Herziening zorgtrajecten voor een kwalitatieve dieetbegeleiding

Opmerkingen

#1

Je signe car il est important de défendre la profession de diététicien et la qualité de leurs consultations à leur juste valeur financière

Genevieve Simonis (liege, 2024-01-18)

#10

vooral het aantal sessies zijn onvoldoende

Sarah Nuytten (Eigenbilzen, 2024-01-19)

#19

Ik onderteken omdat ik wel tevreden ben met een financiële ondersteuning (eindelijk), doch is de realiteit van mijn werk niet wat men hier bedenkt. Eetstoornispatiënten vragen een intensieve begeleiding. Ik heb vaak overleg met de psycholoog / huisarts / psychiater. Maken van verslagen, attesten voor school en andere instellingen vallen allemaal in mijn eigen tijd.

Mieke Mommen (Genk, 2024-01-19)

#22

Onmogelijk om een kwaliteitsvol advies te geven bij een intakegesprek van 30 minuten.
Het kennismakingsgesprek en voedingsanamnese neemt al 30 minuten in beslag, en dan moet er nog tijd over zijn voor advies.

GREET VAN HOUTVEN (Nijlen, 2024-01-19)

#32

Het aantal terugbetaalde voedingsadvies-sessies bij DZT en DST is TE weinig!!

Els Dejonghe (Veurne, 2024-01-19)

#39

Sommige zorgtrajecten niet begeleid omwille van laag tarief dat ik maar mag vragen van RIZIV

Anouk Windey (9820, 2024-01-19)

#46

Ik onderteken omdat ik zelf in het werkveld sta en met deze doelgroep werk. Naast een leefbaar loon, pleit ik ook voor opvolgsessies die langer duren dan 30 minuten.

De doelgroep is hyperkwetsbaar waardoor veel tijd en energie gaat naar het opbouwen van een vertrouwensband, het verhogen van de motivatie (d.m.v. motivational interviewing), het geven van correcte educatie omtrent voeding en het bijstellen van de huidige attitudes omtrent voeding, lichaamsbeeld en eetgedrag,... Deze zaken zijn niet mogelijk in een opvolgconsult van 30 minuten. Daarnaast is het ontstaan van een eetstoornis zeer multifactorieel waardoor elke patiënt een zeer eigen aanpak vraagt. Niet elke patiënt zal 15 sessies nodig hebben, terwijl sommige er net misschien meerdere nodig achten.

Als de overheid echt een kosteneffectieve aanpak wil, is het nodig om te investeren in langere consulten en een correcte vergoeding voor de diëtist. Zonder dit in het achterhoofd te houden, lijkt de investering mij een verloren zaak waarbij de residentiële setting nog steeds overbevraagd zal zijn.

Daarnaast biedt de basisopleiding voedings- en dieetkunde onvoldoende handvaten om patiënten met eetproblemen te begeleiden. Het is hierdoor zeer demotiverend om zorgverleners met een extra specialisatie mager te verlonen terwijl zij zeer veel tijd, geld en moeite steken in extra bijscholingen, boeken, een postgraduaat, het aankopen van materialen etc.

Jana Van der Snickt (Gent, 2024-01-19)

#50

De rol van een diëtiste in de begeleiding van mensen wordt al jaren onderschat. Wat we doen wordt ook verkeerd gepercipieerd door het grote publiek. Deze onderwaardering vertaalt zich jammer genoeg ook in een onderbetaling.

Annelies Van Driessche (Binkom, 2024-01-20)

#53

Met het tarief van 23 euro per half uur kan ik als zelfstandige diëtiste mijn rekeningen niet betalen. Ik ben gespecialiseerd in eetstoornissen en een consult duurt ook minstens een uur bij deze patiëntengroep.

Greetje De Reys (Brasschaat, 2024-01-20)

#55

Ik onderteken omdat ik na al die jaren eindelijk mijn stem kan laten horen. Gedaan met zagen en klagen. Tijd voor actie! Misschien niet meer zolang voor mezelf maar dan wel voor onze jonge en toekomstig collega's. Ik ben trots om diëtist te zijn maar wil hiervoor ook de nodig waardering. Aandacht voor preventieve gezondheidszorg en individuele begeleiding op maat met een hart voor mensen ... daar doe ik het voor

Lieve Snoeckx (Essen, 2024-01-20)

#65

Gezien de inflatie die al even bezig is, het leven dat duurder wordt, lonen van o.a. ambtenaren stijgen, zouden wij nét minder gaan verdienen. We houden er als zelfstandige diëtist finaal nog maar amper iets aan over. Dit is niet meer leefbaar als hoofdberoep. Jammer, want we hebben nochtans een zeer belangrijke job, zeker in het kader van de epidemie van welvaartsziektes. Op deze manier zal onze job in eerstelijn geleidelijk aan verdwijnen en wordt de drempel om een diëtist te raadplegen alleen maar verhoogd.

