterken. Door een hechte samenwerking met het MDRA, MiND, het College Voor De Rechten Van De Mens en de politie Amsterdam, zijn wij beter in staat om te volstaan in de behoefte van onze achterban.

Wij willen jullie vragen om alert te blijven, de flyers te verspreiden en mensen te adviseren om melding te maken bij ons, een antidiscriminatiebureau of de politie. In het kader van de nieuwe campagne willen we de bestuurders van de moskeeën graag uit nodigen om met elkaar gedachten uit te wisselen. 

Mocht u geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan de campagne of vragen hebben kunt u contact met ons opnemen op islamofobie -at- gmail.com of 020-4288825.

Het CTID is een initiatief van Emcemo. Meer over het CTID en het Meldpunt vindt u op hun website.