Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #2248 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-11-29 12:43

Obama na schietpartij in Colorado: "Het is genoeg"

29-11-15, 01.21u - Bron: NY Times, CBS News
 
 

Nadat vrijdag bij een schietpartij in Colorado Springs weer drie mensen om het leven kwamen, roept de Amerikaanse president Barack Obama voor de zoveelste keer op tot een verstrenging van de wapenwetgeving.

"Dit is niet normaal"

Voor Obama is de maat vol. "Dit is niet normaal. We mogen het niet normaal laten worden", zo zei de president tijdens een toespraak. "We moeten iets doen aan de manier waarop oorlogswapens zo gemakkelijk toegankelijk zijn in onze straten voor mensen die er geen zaken mee hebben. Punt. Het is genoeg," zo zei hij tijdens een verklaring. 

"We weten nog niet wat het zogezegde motief was voor deze schutter om 12 mensen neer te schieten, of om een hele gemeenschap te terroriseren," zo ging hij verder. "Wat we wel weten is dat hij een agent in dienst heeft gedood, samen met twee burgers die de agent probeerde te beschermen. We weten dat de politie mensenlevens redt, zoals zovelen van hen elke dag doen, over heel Amerika. En we weten dat meer Amerikanen en hun gezinnen angst ingeboezemd werd." 

"Het laatste wat Amerikanen zouden moeten doen, tijdens feestdagen of eender welke andere dag, is het troosten van families van mensen die gestorven zijn door wapengeweld - mesnen die 's ochtends wakker werden en dag zegden tegen hun geliefden, niet beseffend dat het voor de laatste keer zou zijn," zo ging hij verder. "En toch, twee dagen na Thanksgiving, is dat wat we weer verplicht worden te doen."

Frustratie na het zoveelste incident

Vorige maand drukte Obama nog zijn frustratie uit over het gebrek aan wapencontrole, toen een dolle schutter tien mensen doodde in een school in Oregon. "Op een of andere manier is dit routine geworden. De verslaggeving is routine, mijn reactie hier op dit podium wordt een routine, de conversatie achteraf, we zijn er doof voor geworden," sprak Obama toen. "Het mag niet zo gemakkelijk zijn voor iemand die anderen wil pijn doen om een wapen in handen te krijgen."

Verzet binnen het Amerikaans Congres

President Obama probeert al jaren de wapenwetgeving in de Verenigde Staten te verstrengen, maar hij stoot daarbij op veel weerstand van de Republikeinen in het Amerikaans Congres. Aangezien het Congres gecontroleerd wordt door de Republikeinse Partij is de kans klein dat er enige verandering in de wapenwetgeving in zicht is.  

De Democratische presidentskandidaten, die zich opmaken voor de verkiezingen in 2016, waren er naar aanleiding van de recente schietpartij snel bij om op te roepen tot meer controle op het bezit van vuurwapens. De Republikeinen reageren zelden vlug op de schietpartijen. Donald Trump waagde het vorige week wel om zijn standpunt duidelijk te maken naar aanleiding van de aanslag in de Bataclan op 13 november. Hij was van mening dat er misschien minder slachtoffers zouden gevallen zijn als meer mensen wapens zouden dragen.

 

Maar in Nederland zijn er mensen die serieus voorstellen dat iedereen zich moet bewapenen.