Zeg nee tegen azc Brunssum

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie Zeg nee tegen azc Brunssum.


Gast

#2876 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-10 12:36

#2873: - Re: Re: Re: Re: Re: Het ware gezicht van Extreem Rechts 

 IK heb een schatting gemaakt voor MIJ is het lastig! Weer een persoonlijke mening?


Anonymous

#2877 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Het ware gezicht van Extreem Rechts

2015-12-10 12:36

#2873: - Re: Re: Re: Re: Re: Het ware gezicht van Extreem Rechts 

Heeft de PVV niet opgeroepen tot verzet, dan? Heeft de PVV niet staan juichen dan, bij elke "gelukte" verzetsdaad?

Voor een niet-PVV-stemmer, zoals je steeds bij hoog en bij laag beweert, ben je toch wel erg vaak en erg snel op je PVV-teentjes getrapt.


Gast

#2878 Re: Re: Re: Re:

2015-12-10 12:43

#2875: - Re: Re: Re:  

 nee dat is 1 van de dingen waar we extra mee te maken krijgen! Geen goede dingen. Weet je jij hebt jouw mening ik heb mijn mening. Die stukjes met meningen van anderen veranderen mijn mening niet. Ben ik te bang voor vluchtelingen? Waarschijnlijk wel. Is er een betere manier om vluchtelingen binnen te laten waardoor de angst van mensen minder is? Ik denk van wel. Het is niet mijn taak om een oplossing te bedenken voor het probleem en ja ik moet ermee leven, want het probleem is er. Omving alleen dat ik niet op de politiek kan vertrouwen, terwijl ik dat wel zou moeten kunnen vind ik. Ik vind het allemaal eng. Zoveel vluchtelingen in 1x. Zoveel vreemden, met andere normen en waarden. Dat vind ik eng ja. Aanslagen dicht in de buurt en oorlog die hierheen gehaald word. Ja dat vind ik allemaal eng ja


Gast

#2879

2015-12-10 16:36

NIJMEGEN - Ruim honderd asielzoekers demonstreren donderdagmiddag in Nijmegen tegen hun verblijf in het tentenkamp op Heumensoord. In de nacht van woensdag op donderdag was er ook al een protestactie in het Nijmeegse paviljoendorp en maandag trokken ongeveer 75 vluchtelingen uit het tentenkamp in Apeldoorn naar het stadhuis.

De vluchtelingen vinden dat hun wachttijd in de noodopvang veel te lang duurt. "We are human", staat op spandoeken die de demonstranten in Nijmegen bij zich hebben. "We zitten al 75 dagen opeengepakt in tenten." De medische zorg en de hygiëne zouden te wensen overlaten, terwijl er geen enkele privacy is.

In Apeldoorn wilden de vluchtelingen op de stoep van het stadhuis gaan slapen. In Nijmegen hebben enkele tientallen mensen de nacht doorgebracht bij de hekken van het paviljoendorp.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) erkent dat de opvang in tenten sober is "maar humaan. Er is 24 uur per dag medische zorg beschikbaar." Het COA en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaan opnieuw uitleggen waarom het zolang duurt voor de asielprocedure van start gaat.

 

kijk daar komt de opstand al. Geen geduld. Een reis vol gevaar. Een land van oorlog waar je niet kan blijven, maar 75 dagen hier en eisen dat het Beyer moet. Dat is erg! Ben dankbaar

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2880 Het WARE gezicht van Extreem Rechts

2015-12-10 17:20

De prijs van veronachtzaamde universele mensenrechten

 

Het is vandaag precies 67 jaar geleden dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het Universele Verdrag van de Rechten van de Mens heeft aangenomen.
Dat gebeurde in 1948 in….Parijs.
In de hoofdstad van het land waar de fascisten na de regionale verkiezingen van afgelopen zondag inmiddels haast met één been tussen de deur van de staatsmacht staan.
De hoofdstad ook van het land waar de lijken van de aanslag van begin november nog warm waren toen een gretige president Hollande de noodtoestand afkondigde die de staat verregaande bevoegdheden geeft als het gaat om het schenden van mensenrechten wanneer dat nodig zou zijn – volgens de verhalen die de staat en zijn propagandamachinerie rondstrooit – in de strijd tegen het terrorisme.
Ten slotte ook de hoofdstad van het land dat zich zelf middels ruim 4500 luchtaanvallen op het soevereine Libië schuldig heeft gemaakt aan terrorisme tegen een onschuldig volk van wie er tallozen als gevolg van die terreur het leven hebben gelaten en dat zich – alweer terwijl de lijken nog in de straten van Parijs lagen – eveneens met onvoorstelbare furie heeft gestort op het zaaien van terreur vanuit de lucht in Syrië.
Dat alles terwijl de vrienden van Rotterdams burgemeester Aboutaleb met Franse (en ook Nederlandse) wapens Jemen van de kaart vegen.
Maar wat de mensen in Libië, Syrië, Jemen, Irak of Mali door Frankrijk en haar medeplichtigen waaronder Nederland wordt aangedaan heet uiteraard geen terrorisme.
Ik weet niet hoe de meeste ondertekenaars van het Verdrag als ze nog zouden leven 67 jaar later zich zouden voelen als ze weet zouden hebben van hoe het er met de Rechten van de Mens zo her en der in de wereld voor staat…

