Zeg nee tegen azc Brunssum

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie Zeg nee tegen azc Brunssum.

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2226 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-11-28 16:49

Niet alleen in Amerika

'Durven we echt te beweren dat racisme geen Nederlands probleem is? Of kiezen we er misschien voor om de lelijkheid niet te zien?'

Faces of Death. Kennen we die nog? Een omstreden filmserie waarin te zien was hoe mensen op gruwelijke wijze verongelukten of om werden gebracht. Echte horrorbeelden werden afgewisseld met geënsceneerde scènes, alleen wist je nooit wat er nu precies nep was. Ik zat op de middelbare school toen de imitatie Traces of Death uitkwam en de serie opnieuw een hit werd. Wat er te zien was op de illegaal gekopieerde videobanden werd op het schoolplein smakelijk naverteld, zodat de watjes zoals ik, die onze bloeddorst beperkten tot een nauwelijks gebakken biefstukje, ook konden meegenieten.

Tegenwoordig hoeven puisterige pubers niet meer te wachten tot hun broer of zus 16+ films voor ze gaat huren bij de videotheek. Het internet staat vol met gruwelfilmpjes, waarbij ook zelden getwijfeld hoeft te worden aan de authenticiteit. Meestal kies ik ervoor om niet te kijken. Ik hoef de fysieke onthoofding van een IS-gijzelaar niet te zien om me de pijn voor te kunnen stellen die zijn familie moet voelen, of om kwaad te worden op de waanzin en de wreedheid van islamistisch terrorisme. Ik maak me geen illusies over gewelddadige realiteit, maar als ik niet klik kan ik die dag gewoon nog lachen, en dat is ook wat waard. 

Doorzeefd met politiekogels
Toch dwong ik mezelf om te kijken naar de video die vandaag – op last van de rechter – werd vrijgegeven door de politie van Chicago. Op de video is te zien hoe een 17-jarige zwarte jongen, Laquan McDonald, doorzeefd wordt met politiekogels. Jason van Dyke, een witte politieman, schoot zijn magazijn van 16 kogels leeg in het jongenslijf dat met het eerste schot al weerloos op de grond lag, en was aan het herladen, toen een collega hem maande het vuren te staken. 

Hij had – waarschijnlijk – een mes in zijn handen. So what? Sinds wanneer rechtvaardigt het vasthouden van een mes onmiddellijke doodstraf uitgevoerd door een eenmansvuurpeloton? Op de beelden is duidelijk te zien dat de politie loog over het feit dat McDonald stekende bewegingen naar de agenten zou hebben gemaakt en dat het schieten noodweer was. Ook is al maanden bekend dat de politie beveiligingsbeelden van de plaatselijke Burger King, waarop de executie werd vastgelegd, illegaal in beslag nam en vernietigde. De daders zijn de hoeders der wet, de mensen die betaald worden 'To Protect and Serve'.

Het gaat niet om een incident. Politiegeweld tegen zwarte mensen is structureel in de VS. Freddie Gray, Tamir Rice, Tanisha Anderson, Michael Brown, Eric Garner, allemaal waren ze ongewapend en allemaal stierven ze als gevolg van politiegeweld. Hoeveel het er precies zijn is niet bekend, omdat de politie het niet bijhoudt, maar er komen elke maand nieuwe gevallen bij. Buiten de dodelijke slachtoffers zijn er ook nog talloze voorbeelden van fysieke en mentale schade door racistisch politiegeweld. 

Hopeloos naïef
Het is lekker makkelijk om te denken of te roepen dat het allemaal criminelen zijn die het vast wel verdiend zullen hebben, maar dat is hopeloos naïef en bovendien een kwaadaardige ontkenning van de werkelijkheid. Bankier Kamilah Brock werd zonder pardon achter het stuur van haar BMW vandaan gesleept en opgesloten in een ggz-instelling omdat de politie niet geloofde dat de auto van haar was of dat ze op Twitter gevolgd werd door president Barack Obama (wat niet alleen een feit was, maar ook nog eens kinderlijk eenvoudig te verifiëren). Profbasketballer Thabo Sefolosha moest het feit dat hij aanwezig was in een nachtclub waar een steekpartij plaatsvond met een gebroken been bekopen en kreeg daarnaast ook nog eens drie aanklachten aan zijn broek. Sefolosha, een beroemde multimiljonair met de middelen om de beste advocaten te betalen, vocht de tenlastelegging aan en won. Maar de meeste van zijn lotgenoten hebben dat geluk niet. 

Dat zwarte Amerikanen bang zijn voor de politie en het afgelopen jaar massaal demonstreerden tegen racistisch politiegeweld is dus niet alleen volstrekt logisch maar ook broodnodig. Vooral omdat racistisch geweld zich geenszins beperkt tot de politie. Dylann Roof schoot deze zomer negen zwarte mensen dood in hun eigen kerk uit racistische motieven. De politie gebruikte geen geweld bij zijn aanhouding en kocht een maaltijd voor hem bij Burger King. George Zimmerman achtervolgde de ongewapende tiener Trayvon Martin, schoot hem dood en werd vrijgesproken. Afgelopen maandag schoten drie witte mannen vijf zwarte activisten neer, bij een demonstratie tegen de dood van Jamar Clark. Een zwarte man die overleed nadat hij op 14 november door de politie werd neergeschoten. Volgens ooggetuigen toen hij al geboeid op de grond lag. 

Mitch Henriquez
In Nederland mogen we het graag hebben over de racismediscussie die zou zijn overgewaaid uit de Verenigde Staten, maar ook hier gebeuren dingen die niet kloppen, zoals de dood van Rishi Chandrikasingen Mitch Henriquez. Ook hier werd aantoonbaar gelogen door het OM in de zaak Henriquez en pas later schoorvoetend toegegeven dat er wel degelijk sprake was van politiegeweld. Goddank zijn onze agenten minder 'trigger happy' en durven zwarte kinderen hier nog gewoon in een capuchontrui over straat, maar durven we echt te beweren dat racisme hier geen probleem is? Of kiezen we er misschien voor om, net zoals bij de gruwelfilmpjes, de lelijkheid niet te zien? 

