Zeg nee tegen azc Brunssum

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie Zeg nee tegen azc Brunssum.


Gast

#2801

2015-12-08 19:31

Vluchtelingen in Apeldoorn pikken het niet meer


© Jeroen Pol.
Vele tientallen vluchtelingen willen de komende nacht doorbrengen voor het stadhuis van Apeldoorn. Ze zijn naar het Marktplein gelopen vanuit de noodopvang naast Omnisport. Eerder weigerden ze uit protest tegen de slechte omstandigheden in het kamp hun ontbijt en lunch.

Burgemeester John Berends van Apeldoorn heeft de vluchtelingen toegesproken.

Khaled Sabouni, één van de naar schatting 430 Syrische vluchtelingen in de noodopvang op de Voorwaarts stelt dat de vluchtelingen ontevreden zijn over de omstandigheden waarin zij verblijven. De vluchtelingen hebben steeds meer moeite met de opvang in tenten en de steeds verder verslechterende sanitaire voorzieningen.

Een afvaardiging van de vluchtelingen heeft dinsdag aan het begin van de middag ook al met de politie gesproken, die dinsdagochtend in het kamp zou zijn gekomen om de gemoederen te bedaren. De vluchtelingen eisen op zo'n kort mogelijke termijn een andere opvangplek.

Nijmegen
In oktober protesteerden vluchtelingen in het tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen ook tegen de voorzieningen in hun kamp. Zij vonden het verblijf in de tenten te koud en ze klaagden over de hygiënische voorzieningen. Als protest gingen de vluchtelingen in hongerstaking.

Tja waar zijn ze dan tevreden mee?????


Gast

#2802

2015-12-08 19:44

Homoseksuele vluchtelingen bedreigd in noodopvang Zuidoost
Foto: Hollandse Hoogte
Gepubliceerd: 08-12-15 19:59
Laatste update: 08-12-15 20:05
Deel
Bespuging, bedreiging en zelfs fysiek geweld. Dat was van volgens Ossama Abu Amar, medewerker van stichting Veilige Haven, het lot van vier homoseksuele vluchtelingen in de noodopvang in Amsterdam-Zuidoost.
De stichting die multiculturele LHBT-ers (Lesbisch, Homo-, Bi-, en Transgender) ondersteunt, vindt het goed dat de vier nu ergens anders worden ondergebracht.

In de opvang blijft het onveilig voor hen: "Een jongen zelfs door de gang gesleurd om in elkaar te worden geslagen. Hij heeft het op een schreeuwen gezet, toen kwamen anderen hem helpen", zegt Abu Amar.

De beslissing van Amsterdam om homoseksuele bewoners apart onder te brengen, leidde tot een golf van kritiek vanuit politiek Den Haag. Vooral omdat men vindt, dat juist de schuldigen bestraft moeten worden en niet de slachtoffers door ze uit de groep te halen.

Homo's bedreigd in noodopvang Zuidoost
Homo's bedreigd in noodopvang Zuidoost
Wrang
Maar dat laatste is volgens Abu Amar juist niet goed voor de slachtoffers: "Als iemand zich onveilig voelt en zichzelf opsluit om de confrontatie te vermijden, dan lijkt me dat niet de bedoeling."

Wrang genoeg zijn de homo's zelf niet alleen slachtoffer, maar werd een transgender weer door deze groep lastiggevallen. "Een van homo's wilde niet samen wonen met een transseksueel, die kregen ruzie. Het zijn dus niet alleen homofoben", aldus Abu Amar. Deze transgender zit nu alleen in een hotelkamer.

Stichting Veilige Haven dringt er bij alle slachtoffers op aan om aangifte te doen.

 

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2803 Zo kan het ook:

2015-12-08 19:51

Noodopvang Alphen: Breien brengt mensen bij elkaar

Asielzoeker Ahmed uit Syrië heeft nog nooit gebreid. Gisteren heeft hij dat met hulp van vrijwilligster Irma Hulsman geprobeerd en nu lukt het hem aardig. Vrijwilligers proberen met dit soort cursussen ontspanning en mensen bij elkaar te brengen.

Gisterochtend hebben ongeveer vijftien vluchtelingen meegedaan aan de breiles in de noodopvang van de Alphense gevangenis. ,,Er blijkt toch behoefte aan te zijn,'' zegt Michel Keck, pv coördinator vrijwilligers van de coa. De breiles wordt dan ook twee keer per week gegeven. ,,Het brengt deze mensen bij elkaar. Het is ontspanning.''

Keck wil ook fietslessen aanbieden: ,,En misschien een workshop goochelen. Puur ter vermaak.''

 

Bron

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2804 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-08 19:53

Tweet Gelders PVV-Statenlid valt verkeerd bij collega's 

Even naar de #alberthein voor de laatste boodschapjes. Krijg ik weer de Islam in mijn gezicht geblaft.#hoofddoek #kassa #islamisering

— Eric Venema (@ENVenema) 6 december 2015

Een tweet van het Gelderse PVV-Statenlid Eric Venema heeft tot flink wat kritiek geleid van mede-politici. Venema mopperde zondag op Twitter dat hij tijdens het doen van zijn 'boodschapjes' de islam in zijn gezicht kreeg 'geblaft' omdat de cassière een hooofddoek zou dragen.

 

Wel kunnen discrimineren, maar niet weten hoe je Albert Heijn spelt.https://t.co/J4hBOrViDp

— Ronald Plasterk (-at-RPlasterk) 

 

boodschapjes (...) fijn dat de PVV onze beschaving verdedigt https://t.co/yKOvxxtxsl

— Lodewijk Asscher (-at-LodewijkA) 

Minister Plasterk (Binnenlandse zaken) reageerde een dag later op de tweet door aan te geven dat Venema een spelfout maakte. ,,Wel kunnen discrimineren, maar niet weten hoe je Albert Heijn spelt", reageerde de minister via sociale media.

Ook minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) was niet van de tweet van Venema gediend: ,,Boodschapjes (...) fijn dat de PVV onze beschaving verdedigt", was de reactie van de vice-premier. 

Spijt

Het lid van de Provinciale Staten heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. ,,De door mij gekozen formulering was inderdaad ongelukkig. Dat spijt mij,'' schrijft de inwoner Venema dinsdag op zijn twitteraccount.

Het is niet de eerste keer dat een politicus op Twitter een uitglijder maakt. Zo tweette raadslid Mia Sliwinski van de partij LEF Nissewaard in september: ,,Grote kraan op Moskee in Mekka gevallen. Zeker 60 doden en 80 gewonden. Karma is a bitch! #9/11". De vrouw raakte daarna haar plek in de politieke partij en haar werk op een middelbare school kwijt.

 

-at-ENVenema -at-KustawBessems De door mij gekozen formulering was inderdaad ongelukkig. Dat spijt mij

 

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2805 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-08 19:57

'Weren moslims bedreigt veiligheid VS'

Moslims de toegang tot de Verenigde Staten ontzeggen is een bedreiging voor de nationale veiligheid. Dit zei de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Jeh Johnson, dinsdag in een reactie op een suggestie van de omstreden Republikeinse voorman Donald Trump.

Trump stelde maandag dat zijn land voorlopig geen moslims meer toe zou moeten laten in de strijd tegen terrorisme. Johnson zei dat dit ''de pogingen belemmert om in contact te komen met de islamitische gemeenschap. Dat zou onverantwoordelijk zijn en indruisen tegen de inspanningen die zijn gericht op de nationale veiligheid'', beklemtoonde de bewindsman.

Zijn collega van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei dinsdag op bezoek in Parijs dat Trumps stelling op de meest diplomatieke manier gezegd: niet opbouwend is''.

 

Bron

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2806 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-08 19:58

'Verplicht deradicaliseren is niet zinvol'

DEN HAAG - 

Het is niet zinvol om geradicaliseerde personen of teruggekeerde Syriëgangers te verplichten aan een programma mee te doen dat erop is gericht om ze van hun extreme overtuiging af te brengen. Uit onderzoek blijkt dat deze programma's alleen effectief zijn als de betrokkene openstaat voor verandering.

Dat schrijft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie dinsdag aan de Tweede Kamer. SP en GroenLinks hadden onlangs gevraagd of zo'n verplichting mogelijk is. Aanleiding daarvoor waren de terreuraanslagen in Parijs. De minister wijst erop dat er wel ,,inspanningen'' zijn om weigerachtige personen te stimuleren afstand te doen van hun jihadistische denkbeelden en weer mee te doen aan de maatschappij.

De minister is ook niet positief over preventieve hechtenis van jihadisten. Deze maatregel houdt in dat mensen die mogelijk een gevaar vormen voor de maatschappij worden vastgezet, ook als zij nog niets hebben gedaan. Dit past volgens het kabinet niet in een rechtsstaat.

Wel is hij bereid te onderzoeken of op geradicaliseerde lieden intensiever toezicht mogelijk is door een elektronische enkelband. Dan kan de overheid bijvoorbeeld makkelijker controleren of een gebiedsverbod wordt overtreden.