Ook Nederland is partij in het Universele Verdrag van de Rechten van de Mens.
Het Nederland waar politici vluchtelingen voor mede door Nederland gecreëerd en in stand gehouden oorlogsgeweld ervan betichten onder valse voorwendselen huis en haard verlaten te hebben.
Omdat de werkelijke redenen voor het wagen van hun leven tijdens een helse tocht de anusbleek en de plastic tieten zouden zijn. O ja, en de beloofde huizen en banen uiteraard. Maar niet de bommen ‘made in Europe’ die dagelijks op Syrië en Irak donderen aldus klootzakken als Halbe Zijlstra van de PVV met leden en Sybrand Buma aan wiens handen en dat van vele mede christendemocraten het bloed kleeft van honderdduizenden Iraakse burgers wier meest elementaire mensenrecht, dat op leven, in 2003 en de jaren daarna is weggevaagd. Alles ingegeven door hersenspinsels en de wens tot het verdoezelen van de werkelijke reden voor de massamoord: grondstoffen.

Het Nederland waar de meeste politici een fascist die massamoord, etnische zuivering en concentratiekampen voorstaat beschouwen als ‘een onzer’ en zijn vunzige onderbuikoprispingen steeds meer overnemen omdat ze per slot van rekening allemaal zeggen ‘het te doen voor de bezorgde burger wier zorgen je serieus moet nemen en die je erbij moet betrekken.’
Wat die politici dan zoal doen? Bijvoorbeeld de met verkrachting bedreigde Dasja Abresch die zich als enige in Steenbergen uitsprak voor hulp aan vluchtelingen en zich derhalve als enige zich als mens gedroeg temidden van dat schijterige zootje joelende drek (en een burgemeester die zeven kleuren in zijn broek deed) een trap nageven door te jeremiëren over hoe moeilijk of ‘die ene van ons’ het wel niet heeft…
Het Nederland waar de burgemeester van Rotterdam zich steeds meer gedraagt als een extreem rechtse activist (van wie fascisten al langere tijd helemaal lyrisch zijn) door massamoord op niet welgevalligen te wensen en vervolgens bij moorddadig tuig en hoofden afhakkend schorem mooie sier tracht te maken.
Om de centjes.
Want mensenrechten zijn mooi maar ‘t mag niks kosten.
De prijs die betaald moet worden voor die houding komt onvermijdelijk en zal onvoorstelbaar hoog zijn.

 

 

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2881 Het WARE gezicht van Extreem Rechts

2015-12-10 17:49

Wijlen hoofdredacteur Charlie Hebdo bekritiseert Europa om institutioneel racisme

New York Times plaatst illustrerend fragment over verschil tussen racisme en islamofobie uit manifest Stéphane Charbonnier 

De hoofdredacteur van het Franse satirisch nieuwsblad Charlie Hebdo is in januari van dit jaar tijdens een terroristische aanslag op zijn kantoor gedood. Hij liet een manifest achter waarvan een fragment - over het verschil tussen islamofobie en racisme - door New York Times geplaatst wordt.

Het probleem met racisme is volgens Charbonnier niet dat het bestaat, want we zouden zoiets hardnekkigs niet tot in het kleinste detail  moeten proberen uit te roeien. Het zou in de eerste instantie niet gerechtvaardigd moeten worden door het 'recht van spreken of recht op haat' ervan te maken. De cartoonist haalt in zijn manifest voormalig president van Frankrijk, Sarkozy aan als voorbeeld. Die in een speech over nationale identiteit uithaalde naar immigranten. 

" (...) Als de hoogste autoriteit van Frankrijk in een speech voor racistische klootzakken dat soort uitspraken doet, hoe denk je dan dat die mensen gaan reageren? Ze gaan en public zeggen wat ze tot nu toe beperkt hielden tot dronken verkondigen tijdens familiediners. Racisme, dat normaal tussen gesloten deuren bleef, vond haar weg naar de straten, onze media en infiltreerde door sociale media verder het publieke domein." 

We leven - volgens Charbonnier - in een racistisch tijdperk waar de term racisme onterecht door islamofobie vervangen wordt. Daarmee zou het geloof en de God die aangehangen wordt boven het individu zelf geplaatst worden. Terwijl het volgens de hoofdredacteur niet om de belediging van het geloof gaat maar om de schending van het recht van de mens dat gelooft.

"We hebben het punt bereikt waar je zou denken dat wanneer mensen - die oorspronkelijk uit het buitenland komen - in Frankrijk gediscrimineerd worden het alleen vanwege hun geloof is. Slachtoffers van racisme die uit India, Azië, Subsahara Afrika of Cariben komen, of mensen die Roma zijn, moeten wellicht een passende religie vinden als zij beschermd willen worden." 