Nederlanders zijn allemaal antiracisten, zolang het racisme zich maar duidelijk herkenbaar opstelt en tooit met witte puntmutsen en swastika's. Zodra het over subtielere vormen of gevolgen als discriminatie op de arbeidsmarkt of alledaags racisme gaat, ligt het ineens weer aan de lange tenen van zogenaamde 'zeurpieten'. Komt het al eens voor dat zwarte vrouwen op de voorpagina van een landelijke krant hun verhaal mogen doen over racisme, dan moet wit Nederland in de dagen erna natuurlijk wel in de gelegenheid gesteld worden om volledig leeg te lopen in racistische lezersbrieven ('ik mag dat zeggen, want ik ben ook allochtoon en kom uit Spanje') en nare cartoons waarin de uitgekauwde 'angry black woman' trope nog maar eens wordt afgestoft.

Misschien ligt het aan onze nog steeds overwegend spierwitte redacties, maar ik vind het zorgelijk dat we vorig jaar zomer wel alles konden lezen over rellen en plunderingen door zwarte activisten in Ferguson, terwijl nauwelijks werd uitgelegd waarom mensen zo boos zijn. Waarom heten schuimbekkende racisten in Steenbergen 'bezorgde burgers', maar zijn zwarte demonstranten in Gouda al gauw relschoppers? Dat media eufemismen als 'ophef' gebruiken bij massale protesten of het woord 'racistisch' consequent tussen aanhalingstekens plaatsen toont aan dat het racismeprobleem ofwel zwaar onderschat wordt, ofwel niet serieus genomen. Wat in het land van dreigende Zwarte Piet-fans in elk geval best wat vaker toegegeven mag worden, is dat we het fenomeen misschien toch niet zo goed begrijpen.

 

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2227 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-11-28 18:04

‘Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad’ – Gøtzche’s ontnuchterende ontmaskering van Big Pharma

27nov 2015

Medicijnen zijn doodsoorzaak nummer 3 en de farmaceutische industrie liegt, bedriegt, fraudeert, manipuleert de wetenschap en doet aan omkoping om haar handel te beschermen. De beschuldigingen van Peter Gøtzsche aan het adres van Big Pharma in zijn zojuist vertaalde boek ‘Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad’ zijn keihard. Verontrustend genoeg onderbouwt Gøtzsche deze claims haarscherp.

Weinig boeken maken zoveel verontwaardiging los als Peter Gøtzsche’s Dodelijke medicijnen, georganiseerde misdaad, dat in het Engels voor het eerst verscheen in 2013 en nu door uitgever Lemniscaat in het Nederlands is uitgegeven. Het is een zeer nauwkeurig onderbouwde ontleding van de systematische en voor de patiënt vaak fatale misstanden binnen de farmaceutische industrie. Bad Pharma, het boek waarmee journalist Ben Goldacre in 2012 veel stof in de wereld van pillenmakers deed opwaaien, verbleekt bij dit boek tot milde kritiek.

Na lezing van Dodelijke medicijnen blijft er weinig over van de overtuiging dat de farmaceutische industrie in de basis wel deugt en nog altijd vooral mensen beter wil maken. Gøtzsche prikt de ene na de andere illusie door: de industrie manipuleert onderzoek naar medicijnen op grote schaal, houdt gegevens achter of zorgt dat ze verkeerd gepresenteerd worden. Bijwerkingen worden verzwegen, van een groot deel van de medicijnen die op de markt verschijnen is de werkzaamheid waarschijnlijk niet eens bewezen. Artsen, wetenschappers, politici en toezichthouders worden omgekocht, sancties afgekocht en intussen zijn artsen voor het gros van hun medicijnkennis afhankelijk van diezelfde industrie.

‘De afgelopen jaren heeft de branche kunnen uitgroeien tot een onbeheersbaar kankergezwel in onze samenleving,’ aldus de weinig opwekkende woorden van de auteur, ‘dat voor een groot deel wordt gevoed door georganiseerde misdaad, wetenschappelijke oneerlijkheid, schaamteloze leugens en omkoperij. We moeten dit een halt toeroepen.’

‘De afgelopen jaren heeft de branche kunnen uitgroeien tot een onbeheersbaar kankergezwel in onze samenleving’

Al met al een behoorlijke deuk in het toch al niet beste imago van Big Pharma. Wat het erger maakt is dat de beschuldigingen die Gøtzsche in het boek uit niet eenvoudig weggezet kunnen worden als onterechte of overdreven kritiek. Bioloog en chemicus Peter Gøtzsche is een insider. Hij werkte jaren als artsenbezoeker en klinisch onderzoeker en valt de industrie aan op de plek waar de pijn echt zit – de farmacie is niet langer evidence based. In meer dan zestig pagina’s refereert de schrijver dan ook naar ruim 900 bronnen voor zijn beweringen – waaronder de getuigenissen van een aantal (oud-)prominenten uit de industrie en medische wetenschap zelf.

Het is lastig om het boek inhoudelijk aan te vallen, omdat het zo degelijk gestaafd is. In Nederland bleef de kritiek vanuit de farma-hoek dan ook beperkt tot een luie kritiek van voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde Henk Jan Out – die Medisch Contact, de KNMG, artsen in het algemeen en wetenschappelijke congressen aanvalt op hun hypocrisie, auteur Gøtzsche ten onrechte in de mond legt dat hij überhaupt tegen het voorschrijven van medicijnen is en de legio in het boek aangehaalde voorbeelden van systematisch wangedrag afdoet als ‘lang geleden’ – wat overigens niet het geval is; een groot deel van de door Gøtzsche aangehaalde voorbeelden speelt zich na het jaar 2000 af.