Van der Steur heeft al wel een meldplicht en een gebiedsverbod in de planning in de strijd tegen terrorisme. Hij heeft dit wetsvoorstel dinsdag ingediend bij de Tweede Kamer en hoopt dat dit snel wordt behandeld. Als blijkt dat een enkelband mogelijk is, zal hij dit later toevoegen aan zijn wetsvoorstel.

 

Bron

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2807 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-08 19:59

Aparte opvang LHTB'er alleen in noodsituatie

DEN HAAG - 

Slachtoffers van discriminatie, bedreiging of geweld in de asielzoekersopvang worden alleen in acute noodsituaties op een andere plek ondergebracht. De daders worden aangepakt en overgeplaatst. Eventueel worden tegen hen nadere maatregelen genomen of volgt aangifte.

Dat is het uitgangspunt van het kabinet, zei minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dinsdag in de Tweede kamer. De SP wilde weten wat nu precies de bedoeling is als homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender (LHBT'ers) vluchtelingen in het nauw komen. SP'er Jasper van Dijk zag licht tussen uitlatingen van diverse ministers.

Amsterdam heeft besloten een aantal slachtoffers in safehouses te plaatsen. Het kabinet kan zich daarin vinden, maar alleen als de veiligheid echt niet kan worden gegarandeerd. Alle asielzoekers moeten zich aan de Nederlandse normen en waarden houden, benadrukte de minister.

Ze krijgen daarover actieve voorlichting van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De COA-medewerkers moeten alert zijn op misstanden, zei Van der Steur. De Tweede Kamer is het eens met deze aanpak, maar wees op situaties waarin LHBT'ers toch niet goed werden geholpen.

ChristenUnie en CDA wilden ook speciale aandacht voor christenen en andere religieuze 'minderheden' die tussen de vooral islamitische asielzoekers zitten. Zij durven soms niet voor hun religie uit te komen en zijn dan gedwongen om 's nachts mee te bidden met de moslims.

Van der Steur laat nog uitzoeken of en welke gevolgen er zijn voor de asielprocedure van daders.

 
Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2808 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-08 20:01

Cel voor oud-Europarlementariër

DEN HAAG - 

Oud-Europarlementariër Daniël van der Stoep (35) is dinsdag veroordeeld tot vijf maanden cel waarvan drie maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur. Van der Stoep heeft volgens de rechtbank in Den Haag geprobeerd minderjarige meisjes tot seks te verleiden.

Van der Stoep probeerde het bij drie meisjes in de jaren 2012-2014. Hij stuurde berichten en bood cadeautjes, geld en zelfs een keer cocaïne aan. Onder de meisjes was de tienerdochter van een medewerkster van Van der Stoep.

De zaak kwam aan het rollen toen de vader van een van de meisjes de berichten onder ogen kreeg die zij uitwisselde met Van der Stoep.

In berichten aan de meisjes zegt Van der Stoep onder meer dat "niets voor niets is" en "hij wel een gezellig avondje wil, wat hij via de app niet gaat spellen" en ook dat hij "f*cking geen monnik is". Hij noemt zichzelf "sugardaddy" en geeft een van de meisjes te kennen dat hij haar belooft "niet te bedenken hoe zij er onder de douche uitziet, hoe zij zich insmeert".

Volgens de rechters is het niet aan Van der Stoep zelf te danken dat het uiteindelijk niet is gekomen tot seksuele handelingen. Van der Stoep zelf heeft ontkend dat hij seksuele bedoelingen had met de meisjes.

Volgens de rechtbank ging Van der Stoep op "zeer geraffineerde wijze te werk". Hij zou keer op keer de grenzen van de beïnvloedbare tienermeisjes hebben opgezocht. Die grenzen probeerde hij volgens de rechter op sluwe en structurele wijze te laten opschuiven.

Hij maakte daarbij volgens de rechter gebruik van het leeftijdsverschil en zijn status als Europarlementariër en het bijbehorende riante inkomen. De meisjes mochten er tegen hun ouders, zus, vriend of vriendinnen niets over zeggen.

Van der Stoep zat van juli 2009 tot juli 2014 twee periodes in het Europees Parlement. Eerst voor de PVV, waar hij zijn zetel opgaf nadat hij onder invloed van drank een aanrijding had veroorzaakt, daarna vanaf december 2011 als onafhankelijk lid.

 
Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2809 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-08 20:04

Biddende docent is niet welkom op Rijswijks Lyceum

Geplaatst op 08 december 2015
 
Boze ouders en leerlingen van het Rijswijks Lyceum zijn in de bres gesprongen voor een moslimdocent die van de directie niet meer mag bidden op school. De leraar Engels heeft inmiddels ontslag genomen.
Als openbare school vinden wij dat religieuze uitingen privé zijn en privé uitgeoefend moeten worden. Een docent die per se in het schoolgebouw wil bidden past niet bij die opvatting - Jeroen Bos

Op Facebook zijn ouders een protestactie begonnen. Ze willen dat de overwegend zwarte school de 'zeer geliefde' docent alsnog tegemoet komt: ,,Niemand heeft er last van als hij twee minuten van zijn pauze gebruikt om te bidden, notabene op een plek waar niemand hem ziet'', zo schrijven ze. 

Protest
Een groepje leerlingen gebruikte dinsdag hun lunchpauze om luidkeels op te komen voor de leraar. Directeur Jeroen Bos van het Rijswijks Lyceum erkent dat hij de leraar Engels heeft verboden om nog langer op school in gebed te gaan. Ook al is het in de pauze en uit het zicht: ,,Als openbare school vinden wij dat religieuze uitingen privé zijn en privé uitgeoefend moeten worden. Een docent die per se in het schoolgebouw wil bidden past niet bij die opvatting.'' 

Bij de landelijke vereniging van openbare scholen VOS/ABB zien ze dat anders. Een woordvoerder wil niet op de Rijswijkse zaak zelf ingaan, maar stelt wel dat religieuze uitingen 'in het algemeen' geen taboe zijn op openbare scholen: ,,Als een gelovige vindt dat bidden bij zijn religie hoort, is daar niks mis mee, als hij dat in de pauze, in zijn vrije tijd doet.'' 

Steunbetuigingen
Dat vinden dus ook de ouders die inmiddels 285 steunbetuigingen binnen hebben. De docent zelf is vooral geroerd door de van zijn leerlingen, zo laat hij weten op de facebookpagina. ,,Ik heb nog nooit zoveel liefde van leerlingen gevoeld,'' schrijft hij. ,,Blijf geloven in jezef en je best doen op school.'' Voor verder commentaar was hij dinsdag niet bereikbaar. 

De directeur van het Rijswijks Lyceum benadrukt dat op de kwaliteit van de docent Engels niets aan te merken is. ,,Maar hij de gebeden waren voor hem zo belangrijk dat hij ontslag heeft genomen."

 

Bron

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2810 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-08 20:07

Vluchtelingen in barakken

Vluchtelingen opvangen in barakken waar voorheen Joden zijn ondergebracht? Het lijkt een controversiële gedachte, maar speelt in de gemeente Hollands Kroon. Althans, als het aan de eigenaar van het gebouw ligt. 

Joep Karel, eigenaar van het Joods werkdorp in het plaatsje Slootdorp, heeft plannen om het pand en de inmiddels verdwenen barakken in oude luister te herstellen. Het pand is in 1934 gebouwd, onder andere door de Joodse vluchtelingen die vanuit heel Europa hun toevlucht zochten in Nederland. Zij leerden in deze polder een ambacht en konden met de kennis die hier werd opgedaan de wijde wereld intrekken. Velen vertrokken naar Palestina.

Het rijksmonumentale pand staat al acht jaar leeg. Eerder waren er plannen om er een kunst- en educatiecentrum van te maken. Ook leefde het idee om arbeidsmigranten onderdak te bieden, maar de toenmalige gemeenteraad blokkeerde dit plan.

,,Ik heb het pand aangekocht om het met dezelfde redenen te gebruiken als in 1934", zegt Karel. ,,Ik wil dat het pand een maatschappelijke functie gaat vervullen. De historische waarde is heel groot." Daarom heeft hij een plan opgevat om de barakken te herbouwen en daar zo'n driehonderd vluchtelingen in te huisvesten. ,,Het is gesticht in 1934 speciaal voor de opvang van Joodse vluchtelingen uit heel Europa, maar nu willen we het pand en de barakken gebruiken voor de huidige vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië. Hoe mooi is het om die mensen een veilige huisvesting te bieden met deze geschiedenis? Hier kunnen zij zich veilig voelen totdat de situatie in hun thuisland weer beter is."

Uiteindelijk is het de bedoeling van Karel om -als de vluchtelingen weer naar hun thuisland zijn teruggekeerd- de barakken te verhuren aan flexwerkers die in de regio werken. ,, Die barakken worden natuurlijk naar de huidige maatstaven gebouwd. Het is echt niet zo dat mensen in de kou zitten: het zijn gewone opvanglocaties."