De antiracismestrijders die van islamofobie een politieke en juridische term willen maken, zouden de slachtoffers van racisme ertoe dwingen zichzelf te categoriseren en onder te verdelen, als moslim bijvoorbeeld. Het wordt een nichevorm van racismebestrijding terwijl alle vormen van racisme in één keer bestreden zouden moeten worden, vindt Charbonnier. 

"Racisten vinden het geweldig wanneer wij discussiëren over of de Koran beledigen racistisch is. Als alle moslims zich morgen zouden bekeren tot het catholicisme, zou het de racisten niet uitmaken. Ze zouden hen nog steeds verantwoordelijk houden voor alles dat fout gaat.

Als Mouloud and Gérard beiden moslim zijn maar Gérard is een witte bekeerling. Wie wordt er dan eerder geweigerd bij het huren van een appartement? Het is niet de moslim die geweigerd wordt maar de Arabier, al draagt hij geen uiterlijke kenmerken die zijn geloof zouden kunnen bevestigen."

Ook sociale discriminatie wordt minder besproken dan religieuze maar is op institutionele en impliciete wijze veel meer aanwezig, volgens de hoofdredacteur.

" (...) Mensen worden massaal gediscrimineerd vanwege sociale klasse maar omdat een groot gedeelte van de armen een islamitische achtergrond heeft wordt het simpelweg islamofobie genoemd. "

Het fragment uit het manifest dat pleit voor de erkenning dat islamofobie voortkomt uit racisme, xenofobie en angst voor de niet-witte 'ander' is hier op de website van de New York Times te lezen. 

 

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2882 Het WARE gezicht van Extreem Rechts

2015-12-10 17:51

Hoe neder is Nederland?

 

Vandaag is het de internationale dag voor de rechten van de mens. Daar merk je in Nederland niet zo heel veel van. Amnesty International organiseert een landelijke dag waar je op verschillende plekken brieven kunt schijven om politieke gevangenen vrij te krijgen. Voor de rest het bekende spektakel van open deuren en holle uitspraken in politiek en media, zonder dat het echt wat oplevert in de zin dat iets bij mensen doordringt. Tegenwoordig is de gedachte in Nederland populair dat mensenrechten weliswaar universeel en fundamenteel zijn, maar dat de overheid zich er niet mee mag bemoeien, want dat zou de vrijheid van burgers aantasten. Het is illustratief voor het conservatieve rechtspopulisme dat Nederland en het westen in haar greep houdt. Men laat zich (weer) gemakkelijk misleiden door stoere taal en oorlogsretoriek en de roep om de sterke man wordt weer luider. Mensenrechten zijn dan alleen maar een obstakel.

In het huidige gure klimaat is de reactie van vele burgers dat de schending van mensenrechten van politieke gevangenen in andere landen misschien heel erg is, maar niet zo erg als dat juist de mensenrechten van ‘echte’ Nederlander worden bedreigd door de EU, vluchtelingen, moslims en communisten die ook nog eens allemaal nazi’s, pedofielen en zakkenvullers zijn. Democratie betekent vandaag de dag, in de context van alomtegenwoordige sociale media, dat je kunt zeggen wat je wilt, niet om een gesprek aan te gaan over inhoud, maar om een mening te geven en daarmee een gevoel van een sensationele erkenning te krijgen. Het is wat Sacha Lobo zo treffend in Der Spiegel ‘Nichtdiskurs’ (niet-discours) noemt. Als voorbeeld citeert hij: “Met Creationisten over Evolutie te discussiëren is als een duif die schaak speelt. De duif gooit de schaakstukken om, schijt op het schaakbord en vliegt dan terug naar haar zwerm om haar overwinning te vieren.”

Zo heeft mevrouw Marjolein Faber van de PVV in samenwerking met GeenStijl het voor elkaar gekregen dat er geen etentje zou zijn waarbij Syrische vrouwen zouden koken bij een zorginstelling in Nijmegen. De PVV vierde dat als een overwinning van “het verzet”. Het verzet is dus volgens sommigen niet langer een middel tegen onderdrukking, maar juist een middel tot onderdrukking, zolang je mensen maar wijs maakt dat ze worden bedreigd door de aanwezigheid van ongewenste vreemdelingen en het idee voedt dat er een complot is tegen ‘het volk’. Dat te kunnen zeggen, dat is pas vrijheid. Zodra mensen elkaar zulke ideeën gaan wijsmaken en vervolgens asielzoekers, journalisten en politieke tegenstanders met succes bedreigen en intimideren wordt dat gevierd als een politieke overwinning en verheugt men zich op de volgende intimidatie en bedreiging.

Hetzelfde patroon zie je bij de VVD, zij het iets subtieler. Fred Teeven (Justitie en Veiligheid) heeft in zijn toenmalige functie als officier van justitie de georganiseerde misdaad miljoenen toegeschoven, maar deed het “voor volk en vaderland”. Ivo Opstelten (Justitie en Veiligheid) heeft zijn best gedaan om vervolgens alles onder het tapijt te vegen, met steun van Edith Schippers (Gezondheidszorg) die sprak van een samenzwering tegen de VVD en Anouschka van Miltenburg die een brief van een klokkenluider uit het Ministerie van Justitie en Veiligheid in de papierversnipperaar liet verdwijnen. Hun partij, de VVD, won de laatste verkiezingen met slogans als “Meer straf en minder begrip voor criminelen” en heeft mazzel dat er zoiets bestaat als DAESH of IS. Rutte: “Wij zijn in strijd met het ultieme kwaad. Die strijd gaan we winnen.” De eigen corruptie dient blijkbaar een goed doel. Het verontruste volk is bovendien toch al bezet met klagen over vluchtelingen.