Inside job

Gøtzsches loopbaan heeft altijd in het teken gestaan van klinisch onderzoek. De Deen begon zijn carrière als artsenbezoeker bij farmaceut Astra in de jaren zeventig en zijn taak was het slijten van pillen aan dokters, met mooie praatjes en overtuigende onderzoeksgegevens: ‘De artsen hoorden mijn verkooppraatjes aan zonder ongemakkelijke vragen te stellen, maar een aantal keren vertelden ze me dat ik fout zat’, memoreert de auteur.

Vervolgens werd hij klinisch onderzoeker en leerde hij het systeem waarin medicijnen getest en ontwikkeld worden van binnenuit kennen. En de bedrijfscultuur binnen de farmaceutische industrie, die sinds de jaren tachtig volgens de auteur steeds sterker in het teken heeft gestaan van het marketen van medicijnen en de jacht op ‘blockbusters’, zoals de medicijnen genoemd worden die meer dan 1 miljard dollar per jaar opleveren.

Gøtzsche deed jarenlang onderzoek, ook in opdracht van de industrie, werkte als arts in ziekenhuizen in Kopenhagen en richtte samen met andere medische wetenschappers de onafhankelijke Cochrane Collaboration op.  Cochrane doet onafhankelijk onderzoek naar de effecten van gezondheidszorg, waaronder medicijnen. Als man van de wetenschap erkent de auteur het nut van de medicijnen die door de jaren heen zijn ontwikkeld en wèl heilzaam en potentieel levensreddend zijn. Dat het kaf niet meer van het koren wordt gescheiden in de strijd om hogere winsten en meer omzet, dát is het probleem dat hij met de sector heeft.

Corruptie

De eerste hoofdstukken van het boek tonen hoe de farmaceutische industrie de medische wetenschap systematisch en met grote regelmaat ondermijnt. Onderzoeken die niet goed geblindeerd worden en met gemak gemanipuleerd worden om net de statistische significantie te bereiken die nodig is om te kunnen stellen dat een middel effectief is – ook wanneer dat niet daadwerkelijk bewezen is, maken duidelijk hoe los het wetenschappelijke zand is waarop de fundamenten van de industrie liggen.

Gøtzsche laat vervolgens aan de hand van een groot aantal voorbeelden zien hoe groot invloed is die de industrie, binnen en buiten de wet, op onderzoeken, wetenschappers, artsen en toezichthouders uitoefent. Een van de meest schrijnende: psychiater Martin Keller, die als auteur verantwoordelijk was voor een onderzoek naar ‘gelukspil’ Paxil, ontving persoonlijk tonnen op zijn bankrekening van fabrikant GlaxoSmithKline, naast dubbele reiskosten en onderzoeksgelden van Glaxo voor zijn faculteit. De bewezen dienst: het schrijven van een inmiddels berucht onderzoek waaruit zou blijken dat het middel ‘opmerkelijk’ werkzaam en veilig was als antidepressivum voor kinderen en adolescenten. Tijdens het onderzoek waren acht jonge deelnemers suïcidaal gedrag gaan vertonen en hadden geprobeerd zelfmoord te plegen of dat daadwerkelijk gedaan. Een bijwerking van Paxil, die verborgen werd gehouden. Keller hield drie van deze jongeren buiten de onderzoeksresultaten omdat ze volgens hem ‘niet coöperatief’ waren.

 Tijdens het onderzoek waren acht jonge deelnemers suïcidaal gedrag gaan vertonen

Een onderzoek en een rechtszaak brachten aan het licht dat het gehele onderzoek bol stond van onregelmatigheden; van manipulaties tot vervalsing, achterhouden en misrepresentatie van gegevens. Het middel bleek in werkelijkheid juist het risico op zelfmoord onder kinderen en adolescenten te verhogen in plaats van te verlagen. Maar Keller werd nooit bestraft, en zijn werkgever Brown University mocht nadien minstens 50 miljoen dollar aan onderzoeksbeurzen ontvangen.

Het is geen incident, laat het boek van Gøtzsche overvloedig zien. Een onvolledige opsomming van de rechtszaken tegen farmaceuten waarover media het afgelopen decennium berichtten laten al een indrukwekkend CV zien van onder meer fraude, het illegaal promoten van geneesmiddelen en het kunstmatig hoog houden van prijzen.

Allemaal gestoord?

Hoewel tal van slecht onderzochte tot ronduit gevaarlijke geneesmiddelen tegen fysieke kwalen de revue passeren, is het gebruik van pillen in de psychiatrie volgens Gøtzsche de grootste misdaad van de farmaceutische branche. De psychiatrie blijkt een paradijs voor de industrie. Dat begint bij inmenging in het vaststellen van diagnoses in psychiatrische standaardwerk de DSM, waar stoornissen sinds 1985 in beschreven worden. De vierde versie van de DSM telt een aantal stoornissen die de auteur openlijk betwijfelt. Zoals de ‘premenstruele dysfore stoornis’: ‘Toen de criteria voor deze diagnose werden getest bleek dat men ze niet kon gebruiken om vrouwen met ernstige premenstruele symptomen te onderscheiden van andere vrouwen. Ook mannen gaven soortgelijke antwoorden als vrouwen met ernstige symptomen. Maar wie maakt zich daar druk over? De FDA in elk geval niet. Zij keurde het goed dat het antidepressivum Prozac van Eli Lilly werd voorgeschreven tegen deze niet-bestaande ziekte, die Amerikaanse psychiaters het lef hadden om ‘depressie’ te noemen.’

De psychiatrie blijkt een paradijs voor de farma-industrie

Antidepressiva, zo laat Gøtzsche zien, die gericht zijn op een zogenaamd ‘verstoord chemisch evenwicht’ in de hersenen dat de wetenschap inmiddels als onzin erkent, zijn niet werkzaam en richten meer kwaad aan dan goed. Het onderwerp leidde dit jaar tot de publicatie van een boek geheel gewijd aan de psychiatrie: ‘Deadly psychiatry and organized denial’. Het Cochrane instituut nam overigens publiekelijk afstand van de ferme stellingen van de Deen op dit front en stelt als onderzoeksinstituut ‘geen klinische aanbevelingen te doen’ op het gebied van psychofarmaca.