Hella Van Laer (Boechout, 2024-01-21)

#69

ik ben niet akkoord om aan de riziv tarieven te werken, zijn niet aangepast

joke van nieuwenhove (dworp, 2024-01-21)

#71

Ik een veel te lage vergoeding krijg voor mensen die een terugbetaling krijgen.

Stien Van Havere (Kemzeke, 2024-01-21)

#77

Ik onderteken omdat de voorgestelde tarieven, aantal consulten en duur van consulten niet leefbaar en werkbaar zijn voor een zelfstandige diëtiste gespecialiseerd in eetstoornissen.

Celine Vereeck (Ekeren, 2024-01-22)

#87

Re valoriser la profession

Deborah Amsens (Saint-Gilles, 2024-01-22)

#92

Je suis diététicien et nous sommes moins valorisé que les autres professionnels de santés

Salem Bbg Diététicien-Nutritionniste (Templemars, 2024-01-22)

#113

Je signe parceque nous ne gagnons pas notre vie avec les conditions INAMI

Céline Oosterlynck (Bonneville, 2024-01-22)

#114

Je signe parce que les conditions imposées dans les trajets de soins ne me semblent pas pertinentes :
- les diététiciens devraient avoir la possibilité de fixer des tarifs raisonnables
- le nombre de séances est insuffisant pour les trajets de soins démarrage et trajets de soins diabète de type 2

Astrid LAURENT (Sprimont, 2024-01-22)

#119

Je suis d’accord avec le projet que nos actions sont déterminantes dans la santé - parfois plus que certains traitements - et pourtant notre rythme de vie est bien loin de celui des responsables de laboratoires.

Thomas Wattel (Néchin, 2024-01-22)

#126

ik teken de petitie omdat ik graag eerlijke prijzen wil aanrekenen en mensen kan verder helpen zonder dat ik mijn waarde hiervoor moet verlagen.

Elke Lecluyse (Eppegem, 2024-01-22)

#127

Je signe parce que impossible de vivre correctement à ce tarif là.
Je préfère renoncer aux remboursements INAMI et donc refuser des patients que de continuer à ce rythme là

Anne NIEMOTKO (FOREST, 2024-01-22)

#131

Ik vind dat de dietist de speciualist is op het geboed van (medische) voeding. Deze gespecialiseerde opleiding is essentieel voor het behouden van een gezonde en goede voedingstoestand van een patient

Nolanda van Well (Brussel, 2024-01-22)

#135

Je signe parce qu'il est temps d'agir. Le métier de diététicien doit être revalorisé, et (re)connu à sa juste valeur. Nous devons montrer que notre métier ne se résume pas à "faire maigrir" (quel horrible mot) mais qu'il est bien un métier de SANTE. Au même titre que les autres métiers (para)médicaux.
La création des trajets de soins, dont celui concernant le surpoids et l'obésité des enfants est une très belle avancée pour les patients. En revanche, pour les diététiciens, elle n'est ni suffisante, ni viable ! Il est IMPOSSIBLE pour un diététicien indépendant de survivre (je dis bien survivre) si l'on ne pratique que les tarifs imposés par l'INAMI. Avec le risque de faire de ces suivis une forme de médecine à 2 vitesses : celle pour les patients qui peuvent se permettre un suivi, et celle pour qui c'est plus difficile. Alors que ces derniers deviennent de plus en plus nombreux.
Je veux pouvoir continuer à faire ce métier d'aide et qui est central dans une politique de Santé Publique, tout en pouvant vivre certes simplement, mais aussi dignement. Et nous devons pour cela être reconnus pour éviter les dérives, de plus en plus fréquentes.

Gisèle Gual (Linkebeek, 2024-01-22)

#141

Je souhaite que les patients aient accès aux consultations diététiques dans les meilleures conditions et que le métier soit valorisé y compris dans notre rémunération

Céline Simon (Schaerbeek, 2024-01-22)

#145

Omdat ik heel graag wil dat we de mensen professioneel kunnen blijven begeleiden ikv gezondheid en preventie. Maar dit moet ook leefbaar zijn voor de zorgverlener.

Charlotte Angenot (Borsbeek, 2024-01-22)

#151

Je pense qu'il est important de valoriser un conseil alimentaire professionnaliser et un diagnostique diététique correcte

MARIE-AUDE DELMOTTE (HUY, 2024-01-22)

#157

Je veux imposer mon tarif et minimum un suivi de 1 ans à raison d'une à deux fois par mois.

carole Caspary (Nandrin, 2024-01-22)

#160

Je suis tout à fait d'accord que les montants proposés actuellement ne sont pas viables

Valentine Verdin (St-Gilles, 2024-01-22)

#190

je veux porter attention aux pouvoirs publics à la valeur et la reconnaissance de notre travail.

olivia capot (NIVELLES BELGIQUE, 2024-01-23)

#200

Ik vind dat 56 euro per uur veel te weinig is. Als zelfstandige moeten we veel centen afstaan en hebben we dus veel cliënteel nodig om uit de kosten te raken. Dit is zeker in bijberoep niet zo simpel.

Evelien Boeckmans (Kasterlee, 2024-01-23)