Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #2757 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-07 16:42

VN: "Moslimvluchtelingen tegenhouden, is terrorisme steunen"

07-12-15, 16.23u - Bewerkt door: LB - Bron: Reuters
 

Landen die Syrische vluchtelingen weigeren omdat ze moslims zijn, bieden zo brandstof aan IS en andere extremistische groeperingen en verhogen zo de terreurdreiging. Dat zei de hoogcommissaris voor de vluchtelingen van de VN Antonio Guterres in het hoofdkantoor van de VN in Genève.

"Als mensen zeggen dat ze geen Syrische vluchtelingen kunnen ontvangen omdat het moslims zijn, steunen ze terroristische organisaties en zorgen ze ervoor dat de rekrutering van die organisaties veel efficiënter wordt", stelde Guterres vandaag tijdens een persconferentie.

Franse journalist

Zijn uitspraak ligt in de lijn van wat de Franse journalist Nicolas Hénin sinds enkele weken zegt. Hénin, die tien maanden door IS-militanten in Syrië gegijzeld werd gehouden, is van oordeel dat IS net rekent op Europees verzet tegen de vluchtelingenstroom. Zo kunnen extremistische islamorganisaties zoals IS hun retoriek aanhouden als zou Europa een bolwerk van 'ongelovigen' zijn dat moslims weert, met aan de andere kant het paradijselijke kalifaat in Irak en Syrië.

"Honderdduizenden vluchtelingen die het moslimland ontvluchten dat IS als een droomland ziet, als hun Israël. Dat honderdduizenden dat land verlaten en met open armen worden ontvangen in landen van 'ongelovigen', dat is een enorme klap voor IS. Dat is wellicht ook de reden waarom ze de publieke opinie probeerden te manipuleren met de aanslagen in Parijs. Het opzet was dat Europa zijn grenzen zou sluiten. Of, belangrijker nog: onze geesten", zo stelde Hénin vorige week in een interview met The Syria Campaign.