Dodelijk

Dit wetenschappelijke wangedrag en deze buitenwettelijke praktijken van de industrie zijn niet zonder gevolgen, laat Gøtzsche zien. Hij rekent van verschillende geneesmiddelen voor hoeveel doden ze op hun geweten hebben: olanzopine kostte naar schatting 200.000 levens wereldwijd, verschillende middelen tegen hartritmestoornissen waarschijnlijk 50.000 levens per jaar in de Verenigde Staten alleen al, Rofecoxib zou 120.000 wereldburgers het leven hebben gekost, enzovoorts. Maar zelfs de officiële schattingen van overheden geven ijzingwekkende sterftecijfers weer: bij elkaar opgeteld kost medicijngebruik minimaal 400.000 levens in Amerika en Europa tezamen. Niet zoals de industrie vaak beweert door verkeerd gebruik, maar voor de helft ook door gebruik dat volledig volgens de voorschriften verliep.

Het moet anders

Het moet anders, zegt Gøtzsche, en dat begint volgens hem bij erkennen dat de farmaceutische industrie winst voor het welzijn van de patiënt stelt. ‘Het markteconomische gebod om winst te maken leidt niet tot de maatschappelijke voordelen die het volgens bepleiters van de vrije markt zou hebben.’ Dat op geneesmiddelen een patent kan rusten noemt de schrijver principieel immoreel. ‘Als we denken dat andere producten waar een patent op rust te duur zijn, en we heel goed buiten ze kunnen, kopen we ze gewoon niet. Maar als we ons een gepatenteerd levensreddend medicijn niet kunnen veroorloven, gaan we misschien dood.’ Dat mag klinken als een radicale opvatting – maar Gøtzsche’s punt wordt ongemakkelijk genoeg vet onderstreept door de recente – na zijn boek aan het licht gekomen – problemen met het nieuwe levensreddende maar krankzinnig dure hepatitismedicijn Sovaldi. Dat kwam op de markt voor 1.000 dollar per pil en is daardoor slechts toegankelijk voor een paar procent van de behoeftige patiënten.

Big Pharma heeft echter een diametraal tegenovergestelde agenda

Andere oplossingen die Gøtzsche aandraagt lijken zo vanzelfsprekend dat het een wonder is dat ze niet massaal geëist worden door artsen en patiënten: het openbaar maken van onderzoeksgegevens zodat artsen echt degelijk onderzoek kunnen doen naar medicijnen. Het klinisch onderzoek niet langer laten uitvoeren door de commerciële bedrijven wier winst afhangt van een kaskraker-pil. Big Pharma heeft echter een diametraal tegenovergestelde agenda en streeft er in TTIP en via andere kanalen nu bijvoorbeeld naar om juist zoveel mogelijk informatie uit klinisch onderzoek te laten aanmerken als geheime bedrijfsinformatie.

Terwijl er overvloedige voorbeelden – en zeker niet alleen in dit boek – zijn van medicijnen die op de markt werden toegelaten terwijl ze schadelijk bleken voor patiënten wil de industrie haar producten momenteel liefst nog veel eerder op de markt brengen, in niet volledig geteste vorm. De European Medicine Agency geeft daar momenteel volop ruimte voor in een dubieuze pilot waar Follow the Money recent over schreef.

Zo bezien kan Gøtzsche zijn wake-up call niet hard genoeg formuleren – de farmaceutische industrie heeft zichzelf niet in de hand kunnen houden, toont hij aan. Het zou naïef zijn om dat te verwachten van een branche waarin het tenslotte ook gewoon om harde euro’s draait. Grenzen stellen is dan de enige optie die overblijft voor de maatschappij.

 

Bron

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2228 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-11-28 18:05

Duizenden demonstranten tegen luchtaanvallen op IS

Mensenmassa op de been in Engeland en Spanje om te protesteren tegen bombardementen die vooral burgerslachtoffers maken

Duizenden mensen hebben zaterdag in verschillende Britse en Spaanse steden gedemonstreerd tegen de bombardementen op IS in Syrië. Volgens de demonstranten maken de luchtaanvallen vooral onschuldige burgerslachtoffers.

In Londen liepen de betogers voor het huis van premier Cameron in Downing Street. Daarbij werden leuzen gescandeerd als ‘We willen geen oorlog’ en ‘David Cameron, schaam je’. Ook in andere steden werden demonstraties gehouden tegen de oorlogsplannen van Cameron. Het Britse parlement beslist waarschijnlijk komende week of het land luchtaanvallen boven Syrië zal gaan uitvoeren. Op dit moment bombarderen de Britten IS alleen nog boven Irak.

In Spanje werd gedemonstreerd tegen de bombardementen op Syrië die al plaatsvinden en die worden uitgevoerd door onder andere Frankrijk en de Verenigde Staten. Duizenden demonstranten kwamen samen in onder meer Madrid, Barcelona en Sevilla. De organisator van de demonstraties, No en nuestro nombre (Niet in onze naam), verzamelde de afgelopen weken meer dan 30.000 handtekeningen tegen de luchtaanvallen.

Nederland voert op dit moment nog geen luchtaanvallen uit boven Syrië, wel boven Irak. Als het aan de Amerikanen ligt komt daar gauw verandering in. Eerder deze maand diende het Pentagon een officieel verzoek in bij de Nederlandse regering om de luchtaanvallen uit te breiden van Irak naar buurland Syrië. 

