Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!
Neem contact op met de schrijver van de petitie
Wat zijn de erfgoedparels van Het Hogeland? Stem voor het jaagpad in Winsum en zet erfgoed sterker op de kaart
2024-12-20 10:17:05Gemeente Het Hogeland wil weten welke erfgoedparels de gemeente heeft volgens de inwoners. Doe mee aan de enquête en geef het jaagpad in Winsum op! Ook niet-inwoners kunnen meedoen, trouwens.
De gemeente gebruikt jouw input bij het opstellen van de erfgoednota. "We hebben van de gemeenteraad bijna een miljoen euro gekregen om erfgoed sterker op de kaart te zetten. En we hopen op minstens drieduizend stemmen, zodat we goed weten wat inwoners en andere betrokkenen graag willen en van belang vinden", zegt [wethouder Eltjo] Dijkhuis. De enquête is hier te vinden en staat open tot 16 januari. Van: RTV Noord
Welke erfgoedlocatie verdient volgens jou meer aandacht? Het Jaagpad in Winsum. Vraag 4. Heb je nog ideeën over erfgoed die je ons wilt laten weten? Behoud het Jaagpad in Winsum.
Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!
Gemeenteraad akkoord met nieuw plan voor Boogplein in Winsum
2024-12-15 12:46:07Gemeenteraad gaat akkoord met nieuw plan voor Boogplein in Winsum
12 december, 08:19 • 1 minuut leestijd
De gemeenteraad van Het Hogeland staat achter het voorstel van het college om de bouwplannen voor het Boogplein in Winsum te heroverwegen. De eerder vastgestelde plannen voor woningen, een winkel en parkeerruimte voldoen niet meer aan de huidige bouweisen. Ook wil de gemeente opnieuw om tafel met bezwaarmakers, die tegen de plannen zijn voor achttien woningen met winkels aan het Jaagpad langs het Winsumerdiep.
Historisch pad met lindebomen
Draagvlak creëren
Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!
Herijking Boogplein Winsum en Raadsvergadering 11 december 2024
2024-11-30 09:08:55De plannen van het Boogplein dienen op technisch vlak opnieuw bekeken te worden. Het college ziet een kans om ook inhoudelijk te kijken of de juiste koers nog wordt gevaren, gezien het feit dat de situatie in het centrum van Winsum sinds de originele plannen uit 2017 duidelijk is verbeterd en belanghebbenden hebben aangegeven zich onvoldoende gehoord te voelen in het proces. Het college stelt daarom voor om opnieuw naar een deel van de plannen te kijken en verzoekt de raad in te stemmen met een herijking.
Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!
Groen licht voor reanimatie van hoofdpijndossier Boogplein in Winsum
2024-11-30 08:12:07Groen licht voor reanimatie van hoofdpijndossier Boogplein in Winsum
De plannen voor het Boogplein in Winsum, een hoofdpijndossier van een kwarteeuw oud, worden opnieuw tegen het licht gehouden. Politieke partijen van gemeente Het Hogeland lijken het erover eens dat dit onontkoombaar is.
Wethouder Eltjo Dijkhuis (Gemeentebelangen) stelt voor de plannen voor het Boogplein, waar veel verzet tegen is, opnieuw onder de loep te nemen, waardoor er mogelijk minder woningen en parkeerplaatsen komen. De gemeenteraad van Het Hogeland boog zich hier woensdagavond over.
‘Keer op keer gezegd dat schop volgend jaar de grond inging’
Fractievoorzitter Gerard ten Brink (VVD) is overtuigd van de noodzaak. „Maar hoe verzekert de wethouder ons ervan dat er niet weer nieuwe bezwaren en procedures komen?” Henk Koopmans van het CDA benoemde dat inmiddels zes wethouders tevergeefs probeerden het plan op de rails te krijgen. ,,Keer op keer werd gezegd dat volgend jaar de schop de grond inging. Dat moet niet nog een zevende keer.”
Het Boogplein is al jarenlang een braakliggend terrein in het hart van Winsum, dat door de ANWB in 2020 tot het Allermooiste dorp van Nederland werd gekozen. De leegstand begon eind jaren negentig met het vertrek van bouwzaak Sennema naar Het Aanleg. Het pand werd in 2007 afgebroken, waarna allerlei plannen voor de invulling van deze locatie de revue passeerden.
Het plan, dat er na veel en tijdrovend getouwtrek tussen inwoners en de gemeente sinds mei 2021 ligt, behelst 18 woningen met winkels aan het Jaagpad langs het Winsumerdiep, twee vrijstaande woningen en een winkel met parkeergelegenheid op het plein.
