Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #2312 Zo kan het ook:

2015-12-01 11:50

Acht lege rijksgebouwen beschikbaar voor vluchtelingen

Redactie L1
Geplaatst opdinsdag 1 december 2015 - 11:35
 

In Limburg zijn acht lege rijksgebouwen beschikbaar gesteld voor de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

Gemeenten kunnen deze gebouwen huren van het Rijksvastgoedbedrijf tegen een kostendekkende huurprijs. Het gaat onder meer om de voormalige marechausseekazernes in Heerlen en Maastricht.

Doorstroming
Het kabinet wil hiermee de doorstroming van vergunninghouders uit de asielopvang versnellen. Op die manier komen er plaatsen vrij voor de nieuwe asielzoekers die naar Nederland komen en is de crisisopvang in sporthallen niet meer nodig.

Door de lege rijksgebouwen te gebruiken gaat de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning bovendien niet ten koste van de mensen die een woning zoeken in de sociale huursector.

Subsidie
Er komt een subsidieregeling van 87,5 miljoen euro voor gemeenten, corporaties en commerciële verhuurders om voor woonruimte te zorgen voor 14.000 vluchtelingen, bovenop de bestaande woningvoorraad.

Ook het geschikt maken van lege rijksgebouwen valt onder de subsidieregeling. Voorwaarde voor subsidie is dat het gaat om sobere woonruimte voor minstens vier vluchtelingen samen. Doordat de bewoners woonruimte delen, krijgen zij een lagere bijstandsuitkering. De huur is laag, zodat er ook geen huurtoeslag voor de bewoners mogelijk is.