Nieuwe burgerrechten

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Grondwet geopend

2024-06-11 10:58:14

#OpenConstitution wil partijen sensibiliseren en hen uitnodigen om een standpunt in te nemen: willen ze nieuwe instrumenten voor burgerinspraak opnemen in de grondwet? Het wetgevend initiatief is in ons land nog steeds exclusief in handen van de regering, de Kamer en de Senaat. De enige optie is een volksraadpleging, maar die is niet meer ingeroepen sinds 1951 en de koningskwestie. In België hebben referenda of burgerassemblees geen beslissingsbevoegdheid.

Toch wil de bevolking haar burgerschap op een andere manier waarmaken dan alleen maar elke vijf jaar te gaan stemmen. Burgers willen meewegen op de besluitvorming, het is dus hoog tijd dat onze democratie evolueert. Ondertussen kregen veel initiatieven vorm op regionaal en federaal niveau 1, maar geen enkel daarvan is bindend. Ze laten burgers niet rechtstreeks mee de regels bepalen.

Daarom hebben we partijen benaderd die in het Parlement zetelen. Zij kunnen namelijk nu bepalen welke grondwetsartikelen ter herziening zullen worden voorgelegd tijdens de volgende legislatuur. We hebben hen uitsluitend bevraagd over de kwestie van de democratische instrumenten. We hebben hen gesproken en ook de kans gegeven om onze vragen schriftelijk te beantwoorden. 

Lees hier verder 


openconstitution.be

Deel #OpenConstitution

2024-02-22 09:49:54

#OpenConstitution heeft meer handtekeningen nodig om politieke partijen te overtuigen. Wil je vrienden oproepen om de petitie te ondertekenen? Wil je over dit initiatief praten op sociale media en weet je nog niet helemaal hoe je dat wil aanpakken? Op OpenConstutution.be/nl/share vind je hapklare instrumenten om vlot en enthousiasmerend te communiceren over #OpenConstitution.


openconstitution.be



Deel deze petitie

Help deze petitie om meer handtekeningen te krijgen.

Hoe een petitie promoten?

  • Deel de petitie op uw Facebook-muur en in groepen die verband houden met het onderwerp van uw petitie.
  • Neem contact op met uw vrienden
    1. Schrijf een bericht waarin u uitlegt waarom u deze petitie hebt ondertekend, aangezien mensen eerder geneigd zijn om te ondertekenen als ze begrijpen hoe belangrijk dit onderwerp is.
    2. Kopieer en plak het webadres van de petitie in uw bericht.
    3. Stuur het bericht via e-mail, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram en LinkedIn.