Fel verzet tegen plannen
Deze plannen stuitten eveneens op bezwaren. Bewoners verzetten zich tegen de appartementen met winkels langs het Winsumerdiep, omdat die te dicht op de kade*, het zogeheten Jaagpad*, zouden komen. Inwoners vrezen onder meer dat hierdoor te veel groen verdwijnt, waaronder drie ruim honderd jaar oude knotlindes. Een handtekeningenactie** voor behoud van het schelpenpad leverde ruim 700 handtekeningen op. Ze procedeerden tot aan de Raad van State.
De laatste zette in september 2022 een streep door het bestemmingplan voor een winkel met parkeerruimte op het plein. Hoewel het niet de bedoeling is, zou dit bestemmingsplan ook de komst van horeca mogelijk maken en hiervoor waren er volgens de hoogste rechter van het land te weinig parkeerplekken gepland.
Het verzet leverde veel vertraging op, waardoor allerlei procedures niet tijdig konden worden afgerond. De gemeente en de projectontwikkelaar lieten bovendien een steek vallen in de vergunningenprocedure. De bouwplannen voor 21 appartementen op het Boogplein voldoen niet aan de jongste bouweisen, zoals het gasloos bouwen.
In 2026 begint de bouw? Echt waar?
Dijkhuis pleit daarom voor een zogeheten herijking van het plan, waardoor het niet is uitgesloten dat de appartementen verder van het Winsumerdiep worden gebouwd. Hij wil omwonenden en ondernemers nauw bij de plannen betrekken, mede om draagvlak te creëren. Saskia Visser (GroenLinks) vindt het huidige groene hart zo gek nog niet. Moet daar nu per se nieuwbouw met parkeerplaatsen komen?
De wethouder hoopt dat de bouwwerkzaamheden in 2026 beginnen, maar hij kon niet voorkomen dat menigeen dit met een korrel zout nam. „Ik zet er een flesje wijn op dat dit niet gaat lukken”, zei Rolf van Bruggen van Hogeland Lokaal Centraal.
De gemeenteraad neemt op 11 december definitief het besluit of het plan voor het Boogplein opnieuw naar de tekentafel moet.
==========
*Opmerking: Het Jaagpad wordt in dit artikel kade genoemd. Een pad is natuurlijk iets anders dan een kade. Met kade wordt hier duidelijk oever bedoeld. Het Jaagpad in Winsum is deels onverhard pad en gedeeltelijk bedekt met schelpen. Vroeger was het pad geheel onverhard en liepen de scheepsjagers (met paard) erover. Het Jaagpad loopt direct langs de oever van het Winsumerdiep, middenin het dorp. In de oude plannen wilde men deze oever vervangen door een (verharde, stenen) kade, waardoor er tot dichtbij de oever gebouwd zou kunnen worden. De plannen worden hopelijk herzien zodat het jaagpad en het omliggende groen blijft zoals het is, het jaagpad geen kade wordt en er geen bebouwing komt.
Een kade is een verticaal oprijzende oever waaraan schepen kunnen aanleggen (Van Dale). Wikipedia: De oever is de rand van een kanaal, rivier of meer. Een kade of kaai is een beschoeide of gemetselde oeverstrook. Oeverstroken worden meestal wal genoemd. Kenmerkend voor een kade is dat in extra faciliteiten voor het aanleggen van schepen is voorzien, zoals een verhard loopoppervlak (hout, steen, beton) boven op de wal, en bolders om schepen af te meren.
**Handtekeningenactie: deze petitie voor behoud van het cultuur-historische eeuwenoude Jaagpad en beschermd dorpsgezicht van Winsum
Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!
Communicatie van de gemeente over aangepaste plannen Boogplein (aan gemeenteraad)
2024-11-22 12:31:10Gemeente het Hogeland heeft op de eigen website op 14 november de informatie over de plannen van Boogplein als onderdeel van het centrumplan Winsum, aangepast n.a.v. de laatste ontwikkelingen.
Woensdag 27 november heeft de gemeenteraad raadsoverleg. Agendapunt 10 is Herijking Boogplein Winsum. Een raadsvoorstel en raadsbesluit met dezelfde naam worden behandeld. Meer informatie. In het raadsvoorstel staat: "Het college van B&W zal u tweemaal per jaar d.m.v. een raadsmemo op de hoogte brengen van de voortgang/stand van zaken. Dit geeft u de mogelijkheid om het proces zorgvuldig te evalueren."
Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!