Bron: Nu.nl
Beeld: YouTube


Gast

#2229 Re: Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-11-28 19:19

#2223: Stop de opmars van EXTREEM RECHTS - Het ware gezicht van Extreem Rechts 

 hahaha echt het domste wat ik ooit heb gehoord. Zwarte piet is zwart, omdat hij in schoorstenen klimt. Zo zwart als roet. Kom maar binnen met je knecht en niet kom maar binnen met je slaaf. Donkere die "Nederlander" zijn geworden gaan klagen en dit ga je ook met de asiel zoekers krijgen dat die dingen afgeschaft willen hebben dalijk, omdat het niet bij hun leefwijze hoort. Ja dit is door een blanke geschreven, omdat die is gaan denken over wat de donkere over klagen. Tja als je dan een enkele zoals ze zelf al zegt minderheid mee gaat doen met de donkere prima haar mening, maar daar wordt niet meteen een eeuwenoude traditie voor afgeschaft. Geen enkel kind en daar is het feest voor denkt oei het zijn slaven. Schei toch uit kinderen weten niet eens wat slaven zijn.


Gast

#2230 Re: Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-11-28 19:24

#2228: Stop de opmars van EXTREEM RECHTS - Het ware gezicht van Extreem Rechts 

 Niet on onze naam, dat is wat moslims zetten op fb, om te laten zien dat ze het niet met IS eens zijn. Ik ga er dan maar vanuit dat de demonstranten moslims zijn. Hebben ze ook een idee hoe we IS dan kunnen verslaan?? Oh ja met liefde


Gast

#2231 Re: Re: Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-11-28 19:42

#2229: - Re: Het ware gezicht van Extreem Rechts 

 Lees je ook je eigen antwoorden wel eens? Zo zwart ALS roet, niet zo zwart VAN roet. Domme droplul.

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2232 Re: Re: Re: Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-11-28 20:06

#2231: - Re: Re: Het ware gezicht van Extreem Rechts 

 Prachtig toch, dat Domrechts zelf bevestigt dat dat wat gesteld wordt dus inderdaad volkomen waar is? 


Gast

#2233 Re: Re: Re: Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-11-28 20:10

#2231: - Re: Re: Het ware gezicht van Extreem Rechts 

 kijk hem schelden. Je voelt je echt meer als een ander die niet hetzelfde denkt als jou. Dat is pas erg. Zo zwart als roet staat er idd en er staat niet dat dat betekent neger. Het wilt niet zeggen dAt ze niet van de roet zwart zijn. Dat wil jij zo zien

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2234

2015-11-28 20:21

Nee, dat zegt het aloude lied, niet ik. Als bedoelt werd dat de Pieten zwart waren geworden van roet, dan had dat er wel gestaan. Maar dat staat er niet. Bovendien, waarom zijn de kleren dan niet minstens even zwart? Waarom worden de lippen plots dubbel zo dik en bloedrood? Waarom gaat het haar plots kroezen? Waarom dragen ze grote gouden ringen in de oren? Waarom lijken ze zo verrekte veel op het al even aloude stereotype voor een "zwarte"?

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2235

2015-11-28 21:33

              


Gast

#2236 Re:

2015-11-29 01:04

#2234: Stop de opmars van EXTREEM RECHTS -  

 Geen idee ze komen uit Spanje!!!


Anonymous

#2237

2015-11-29 01:26

En hoeveel Spanjaarden ken jij met dikke lippen, kroeshaar en zwart als roet?

Ken je deze:

Moriaantje zo zwart als roet
Ging eens wandelen zonder hoed, enz.

Gaat die ook over zwarte piet? Of klom dat jongetje/meisje ook al door de schoorstenen? Zeg het maar.

En sinds we het er toch over hebben, al heet de negerzoen niet meer zo, de moorkop bestaat nog steeds. Ook donker gekleurd vanwege zijn tocht door de schoorsteen?

Los van dat hele Sinterklaas-gedoe, dat artikel ging over de wijze waarop in Nederland wordt omgegaan met racisme en discriminatie, hoe een en ander wordt goedgepraat. En dat beperkt zich zeker niet tot de klaur van zwart piet, maar is zeer zeker ook toepasbaar op de kijk van menig Nederlander op allochtonen en al helemaal als die allochtonen het islamitische geloof aanhangen. Frapant dat vervolgens ook hier de kleur van zwarte piet op alle mogelijke manieren wordt "verdedigd" en niet toevallig door hetzelfde kliekje dat ook zijn afkeer van allochtonen en moslims niet onder stoelen of banken steekt.


Gast

#2238 Re:

2015-11-29 06:20

#2237: -  

 zoals ik al zei het is een kinderfeest, waar iedereen goede herinneringen aan heeft. Zelfs degene die het stukje schreef. Dat moet zo blijven! Niet opeens een stel debielen die het op rasicme gaan gooien! Dat is nooit door iemand beweerd. Oh het is bijna Sinterklaas dan kunnen we weer lekker racistisch zijn. Geen kind denkt zo en ik ben ook niet zo gaan  denken toen ik ouder werd. Er zijn genoeg donkere die daar geen probleem van maken. Die dat wel doen hebben een minderwaardigheids complex 


Anonymous

#2239

2015-11-29 09:50

Jij bent het hele jaar racistisch, niet alleen met Sinterklaas.

En wie had het over "kijk hem eens schelden"?


Anonymous

#2240

2015-11-29 10:08

Een groene Piet is een gecamoufleerde pretneger

29 november 2015 | 09:33


Hele decennia moeten als statige oceaanstomers aan me voorbij zijn gegleden zonder dat ik één serieuze gedachte aan Zwarte Piet wijdde. Een serene tijd.
Toen stak het anti-Piet protest op en werd alles anders. Eerst deed ik het af als een wel heel simplistische vorm van politieke correctheid. Zwarte Piet was racistisch en moest weg, kom zeg. Ja, natuurlijk was Zwarte Piet racistisch, maar daarom hoefde hij nog niet weg. Het vanzelfsprekende racisme waarvan hij een relict was bestond immers niet meer: een racisme dat inhield dat zwarten een inferieure mensensoort waren, zowel biologisch als cultureel. De Ku Klux KLan en de Afrikaner Weerstands Beweging vinden dit vermoedelijk nog steeds, maar die worden zelf – terecht – niet meer voor vol aangezien.