In de VS zet Donald Trump zijn zegetocht onverdroten voort. Iedere keer wanneer hij gehandicapten, minderheden, immigranten en vrouwen beledigt en schoffeert ziet hij zijn populariteit weer stijgen. Hij wil de 2 miljoen moslims in de VS preventief opsluiten totdat duidelijk is wat ze van plan zijn. Ook heeft hij voorgesteld om internet af te sluiten zodat terroristen geen vrij spel meer hebben. Net als zijn Europese soortgenoten wil hij de VS afsluiten door er een hek omheen te plaatsen. Ook in Nederland vinden veel mensen Trump fantastisch. Geert Wilders twitterde dat Trump dapper was nadat hij had voorgesteld om de grenzen te sluiten voor moslims. En dat hij natuurlijk gelijk had, want Geert zegt dat ook al jaren. Er werd zelfs gespeculeerd dat Trump bij Wilders heeft afgekeken, want hij gebruikt immers dezelfde woorden.

Traditioneel wraaklustig Nederland is ondertussen bekomen van de Sinterklaasperikelen. Eind 1944 werd de Amerikaanse bevrijders beloofd dat er geen Zwarte Pieten zouden meedoen met de Sinterklaasvieringen in bevrijd Nederland. Aanleiding was een protest van de Amerikanen dat zwarte soldaten zich beledigd voelden door wat de Nederlanders een onschuldig grapje noemden. De Amerikanen wisten met succes de Nederlanders ervan te overtuigen “dat er grapjes zijn, die anderen met den beste wil van de wereld niet onschuldig kunnen opvatten, hoe goed ook bedoeld.” Het resultaat was de verzekering dat zolang er “negersoldaten” in Nederland zouden zijn er geen zwartgeverfde personen buiten zouden lopen. Dat waren nog eens tijden. Of er eind 1944 in bevrijd Nederland ook een vuurwerkverbod was hebben de archieven nog niet prijsgegeven.

 

 

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2883 Het WARE gezicht van Extreem Rechts

2015-12-10 17:57

KRAS | Islamgoedprater

 

Al rondsnuffelend door het riool van internet – je moet toch wat met je vrije weekend – stuitte ik op het woord ‘islamgoedprater’. Het is in bepaalde kringen een benaming voor iedereen die erop wijst dat er ook moslims zonder bomgordel zijn. Wie dat doet is een ontkenner van de realiteit. Die praat iets goed wat niet goed te praten valt, namelijk het geloof van dik een miljard mensen op deze aardbol.

Het lijkt mij een behoorlijk vermoeiende realiteit, als je in iedere vluchteling een terrorist moet zien en in iedere vrouw met hoofddoek een shariafanaat, als je moet leven in het volle bewustzijn dat een miljoen Nederlanders uit is op de val van de Westerse beschaving. Kortom, ik vind ze niet te benijden, de mannen en vrouwen op de rechterflank. Ze verdienen een knuffel. Maar goed, ik ben dan ook bereid zo’n beetje alles goed te praten wat niet deugt.


Anonymous

#2884 Re: Re: Re: Re: Re:

2015-12-10 19:57

#2878: - Re: Re: Re: Re:  

 Je hebt hier pagina na pagina hulp gekregen om je te laten zien dat jouw angst irrationeel is, nergens op gebaseerd is. Dat alle feiten jouw veronderstellingen tegen spreken. Maar dat interesseert jou niet. Jij blijft liever vasthouden aan jouw ongegronde angst. Moet je helemaal zelf weten; het interesseert helemaal niemand dat jij onnodig in angst leeft. Het zou jou moeten interesseren, want het is jouw eigen leven dat je verzuurt, maar dat doet het blijkbaar niet. Waarom zouden wij er dan van wakker moeten liggen?

Maar wat onacceptabel is, is het feit dat jij honderdduizenden mensen slachtoffer wilt laten worden van jouw belachelijke angst, mannen, vrouwen en kinderen. En dat kan niet. Dat jij je eigen leven miserabel maakt, prima, ga je gang, maar meen niet dat jouw fobieën alles en iedereen moeten treffen. Jij bent niet het middelpunt van deze samenleving — dit land draait niet om jou.

Die mensen hebben hulp nodig en die mensen gaan hulp krijgen. Als jij daar niet aan mee wilt werken, prima, maar loop dan ook niet in de weg.

