Ik hoor je niet!


Gast

/ #3861

2016-03-30 09:22

Ik heb een zeer goed gehoor. Daarom is het extra storend als er allerlei overbodig geluid te horen is. Natuurprogramma's die kennelijk altijd voorzien moeten worden van (?) ondersteunende symphonische muziek waardoor van de natuur feitelijk weinig overblijft. Ik hoor graag de waterval, het ruisen van de wind, de zang van de vogels etc.
Op radio 4 stoort mij vooral het harde elektronische deuntje wat aan de ster reclame vooraf gaat. Verschrikkelijk als je net naar Bach hebt geluisterd en dan de reclame keihard je kamer binnen dendert. Ik druk dan het geluid even weg of schakel over naar Klara en blijf dan naar deze zender luisteren. Er wordt ook door radio- en tv presentatoren vaak geschreeuwd in de microfoon. Waarom?
Gesproken woord hoort nooit begeleid te worden door muziek of andere herrie.
Geluidskwaliteit van Nederlandse series is vaak onder de maat en onverstaanbaar. Bij Penoza bijvoorbeeld voor de duidelijkheid maar de ondertiteling gebruikt.
Het is mij een raadsel waarom overal altijd maar muziek te horen moet zijn.
Zelfs in openbare ruimtes als winkelstraten (Gen. Cronjéstraat in Haarlem), tuin- en bouwcentra staat tegenwoordig een radiozender aan. Het gaat dan echt niet meer om achtergrond muziek. In tegendeel. Onlangs de Bijenkorf in Utrecht binnen gelopen. Het leek wel een disco - zo hard als de muziek daar stond. Gauw weer weggegaan dus. Met deze herrie is concentreren bijna niet mogelijk. En als de muziek ook nog niet eens je smaak is........
Dus weg met het opdringen van allerlei overbodige muziek, deuntjes, jingles op tv, radio en in winkels.
Wat was de prachtige BBC serie Wolf Hall een verademing.
Daarin vielen zelfs stiltes, jawel. En slechts sporadisch gebruik van toepasselijke muziek. Het kan dus wel.
JB