Hedendaags racisme heeft een ander, beperkter karakter. Het heet ook wel: xenofobie. Het behelst een afkeer van wat als vreemd wordt gezien aan het eigene: een vreemde huidskleur, een vreemde godsdienst, een vreemde cultuur, een vreemde nationaliteit . Zwarte Piet heeft daar niets mee van doen. Zwarte Piet heeft nergens meer mee van doen. Hij verwijst enkel nog naar zichzelf. Hij is een deel van een ritueel, een traditie. Bij rituelen en traditie gaat het niet om de inhoud – die is er niet, of is vergeten – maar om hun duurzaamheid. Om de herhaling, de verdovende , geruststellende werking, zoals het tot kalmte wiegen van een kind.

Rituelen en traditie zijn van waarde voor wie zich door snelle maatschappelijke veranderingen bedreigd of zelfs persoonlijk gekrenkt voelt. Beseft men dit, dan is er geen reden zich door Zwarte Piet gekwetst te voelen. Je kunt je vastbijten in zijn oorspronkelijke betekenis, maar wie het heden met het verleden besmet vermorst zijn tijd.

Ik deed wel navraag bij zwarte kennissen over De Kwestie. Zij zeiden zich niet aan Zwarte Piet te storen. Ik zou snel leren dat dit ‘het punt niet was’. Het ging niet om mensen die zich niet gekwetst voelden, maar om mensen die zich dat wel voelden. Wie aandacht wil, weet dus wat hem te doen staat. Wie wil worden genegeerd eveneens.

Het anti-Pietprotest zwol ondertussen aan. En toen begon ik zowaar een wrevelige sympathie te voelen voor Quinsy Gario en Sunny Bergman. Niet vanwege de redelijkheid van hun stellingnamen, maar vanwege hun vermogen de goegemeente tot razernij te drijven. Wie de goegemeente tot razernij weet te drijven heeft hoe dan ook iets waardevols in handen. Dat Quinsy Gario een ‘’heel leuk kinderfeest” dreigde te bederven, vond ik een minderwaardig verwijt. Met kinderleed schermen om je argument te maken getuigt van een kleinburgerlijke, schijnheilige sentimentaliteit.
Ook was daar de vloedgolf van racistisch onfatsoen die onder anderen Gario en de humorloze oproerkraaier Abulkasim Al-Jaberi tot morele winnaars maakte in een krachtmeting die, om het in voetbaltermen uit te drukken, eigenlijk geen winnaars verdiende.

Hoewel mijn sympathieën dus iets verschoven, ging ik het onderwerp nog steeds uit de weg. Dat veranderde pas toen ik op internet werd geconfronteerd met een tamelijk afzichtelijk groen hoofd met rood kroeshaar. Dit was de nieuwe Piet die het op Haagse basisscholen voor het zeggen zou krijgen. Hij was niet per se groen, kon ook oranje zijn, kon zwarte vegen hebben, enzovoorts, zolang hij maar niet zwart was. Scholen in andere steden zouden het Haagse voorbeeld volgen.

Dit nu is voor mij hoe Hollandse huichelachtigheid eruit ziet. Dit is het soort miserabele compromissen waar we in Nederland goed in zijn en waaraan alleen maar nog meer extremistisch gif kan ontspruiten dan er al is.

De Piet die ik gemakshalve Groene Piet zal noemen (maar dus ook oranje, enz. kan zijn) heeft bewerkstelligd wat ik ooit voor onmogelijk hield: Piet is een eigentijds racistisch symbool geworden. Een groene Piet is zoiets als ‘’Turkse mensen” of “joodse mensen” uit de monden van degenen die woorden als “Turken” of “joden" als racistisch ervaren. Een groene Piet is een gecamoufleerde pretneger. Kinderen weten dat mensen niet ‘’groen’’ zijn. Mensen zijn wit en zwart en van alles ertussen, maar nooit groen. Op de vraag van kinderen waarom hun Piet ‘’groen’’ is maar elders zwart, zul je moeten zeggen dat een zwarte Piet verkeerd is. Zo leer je kinderen dat huidskleur er wezenlijk toe doet.

Als Groene Piet de oplossing is, is er geen probleem. Is er een probleem? Ik kan wel zeggen dat Zwarte Piet geen probleem is, maar ik kan mijn luxe positie als witte man niet negeren. Ik kan mijn waardevrije opvattingen aangaande een begrip als ‘’ras’’ wel uitventen, maar daarvoor hoef ik vanwege mijn huidskleur geen enkele prijs te betalen. Het is, met andere woorden, gratuit.

Betekent dit dan ook dat ik mijn mond moet houden? Nee. Wie makkelijk praten heeft kan nog altijd gelijk hebben. Ik zou dus best van de daken willen schreeuwen: ‘’Ik ben wit en vind het onzin!’’ Dat punt zijn we helaas echter al voorbij. “Zwarte Piet heeft onherroepelijk zijn onschuld verloren”, las ik. Klopt. En dat mag de goegemeente zichzelf verwijten. Door zich van haar kwaadaardigste kant te laten kennen, heeft ze haar Piet verkwanseld. Is hiermee dan niet aangetoond dat Zwarte Piet inderdaad een racistisch symbool is? Er is alleen aangetoond dat veel Nederlanders racistisch zijn.
De voor de hand liggende oplossing is het zwart eraf te wassen, maar het niet te vervangen door verf in een niet bestaande huidskleur, want dan veroordeel je Piet tot een Limbo waarin hij niet zwart en niet wit mag zijn en dus eigenlijk zwart blijft.

Stel dat Zwarte Piet een jood was. Als ik hetzelfde uitgangspunt zou hanteren als degenen die de zwarte schmink van Piet willen vervangen door groene of oranje schmink, zou ik de jood zijn keppeltje afpakken en vervangen door een zelf verzonnen hoedje. En dan zou ik zeggen: kijk! 't Is helemaal geen jood! Zoals je bij Groene Piet zegt: Kijk! 't is helemaal geen neger! 
Probleem verholpen? Lijkt me van niet.