Jij en al die andere hersenlozen, die zich gek laten maken door iemand die er een leuke carrière aan over houdt. Hij krijgt er weer vier jaren pluche bij door jou en de rest van Domrechts dom en angstig te houden. Wat voeger de notabelen op het dorp deden (“hou jij ze arm, dan houd ik ze dom”), dat doet deze gladjanus in zijn eentje en jullie trappen er weer met je grote voeten in. Jouw leven wordt kapotgemaakt en hij lacht zich te barsten, want hij heeft nooit een dag in zijn leven hoeven werken en hij laat zich rijkelijk betalen van jouw belastingcenten. Zijn pensioen is verzekerd, het jouwe staat nog op de tocht. Jouw pensioengerechtigde leeftijd heeft hij al verkwanseld bij de eerste kans die hij kreeg.

Maar ook hiervoor geldt: loop achter de rattenvanger aan, als je zo graag dom en arm wilt blijven, maar laat niet andere mensen slachtoffer worden van jouw waanideeën.

 Jij laat je hond daar wel eens uit, heb je gezegd? Dan heb je de kinderen ook vast wel eens zien spelen op de grasveldjes bij het ziekenhuis. Zijn dat die terroristen waar jij zo bang voor bent? Die wil jij dus wel aan de grens (liefst niet de Nederlandse, maar de Griekse, de Turkse) laten stranden, in niemandsland laten zitten, onbeschermd, in de kou, met honger en dorst. Probeer dat beeld eens voor je geest te halen, als die nog niet helemaal ziek is. Want dat is wat jij wilt.

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2885

2015-12-10 20:14

Vreselijke gebeurtenissen op Tholen: taalcursussen voor inburgeraars!

 

Beste ouders en verzorgers van Zo aan Zoekweg, psz de Fabeltuin en psz de Bastuin. De gemeente Tholen heeft ons vorige week laten weten dat het laatste deel van het pand aan de Zoekweg verhuurd is aan Accessio; een bedrijf dat taallessen geeft aan inburgeraars.

Vanaf deze week hebben zij hun intrek genomen en komen er mensen om taallessen te volgen. Er zijn wat signalen gekomen vanuit ouders dat zij een wat onveilig gevoel krijgen van deze “vreemde’ mensen over het schoolplein en in de buurt van hun kinderen. Dit kunnen wij gezien de vreselijke gebeurtenissen in de wereld van afgelopen tijd heel goed begrijpen.

Zonder angst te willen zaaien willen wij u meegeven dat alle inburgeraars vooraf worden gescreend door Accessio voordat zij op taalcursus komen.

Uit een mail van de genoemde kinderopvang in Tholen aan Bezorgde Ouders, want je hoort zulke vreemde dingen tegenwoordig. Ook vreselijke dingen. Die in de wereld de afgelopen tijd gebeurd zijn.
Wij vermoeden dat hiermee niet de bombardementen op Syrië en de aanhoudende burgeroorlog daar worden bedoeld; of de bombardementen en oorlog in Jemen; of de dictatuur in Eritrea; of het geweld tengevolge van humanitaire NAVO-bombardementen op Libië. En meer, veel meer. Die worden vast niet bedoeld als begrip wordt betoond voor Ongeruste Bezorgde Ouders & Burgers. 

De SP stelt hier vragen over aan B&W. Of dat voldoende of afdoende is is maar de vraag.

 

Wie leeft hier nu eigenlijk in de Middeleeuwen?

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2886 Het WARE gezicht van Extreem Rechts

2015-12-10 20:16

Bestrijding racisme vraagt om ‘helpers Humanity’

Onlangs was ik op uitnodiging in Istanbul bij het vijfde internationale film- en academisch festival ‘Crime and Justice’. Nadat in eerdere jaren de thema’s jeugd, vrouwen en migratie centraal hadden gestaan was dit jaar het thema discriminatie aan bod. Vijftig films, documentaires en speelfilms, uit 23 landen en lezingen en discussies met wetenschappers uit allerlei windrichtingen belichtten evenzovele facetten van discriminatie op grond van huidskleur, etniciteit, religie, gender, handicap , seksuele oriëntatie en seksuele identiteit; niet zelden op een taboedoorbrekende wijze.

Elk jaar wordt als onderdeel van het festival een prijs uitgereikt , aan een cineast en aan een wetenschapper. Dit jaar was ik dat, de wetenschapper dan. Ik ontving een Honorary Award voor mijn onderzoek op het gebied van islamofobie. In haar toelichting ging professor Semerci die de prijs - een beeld van vrouwe Justitia - uitreikte, vooral in op het volgens haar bijzondere feit dat ik als niet-moslim en vrouw uit een niet-islamitisch land mij, ondanks de weerstanden die ik hierbij tegenkom, met dit thema blijf bezighouden. 

Hieraan moest ik denken toen ik de verschillende bijdragen las in een recente discussie over racisme en antiracisme naar aanleiding van een artikel van Bas Blokker in de NRC van 7 november. In Blokkers artikel staan interviews met vier vrouwen van kleur centraal, Mariam el Maslouhi, Seada Nourhussen, Arzu Aslan en Anousha Nzume. Zij houden zich vooral op sociale media bezig met het aan de kaak stellen van ‘white privilege’, de vanzelfsprekendheid van een wit perspectief, en roepen in het artikel witte mensen op een toontje lager te zingen in de antiracistische strijd en de leiding hierin van zwarte voorvechters te accepteren, in ieder geval beter naar hen te luisteren. Bijdragen tegen racisme van ‘witten’ zouden in dat kader niet onverdeeld positief zijn maar soms vooral erop gericht om zelf goede sier te maken. Dit werd vervat in de term ‘helper Whitey.’ Als de helper Whitey het opneemt voor zwarten wordt er ineens wel geluisterd! Als voorbeeld gold Sunny Bergman met haar anti zwarte Piet film. 

