Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #2715 Zo kan het ook:

2015-12-07 11:09

Jonge vluchtelingen gaan naar school in Nijmegen

De 565 vluchtelingenkinderen die verblijven in noodopvang Heumensoord in Nijmegen krijgen na de kerstvakantie basis- en voortgezet onderwijs. De kinderen krijgen speciale lessen in een leeg schoolgebouw aan de Streekweg in de Gelderse stad.

Een kleine 300 basisscholieren en 269 middelbare scholieren die tijdelijk in tentenpaviljoens op Heumensoord wonen, worden na kerst dagelijks met vijf tot tien bussen vervoerd tussen het kamp en de school, het voormalige Mondialcollege. De school is eigendom van de gemeente Nijmegen en blijft volgens de gemeente bestaan zolang de noodopvanglocatie Heumensoord open is. 

Door vertraagde asielprocedures verblijven asielzoekers weken of maanden langer dan gepland in Heumensoord, waar nu bijna 3.000 vluchtelingen zitten. Kinderen van vluchtelingen hebben volgens internationale afspraken over mensenrechten recht op onderwijs. Evenals Nederlandse kinderen zijn zij in de leeftijd van 5 tot 18 jaar leerplichtig. 

Extra aandacht
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) betaalt het vervoer en zorgt voor maaltijden op school. De scholenkoepels hebben lespakketten gemaakt met extra aandacht voor taalverwerving en beweging. Voor de 186 peuters en kleuters is op Heumensoord een extra paviljoen ingericht voor onderwijs.

Voor de locatie werd gekozen om gesleep met kinderen van locatie naar locatie en het scheiden van broertjes en zusjes te voorkomen. Deze week ondertekenen Nijmegen en Heumen een overeenkomst met het COA en twee scholenkoepels.

 

Bron