De gemeente Hollands Kroon is op de hoogte van de plannen, zegt woordvoerder Noortje Slot. Burgemeester Nawijn zegt dat hij als burgemeester niet over de opvang van vluchtelingen gaat. ,, Het COA beslist altijd of zij gebruik willen maken van een aangedragen locatie om vluchtelingen op te vangen. Als het nodig is dat voor een bepaalde locatie een bestemmingsplanwijziging moet plaatsvinden en eventueel vergunningen moeten worden aangevraagd, moet dit bij de gemeente aangevraagd worden."

Vanuit de Joodse gemeenschap worden geen bezwaren gezien in de opvanglocatie. ,,De vluchtelingen moeten worden ondergebracht, dat is onze nationale plicht en dat dan dus ook daar", aldus voorzitter Ron van der Wieken van het Centraal Joods Overleg. Het COA laat weten dat het aan de gemeente Hollands Kroon is om de plannen te bestuderen.

 

Gast

#2811 Re: Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-08 20:14

#2807: Stop de opmars van EXTREEM RECHTS - Het ware gezicht van Extreem Rechts 

 Erg! Laat maar binnen laat maar binnen. Hebben zeker nog niet getekend voor de normen en waarden 


Gast

#2812 Re: Zo kan het ook:

2015-12-08 20:16

#2803: Stop de opmars van EXTREEM RECHTS - Zo kan het ook: 

 ga dan ook meteen bij de eenzame oudjes langs!


Gast

#2813 Re: Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-08 20:17

#2806: Stop de opmars van EXTREEM RECHTS - Het ware gezicht van Extreem Rechts 

 Hahaha je zet hetzelfde als mij erop, maar reageert er niet op. Iemand mag je niet zomaar een enkelband omdoen!

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2814 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-08 20:51

Witte Huis: Trump kan geen president worden

 
Het Witte Huis heeft dinsdag in Washington laten weten dat de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zichzelf buitenspel heeft gezet in de strijd om het presidentschap. Afgelopen maandag zei Trump nog dat hij geen moslims meer het land in wil laten. Die uitspraak maakt hem volgens de huidige regering totaal ongeschikt voor het presidentschap.

Andere Republikeinse leiders zouden onmiddellijk duidelijk moeten maken dat ze Trump niet als kandidaat voor het presidentschap steunen, aldus het Witte Huis.

De 69-jarige miljardair Trump wil voor de Republikeinse partij volgend jaar november meedoen aan de presidentsverkiezingen. Hij jaagt vaak mensen tegen zich in het harnas met boude uitspraken. Ook in Republikeinse gelederen is nu veel afkeer van zijn stelling dat in de strijd tegen terrorisme moslims voorlopig niet meer het land in zouden mogen.

Inspanningen
Moslims de toegang tot de VS ontzeggen is een bedreiging voor de nationale veiligheid, zei de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Jeh Johnson, dinsdag in een reactie. Johnson zei dat dit ,,de pogingen belemmert om in contact te komen met de islamitische gemeenschap. Dat zou onverantwoordelijk zijn en indruisen tegen de inspanningen die zijn gericht op de nationale veiligheid'', beklemtoonde de bewindsman.

Zijn collega van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei dinsdag op bezoek in Parijs dat Trumps stelling ,,op de meest diplomatieke manier gezegd: niet opbouwend is''.

'Nonsens'
De uitspraken van Trump zijn 'klinkklare onzin', reageert de burgemeester van Londen, Boris Johnson. Johnson zei dat Trump slecht geïnformeerd is en 'klinkklare onzin' heeft uitgeslagen. 

De Londense burgemeester is niet de eerste die van leer trekt tegen Trump en heeft hem uitgenodigd om 'met eigen ogen het goede werk te aanschouwen dat onze agenten elke dag in de wijken van de stad uitvoeren'. ,,De misdaadcijfers in Londen en New York dalen gestaag en de enige reden dat ik me niet in sommige delen van New York zou begeven is omdat ik dan het risico loop om Donald Trump tegen het lijf te lopen'', aldus Johnson. 

Via een woordvoerder liet de Britse premier David Cameron - tegen alle gewoontes in - weten dat de uitspraken van Trump over moslims 'verdeeldheid zaaien, nutteloos zijn en simpel gezegd: gewoon verkeerd zijn'.

 

Bron

 

Als wij nu nog tot het besef komen dat we net zo'n gek in de Tweede Kamer hebben zitten, dan komt het misschien toch ooit nog goed in dit land

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2815 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-08 20:54

Asielzoekers keren terug naar noodopvang Apeldoorn

 
APELDOORN - De asielzoekers die uit protest tegen hun verblijfsomstandigheden in een tentenkamp bij Omnisport naar het Apeldoornse Marktplein waren getrokken, zijn terug naar de noodopvang. Ze zien af van het plein om de nacht voor het stadhuis door te brengen.
 
Ze verlieten het centrum van de stad rond acht uur vanavond, nadat ze enkele uren daarvoor waren toegesproken door de Apeldoornse burgemeester John Berends.

 

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2816 Zo kan het ook:

2015-12-08 21:02

 

Benedict Cumberbatch schrijft brief aan de Kerstman


Benedict Cumberbatch, bekend van Sherlock, Star Trek Into Darkness en Black Mass, heeft dit jaar een ontroerende brief geschreven aan de Kerstman.

Hij wil geen materiële zaken of een leuk cadeau voor zijn zoontje Christopher, maar wel hulp bij de vluchtelingencrisis, sociale zekerheid en mensenrechten. Zijn brief werd gepubliceerd naar aanleiding van National Letter Writing Day waaraan ook andere beroemdheden deelnamen.

De volledige tekst van de brief luidt:

Mijn brief aan de Kerstman

Beste Kerstman,

Mijn vriend heeft gevraagd om u te schrijven… Ik moet bekennen dat het moeilijk is om te weten wat ik moet zeggen. Vooral omdat ik, net als de meeste volwassenen, mij belachelijk voel om iets van u te verlangen, nu onze tijd met u is gedaan.

Dit is wat ik u wil vragen om mee te helpen: Een beetje meer tijd voor kinderen om kind te zijn. Verleng het moment van magie en speelsheid een beetje. Leidt hen af van de realiteit van een wereld die gek is geworden, zodat ze kunnen lachen met hun adem in plaats van snikken met hun tranen. Zeker diegene die zorg moeten dragen voor hun familieleden of zelf aan ziekte, honger en armoede lijden. Zeker diegene die zich in gebouwen verschuilen voor bommenregens, die bibberen van angst of van de kou in een boot om aan een milieuramp of oorlog te ontsnappen. Alstublieft, help om hun wereld iets te verlichten met een moment van vreugde en hoop.

Het is niet aan ons om u om hulp te smeken inzake het milieu, de vluchtelingencrisis, sociale zekerheid, onderwijs, voedselbanken, mensenrechten, fundamentalisme en oorlog. Maar god weet dat we alle hulp nodig hebben die we kunnen krijgen… u bent er voor de kinderen.

En het is niet dat u niet meelevend en vol vreugde bent. U bent geweldig. Ondanks dat u bent veranderd in diverse kleuren voor bedrijven en u wordt verplicht om het gek geworden materialisme te vertegenwoordigen – ondanks dat u waarschijnlijk bent ontstaan in een seizoen gebaseerd op een heidense druïde, zijn er miljoenen verzoeken om spontaan alle hoverboards ritueel te verbranden… Volwassen kinderen wijzen ons erop dat, nadat ze hun moment van geloof in u hebben gekregen, ze kostbare tijd van iedereen verspillen. U bent namelijk niet meer voor hun. U bent voor kinderen. Kinderen die wat meer magie nodig hebben in deze wereld waar de grenzen tussen onschuld en verantwoordelijkheid, speelse fantasie en koude volwassen obstakels constant dunner worden..

Als ik erover nadenk heeft u het erg zwaar dit jaar… En als ik echt goed denk over alles, ben ik er niet zeker van of het vragen van een lightsaber en het krijgen van één (niet dat ik dat ooit heb gedaan trouwens) is gelijk te stellen met het regelen van een verlenging van de kindertijd.

Toch zorgt u voor wonderen en ontzag onder degenen die u een brief schrijven en gaan slapen in de hoop dat er misschien een nieuw voorwerp in hun bezit komt bij dageraad. U inspireert goed gedrag en, althans in mijn geheugen, sommige wanhopige last-minute pogingen om slecht gedrag goed te maken zodat er niemand over het hoofd wordt gezien. Spaar ook een gedachte aan de miljoenen die u willen schrijven, maar door analfabetisme niet die mogelijkheid hebben. Hoor hun woorden en help door hen tijd en kansen te geven om te leren lezen en schrijven, zodat ze hun leven kunnen beteren en kunnen ontsnappen aan hun arme leven.

Ik heb een klein beetje medelijden met u. Al heb ik nu toch gedaan wat ik beloofd had niet te doen… u vragen te helpen bij problemen van volwassenen om de kinderen een betere wereld te bezorgen. Ik beloof dat ik wat extra port en mince pies zal achterlaten voor u!

Veel liefs

Benedict x

P.S. Mag ik dan nu alstublieft mijn lightsaber hebben?