Het artikel ontketende flink wat reacties, onder meer in de sociale media maar ook richting NRC, niet allemaal negatief trouwens. Zo stelde Joris Luyendijk in een Tweet : ’Net als eerder rond Zwarte Piet leggen sommige reacties nu op ‘t NRC stuk ‘Witte mensen moeten luisteren’ goed bloot wat de auteurs bedoelen’, een alleszins rake observatie. 

Toch heb ik een aantal problemen met de radicale stellingnames van deze vrouwen die laten zien dat zij racisme reduceren tot een aspect van intermenselijke verhoudingen en zwart-zijn tot een identiteitskwestie waar anderen per definitie niet over kunnen gaan. Wat een verzwakking van de antiracistische strijd als alleen mensen die behoren tot de groep die mikpunt is van racisme voorop mogen lopen. Trek het eens door naar andere vormen van discriminatie , homo’s alleen voor homo’s, vrouwen alleen voor vrouwen en gehandicapten alleen voor gehandicapten? Wat een ontkenning ook van de toenemende diversiteit in de samenleving. Hoeveel menging is er niet en hoeveel zichtbare maar vaak ook onzichtbare lijntjes lopen er niet van ‘wit’ naar ‘zwart’, of liever van ervaringsdeskundigen naar andere leden van de samenleving? Gaat het bij de groep die mikpunt is trouwens alleen om mensen met een min of meer zwarte huidskleur? 

Alleen al praktisch gesproken een onmogelijke stellingname. Juist de essentie van de principiële reden waarom die strijd gevoerd moet worden – de gelijkheid van alle mensen – wordt door zo’n stellingname ondergraven. Antiracisme is een kwestie van mensenrechten en dat gaat iedereen aan. Ook het argument van de helper Whitey is minstens eenzijdig. Mijn ervaring wijst eerder op het tegenovergestelde: niet goede sier voor eigen gewin valt mensen die opkomen tegen racisme ten deel. Veel eerder krijgen zij een deel van de ervaring die slachtoffers van racisme te verduren hebben voor hun kiezen: marginalisatie, uitsluiting, hoon en soms zelfs bedreiging. Denk maar aan wat veel burgemeesters en raadsleden die opkomen voor vluchtelingenopvang in de afgelopen tijd te verduren hebben gekregen. 

Racisme is een van de grote problemen waar niet alleen sommige groepen maar de mensheid als zodanig mee worstelt. Geen enkel individu, sociale groep of natie is daar in beginsel vrij van omdat de neiging tot discriminatie met de evolutie is meegegeven. Daarom is inzicht krijgen in dit verschijnsel zo belangrijk en de bijdrage van iedereen van welke kleur, afkomst of achtergrond dan ook, die aan dit inzicht kan bijdragen meer dan welkom. Hetgeen overigens niet wil zeggen dat groepen er sociaal en historisch evenveel mee te maken hebben (gehad). 

Natuurlijk moet er in Nederland meer ruimte komen voor het perspectief van niet-witte Nederlanders, moslims en andere mensen met een migratie-achtergrond. Het is echter een misvatting om te stellen: om ruimte te maken moet je ruimte inleveren, zoals een van de geïnterviewden deed in de NRC. Mentale ruimte is onbegrensd en dat heeft, naast veel nadelen, ook voordelen. Helpers Humanity, veel Helpers Humanity zijn nodig om dit hardnekkige sociale probleem de wereld uit te helpen. 

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2887 Zo kan het ook:

2015-12-10 23:45

Juf Adriënne knokt ervoor: ook dit gevluchte meisje moet kind kunnen zijn

"Asielzoekerskinderen hebben vaak vreselijke dingen meegemaakt. Ze verdienen een extra knuffel", vindt juf Adriënne de Klerk. Ze is blij dat er meer begeleiding komt voor gevluchte kinderen op basisscholen. "Mijn taak is om kinderen een nieuwe toekomst te geven."

Juf Adriënne vindt zichzelf een bevoorrecht mens. "Het is zo mooi en dankbaar werk om met asielzoekerskinderen te mogen werken."

De Haagse juf geeft les aan gevluchte kinderen. En dat is lang niet altijd makkelijk. Soms zelfs een worsteling. "De kinderen hebben stuk voor stuk een verhaal, vaak heel heftig en verdrietig. Ze hebben allemaal een rugzak meegenomen."

Nieuwe cursus
Leraren krijgen nu hulp bij het lesgeven aan asielzoekerskinderen. Een nieuwe online cursus, die vandaag is gepresenteerd, moet basisschoolleraren een steun in de rug bieden.

