Red de Berendrechtse polder

Bert De Wreve

/ #73 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-04-12 09:24

#71: ar st - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Willy,

Ik denk niet dat we ver uit elkaar staan, ik ben er zeker van dat we kort bij elkaar staan. Het enige verschil tussen u (en de natuurgroeperingen) en 'ons' is de invulling van de term "natuurgebied”.

Wat beschouw ik als natuur:

- Een onbebouwde oppervlakte grond waar verschillende gewassen groeien.

- Een plaats waar verschillende dieren, gaande van insecten, amfibieën, kleine/grote roofdieren en een variatie aan vogels, enz… kunnen huizen.

- Een plek waar men even weg uit het grijze bestaan kan en waar men kan genieten van alles wat er groeit en woont.

- Een levend schilderij. Een palet van natuurlijke kleuren dat, samen met de seizoenen, veranderd.

- Alles al- dan niet publiekelijk toegankelijk (bij voorkeur wel)

Over de afspraken over de verdeling tussen landbouwgebied en natuurgebied kom ik terug op mijn vorig punt: “landbouwgebied is ook natuurgebied”.

Het is ook een feit dat het steeds weer landbouwgebied is dat plaats moet ruimen voor de bouw van nieuwe wegen, woningen, KMO’s en fabrieken. Als we nu ook nog eens landbouwgebied gaan ruilen voor natuurgebied dan dreigt er een te kort aan landbouwgebied. (zie reactie 49)

En laat ons realistisch zijn. Als morgen, omwille van financiële belangen, een natuurgebied of een broedplaats van en zeldzame diersoort geofferd moet worden, dan valt heel de bescherming weg. Van kortbij weet ik dat de aanwezigheid van een zeldzame paddensoort, de bouw van een miljoenenproject niet heeft gestopt of gaat stoppen. De padden werden/worden, op aanraden van natuurbeheer, naar een ander locatie verplaatst.

Dus hoeveel waarde heeft die ‘bescherming’ ?

Groeten,

Bert De Wreve