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2817 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-08 21:07

Burgemeester Apeldoorn: Hier slaapt niemand op straat 

APELDOORN - Burgemeester John Berends zegt in een reactie op de protestactie voor het stadhuis in Apeldoorn van zo'n 100 vluchtelingen dat 'in Apeldoorn niemand op straat slaapt'.

De bewoners van de noodopvang in Apeldoorn willen betere omstandigheden afdwingen door de nacht op straat door te brengen. Volgens hen is het te koud in de tenten van de noodopvang, heeft de regen vrij spel en is het door de klapperende tentdoeken onmogelijk te slapen. Ook gaat geregeld het alarm af door de wind.

Opvang karig maar voldoende

Burgemeester John Berends: 'In Apeldoorn slaapt niemand op straat, dat is een van onze motto's en dat geldt ook voor hen. Mochten ze vanavond niet vertrekken dan kijken we op dat moment wat we moeten doen.' 

Volgens Berends is de noodopvang karig, maar voldoet die aan alle eisen die gesteld zijn. Daarnaast stelt hij dat er veel gedaan wordt om de procedures te versnellen en is er overleg over bijvoorbeeld de kwaliteit van het eten. 'Wat binnen de vermogens ligt om te doen, proberen we te doen.'

In de loop van de avond kwam burgemeester Berends naar buiten om met de actievoerders te praten. Dat deed hij met behulp van een tolk. Berends toonde begrip, maar drukte ze ook op het hart om rustig te vertrekken.

 

Bron

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2818 Het ware gezicht van Extreem Rechts: HET IS WEER RAAK!

2015-12-08 21:09

Verscherpt toezicht politie na steen door raam noodopvang Borken

Geplaatst op 08 december 2015   Laatste update   08 december, 19:16 
BORKEN - Onbekenden hebben in de nacht van maandag op dinsdag in het Duitse Borken, vlak over de grens in Winterswijk, met een steen een raam van een opvang voor vluchtelingen ingegooid. Dat gebeurde rond middernacht. Op dat moment sliepen er volgens de politie 4 kinderen in de bewuste kamer.

Er is niemand gewond geraakt bij het incident.

Een half uur daarvoor werd bij een andere opvanglocatie in Borken een steen door een openstaand raam gegooid. Daarbij raakte een porseleinen kopje beschadigd. De Duitse politie vraagt eventuele getuigen zich te melden.

Verscherpt toezicht
De gemeente Borken heeft aangegeven dat het politietoezicht bij de locaties verscherpt zal worden. De gemeente gaat aangifte doen.

"Het gooien van stenen naar slapende mensen is een laffe daad. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. (...) Dit geweld is onacceptabel zal waar mogelijk worden vervolgd. De gemeente Borken accepteert geen vreemdenlingenhaat of geweld", aldus burgemeester Mechtild Schulze Hessing.

 

Bron 

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2819 Het ware gezicht van Extreem Rechts: HET IS WEER RAAK!

2015-12-08 22:28

Omroep Gelderland:

DINSDAG 8 DECEMBER 2015, 20:14

Asielzoekers Apeldoorn terug naar de noodopvang; protestactie ten einde

 

De Telegraaf:

di 08 dec 2015, 21:06 

Demonstratie asielzoekers in Apeldoorn

APELDOORN - 

Ongeveer honderd asielzoekers uit een Apeldoornse noodopvang slapen dinsdagnacht voor het gemeentehuis van de Gelderse plaats.

 

Euh Telegraaf, de protestactie was al ten einde en de asielzoekers waren alweer terug naar het AZC nog voordat jullie het bericht van de protestactie plaatsten. Het is inmiddels 23.30 uur, waar blijft jullie update? Hoe bedoel je suggestieve berichtgeving? Stemmingmakerij? Domrechts bedienen op hun wenken?


Gast

#2820 Re: Het ware gezicht van Extreem Rechts: HET IS WEER RAAK!

2015-12-09 05:20

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2821 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-09 10:51

Natuurlijk staat psychopaat Wilders achter sociopaat Trump

 

Maar natuurlijk: Geert Wilders hoopt dat Donald Trump de volgende Amerikaanse president wordt.  Er hoeft in de VS namelijk maar een volslagen dolgedraaide rechtsextremistische psychopaat op te staan, zie Pamela Geller of Michele Bachmann, en Wilders staat erbij te applaudisseren:

Dutch right-wing politician Geert Wilders has said he hopes Donald Trump will become the next president of the United States – because it would be “good for America and good for Europe”.

Mr Wilders backed the controversial Republican candidate in a post to his Twitter account, -at-geertwilderspvv, late on Monday evening – around the same time Mr Trump issued his controversial statement suggesting that Muslims should be banned from entering the US.

In the tweet, which included an image of the Stars and Stripes, Mr Wilders – who is to face trial next year for allegedly “inciting discrimination and hatred” against Moroccans living in the Netherlands – added: “We need brave leaders.”

Trump is zelfs veel Republikeinen teveel, en dat wil wat zeggen in deze tijd. Zelfs zonder Trump heb je het immers nog steeds over een stel volkomen doorgedraaide, laagintelligente, racistische bijbelmaniakken, of types die daar in elk geval graag voor cateren.

Nee nogmaals, ik zeg: Geert for President! Opdat we internationaal echt het volslagen pleefiguur zullen slaan dat noodzakelijk schijnt te zijn om dit tij te kunnen keren.

 

 

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2822 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-09 11:02

Knack Mens van het Jaar: Aylan Kurdi, verdronken tussen twee werelden in

08/12/15 om 18:09 - Bijgewerkt om 19:56

De redactie en de medewerkers van Knack kozen met Aylan Kurdi (3) de jongste Mens van het Jaar uit de geschiedenis van het weekblad. Het jongetje werd gekozen om wat hij tegen wil en dank geworden is: het onfortuinlijke symbool van het vluchtelingendrama. Aylan stierf op de fatale scheidingslijn tussen West en Oost, en dat is geen toeval in een jaar van te veel 'wij en zij'.

Aylan Kurdi werd op 3 september 2015 wereldberoemd toen zijn aangespoelde lijkje gevonden werd door een Turkse grenswachter. Hij was verdronken tijdens de overtocht naar Griekenland. Die duurt maar een paar uur, maar in zijn reis ballen de drama's van een heel jaar 2015 zich samen. 

Het echte nieuwjaar vond dit jaar trouwens plaats op 7 januari. Die ochtend moordden in Parijs de broers Chérif en Saïd Kouachi haast de hele redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo uit. Ook een politieman die wilde ingrijpen, werd koelbloedig afgemaakt. De dag daarna begon een kompaan een gijzelingsactie in een Joodse supermarkt. Daar vielen vier doden en vijf zwaargewonden. 

Binnen enkele uren werd 'Je suis Charlie' het 'Ich bin ein Berliner' van deze tijd. Enkele dagen later stapte een hooggeplaatst gezelschap door de boulevards van de Parijse hoofdstad. De veelgeplaagde president François Hollande deed zijn best om bedrukt te kijken, maar hij beleefde wel een moment de gloire, met belangrijke regeringsleiders als David CameronAngela Merkel en zelfs Benjamin Netanyahu aan zijn zijde. Allemaal brachten ze natuurlijk hulde - en bewezen sommigen lippendienst - aan de waarden van de Franse Revolutie. Wie goed naar de tv-beelden kijkt, ziet dat de leiders van het oude, rijke Europa en een paar van hun belangrijkste bondgenoten vooral steun zoeken bij elkaar. Maar het jaar is nog jong, uit hun blik spreekt nog meer trotse zelfverzekerdheid dan verdriet. Al wordt ook Fort Europa zichtbaar, in de wijze waarop de leiders de armen in elkaar haken.  

Binnen enkele uren werd 'Je suis Charlie' het 'Ich bin ein Berliner'van deze tijd

Een Franse cartoon illustreert hoe in enkele dagen tijd een geweldige verschuiving plaatsvond in het denken en het gedrag van veel West-Europeanen. De tekening toont de oude, uitgemoorde redactie van Charlie Hebdo die zich een bult lacht bij het aanhoren van een oude waarzegster: 'Ik zie dat jullie vermoord zullen worden door terroristen... Als huldebetoon voor jullie zal de klok van de Notre-Dame luiden. Er zal een grote optocht zijn met Hollande, Valls, Sarkozy, Copé, Merkel, Cameron en zelfs Netanyahu. Er zullen tricolere vlaggen zijn, en men zingt 'La Marseillaise'. Men zal voorstellen om jullie op te nemen in het Panthéon. De Nasdaq en de Académie Française zeggen: 'Je suis Charlie', en de paus zal voor jullie bidden." 

Wat de redactie bij leven en welzijn voor volstrekt onmogelijk en zelfs ridicuul zou hebben gehouden, was in een kleine week tijd werkelijkheid geworden. Het was een vroeg breekpunt in een jaar waarin ieders denken en oordeelsvermogen voortdurend op de proef werd gesteld. Wie is slecht, wie is goed? Wat is fout, wat juist? Waar trek je een lijn, waar laat je een opening? 