Winsumer actiegroep blij dat plannen Boogplein herzien worden - RTV Noord 21 november 2024
2024-11-21 06:51:19Winsumer actiegroep blij dat plannen Boogplein herzien worden
Jannie Wicherts voert al jarenlang actie om het Jaagpad met de bijbehorende bomen te behouden © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Overal zicht op het panorama
Ondernemers hopen op doorbraak: 'Winkelruimte is cruciaal voor het dorp'
Er wordt al meer dan 25 jaar over gesproken. ‘Voor het centrum is het belangrijk dat er winkelruimte komt. We vinden het jammer dat dit steeds wordt tegengehouden’, zegt voorzitter Henk Sok. Hij benadrukt dat het terrein er nu onaantrekkelijk uitziet en dat het belangrijk is voor het dorp dat er iets gerealiseerd wordt.
Het Boogplein © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Stedelijk karakter
Compromissen mogelijk, maar niet ten koste van alles
Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!
Actiegroep Winsum blij verrast DvhN 16 november
2024-11-20 18:25:19Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!
Platform Burgerparticipatie gemeente het Hogeland en 'Vereniging tot behoud van Erfgoed het Hogeland'
2024-11-15 09:25:55Er zijn positieve ontwikkelingen en initiatieven die hoopvol stemmen voor het behoud van het jaagpad, het groen erom heen en het beschermd dorpsgezicht in Winsum en ander erfgoed in gemeente het Hogeland:
1. oprichting van de 'Vereniging tot behoud van Erfgoed het Hogeland' in oktober 2023
2. oprichting platform Burgerparticipatie Hogeland in oktober 2024.
Platform Burgerparticipatie Hogeland opgericht. ‘Zorg dat je als burger grip blijft houden op je omgeving’
31 oktober 2024 DvHN
Het platform Burgerparticipatie Hogeland wil meer burgerinvloed bij omgevingsplannen. Om te bevorderen dat burgers op tijd en serieus worden betrokken bij plannenmakerij hebben inwoners van diverse dorpen besloten om Grip Hogeland op te richten.
Betere samenwerking gemeente en burgers
De initiatiefnemers van het Platform Burgerparticipatie Hogeland willen een betere samenwerking tussen gemeente en burgers bewerkstelligen, zo vroeg mogelijk. „Vanuit onze eigen ervaringen weten we hoe lastig het is om je als bewoner teweer te stellen, vooral als de plannen al kant en klaar zijn,” zegt Fred van Hessen, een andere drijvende kracht achter het platform. „En tegelijkertijd beseffen we dat het ook voor gemeente en ondernemers niet altijd duidelijk en makkelijk is. Want wat zijn de regels? Wie heeft welke speelruimte?”
‘Leren van elkaars ervaringen’
In de zomer van 2023 kwamen vertegenwoordigers van verschillende Hogelandster burgerinitiatieven voor het eerst bij elkaar om te bespreken wat ze met elkaar konden doen om de frustrerende procedures en slepende inspraaktrajecten rond bouw-, renovatie- en uitbreidingsplannen te verbeteren. „Je moet proberen te leren van elkaars ervaringen’, zegt John Vaneman die met een groep dorpsbewoners van Tinallinge – met succes – probeerde de uitbreiding van een megastal aan de rand van het dorp tegen te houden. „Je moet niet allemaal het wiel opnieuw uitvinden.”
„Het Hogeland en zijn dorpen vormen een heel bijzonder landschap met veel schoonheid en historie,” weet een andere initiatiefnemer, Ida Bruijn uit Winsum. „Daar voel je je als burger medeverantwoordelijk voor. Maar daar moet je wel de gelegenheid voor krijgen.”
‘Omgevingswet een lege wet’
Om tot snellere en efficiëntere procedures te komen, werd de Omgevingswet begin dit jaar van kracht. Maar die wet blijkt in de praktijk helemaal niet zo krachtig te zijn. „Probleem van die omgevingswet is dat het in feite een lege wet is,” constateert mede-initiatiefnemer Douwe Staal. „Dat heeft zelfs de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in een recent rapport vastgesteld.”
Staal ziet meer heil in in vroegtijdige en gedegen samenwerking tussen gemeente en burgers. „Met de groepen en mensen die we als Platform Burgerparticipatie om ons heen hebben verzameld willen we onze kennis ter beschikking stellen aan de gemeente en de burgers van het Hogeland. En andersom.”
Meer informatie over het Platform Burgerparticipatie is te vinden op: gripophethogeland.nl.
