Het is erg lang stil op de petitie, mail en brieven worden door de gemeente en Grenspark niet beantwoord/gelezen;
onlangs verzonden.
Wij zijn een groepje recreatieve mountainbikers en wandelaars en gaan af en toe is in de bossen rondom de gemeente Woensdrecht fietsen. Hebben ook veel contact met andere fietsclubjes die wat fanatieker zijn. Daarom stellen wij dan ook gezamenlijk deze mail op. Hier horen we dezelfde klachten die jullie waarschijnlijk ook horen en is de onrust wel erg groot.
De grootste aanleiding is dat er door de lokale mountainbikers nooit is gevraagd om de singletracks. Er wordt veel geschreven dat het Vignet het probleem is maar dit is niet het geval. Het gaat erom dat de MTB lussen niet voor de gemiddelde fietser geschikt zijn. Deze paden worden door de gemiddelde MTB’er als leuk beschouwd maar zeer zeker niet noodzakelijk. Ze zijn te technisch, slingerend en vermoeiend en als recreatieve fietser ben je een hinderlijke last voor de rest. De vrijwilligers zijn destijds begonnen met deze routes en nu worden ze zelf ook gestraft, o.a. door het vignet en de verplichte paden. Helemaal in het begin van de aanleg is al aangegeven, bij de vrijwilligers, om deze paden niet te maken omdat het de beleving, van in het bos zijn, weghaalt. Het was echter de afspraak, zodra de paden af zijn gaat de rest van het bos ‘op slot’. Zoals de paden er nu bij liggen is het overigens niet waardig om hier een vignet voor te vragen. Er zijn veel hobbels, en sommige stukken zijn al breder dan een gemiddeld wandelpad.
Wat wij ons ook afvragen is hoe het eigenlijk kan dat dit soort paden toegestaan worden omdat de kans op letsel erg groot is. Overal hebben we NEN normen en RI&E’s om risico’s op verwondingen te verkleinen. Op sommige stukken van de paden zijn situaties waar grote kans is op ernstige verwondingen door valpartijen of andere gebruikers die men niet ziet. Er zijn springbulten met stammen gemaakt en er liggen korte bochtjes onderaan heuvels. Dit is vooral bij beginners (kinderen) en ouderen niet gewenst.
Waarom zijn bestaande (wandel)paden, welke er al jaren liggen, nu MTB paden en deze zijn dan ook nog eens omgetoverd tot éénrichtingspaden? Hier is erg veel verwarring maar ook ergernis door ontstaan. Destijds is de aanleg stopgezet omdat boseigenaren het er niet mee eens waren en de paden illegaal waren. En nu mogen de paden plots wel aangelegd en onderhouden worden. Er is door de aanleg veel bos gesloopt en vernield, dit kan en mag dan wel? Zonder deze paden zag het bos er veel netter uit!
Het argument dat wandelaars, ruiters en joggers ruzie krijgen met MTB’ers is erg kort door de bocht. Dit heb je ook op een fietspad of de openbare weg en daar worden deze groepen ook niet gescheiden. Overigens hebben wij in de afgelopen 30 jaar nooit woorden of ruzie gehad met mede bosgebruikers. Hooguit gemoedelijk wat gepraat als er weinig ruimte o.i.d. aan de hand was. Nu komen we allerlei mensen tegen op paden waar anders niet gefietst werd en nu verplicht is, dit geeft wel wrijving.
De zogenaamde “prof “groepen zijn wel zeer hinderlijk en deze waren er vroeger niet. Door het veelvuldig promoten en marketen van de routes is het nu nog drukker dan ooit en dit komt niet alleen door de Corona! Dit had de gemeente/grenspark kunnen weten want dit is bij vergelijkbare situaties in andere delen van NL ook gebeurt. Dit heeft geresulteerd in zogenaamde trail runners vanuit het hele land en ook België. Zij zijn de fietsers die hun Strava tijden goed moeten maken en onderling een competitie hebben. De recreatieve MTB’er wordt gewoon opzij geduwd als men niet snel aan de kant gaat. Sinds begin december is er onder de MTB’ers daarom ook een flinke onenigheid ontstaan.
"Ons" bos ligt er nu eenmaal, je kan het niet iedereen tot zijn zin maken, maar men gaat nu wel discrimineren t.o.v. de MTB’ers. Het lijkt ook wel of het hele bosgebied een pretpark is geworden met alle bordjes en pijlen! Dit komt het uitzicht van het bos niet ten goede.
Wij zijn van mening dat het beter is om de zaken terug te draaien nu het nog kan. Beter te halve gekeerd dan ten hele gedraaid! De single tracks kunnen waarschijnlijk niet meer gesloten worden, maar het is nu te aantrekkelijk voor mensen van buiten de regio’s om te komen fietsen. Stop daarom met reclame te maken voor de MTB aangelegenheden via kranten, social media e.d. Haal alle bordjes op de lussen weg, maak het weer twee richtingsverkeer en het probleem lost zichzelf op. Dit was vroeger ook zo. Het is leuk dat Woensdrecht de fietsgemeente van NL wil zijn, maar voor je eigen inwoners maak je de vrijheid om te recreëren in de omgeving er niet beter op. De hele situatie in het bos is dan ook door de gemeente en het Grenspark zelf professioneel verprutst.
De grootste ergernissen die wij als recreatieve/lokale MTB’ers ervaren;
Door het verplichten kan men niet van dit pad af om;
• een sneller stuk naar huis te nemen
• even uit te rusten op een normaal pad
• terug te rijden als je fiets schade heeft of stuk is
• bij een blessure de kortste weg naar huis wil nemen
• wil je een route die verder van huis ligt nemen, ben je bijna verplicht met de auto naar het beginpunt te rijden
Door het verplichten van de tracks;
• rijden de langzamere in de weg voor de geoefende fietsers
• door de drukte is het vaak file rijden met de nodige ergernis
• zijn er tegenstanders die dit gaan boycotten. Door pamfletten, stickers e.d. in het bos achter te laten. Punaises op de paden strooien, takken op de paden gooien en paaltjes bekladden of weghalen
• de concentratie fietsers is nu erg op één plaats georiënteerd
• is het voor de oudere fietsers niet mogelijk om nog ontspannen te fietsen
• overal staan auto’s geparkeerd waar men normaal naar toe fietst via het bos
De tracks zorgen voor;
• dat er mensen komen vanuit heel Nederland en Belgie
• dit de zogenoemde trail-runners en Strava rijders uitnodigt waar de gemiddelde MTB’er niet op zit te wachten
• de mindere MTB’er wordt opzij geduwd door de zogenaamde Strava rijder. Zij willen en zullen hun rijtijd verbeteren of evenaren. Er zijn zelfs competities onderling gaande
• door de slingerende situaties en bochten onderaan bergjes (de hogere technische staat), kan dit zorgen voor letsel bij de beginners en ongeoefende fietser
• beginners en oudere fietsers hebben niets te zoeken op deze paden
Wij houden de voortgang van deze omstandigheden nauwlettend in de gaten en hopen op een gunstige uitkomst voor vooral de lokale mountainbiker/fietser. We hopen dat de mail met aandacht gelezen wordt en bij jullie in goede aarde valt.
Met vriendelijke groet, een paar lokale MTB vrienden