De aanslagen in Parijs waren een eerste aanwijzing dat de Islamitische Staat (IS) in 2015 van strategie zou veranderen. 2014 was het jaar van de zwartgeklede beul Jihadi John en zijn oranje slachtoffers. Het begon met gruwelijke onthoofdingen, en het ging verder met barbaarse misdaden - homo's werden van flatgebouwen geduwd, piloten levend verbrand in een kooi. Het Westen keek met woede en afschuw naar de beelden op tv of internet. Maar de gruwel bleef ginds, in een ver oosters land. 

Goddeloze Westen 

Met de aanslag tegen Charlie Hebdo trad de IS in zijn strijd tegen het goddeloze Westen een nieuwe fase in. De oorlog werd nu op Europese bodem uitgevoerd, met IS-strijders die hier waren geboren en hier hun rekeningen te vereffenen hadden. Naarmate het jaar vorderde, zou steeds duidelijker worden dat de slogan 'Je Suis Charlie' veel juister was dan iedereen had durven te vermoeden. 

De jihadi's van de IS kwamen in steeds sneller tempo in actie, en steeds kozen ze hun doelwit met veel kennis van het gedrag en de angsten van de westerse burger-consument. Met veel zin voor timing ook. Niet toevallig in het toeristische hoogseizoen vond een moordende raid plaats op een strand in Tunesië, toen op vijf augustus een man in bermuda zijn machinegeweer leegschoot op 39 zonnekloppers onder hun parasol. 

Tijdens de zomervakantie worden Noord-Afrikaanse stranden geclaimd door de Europese toerist. Op het weer en het plaatselijke exotisme na is alles Europees: van het comfort in de sterrenhotels tot de machtsverhoudingen met het Tunesische personeel. Die hedonistische droom werd aan flarden geschoten door een man die net zijn ramadan achter de rug had. Noord-Afrika is voortaan onveilig voor Europeanen, was de boodschap van de drieste schutter. Hou vakantie in eigen huis. 

Noord-Afrika is voortaan onveilig voor Europeanen, was de boodschap van de drieste schutter

De IS claimde later ook dat het een Russisch vliegtuig had neergeschoten dat vanaf het Egyptische vakantieoord Charm-el-Sheikh was opgestegen. Het Egyptische toerisme kreeg een knauw. Een paar maanden later kondigde de Russische president Vladimir Poetin een boycot aan van het Turkse toerisme, omdat in hun strijd tegen de IS Turkije en Rusland onderling bonje kregen en de Turken een Russische straaljager neerhaalden. Een van de Russische piloten vond naar vaste IS-traditie een pijnlijke dood: alleen bleek zijn beul een Turkse paramilitair te zijn, een geducht lid van de extreem-nationalistische Grijze Wolven. Iedereen vecht tegen de IS, iedereen vreest de IS, maar de IS maakt wel school, ook bij zijn gezworen vijanden. Wie is dan eigenlijk aan de winnende hand? 

Een dagtrip in Europa was ook geen veilig alternatief meer. Op 21 augustus kropen de reizigers van een Thalys tussen Brussel en Parijs door het oog van de naald. Een aantal Amerikaanse mariniers die bij toeval op die trein zaten, slaagden erin een zwaarbewapende IS-terrorist uit te schakelen. Het treinpersoneel was weggevlucht, 'om de andere reizigers te waarschuwen en te beschermen'. Stilaan regeerde de angst. 

Het ergste moest nog komen. Bij verschillende aanslagen in Parijs maakten IS-commando's op 13 november 130 doden en meer dan 350 gewonden. Zij mikten op de jonge toeschouwers van een rockconcert in Le Bataclan, op de klanten van Parijse cafés en restaurants. Hun bomaanslag op de tienduizenden toeschouwers van de voetbalinterland Frankrijk-Duitsland in het Stade de France mislukte. Sinds die vrijdag was iedereen plots een mogelijk doelwit, was iedereen 'Charlie'. Dat weekend stapte niet één buitenlandse regeringsleider door de lanen van Parijs. Hun ambassades hadden hun inwoners afgeraden naar de Franse hoofdstad te reizen, en elitesoldaten patrouilleerden met tanks op straat. 

Eigen lijf en leden 

Na de angst was er de paniek. Schrik om eigen lijf en leden. Precies daarom zijn miljoenen mensen in het Midden-Oosten op de vlucht voor de IS en ander oorlogsgeweld: van het Assad-regime, van allerlei Syrische milities, van de steeds nadrukkelijkere bombardementen door Amerikanen, Britten, Russen en nu ook Fransen. Het is nog een 'geluk' dat 2015 een relatief rustig jaar was voor Israëli's en Palestijnen. 

De vluchtelingen zitten met miljoenen samengepakt in kampen in Turkije, Jordanië, Libanon en in Syrië zelf. Anderen wonen bij verwanten, vrienden en verre familie, in al die landen waarover het voormalige Ottomaanse Rijk zich uitstrekte. Een aantal landen zijn moeilijker bereikbaar, maar zo gegeerd: de Balkan, Griekenland, de eilanden. Ze horen bij Europa - bij de Europese Unie, de welvaarsstaten met hun euro's, werk en veiligheid. 

De vluchtelingenroutes dateren niet van dit jaar, net zomin als de gruwelverhalen van mensensmokkelaars of de zigeunerachtige vluchtelingenkampen bij Boulogne of Calais. Wie aandachtig tv heeft gekeken, zag al een tijdje dat de situatie steeds driester wordt: in de uithoeken van West-Europa rukt de wetteloosheid op. Vluchtelingen verstoppen zich niet meer in vrachtwagens die richting Groot-Brittannië rijden, ze breken ze gewoon open, soms ook om de vracht te stelen.  

De kwade geest van Khaddafi heeft Europa flink laten betalen voor zijn onbezonnen militair optreden in Libië

De vluchtelingen vanuit Syrië vormden dit jaar ook niet de enige groep die Europa wilde bereiken. Van verderop in Azië waren er al langer aanvoerroutes voor mensen - mannen vooral - uit Irak, Iran en Afghanistan. De voorbije jaren kwam daar de vrijstaat Libië bij. In 2011 bezegelde een westers militair optreden het lot van Muammar Khaddafi en zijn regime. De oude dictator werd door opstandelingen uit eigen land zonder veel formaliteiten afgeslacht, live on television. Sindsdien heeft de kwade geest van Khaddafi Europa flink laten betalen voor zijn onbezonnen militair optreden. Vanuit heel noordelijk en centraal-Afrika stromen vluchtelingen naar Libië, nu een failed statewaarvan de kuststrook in handen is van de Barbarijse zeerovers van vandaag. Die enteren geen boten meer, ze smokkelen mensen. 

Nu ja, ze laten tegen forse betaling wanhopige mensen aan hun lot over midden op zee. Het is een riskante loterij. De eerste foto van een kind dat de publieke opinie een stomp in de maag gaf, was die van een verdronken Afrikaans meisje. Ze droeg roze broekkousen: zelfs al is het anonieme kind nooit in Europa geraakt, die smaak deelde ze alvast met zoveel meisjes in het veilige continent. 

Er is een oostelijke aanvoerlijn van vluchtelingen via Ethiopië en Somalië, en een westelijke die loopt tot Mali, Niger, Nigeria en nog verderop. Woestijnvorming jaagt de mensen weg uit Afrika. In westelijk Afrika doet ook terreurgroep Boko Haram dat, in het oosten al-Shabaab: de donkerste bijhuizen van de IS jagen op meisjes, plegen aanslagen op westerse toeristen of op lokale markten en stadjes. Het leven daar heeft weinig of niets te maken met het verfoeide en decadente Europa. Maar wellicht ook niet met de Islamitische Staat. 

Het gevolg is dat de IS twee grote vluchtelingenstromen aanstuurt. Een pan-Afrikaanse die via Libië, de Middellandse Zee en Malta en Lampedusa zijn weg zoekt naar de Europese Unie. En een uit het Midden-Oosten die via Turkije en Griekenland loopt en zo via Hongarije of de landen van ex-Joegoslavië naar Duitsland. 

Paus Franciscus 

Zij aan zij lopen ze: economische vluchtelingen, politieke vluchtelingen, oorlogsvluchtelingen. Allemaal willen ze naar Europa. De plaatsen zijn schaars, dus ze zijn niet alleen lotgenoten maar ook concurrenten. Het kan uitdraaien op een strijd op leven en dood.  

Economische vluchtelingen, politieke vluchtelingen, oorlogsvluchtelingen: het zijn niet alleen lotgenoten maar ook concurrenten

Wie krijgt de veiligste plaats op de bootjes? Wie durft zijn vrouw en kinderen meenemen, en rekent op die manier misschien op de achterpoortjes in de asielwetgeving? Wie probeert als eerste een nieuwe route uit, in de hoop dat die nog niet is afgesloten? Wie kan ervoor zorgen dat hij voldoende eten en drinken heeft, wie is daarvoor te zwak of te traag? De morele dilemma's herinneren aan Primo Levi's Is dit een mens? , en de prangende vraag naar menselijkheid en onmenselijkheid.  

