Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #2675 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-06 18:02

“DE WAANZIN ROND WILDERS”.

‘Wilders verhoudt zich tot Nederland als een TBS-patient tot een TBS-kliniek. Gestoord gedrag van de patiënt wordt gespiegeld in de inrichting waarin hij verblijft, waar medewerkers zich gaan gedragen als hun patienten. Datzelfde zien we in Nederland gebeuren: het debat wordt letterlijk ‘waanzinnig’.’

Dat betoogt psycholoog Joost Bosland in een boek dat deze week uitkomt. In Dit is de Dag een gesprek over de polarisatie van het publieke debat naar aanleiding van het boek ‘De waanzin rond Wilders’.

bron

We worden in de samenleving meer en meer geconfronteerd met mensen die niet meer instaat zijn in het contact met anderen in te schatten wat er gebeurt, zijn achterdochtig en worden door hun gebrek aan over- en inzicht vaak teleurgesteld door de dagelijkse praktijk. Ter compensatie en/of in reactie daarop gaan deze mensen steeds meer ageren en worden in toenemende mate agressief. Bosland stelt dat deze verschijnselen lijken op zaken die in de psychiatrie al jaren bekend zijn, zoals borderline en regressie.

Een (groeiende) groep Nederlanders, onzeker geworden door de toenemende individualisering het wegvallen van een vijandsbeeld, de doorschietende privatisering en financiële crisis , lijken en masse op zoek te zijn naar simpele antwoorden op moeilijke vragen. Een deel van ons is hun angsten en frustraties gaan afreageren op de nieuwe Nederlanders, een ander deel maakt deze groep weer af en zo komen we meer en meer tegenover elkaar te staan. Daardoor wordt meer en meer de fundamenten van onze samenleving in twijfel getrokken. 

De samenleving in zijn geheel verzwakt.. Het nieuwe populisme speelt hier handig op in. Het benoemen, uitkristaliseren en objectief analyseren van problemen in de samenleving heeft plaats gemaakt voor een zwart/wit denken. Men spreekt alleen nog in tegenstellingen. Het zoeken naar een overlappende consensus is verdwenen. Men sneert, veroordeelt en beschimpt. 

Volgens Bosland zijn wij in de samenleving meer en meer tegen over elkaar komen staan en dit heeft tot een splijting geleid.  Wilders, en ook Pechtold in zijn reactie op hem, spelen hierop in, door groepen tegen elkaar op te zetten en de tegenstelling uit te vergroten.  Dit proces werkt staatsondermijnend en kan een samenleving uiteindelijk totaal verscheuren met als  uiteindelijk gevolg dat de natie uit elkaar valt.

Wat kunnen therapeuten ons leren over de omgang met deze staat van opwinding? Hoe kunnen we uit de beklemmende tweespalt komen ? In elk geval niet, betoogt Bosland, door voortdurend de aandacht te blijven richten op de persoon van Wilders, maar integendeel door onze hand in eigen boezem te steken en zelf te zorgen voor herstel van de sociale samenhang.

We zullen moeten zoeken naar wat Joost Bosland  een verbindende visie op de problemen in de samenleving. Dat is iets anders dan het grote verhaal op een totalitaire wijze aan de samenleving opleggen. Nee, de verbindende visie, wat ik noem overlappende consensus, moet gevonden worden in het aangaan van een fatsoenlijke debat, waar je visie en standpunten onderbouwt, zoekt naar het gemeenschappelijk belang en uitelkaar spelen en tegenelkaar opzetten wordt vermeden.