Helaas voldoen een witte Piet en witte Sinterklaas ook niet, want die voeren dan een exclusieve, geprivilegieerde witte show op. De beste oplossing is daarom een zwarte, bruine, gele en ook gewoon witte, multi-etnische, multi-raciale Sinterklaas. Immers: een witte huid is voor Sinterklaas geen wezenskenmerk. Sinterklaas kan evengoed Sinterklaas zijn in een andere huidskleur, hij heet ten slotte geen Witte Sinterklaas, er zijn genoeg gekleurde katholieke bisschoppen en voorts is het de vraag hoe wit de oorspronkelijke bisschop van Myra was. En zo is de verplichte gezagsverhouding tussen blanke baas en zwarte knecht doorbroken.

Kortom, een Sinterklaas met om het even welke huidskleur, en een Zwarte Piet die toevallig zwart is, en toevallig assistent: wie daartegen nog ageert, kan definitief als racist worden ontmaskerd.

Dat is dus geregeld. Of nee, wacht even… het morenpakje van Piet. Is dat dan niet kwetsend?
Dit is het punt waarop ik de discussie opgeef. Zie maar wat je doet. Het liefst zou ik ze allebei de gracht in jagen, Sint en Piet en hun trouwe schimmel erbij, maar dat schijn je Hollandse welvaartskinderen niet te kunnen aandoen. Het verandert vanzelf wel. Heel langzaam, vaak zonder dat we het bewust merken. Zoals dat gaat met tradities. Zoals met het logo van Heineken.

Mijn ‘’advies”, als blanda aan alle gekwetste niet-blanda’s: laat je niet kwetsen. Vecht voor je rechten. Don’t get mad, get even. Hou op met dat slachtoffergedoe. Wie zijn hier de losers? Het witte Europa is bang. De toekomst is aan de multicultuur. Monocultuur is in niemands voordeel en hoe dan ook een illusie. Wollt ihr den totalen Monocultur? Dacht het niet, en die is ook niet leverbaar.

Laat je in ieder geval niet inpalmen door sociaal-democratische susbrigades, door politiek-correcte theekransjes, door laffe, hypocriete blanda’s die komen ‘’luisteren’’ naar jouw ‘’signaal naar de samenleving” en je vervolgens een Groene of Oranje Piet in de maag willen splitsen. Dat heeft vooral te maken met hun eigen, diep verborgen, calvinistische worstelingen met begrippen als ‘’zwart’’ en ‘’neger”. Misschien weet niet iedereen dat, maar zoals elk vorm van religieus fundamentalisme is calvinisme een duister, repressief, door een verboden fascinatie voor het kwade en perverse getekend geloofsstelsel.

En dan zeggen sommige van die politiek correcte valse vrienden ook nog dat Piet dankzij deze cosmetische ingreep weer net zo grappig onnozel kan doen als eertijds. Wie zoiets voorstelt, begrijpt niets van racisme. Verf hem groen, of oranje, en je hebt je domme vermaaksneger terug. Dat is wat ik noem: ‘a raw deal’. Dat is vrome volksverlakkerij. Ik zou er niet in trappen.

Groene Piet is dus een miserabel compromis. Toch heb ik in de discussies die ik alsnog over dit onderwerp heb gevoerd, iets wezenlijks geleerd: dat in deze drabbige wereld, met zoveel traagheid van geest en zo weinig edelmoedigheid, met zoveel schijnheiligheid en opportunisme, miserabele compromissen mogelijk soms toch kunnen werken. Je moet een politicus zijn om dat goed in te zien. Ieder zijn taak. De Groene Piet zal het wel winnen. Maar hij blijft een gedrocht.

 


Gast

#2241

2015-11-29 11:43

Nou van de vluchteling naar zwarte piet al ondertussen, terwijl ik dit al kon voorspellen vroeg ik hem 500 comments terug wat hij ervan vond.

GEEN ANTWOORD

Hij vindt ook dat pallestina een staat is

Flikkeren toch op met die kut discussie hier leven loze gast als je het in Nederland zo kut  vind en je vind dat de blanke Nederlanders zich aan minder heden moeten aanpassen sodemieter je toch gewoon op ? Ik ga ook niet in Turkije wonen en eisen dat ze daar hoofddoekjes verbieden.

Jullie ouders waren bij lange na niet zo lastig als jullie toen ze naar nl vluchten/verhuisden.

NEDERLAND IS VAN DE NEDERLANDERS

En niet de wereld is van iedereen *spuugd*

 


Anonymous

#2242

2015-11-29 11:47

En toch is de wereld van iedereen en van helemaal niemand. Wen er maar aan.


Gast

#2243 Re:

2015-11-29 11:48

#2242: -  

 Wen jij er maar aan al gaat je dat niet lukken

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2244 Re:

2015-11-29 11:56

#2241: -  

 

Nederland moet zich ontdoen van racisme en discriminatie, of dat nu binnen deze landsgrenzen om minderheden gaat of niet — dat doet er niet toe.

Ik geloof best dat jij daar blind voor wilt zijn, want je ogen sluiten, je kop in het zand steken en wegkijken waren toch al je sterkste kanten.

Dit alles wordt geïllustreerd door het feit dat jij denkt dat iedereen, die niet jouw verderfelijke gedachten deelt, dus wel van niet-Nederlandse afkomst moet zijn. Hoe bekrompen moet je zijn om zo één-dimensionaal te denken?

 

Vindt schrijf je met "dt" (2de persoon enkelvoud), "levenloos" is één woord, net als "minderheden", "vluchtten" moet met twee "t"-s (verleden tijd), "spuugt" is met een "t" en "Palestina" met één "l". Toch maar eens een cursusje moerstaal?


Gast

#2245

2015-11-29 12:31

Blijf jij lkkr schreeuwen om aandachdt


Anonymous

#2246

2015-11-29 12:34

Hahahahaha! IJzersterke reactie!