De Europese Unie kijkt het aan. De pers is erbij als paus Franciscus naar Lampedusa reist en een krans in zee gooit voor de vele verdronken vluchtelingen. De pers is er ook bij als politici als VB'er Gerolf Annemans, voor wie de tijd van beleefdheden al lang voorbij is, naar datzelfde Lampedusa afreizen en de onmacht van Europa aanklagen omdat het de vluchtelingen niet kan buitenhouden. 

De pers publiceert de tabellen van de grote aantallen vluchtelingen die via Griekenland Europa blijven binnenstromen, en noteert de kritiek van Europa op de weer falende Grieken. De pers is zeer sceptisch over de plannen van Hongarije om een hek tegen de vluchtelingen te bouwen. En met z'n allen zoomden we in op de Hongaarse journaliste die een vluchteling voetje lichtte - als de mensen beginnen te hollen, rent iedereen mee met de kudde. 

Af en toe zijn er ook merkwaardige beelden van zo'n Grieks eiland of aan de Macedonische grens, wanneer grimmige vluchtelingen beginnen te vechten of met stenen gooien naar de politie. De vluchtelingenstroom is het voorbije jaar weleens vergeleken met een Bijbelse uittocht. Maar die naar het geseculariseerde Europa is er alvast één zonder god of gebod. 

Maar wel met emoties. Begin september was er een foto die het beeld van het Afrikaanse meisje met de roze sokken uit het geheugen verdrong, alsof er op een delete-knop was geduwd. Kleine Aylan lag dood op een Turks strand. Een Koerdische kleuter, maar op zijn rug gezien zag hij eruit als een kind dat waar dan ook in de kleuterklas had kunnen zitten. Het joch 'stierf de verdrinkingsdood', zoals dat heet, een pijnlijk en gruwelijk einde, al is dat niet aan hem te zien. 

Er was minder medeleven met het verdriet van zijn vader, toen bleek dat ze geen 'echte' vluchtelingen waren, maar eerst een paar jaar in Turkije hadden geleefd. Wie is nu zo onverantwoord dat hij zijn vrouw en kinderen meeneemt op een levensgevaarlijke tocht op een bootje, vroegen mensen zich af die nooit voor de keuze zullen staan. Bart De Wever zei dat hij zich niet schuldig voelde voor de dood van Aylan. Dat had ook niemand hem verweten. 

Antiwesters symbool 

En plots begon Aylan opnieuw te leven. Zijn foto is een krachtig beeld, waar deze samenleving meer van leert dan van honderden rapporten of reportages. Ze herinnert aan het zinloze lijden en sterven van kinderen. Aan de wanhoop van de ouders, de gewetenloze rol van de smokkelaars. Aan de fatale rol die het toeval blijft spelen. En aan het feit dat het in het grensgebied van Europa een wereld van verschil maakt of je wieg honderd kilometer meer naar het oosten of naar het westen staat. 

De Arabische wereld voelde dat messcherp aan. Voor hen werd Aylan een antiwesters symbool, het zinnebeeld van de slachtoffers van de kloof tussen arm en rijk, tussen West en Oost, tussen hen die zich met hun welvaart verschansen en diegenen die hun geluk nog zoeken. Een groep Marokkanen kleedde zich in Aylan-outfit en ging voor dood op het strand liggen - Je suis Aylan. Op het strand van Gaza werd een reuzengrote Aylan geboetseerd, een confronterende variant op onze 'zandsculpturen'.  

Aylan schopte ook het Westen een geweten. Hij werd onderwerp van tientallen, honderden cartoons: de ene scherp - voor ons, onze politici, de Europese Unie - de andere medelevend - voor al die andere Aylans, voor het lot van de vluchtelingen. Mogelijk heeft het beeld van Aylan ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel diep getroffen. De Duitse elite heeft er nog altijd het raden naar waarom de machtigste politica van het continent zich ook tegenover vluchtelingen zo nodig 'Mutti Merkel' moest tonen. 'Wir schaffen das' ('wij kunnen het') zo spoorde ze haar landgenoten aan, maar het waren vooral de vluchtelingen die door haar woorden verdapperden. Met honderdduizenden haastten ze zich naar Duitsland. 

Hij duurde maar een paar uur, maar in de reis van Aylan ballen de drama's van het hele jaar zich samen 

Hoe Aylan leefde, hoe hij stierf, door de media werd opgepikt en hoe de wereld vervolgens met zijn dood omging: zonder dat hij het zelf besefte, vertelt zijn korte leven het grote verhaal van deze tijd. Het leert hoe moeilijk en ambigu het oordelen is, en hoe de wereld beetje bij beetje gevaarlijker wordt, en dichter bij oorlog komt. Het hoedt ons ook voor te veel compassie met onszelf: kinderen als Aylan zouden een leven onder 'dreigingsniveau 4' een comfortabele luxe vinden. 

Vandaar dat de Knack-redactie Aylan Kurdi koos als de Mens van het Jaar, helaas. 

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2823 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-09 12:18

VAN CARRIÈREVROUW TOT VLUCHTELING: DE 2400 KILOMETER LANGE REIS VAN EEN SYRISCHE MOEDER

Wat brengt een vrouw ertoe haar thuis en land midden in de nacht te verlaten en vluchteling te worden? Onze Engelse Marie Claire collega Corinne Redfern reisde samen met de zwangere Aysha en haar twee jonge kinderen van Griekenland naar Duitsland om te ontdekken waarom zij Syrië achterliet, en wat de toekomst haar zal brengen.

“Ik zie mezelf niet graag als een vluchteling. Ik woonde in een prachtig gedeelte van Aleppo en, had human research gestudeerd, als twintiger het land door gereisd en als burgerlijk ingenieur voor de regering gewerkt. Ik ontmoette mijn man zes jaar geleden, toen ik 34 was. Hij was een arts, maar ik herinner me dat ik niet bijzonder van hem onder de indruk was. Hij vroeg me daarentegen bijna meteen ten huwelijk. Uiteindelijk ging ik op zijn aanzoek in; ik denk dat ik diep van binnen wist dat hij de ware was. Vanaf dat moment waren we onafscheidelijk. Ons huis was oud en prachtig, met enorm hoge plafonds, witte muren en betegelde vloeren. We spendeerden onze dagen op ons werk en onze avonden met vrienden – we gingen uit eten, luisterden naar muziek… we leidden normale levens.

“‘s Nachts lag ik wakker en hoorde ik de bommen vallen”

Aanvankelijk was ik niet bang toen er dingen begonnen te veranderen. Ik dacht niet dat mijn leven erdoor beïnvloed zou worden. Maar na maanden van gevechten tussen rebellerende soldaten en president Bashar al-Assad, begonnen er bommen te vallen. De verschillende groeperingen begonnen elkaar aan te vallen, en toen probeerde óók IS het land nog eens over te nemen. Ik ben een Palestijnse, maar hiermee vergeleken stelde de Gaza-oorlog niet veel voor. Er was geen water en elektriciteit en in bepaalde gebieden werd het verboden om foto’s op je telefoon te hebben, Amerikaanse producten te gebruiken en naar buiten te gaan na zonsondergang. Wie ongehoorzaam was, verdween. We gingen ’s avonds niet langer de deur uit en we gingen niet meer naar vrienden. ‘s Nachts lag ik wakker en hoorde ik de bommen vallen, terwijl ik me af vroeg of we de nacht zouden overleven.

Ik bleef gewoon naar mijn werk gaan, al was er niets te doen. Behalve de oorlog was alles tot stilstand gekomen. De straten waren leeg en alle mensen bleven uit zicht, verscholen in de achterkamers van hun dakloze huizen en achter kapot gebombardeerde muren. Toen ik van mijn eerste dochter Sham beviel, kon mijn familie een heel jaar lang niet op kraamvisite komen. Een paar maanden zwanger van mijn tweede, Bisan, begonnen de bommen ook in onze eigen straat te vallen. Met Sham in mijn armen griste ik mijn tas en paspoort mee en vluchtte ik weg. We huurden een huis in een ander, zogenaamd veiliger, gedeelte van de stad. Niet lang daarna begon ook het voedsel op te raken en aten we alleen nog maar droge rijst. Maar dat was nog het minste van mijn zorgen. 

Pas in april dit jaar, toen ik voor de derde keer zwanger raakte, wilde ik aanvaarden dat we moesten vertrekken. Het was niet de bedoeling nog een kindje te krijgen en aanvankelijk wenste ik zelfs dat het in mijn buik zou sterven; dat zou beter zijn dan opgroeien in een land vol angst. Sham en Bisan waren twee en drie jaar oud, maar hadden nooit buitengespeeld. Ze hadden niet naar de peuterschool gekund en konden misschien niet eens naar school. Maar ondanks alles wilde mijn man niet met ons meegaan. Als arts had hij het gevoel dat hij dáár nodig was. Vijf maanden lang hadden we iedere dag ruzie, maar uiteindelijk liet hij ons gaan. Het laatste wat hij tegen me zei, was dat ik mijzelf en onze kinderen moest beschermen omdat wij zijn hele leven waren. Als ik dat niet deed, zei hij, zou de pijn het niet waard zijn geweest.

