Zeg nee tegen azc Brunssum

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

/ #2888 Het WARE gezicht van Extreem Rechts

2015-12-10 23:46

'Kind is opgejaagd wild in vluchtelingenkamp'

GEVGELIJA - 

Vluchtelingen leven als "opgejaagd wild" en onder "mensonterende omstandigheden" in de opvangkampen op de grens tussen Griekenland en Macedonië. Kinderombudsman Marc Dullaert is geschokt en erg emotioneel na zijn bezoek aan het kamp donderdagmiddag, waar iedere dag duizenden mensen doorheen komen. 

"Het is steenkoud. Zwangere vrouwen slapen noodgedwongen in de buitenlucht, kinderen zijn onderkoeld, baby's sterven." Samen met een tolk heeft hij met meerdere vluchtelingen gesproken. "Het klinkt misschien vreemd, maar het is alsof je in een doorsneebuitenwijk van een Nederlandse gemeente bent. Veel jonge kinderen, en ouders die bijvoorbeeld wiskundeleraar zijn."

Alleen hebben deze jonge ouders volgens Dullaert een verschrikkelijke en uitputtende tocht uit een oorlogsgebied gemaakt en nu moeten ze hier onder erbarmelijke omstandigheden wachten. "En dan komt vanavond een trein ze ophalen en begint het verhaal in het volgende kamp weer van voren af aan", aldus Dullaert. Hij zucht: "Waar is Europa? Waar zijn de Europese leiders? Hoe kunnen we dit laten gebeuren?"

Dullaert is als voorzitter van de Taskforce van Europese Kinderombudsmannen op eigen initiatief naar het opvangkamp gegaan, waar ruim tweeduizend vluchtelingen, onder wie veel kinderen, al weken vastzaten. Deze migranten uit met name Pakistan, Marokko en Iran mochten de grens niet over omdat alleen nog vluchtelingen uit oorlogsgebieden zoals Syrië en Irak worden toegelaten. Toevallig woensdag, dus een dag voor Dullaerts bezoek, zijn deze mensen naar Athene gebracht. "Tenten zijn kapot, tassen liggen overal verspreid. Het is hier een slagveld."

De problemen zijn volgens Dullaert niet te overzien. "Er is een tekort aan alles. Aan kleding, eten, hygiëne en coördinatie. Hulporganisaties doen hun best, maar de problemen zijn simpelweg te groot." Zeker nu de winter begint, is het niet meer te doen.

De Kinderombudsman is boos als hij zegt: "Ik zie en hoor alleen maar een discussie over grenzen en aantallen. Maar bij mij staan mensen voorop. Ik zie kinderen traumatische ervaringen hebben en ook nu weer het slachtoffer worden van geweld en van mensenhandel."

Samen met zijn Europese collega's is Dullaert bezig met een rapport over de gigantische problemen rond minderjarige vluchtelingen. Half januari verschijnt dat.

 

Bron