Kraamzorg moet blijven voortbestaan
Voor iedereen die ons wil steunen omdat je op welke manier dan ook iets met kraamzorg te maken hebt, in de toekomst ermee te maken zou kunnen krijgen of omdat je ons gewoon een warm hart toedraagt.. teken dan aub deze petitie ..
Studenten, opleidingsinstituten, kraamverzorgenden, gezinnen, verloskundigen, consultatiebureau of wie dan ook. Deel onze petitie en help ons zodat ons beroep niet verloren gaat..
Vergeet aub uw handtekening niet in uw mail (beland soms in spambox) te bevestigen anders telt deze niet!!!!
lees ter extra informatie waar de vakbonden voor strijden.
Het werk van een kraamverzorgende blijft onvoorspelbaar, maar voor de 7.500 kraamzorgmedewerkers in Nederland moet het wel beter te combineren zijn met hun privéleven, vindt FNV Zorg & Welzijn. De vakbond heeft daarom negen punten opgesteld voor een betere werk-privébalans. Hierover wil de FNV goede afspraken maken tijdens de onderhandelingen over de nieuwe cao die donderdag 28 november beginnen.
Naast afspraken over werk en privé moeten de salarissen stijgen met 7% en wil de vakbond dat de reistijd wordt gezien als werktijd. Ook moeten er betere regels komen voor de zogenoemde wachtdiensten, zodat werknemers meer grip krijgen op hun werktijden. Feli Escarabajal, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Zoals het nu is ingericht betekent het dat je als kraamverzorgende op dagen dat je oproepbaar bent niet eens boodschappen kunt doen of je eigen kind van school halen.’
Negenpuntenplan
Volgens de vakbond zijn er zat mogelijkheden om het werk anders in te richten. Een van de punten die de vakbond anders wil regelen is het tijdig bekendmaken van het rooster. Verder moeten kraamverzorgenden de mogelijkheid krijgen om vier of zes dagen achter elkaar te werken in plaats van acht en hebben ze recht op één vaste vrije dag per week. Ook moet er een maximum komen aan het aantal dagen achter elkaar waarop kraamzorg aan twee of meer gezinnen per dag gegeven wordt.
Beloning
Daarnaast wil de FNV een salarisverhoging van 7% voor één jaar en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,63% tot 8,33%, zodat deze gelijk is aan de uitkering in de andere zorgcao’s. Verder een onregelmatigheidstoeslag op basis van de salarisschaal van de medewerker en niet zoals nu gekoppeld aan een vaste, vaak lagere, salarisschaal.
Beperken en strakkere regels wachtdiensten
De meeste kraamverzorgenden ervaren de zogenoemde wachtdiensten als heel zwaar. Escarabajal: ‘Dit zijn diensten waarvoor je volledig beschikbaar moet zijn tegen een belachelijk lage vergoeding. Ze trekken een zware wissel op je privéleven en alleen als je opgeroepen wordt, krijg je je normale uurloon.’ De vakbond wil dat er een maximum komt op deze diensten en dat er strengere regels voor gaan gelden. Denk aan het recht op aflossing binnen twee uur na afloop van een wachtdienst en dat de wachtdienst meetelt als werkdag.
7.500 werknemers
De huidige cao liep al af op 30 juni 2024. De cao geldt voor zo’n 7.500 kraamverzorgenden.
Vakbonden woedend over cao-eindbod werkgevers kraamzorg
‘Werkgevers hebben onderhandelingen op slot gezet’
22 januari 2025
Een cao met een looptijd van 2,5 jaar met in het eerste jaar geen loonsverhoging, waarschijnlijk een schamele 2,12% voor de resterende looptijd en geen enkele verbetering van werktijden of werk-privébalans. Na vier rondes onderhandelingen komen werkgevers in de kraamzorg met een onacceptabel eindbod waarmee ze de onderhandelingen op slot hebben gezet.
Het beetje koopkrachtherstel dat er de afgelopen jaren is gedaan doordat zorgverzekeraars extra geld beschikbaar stelden wordt hiermee volledig teniet gedaan. ‘We vragen ons zo langzamerhand echt af of werkgevers wel begaan zijn met de werknemers in de kraamzorg of de jonge gezinnen die afhankelijk zijn van kraamzorg’, stellen de vakbonden.
Eindbod moet van tafel
De vijf betrokken vakbonden, FNV Zorg & Welzijn, NU’91, CNV Zorg & Welzijn, FBZ en AVV, hebben vandaag aan de werkgeversclub Bo Geboortezorg laten weten dat het eindbod van tafel moet om verder te kunnen onderhandelen. Vakbonden gaan ondertussen in gesprek met hun leden over de vervolgstappen.
Wensen werknemers genegeerd
De vakbonden hebben bij deze cao-onderhandelingen voorstellen gedaan om het werken in de sector aantrekkelijker te maken en de werk-privébalans flink te verbeteren. De kraamzorg heeft ook te maken met een hoog ziekteverzuim. De vakbonden verwachten dat met een betere werk-privébalans ook het ziekteverzuim omlaaggaat. Maar in het eindbod van de werkgevers staat daar letterlijk geen zin over in. ‘Nergens lezen wij dat de werkgevers iets willen met werktijden. Ook afspraken uit de vorige cao over werkbare voorstellen om de werktijden te verbeteren zijn in rook opgegaan’, laten de vakbonden weten.
Kraamverzorgenden doen er blijkbaar niet toe
De houding van de werkgevers staat symbool voor hoe het er al jaren aan toegaat in de sector. Er wordt niet geluisterd naar de kraamverzorgenden, ze worden wederom afgescheept met een fooi. Werkgevers leggen bovendien alle risico’s die de onvoorspelbaarheid van het werk met zich meebrengt bij de werknemers neer. Zoals het wachten op het moment van bevalling, waarbij de kraamverzorgende wel constant in de startblokken moet staan. En of de kraamverzorgende een dienst wel volledig kan werken en dus ook betaald krijgt. Een kraamverzorgende krijgt regelmatig tijdens een dienst te horen dat ze ‘niet meer nodig is’, omdat oma of een ander familielid het wel kan overnemen.
7.500 werknemers
In de kraamzorg werken zo’n 7.500 mensen die onder de cao vallen. De lonen zijn zo’n beetje de laagste in de sector zorg & welzijn. Een sector waar de salarissen al achterlopen op de salarissen in de marktsector. De huidige cao liep af op 30 juni 2024. De nieuwe cao zou, met een looptijd van 2,5 jaar, gelden tot en met 31 december 2026.
Karina Klement Neem contact op met de schrijver van de petitie