Afscheid nemen
Je zou denken dat je koffers nodig hebt om de wereld over te reizen, maar als het erop aankomt, heb je alleen jezelf nodig. Als je genoeg spaargeld hebt, brengen mensen je overal naartoe – zelfs over grenzen heen.

Ik plastificeerde onze geboortecertificaten en mijn diploma en pakte een tas met medicijnen, pleisters en wat schone kleren voor mijn dochters. Ik ben moslim, maar draag normaal gesproken geen hoofddoek. In de hoop dat minder op te vallen, hulde ik me in een nikab die mijn haren, hals en lijf bedekte. Mijn paspoort wikkelde ik in huishoudfolie en bond ik vast op mijn buik. En toen, op een vroege ochtend in september, nam ik afscheid van mijn man en liep ik de stad uit. We liepen we alsmaar door. Ik droeg Bisan en Sham liep naast me. Als Sham moe werd, zei ik haar dat de baby in mijn buik ook moe was en dat ik haar daarom niet kon dragen. Die nacht brachten smokkelaars ons naar een kamer met nog zo’n twintig andere mensen. De volgende dag zetten we onze tocht voort en liepen we nóg verder. Toen we Turkije naderden, betaalden we een automobilist om ons de grens over de rijden. Vier uur lang hielden we ons verborgen in zijn achterbak terwijl we grensposten voorbij reden. Daarna maakten we een veertien uur lange busrit naar de kuststad Izmir. Daar vonden we om twee uur ’s nachts een hotel, waar we ons drie dagen lang schuilhielden. We gingen niet één keer de kamer uit; niet eens voor eten of voor frisse lucht. Niets was het risico waard om gepakt en teruggestuurd te worden.

Uiteindelijk kwam er een andere smokkelaar die bereid was ons voor twee duizend euro naar Europa te brengen. Hij stopte ons achterin een busje met nog zo’n dertig andere mensen. Niemand wist waar we heen gingen. Toen er plots geschreeuwd werd dat we uit moesten stappen, moesten we urenlang door een bos lopen. ’s Ochtends vroeg stopten we eindelijk op een open plek. Overal waar ik keek lag afval: de lege flessen, blikjes, plastic verpakkingen en voedselresten stapelden zich op. We moesten erop gaan zitten en wachten. Er was geen schaduw en we konden nergens heen. Terwijl er steeds meer mensen arriveerden, brandde de zon hard op onze gezichten. Ik had maar één fles water en ik was zo bang dat ik zonder zou komen te zitten, dat ik het water alleen gebruikte om Sham en Bisan’s lippen nat te maken als ze huilden.

“Met vijftig mensen werden we in een kleine rubberboot gestouwd”

’s Avonds keerden de mannen terug en namen ze ons mee naar onze boot. De kleine rubberboot schommelde op en neer en dreigde om te slaan, en ik voelde me misselijk terwijl ik Sham en Bisan aan boord tilde. Er waren meer dan vijftig mensen in gestouwd, alles was nat en ik kon mijn armen en benen niet bewegen. Zelfs onze zwemvesten boden niet veel veiligheid; als je niet kunt zwemmen, maak je geen schijn van kans. Toen we de noordkust van Lesbos in Griekenland eenmaal bereikten, kon ik geen woord uitbrengen. Ik drukte mijn dochters tegen me aan en kon alleen maar huilen.

Heel Europa door
Het was al nacht toen we Kara Tepe bereikten, het hoofdkamp in het zuiden van het eiland. We mochten geen taxi’s nemen of in hotels verblijven, al hadden we honger en had ik het geld ervoor. Met wat licht van een telefoon strompelden we door de duisternis richting onze tenten. Door het grondzeil staken scherpe stenen en onze bedden bestonden uit uitgevouwen kartonnen dozen. Iemand had met een viltpen een gebed aan Allah geschreven. Onze kleren waren nog nat van de zee, maar we hadden niets anders om aan te trekken. Sham en Bisan vielen in slaap, maar ik lag urenlang wakker, rillend en bang.

‘s Ochtends was het druk in het kamp. Gedurende de nacht waren er twee duizend mensen aangekomen en de lucht was gevuld met vliegen en de geur van ammoniak. Ik wist niet waar we heen moesten, met wie ik moest praten of hoe het hier werkte. Dus bleef ik de tent zitten, wachtend tot onze spullen droog waren. Door luidsprekers werd omgeroepen dat we een rij moesten vormen om ons te registreren en de oproerpolitie stampte op de grond. Van een familie in een naastgelegen tent leende ik kleren voor Sham en ik nam haar mee naar de wc, maar een man duwde haar opzij en ze viel in de vieze, stinkende modder. Toen de tranen in mijn ogen sprongen, kneep ze in mijn hand. “Niet huilen”, zei ze, waardoor ik natuurlijk alleen nog maar harder moest huilen. 

Nadat we ons geregistreerd hadden, boekte ik tickets naar Kavala. Negen uur lang zaten we op een schip, Griekse mannen staarden me aan en mompelden onverstaanbare dingen. Bisan en Sham sliepen en kibbelden om en om. De volgende 1500 kilometer gingen voorbij in een roes. Trein na trein, bus na bus. We reisden van Thessaloniki naar Idomeni naar Gevgelija naar Slanishte naar Presevo naar Belgrado naar Kanjiža naar Horgoš naar Röszke naar Hegyeshalom naar Nickelsdorf – stap voor stap, beetje bij beetje. Yazan, een negentienjarige jongen uit Damascus, zag hoe zwaar ik het had en zette Sham op zijn schouders terwijl ik Bisan droeg. In Servië was overal maffia die een slaatje uit ons leed probeerde te slaan. Ze zetten nepbussen in en rekenden twee keer zo veel. In Hongarije hadden we geluk: de grens was niet gesloten, al zaten we hier wel twee uur vast op een stilstaande trein. Tegen de tijd dat we in Wenen aankwamen, had ik drie dagen amper geslapen. Mijn rug en billen deden zeer en alles voelde glibberig van het zweet en het vuil. We stonden zes uur in de rij om tickets naar München te kopen. Bisan huilde en Sham zat stilletjes in de armen van een vreemde. Die nacht vond ik een appartement en whatsappte ik mijn man vanaf mijn kamer. Ik had een kleine roller van zijn aftershave bij me waar ik aan rook om in slaap te vallen.

“Te voet reisden we over de bergen naar Duitsland”

De volgende dag stapten we op de trein. Ik keek uit het raam naar de groene velden. Maar bij Salzburg stopten we en schreeuwden politiemannen dat we uit moesten stappen: tenzij je uit de EU kwam, mocht je de grens niet oversteken. Een Arabische taxichauffeur kreeg medelijden met ons en vertelde hoe we te voet naar Duitsland konden reizen. We namen de bus naar een grensdorpje en vanaf daar liepen we over de bergen heen. Ik wilde niet per se naar Duitsland – ik wilde gewoon een veilige plek vinden. Maar toen ik langs een bord liep waar ‘Bundesrepublik Deutschland’ op stond, liet ik even alles gaan.

Onzekere toekomst
Natuurlijk waren we er toen nog niet; binnen 55 minuten was de politie er al. Ze zagen ons aan de kant van de weg zitten wachten en konden aan onze tassen, kleren en huid zien dat we het land illegaal binnen waren gekomen. We werden achterin een busje gestopt en naar een politiebureau nabij Freilassing gebracht. Daar werden we drie uur lang door een tolk ondervraagd: “Hoe was het ons gelukt Duitsland binnen te komen?”, “Hadden we iemand betaald om ons hier naartoe te brengen?”, “Waar wilden we heen?” Om elf uur ’s avonds werd ons gezegd dat we naar het treinstation konden gaan als we zeventig euro voor een taxi zouden betalen. We kregen verschillende kleuren polsbandjes om – het soort dat je ook om krijgt bij een festival – en rond middernacht werd onze groep naar München gebracht.

Ik weet eigenlijk niet wat ik van München verwacht had – ik reisde gewoon naar de veiligste plek die ik kon bedenken en waar we onze tijd konden slijten tot we na de oorlog terug zouden kunnen keren naar Syrië. Iedereen die ik ken wil terug. Ik had gedacht dat ik vrienden zou kunnen maken in Duitsland of dat ik de taal zou kunnen leren spreken. Maar de eerste nacht sliepen we ergens op een bankje en de daaropvolgende nacht werden we naar een oude kazerne gebracht. Mijn paspoort werd in beslag genomen en tot nu toe heeft nog niemand me verteld wanneer ik het terugkrijg.

Het is hier koud en we hebben allemaal de griep, maar er zijn geen medicijnen. Ik ben bang om vergeten te worden en ik voel me soms zo eenzaam, dat het moeilijk is om niet aan één stuk door te huilen. Ik weet dat we veilig zijn en ik weet dat we geluk hebben, en dat betekent echt de wereld voor me. Maar het begint ook tot me door te dringen dat Europa bereiken niet het einde van onze problemen is; Europa bereiken is slechts het begin.”

