Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #2810 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-08 20:07

Vluchtelingen in barakken

Vluchtelingen opvangen in barakken waar voorheen Joden zijn ondergebracht? Het lijkt een controversiële gedachte, maar speelt in de gemeente Hollands Kroon. Althans, als het aan de eigenaar van het gebouw ligt. 

Joep Karel, eigenaar van het Joods werkdorp in het plaatsje Slootdorp, heeft plannen om het pand en de inmiddels verdwenen barakken in oude luister te herstellen. Het pand is in 1934 gebouwd, onder andere door de Joodse vluchtelingen die vanuit heel Europa hun toevlucht zochten in Nederland. Zij leerden in deze polder een ambacht en konden met de kennis die hier werd opgedaan de wijde wereld intrekken. Velen vertrokken naar Palestina.

Het rijksmonumentale pand staat al acht jaar leeg. Eerder waren er plannen om er een kunst- en educatiecentrum van te maken. Ook leefde het idee om arbeidsmigranten onderdak te bieden, maar de toenmalige gemeenteraad blokkeerde dit plan.

,,Ik heb het pand aangekocht om het met dezelfde redenen te gebruiken als in 1934", zegt Karel. ,,Ik wil dat het pand een maatschappelijke functie gaat vervullen. De historische waarde is heel groot." Daarom heeft hij een plan opgevat om de barakken te herbouwen en daar zo'n driehonderd vluchtelingen in te huisvesten. ,,Het is gesticht in 1934 speciaal voor de opvang van Joodse vluchtelingen uit heel Europa, maar nu willen we het pand en de barakken gebruiken voor de huidige vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië. Hoe mooi is het om die mensen een veilige huisvesting te bieden met deze geschiedenis? Hier kunnen zij zich veilig voelen totdat de situatie in hun thuisland weer beter is."

Uiteindelijk is het de bedoeling van Karel om -als de vluchtelingen weer naar hun thuisland zijn teruggekeerd- de barakken te verhuren aan flexwerkers die in de regio werken. ,, Die barakken worden natuurlijk naar de huidige maatstaven gebouwd. Het is echt niet zo dat mensen in de kou zitten: het zijn gewone opvanglocaties."

De gemeente Hollands Kroon is op de hoogte van de plannen, zegt woordvoerder Noortje Slot. Burgemeester Nawijn zegt dat hij als burgemeester niet over de opvang van vluchtelingen gaat. ,, Het COA beslist altijd of zij gebruik willen maken van een aangedragen locatie om vluchtelingen op te vangen. Als het nodig is dat voor een bepaalde locatie een bestemmingsplanwijziging moet plaatsvinden en eventueel vergunningen moeten worden aangevraagd, moet dit bij de gemeente aangevraagd worden."

Vanuit de Joodse gemeenschap worden geen bezwaren gezien in de opvanglocatie. ,,De vluchtelingen moeten worden ondergebracht, dat is onze nationale plicht en dat dan dus ook daar", aldus voorzitter Ron van der Wieken van het Centraal Joods Overleg. Het COA laat weten dat het aan de gemeente Hollands Kroon is om de plannen te bestuderen.