Daar is grote behoefte aan, want scholen zitten flink in hun maag met de asielzoekerskinderen, blijkt uit eerder onderzoek.  Ze vrezen verder dat de werkdruk nog harder oploopt. Bovendien stijgt het aantal asielzoekerskinderen op basisscholen hard: de teller staat nu op ruim 8000 gevluchte kinderen. De kinderen komen veelal uit oorlogsgebieden, zoals Syrië en Eritrea. 

Trauma en stress
In de zes uur durende cursus die leraren online kunnen volgen, leren juffen en meesters van de basisschool onder meer:

  • Hoe ze om moeten te gaan met trauma's en stress van het kind.
  • Hoe ze relaties moeten onderhouden (met het kind maar ook met de ouders). 
  • En zaken als: wat kun je doen om het kind rustig te houden in de klas.

Trappelen voor school
Volgens Adriënne zijn veel van de asielzoekerskinderen al jaren niet naar school gegaan of hebben sowieso nog nooit les gekregen. "Ze staan dus te trappelen om les te krijgen", vertelt ze.

"Maar het zijn ook leerlingen die heel onverwachts gedrag kunnen vertonen. Opeens heel agressief kunnen worden bijvoorbeeld. Sommigen zijn echt aan het overleven in de klas."

Heftig verhaal
Achter ieder kind zit een bijzonder en heftig verhaal, weet Adriënne. "Zo heb ik twee Syrische meisjes van vijf jaar in de klas. Ze zijn hier gekomen met hun vader, gevlucht uit een land vol oorlog. Hun moeder leeft nog in het thuisland. Je merkt dat ze moederliefde missen."

Hoe je daar als leraar mee om moet gaan? "Door ze allereerst als kind te behandelen en een extra knuffel te geven. En door lol te maken. Ik denk dat het belangrijk is om heel veel met elkaar te lachen. Je moet niet te veel met het verleden bezig zijn. Mijn taak is om kinderen een nieuwe toekomst te geven. Dat kan door ze de taal te leren en door veel met ze te lachen en spelen."

 

Bron

Stop de opmars van EXTREEM RECHTS

#2888 Het WARE gezicht van Extreem Rechts

2015-12-10 23:46

'Kind is opgejaagd wild in vluchtelingenkamp'

GEVGELIJA - 

Vluchtelingen leven als "opgejaagd wild" en onder "mensonterende omstandigheden" in de opvangkampen op de grens tussen Griekenland en Macedonië. Kinderombudsman Marc Dullaert is geschokt en erg emotioneel na zijn bezoek aan het kamp donderdagmiddag, waar iedere dag duizenden mensen doorheen komen. 

"Het is steenkoud. Zwangere vrouwen slapen noodgedwongen in de buitenlucht, kinderen zijn onderkoeld, baby's sterven." Samen met een tolk heeft hij met meerdere vluchtelingen gesproken. "Het klinkt misschien vreemd, maar het is alsof je in een doorsneebuitenwijk van een Nederlandse gemeente bent. Veel jonge kinderen, en ouders die bijvoorbeeld wiskundeleraar zijn."

Alleen hebben deze jonge ouders volgens Dullaert een verschrikkelijke en uitputtende tocht uit een oorlogsgebied gemaakt en nu moeten ze hier onder erbarmelijke omstandigheden wachten. "En dan komt vanavond een trein ze ophalen en begint het verhaal in het volgende kamp weer van voren af aan", aldus Dullaert. Hij zucht: "Waar is Europa? Waar zijn de Europese leiders? Hoe kunnen we dit laten gebeuren?"

Dullaert is als voorzitter van de Taskforce van Europese Kinderombudsmannen op eigen initiatief naar het opvangkamp gegaan, waar ruim tweeduizend vluchtelingen, onder wie veel kinderen, al weken vastzaten. Deze migranten uit met name Pakistan, Marokko en Iran mochten de grens niet over omdat alleen nog vluchtelingen uit oorlogsgebieden zoals Syrië en Irak worden toegelaten. Toevallig woensdag, dus een dag voor Dullaerts bezoek, zijn deze mensen naar Athene gebracht. "Tenten zijn kapot, tassen liggen overal verspreid. Het is hier een slagveld."

De problemen zijn volgens Dullaert niet te overzien. "Er is een tekort aan alles. Aan kleding, eten, hygiëne en coördinatie. Hulporganisaties doen hun best, maar de problemen zijn simpelweg te groot." Zeker nu de winter begint, is het niet meer te doen.

De Kinderombudsman is boos als hij zegt: "Ik zie en hoor alleen maar een discussie over grenzen en aantallen. Maar bij mij staan mensen voorop. Ik zie kinderen traumatische ervaringen hebben en ook nu weer het slachtoffer worden van geweld en van mensenhandel."

Samen met zijn Europese collega's is Dullaert bezig met een rapport over de gigantische problemen rond minderjarige vluchtelingen. Half januari verschijnt dat.