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2247 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-11-29 12:41

Terrorist in Colorado Springs blijkt rechtse anti-abortusactivist te zijn

De man die vrijdag in een kliniek van Planned Parenthood in de Amerikaanse stad Colorado Springs drie mensen doodschoot en 6 anderen verwondde, heeft tegenover de politie aangegeven dat hij de aanslag pleegde uit verzet tegen abortussen. Volgens NBC News zou hij tijdens zijn verhoor  gezegd hebben “no more baby parts”, wat waarschijnlijk een verwijzing is naar de zwaar gemanipuleerde video’s die een anti-abortusgroep afgelopen zomer produceerde over de werkwijze van Planned Parenthood. De video’s waren zodanig bewerkt dat het leek alsof medewerkers van Planned Parenthood weefsel van geaborteerde foetussen verkochten om hun eigen bankrekening te spekken.  Een door het Amerikaanse Congres ingesteld onderzoek  pleitte Planned Parenthood volledig vrij, maar in extreemdomrechtse kringen is die uitkomst nooit geaccepteerd. Ondanks het feit dat ze zich er zeer wel van bewust waren dat de video’s gemanipuleerd waren, bleven Republikeinse presidentskandidaten ernaar verwijzen. Zo zei Senator Ted Cruz in september in de senaat dat “we are now a nation that harvests the body parts of little baby boys and girls”. De overeenkomst tussen de uitspraak van Cruz en de verklaring van de schutter tegenover de politie is natuurlijk geen toeval.

Gisteren werd al bekend dat de schutter, Robert Lewis Dear, een diepe afkeer van president Obama koestert, een afkeer die in rechtse kringen breed gedeeld wordt en die meer met racistische dan met politieke motieven te maken heeft. Dear zou zich ook in complotkringen bewogen hebben. Zo zou hij zijn buren gewaarschuwd hebben een metalen dak op hun huis te leggen, om te voorkomen dat de overheid hen afluisterde. De giftige cocktail van paranoia en racisme, gecombineerd met een heilig geloof in gewelddadige oplossingen is binnen de Republikeinse basis inmiddels mainstream. Het is ook opmerkelijk dat van de Republikeinse presidentskandidaten alleen Marco Rubio op Twitter zijn medeleven met de slachtoffers betoonde. De andere kandidaten zwegen in alle talen.

 

 

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2248 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-11-29 12:43

Obama na schietpartij in Colorado: "Het is genoeg"

29-11-15, 01.21u - Bron: NY Times, CBS News
 
 

Nadat vrijdag bij een schietpartij in Colorado Springs weer drie mensen om het leven kwamen, roept de Amerikaanse president Barack Obama voor de zoveelste keer op tot een verstrenging van de wapenwetgeving.

"Dit is niet normaal"

Voor Obama is de maat vol. "Dit is niet normaal. We mogen het niet normaal laten worden", zo zei de president tijdens een toespraak. "We moeten iets doen aan de manier waarop oorlogswapens zo gemakkelijk toegankelijk zijn in onze straten voor mensen die er geen zaken mee hebben. Punt. Het is genoeg," zo zei hij tijdens een verklaring. 

"We weten nog niet wat het zogezegde motief was voor deze schutter om 12 mensen neer te schieten, of om een hele gemeenschap te terroriseren," zo ging hij verder. "Wat we wel weten is dat hij een agent in dienst heeft gedood, samen met twee burgers die de agent probeerde te beschermen. We weten dat de politie mensenlevens redt, zoals zovelen van hen elke dag doen, over heel Amerika. En we weten dat meer Amerikanen en hun gezinnen angst ingeboezemd werd." 

"Het laatste wat Amerikanen zouden moeten doen, tijdens feestdagen of eender welke andere dag, is het troosten van families van mensen die gestorven zijn door wapengeweld - mesnen die 's ochtends wakker werden en dag zegden tegen hun geliefden, niet beseffend dat het voor de laatste keer zou zijn," zo ging hij verder. "En toch, twee dagen na Thanksgiving, is dat wat we weer verplicht worden te doen."

Frustratie na het zoveelste incident

Vorige maand drukte Obama nog zijn frustratie uit over het gebrek aan wapencontrole, toen een dolle schutter tien mensen doodde in een school in Oregon. "Op een of andere manier is dit routine geworden. De verslaggeving is routine, mijn reactie hier op dit podium wordt een routine, de conversatie achteraf, we zijn er doof voor geworden," sprak Obama toen. "Het mag niet zo gemakkelijk zijn voor iemand die anderen wil pijn doen om een wapen in handen te krijgen."

Verzet binnen het Amerikaans Congres

President Obama probeert al jaren de wapenwetgeving in de Verenigde Staten te verstrengen, maar hij stoot daarbij op veel weerstand van de Republikeinen in het Amerikaans Congres. Aangezien het Congres gecontroleerd wordt door de Republikeinse Partij is de kans klein dat er enige verandering in de wapenwetgeving in zicht is.  

De Democratische presidentskandidaten, die zich opmaken voor de verkiezingen in 2016, waren er naar aanleiding van de recente schietpartij snel bij om op te roepen tot meer controle op het bezit van vuurwapens. De Republikeinen reageren zelden vlug op de schietpartijen. Donald Trump waagde het vorige week wel om zijn standpunt duidelijk te maken naar aanleiding van de aanslag in de Bataclan op 13 november. Hij was van mening dat er misschien minder slachtoffers zouden gevallen zijn als meer mensen wapens zouden dragen.

 

Maar in Nederland zijn er mensen die serieus voorstellen dat iedereen zich moet bewapenen.


Gast

#2249

2015-11-29 12:44

En terecht 


Anonymous

#2250

2015-11-29 12:51

Zodat we allemaal elkaar overhoop kunnen schieten? Dan garandeer ik je dat wat op deze aardbol overblijft geen blanken zullen zijn. Ben je dán tevreden?

Je bent dus toch nóg dommer dan ik al dacht.