Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #2774 Het ware, hypocriete gezicht van Extreem Rechts

2015-12-07 21:41

Eén nieuwtje, twee versies (wie weet snapt Domrechts het nu misschien):

 

Reformatorische basisscholen scoren het beste

Reformatorische basisscholen presteren op de eindtoets beter dan andere groepen scholen. Gemiddeld scoren zij voor hun eindtoets een 7,2, blijkt uit berekeningen van RTL Nieuws op basis van de nieuwste gegevens.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zo scoort jouw basisschool voor de Cito-toets

Net als vorige jaren vergeleek RTL Nieuws de scores van basisschoolleerlingen op hun eindtoets met vergelijkbare scholen. In tegenstelling tot voorgaande jaren doen (van alle groepen scholen met meer dan 100 verschillende vestigingen) nu niet de 'algemeen bijzondere' scholen, maar de reformatorische scholen het het beste. Net als in vorige jaren scoren scholen uit Limburg gemiddeld het hoogst. In Flevoland worden de laagste scores gehaald.

De volgende groepen scholen hebben meer dan 100 scholen:

  • Reformatorisch: 7,24 (156 scholen)
  • Algemeen bijzonder: 7,10 (285 scholen)
  • Rooms-Katholiek: 7,05 (1901 scholen)
  • Protestants-Christeljk: 6,98 (1560 scholen)
  • Gereformeerd vrijgemaakt: 6,97 (105 scholen)
  • Openbaar: 6,89 (1997 scholen)

De volgende kleinere richtingen hebben tussen de 10 en 100 scholen:

  • Islamitisch: 7,42 (42 scholen)
  • Antroposofisch 6,95 (65 scholen)
  • Samenwerking Protestants-Christelijk-Rooms Katholiek: 6,84 (54 scholen)

Bron

 

___________________

 

'Islamitische basisscholen behalen beste resultaten eindtoets' 

 
De resultaten van de eindtoets van leerlingen op islamitische en reformatorische basisscholen zijn beter dan resultaten van scholieren van andere soorten scholen. 
 

Dat blijkt uit berekeningen van RTL Nieuws.

Leerlingen op reformatorische scholen halen gemiddeld een 7,24. Dit is het beste resultaat in het rijtje van soorten scholen waarvan er meer dan honderd in Nederland zijn.

In het lijstje met minder dan honderd stuks behalen de islamitische scholen het beste resultaat. Leerlingen op islamitische scholen hebben voor hun toets gemiddeld een 7,42 gehaald. In Nederland zijn 42 islamitische scholen.

In voorgaande jaren behaalden leerlingen van de algemene bijzondere scholen de beste score. De openbare scholen doen het het minst. Daar halen leerlingen gemiddeld een 6,89 voor de eindtoets.

Provincies

RTL vergeleek ook de resultaten per provincie. Scholieren in Limburg doen het aanmerkelijk beter dan leerlingen in de rest van Nederland. De Limburgse tieners behaalden voor hun eindtoets gemiddeld een 7,3.

Scholieren in Flevoland halen van alle provincies de laagste scores. In de twaalfde provincie behalen leerlingen gemiddeld een 6,88 voor hun eindtoets. Vorige jaar was Drenthe nog de slechtste provincie, met een gemiddelde score van 6,2.

Het landelijke gemiddelde cijfer voor de eindtoets is iets lager dan een 7.

Vergelijken

RTL kreeg de cijfers van de scholen voor het eerst in 2013. De scholen probeerden met een rechtszaak tegen te houden dat de cijfers openbaar werden, omdat ze vreesden dat de scores zouden worden gebruikt als ranglijst. Uiteindelijk werden de cijfers dus toch openbaar.

De resultaten van de scholen zijn vergeleken met de scores van vergelijkbare scholen. Hieruit kwam een rapportcijfer van iedere school. In dit cijfer zijn ook de sociale, economische en culturele achtergrond van alle leerlingen van de basisschool meegenomen. Zo is onder meer gekeken naar het opleidingsniveau van de ouders en het aantal leerlingen dat niet in Nederland is geboren.