 

Bron


Gast

#2889 Re:

2015-12-11 00:44

#2885: Stop de opmars van EXTREEM RECHTS -  

 niks middeleeuwen! Als je als ouder je kind haalt op kdv, kom je alleen binnen door code intoetsen. Het schoolplein is afgesloten, zodat niemand er zomaar op komt. Dat heeft als reden, dat er teveel gebeurd is vooral in Amerika. Ik vind het niet gek, dat ouders bezorgd zijn! Logisch ook daar zitten gekken bij, bij die vluchtelingen


Anonymous

#2890

2015-12-11 00:51

Alles wat gebeurd is in de VS, is niet gebeurd door vluchtelingen, maar in de meeste gevallen door (oud-)scholieren zelf.

Ja, het is heel erg Middeleeuws om muren om je heen te bouwen en iedereen met een tintje of een kleurtje te wantrouwen, omdat hij een tintje of een kleurtje heeft.

Helemaal niks logisch, want die angst is op helemaal niets gebaseerd, pure xenofobie.

Kerel, wij houden het hier voor gezien. De vluchtelingen zijn er. Jij bent toch niet te redden. Dus amuseer je!


Anonymous

#2891

2015-12-11 00:54

 

 

.|..

 

 


Gast

#2892 Re:

2015-12-11 10:41

#2890: -  

 Klopt niet door vluchtelingen in Vd. Ze zijn ook strenger geworden voor de asielzoekers, maar die zijn geen uitzondering ook daar zitten slechte tussen, dus ook begrijpelijk dat ouders het niet fijn vinden. Behalve ouders en leidsters komt daar normaal niemand binnen


Gast

#2893 Re:

2015-12-11 12:27

#2890: -  

 fijn dat je je even afmeld dank je wel mevrouw


Gast

#2894

2015-12-11 12:33

De illegale economische gelukszoekers in ons land kosten gewoon bakken met geld. Het politiek correcte geleuter kost ons ook nog eens kapitalen. Het gezwets van 'n politicus dat een apotheker uit Irak hier kan bijdragen aan de maatschappij als apotheker is kletskoek, immers de m/v uit Irak beheerst het Nederlands niet, heeft niet de juiste Nederlandse papieren en moet gewoon een kostbaar studietraject van meerdere jaren doorlopen, hetgeen nog veel meer geld kost! Tel uit je winst!

en zo is het! Die hoogopgeleiden, moeten Nederlandse papieren hebben, dus opnieuw naar school

Paul uit Brunssum

#2895 Re: Domrechts ten voeten uit:

2015-12-11 16:03

#2854: Stop de opmars van EXTREEM RECHTS - Domrechts ten voeten uit: 

 Zo is het maar net, Stop de opmars van EXTREEM RECHTS, snoer domrechts maar de mond met feiten en onderbouwingen. Als die de feitenkennis niet hebben, of erger nog, er zich nog niet eens in WILLEN verdiepen zoals domrechts dat consequent aantoont, dan moet je je niet leegkotsen met leugens en vooroordelen en ophouden met dat inhoudsloos geroeptoeter.


Gast

#2896 Re: Re: Domrechts ten voeten uit:

2015-12-11 19:04

#2895: Paul uit Brunssum - Re: Domrechts ten voeten uit: 

 tja niks doms aan! Feit dat papieren niet geldig zijn in Nederland. Je moet dan eerst een Nederlands diploma halen.


Gast

#2897

2015-12-12 08:33

Van de 50000 vluchtelingen die vorig jaar zijn binnengekomen zijn 300+ diploma's omgezet naar Nederlandse diploma's 

Volgens Duitse cijfers zijn ongeveer de helft van alle vluchtelingen analfabeet 


Gast

#2898 Re:

2015-12-12 12:04

#2897: -  

 Hoe weet je dat dat wel waar is? Ik ken namelijk een kapster, waarvan de papieren niet geldig waren en ze hier opnieuw diploma moest halen.


Gast

#2899

2015-12-12 16:33

DÜSSELDORF - De Duitse politie heeft een inbrekersbende van drie 'kansloze asielzoekers' aangehouden die vrijwel dagelijks inbraken hebben gepleegd in Noord-Rijnland-Westfalen. Duitse media meldden dit weekeinde dat de drie verdachte asielzoekers afkomstig zijn uit veilige landen in het zuidoosten van Europa en alleen daarom al zijn hun asielaanvragen vrijwel kansloos.

Hun activiteiten strekken volgens de leider van het politieonderzoek ook niet tot aanbeveling. De drie, in de leeftijd van 31 tot 43 jaar, vormden "een uiterst actieve groep mobiele daders" die bijna elke dag, zeven dagen per week inbraken pleegde in zeker twaalf verschillende plaatsen. Ze gingen zeer kundig te werk en hebben voor zover bekend geen inbraken gepleegd in hun eigen woonplaats, Wuppertal.


Gast

#2900

2015-12-12 20:31

GRAVE - Bij een asielzoekerscentrum in Grave zijn zaterdagavond ongeveer vijftig mensen met elkaar op de vuist gegaan. De politie heeft drie aanhoudingen verricht.

Bij de vechtpartij zijn ook messen gebruikt. De politie kreeg hulp van collega's uit Oss. Er zijn geen gewonden gevallen.