 

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2824 Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-09 12:23

Syrië en Irak zijn het niet waard te worden gered

'Dat het Westerse model het beste is, doet niet ter zake. Het is niet op te dringen en bovendien gunnen we het anderen alleen als het ons schikt'

In het Midden-Oosten ontvouwt zich het bloedige slotbedrijf van een koloniaal drama. ISIS eist daarin een ijselijke hoofdrol op. Een overtuigende strategie om deze beweging te verslaan is nog steeds pijnlijk afwezig, krijgshaftige verklaringen en verhevigde luchtaanvallen ten spijt. Hoog tijd de ongemakkelijke waarheid onder ogen te zien: niet alleen zijn Syrië en Irak vrijwel reddeloos verloren, ze zijn het ook niet waard te worden gered.

Een op non-interventie gericht beleid is het minste kwaad. Onze humanitaire plicht mogen we niet verzaken, maar noch militair, noch diplomatiek valt er wezenlijk iets te bereiken. Het oude adagium don’t do stupid stuff verdient dringend herwaardering, omdat in die uitspraak, waar president Obama ook om is verguisd, het inzicht doorklinkt dat sommige historische processen door geen grootmacht in gewenste richting zijn om te buigen.   

Dat aanhangers van ISIS geen ‘ware’ moslims zijn is ondertussen een nutteloze bewering – zij het minder schadelijk dan de bewering dat juist zij de ‘ware’ islam vertegenwoordigen. ISIS op een essentialistische manier uitleggen en veroordelen houdt in: graaf niet te diep, en verkoop dat als het durven benoemen van een kwaad dat met open vizier moet worden bestreden. Bestempel als intellectuele lafheid een genuanceerder standpunt – bijvoorbeeld dat er geen ‘ware’ islam is, net zo min als er een ‘waar’ christendom of jodendom is, en dat religieus geweld ook oorzaken kent buiten het geloof. De intellectuele luiheid van essentialisten kan ons nog duur komen te staan.

Toegegeven, de Koran gaat over oorlog. Dat heeft het boek gemeen met het Oude Testament. Net als Mohammed was Mozes een legerleider die een oorlogsgod gehoorzaamde. Vraag fanatieke joodse kolonisten of het gerechtvaardigd is mensen te verdrijven omwille van de Thora, en het antwoord is dus ja. Wie echter zegt dat dit het ‘ware’ jodendom is, krijgt last, en niet ten onrechte.

Zeker, islamitisch terrorisme is de meest wijdverbreide vorm van religieus gemotiveerd geweld. Bovendien loopt de islamitische beschaving achter. Waarom? Vanwege een samenspel van geografie, historische coïncidenties, en algemene kenmerken van de islam als egalitarisme en collectivisme, die hebben geleid tot theologische verstarring. Een te ingewikkeld verhaal voor essentialisten.

Daarnaast zijn veel mensen in de derde wereld boos. Boos op het Westen, om redenen die niet allemaal irrationeel zijn, of cultureel bepaald. De islam is de effectiefste katalysator van die woede. De islam kent in het Westen veel minder aanhangers dan daarbuiten en is dus een bindende en polariserende kracht. 

Belangrijk is te weten dat ISIS ook legitimiteit geniet onder moslims die de methoden van de beweging verafschuwen. Net zoals Europees populisme ook weerklank vindt bij mensen die op iets anders stemmen. Die legitimiteit stoelt in de eerste plaats op het streven af te rekenen met het verraad van Sykes-Picot, de Brits-Franse overeenkomst  die het Midden-Oosten in koloniale invloedssferen opdeelde, hoewel de Arabieren onafhankelijkheid was beloofd in ruil voor steun in de oorlog tegen het Osmaanse rijk. 

De kunstmatige staten die deze overeenkomst baarde, zoals Irak en Syrië, is ISIS bezig te verwoesten. Een proces dat vermoedelijk niet is te stuiten, aangezien de constructen waar ‘Irakezen’ en ‘Syriërs’ nooit om vroegen niet levensvatbaar zijn gebleken zonder tirannie.

De geschiedenis van interventies na de Tweede Wereldoorlog leert ons ook twee dingen. Ten eerste dat interventies vrijwel altijd voornamelijk uit eigenbelang worden uitgevoerd. Ten tweede dat ze meestal niet het gewenste effect sorteren. Het is onzinnig mislukte staten (Syrië, Irak) met mislukt beleid (interventies) te willen redden. Het zou wellicht iets anders zijn geweest als Syrië en Irak door een ander land waren aangevallen, zoals Koeweit in 1990 door Irak, waarop de VS met een reeks bondgenoten min of meer succesvol intervenieerde. Syrië en Irak hebben zichzelf de oorlog verklaard – en in Irak is dat proces in gang gezet door de moeder van alle rampzalige interventies na Vietnam: de oorlog van de VS in 2003 tegen Irak. 

Een tweede legitimiteitsbron van ISIS is de islamistendroom van een gemoderniseerd kalifaat. Idealiter – dus anders dan bij ISIS – is dat een theocratische democratie waarin het volk de uitvoerders van de sharia kiest en controleert.  Een utopie? Zal best, maar laat mensen hun eigen geschiedenis schrijven: ook dat is een manier je tegen ISIS, dat in alle redelijkheid geen existentiële bedreiging is voor het Westen, te verdedigen. Vecht in ieder geval niet tegen de beweging als lokale actoren dat slechts mondjesmaat doen.

De ondergang van Syrië en Irak is het bewenen niet waard. Ondanks – of juist door – de schokkende dodentallen. De wereld is geen matrix voor Westerse bedenksels. Dat het Westerse model het beste is, doet niet ter zake. Het is niet op te dringen en bovendien gunnen we het anderen alleen als het ons schikt. 

Geef vreedzame burgeractivisten in de regio discreet geld en middelen. Geef de Koerden luchtsteun als het werkelijk moet. Grijp humanitair in wanneer bepaalde groepen in het nauw komen. Bied vluchtelingen ruimhartig een veilige haven. En bedenk: niet de kans krijgen je eigen geschiedenis te schrijven, dat raakt aan de kern van veel conflicten in de wereld. Dat is een diepe bron van woede. Dat is ISIS.

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2825

2015-12-09 12:45

Blijkbaar een internationale ziekte, het goochelen met cijfers en daarmee bewust een stemming creëeren:

Experten spreken uitspraak De Wever over 'analfabeten' onder vluchtelingen tegen

 

'Hoogstens 10 procent van de vluchtelingen is in te schakelen op de arbeidsmarkt. Een groot deel is analfabeet.' Straffe uitspraken van Bart De Wever, maar wel ferm tegengesproken door mensen in het veld.

"Migratie is positief", zei Bart De Wever maandag in Terzake. "Maar alleen als je er controle over hebt. Nu is de instroom totaal ongecontroleerd. We maken de mensen wijs dat de vluchtelingen allemaal hoogopgeleid zijn en dat ze hier morgen kunnen werken. Terwijl men in Duitsland heeft vastgesteld dat hoogstens 10 procent ingeschakeld kan worden op de arbeidsmarkt. Het grootste deel is helemaal niet opgeleid. Een groot deel is analfabeet."

SHARE

'Uit onderzoek blijkt dat 19 procent van de vluchtelingen bij zijn erkenning een job heeft. Vier jaar na de erkenning is dat 55 procent'

JULIEN VAN GEERTSOM

Het Duitse percentage waar De Wever naar verwijst, is gelanceerd door de Bundesagentur für Arbeit. Die 10 procent is echter een schatting en slaat bovendien op het aantal vluchtelingen dat dadelijk een job vindt. Het spreekt voor zich dat weinigen de eerste weken nadat ze in Europa arriveren, meteen aan de slag kunnen.

Veel nuttiger is het te kijken naar de activering wanneer ze al een tijdje hier zijn. De cijfers van de Dienst Maatschappelijke Integratie zijn beduidend positiever. "Uit een onderzoek van enkele jaren terug blijkt dat 19 procent van de vluchtelingen bij zijn erkenning een job heeft", zegt Julien Van Geertsom. "Vier jaar na de erkenning is dat 55 procent." Dat betekent ook dat 45 procent géén werk heeft. Al zijn de mensen in het veld wel optimistisch als het gaat over de huidige vluchtelingen. "In vergelijking met in het verleden ligt het opleidingsniveau van mensen uit Syrië en Irak beduidend hoger", zegt Rudy Coddens, OCMW-voorzitter in Gent. "We hebben het dan over ingenieurs, IT'ers, leerkrachten of dokters. Velen hebben ook een goede kennis van het Engels."

Dat een groot deel analfabeet is, zoals De Wever zegt, is dan ook niet juist volgens Coddens. "Het is wel zo dat er ook een grote groep jongemannen is die gezien hun leeftijd eenvoudigweg geen hogere opleiding kunnen hebben."

 

Bron

 

Tja, waar herkennen we dit van in Nederland?