-------------
Het verleden moet een betere plek krijgen in de toekomst van Het Hogeland 18 oktober 2023
HET HOGELAND – Op donderdag 12 oktober 2023 is de “Vereniging tot behoud van Erfgoed het Hogeland” met de ondertekening van de oprichtingsakte een feit geworden. Erfgoed, gelegen binnen de grenzen van de gemeente Het Hogeland, dient beter beschermd te worden. De vereniging wil helpen dat beter te borgen. Ons erfgoed moet ook voor de toekomst behouden blijven zodat het ook in de toekomst beleefd kan worden.
De “Vereniging tot behoud van Erfgoed Het Hogeland” heeft zich als doel gesteld het erfgoed in de gemeente Het Hogeland te behouden, te koesteren en de belangstelling ervoor te stimuleren. Hierbij gaat het om erfgoed in de meest brede betekenis: gebouwen, losse elementen, landschapsvormen en alles wat van cultuurhistorische waarde is.
Om onze doelen te bereiken is het van belang:
- Bewoners meer te betrekken bij het behoud van erfgoed. Immers, karakteristiek plekken in de directe leefomgeving kunnen bij bewoners een sterke belevingswaarde hebben en verdienen het om daarom goed beschermd te worden. Een duidelijke inventarisatie van erfgoed is daarbij noodzakelijk. In diverse dorpsvisies zijn daarvoor al wel aanzetten geformuleerd, maar voor het toekomstige Omgevingsplan moet er nog veel werk worden verzet. De vereniging wil daarbij behulpzaam zijn.
- Bij vergunningen waarbij erfgoed is betrokken zal meer aandacht nodig zijn voor deskundige advisering, niet alleen van bewoners maar ook van externe deskundigen. Regels zullen moeten worden opgesteld en de gemeente zal als het bevoegde gezag handhaving meer prioriteit moeten geven.
Om het verleden ook voor de toekomst veilig te stellen, om prettig te wonen in een steeds veranderende maar leefbare omgeving is de vereniging op zoek naar leden. De vereniging huldigt het principe dat gezamenlijk vorm aan de omgeving kan worden gegeven.
Leden kunnen zich aanmelden en ook voor verdere informatie kan contact opgenomen worden via [deze site accepteert helaas geen mailadressen; klik op de link om het mailadres te zien of ontcijfer het via deze aanwijzingen: erfgoedhethogeland[apestaartje][googlemeel].com]
Foto: voormalig pastorie Menkeweer nabij Onderdendam kort voor de sloop van de woning (mei 2021)
Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!
Het Boogplein in Winsum: een soap die al bijna 25 jaar speelt
2024-11-15 08:56:38Het Boogplein in Winsum: een soap die al bijna 25 jaar speelt
Het braakliggende Boogplein in Winsum waar nieuwbouw gepland staat © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
2000: Bouwmarkt Sennema verhuist
2003: Gemeente koopt de grond
2004: Gemeente heeft te weinig geld
2006: Projectontwikkelaar meldt zich
2008: Crisis in de gemeente
2009: Tegenstanders halen succes bij Raad van State
2010: Winsum kan verder met 35 woningen en winkels
2011: Projectontwikkelaar naar de rechter
Zowel Aldi als Plus willen zich vestigen op het Boogplein. Dat loopt hoog op: Plus wil zelfs de komst van de Aldi blokkeren via de Raad van State. Maar Winsum krijgt de bouwvergunning voor het plein niet rond. Projectontwikkelaar Montagne daagt de gemeente voor de rechter. Aldi kiest eieren voor zijn geld en opent een vestiging net buiten het centrum van Winsum.2013: Winsum koopt projectontwikkelaar uit
Begin 2014: Tweede projectontwikkelaar komt en gaat
2015: Bewoners willen een Lidl
2016: Hoop op kleinere ondernemers
2017: Tegenvallers, maar wel een nieuw plan
2018: Nieuwe partner en concretere plannen
Begin 2018 wordt een nieuwe projectontwikkelaar gevonden voor de plannen: EcoVastgoed/ Tandem. Eén onderneming gaat verhuizen naar het Boogplein, deelt de gemeente in april dat jaar. In november worden de plannen in een zaal met zo'n 100 bewoners uit de doeken gedaan. Aan de Ripperdastraat moeten drie vrijstaande woningen komen, langs het Jaagpad aan het Winsumerdiep 18 appartementen verdeeld over twee blokken, en op het dorpsplein moet een winkel met appartement komen. Daar wordt dierenwinkel Discus voor getipt. Wethouder Harmannus Blok, die zich al jaren bezighoudt met het project, is optimistisch: 'Ik heb er het volste vertrouwen in dat volgend jaar eindelijk de eerste paal de grond in gaat.'2019: Geen eerste paal de grond in
2020: Voorontwerp Boogplein is klaar
2021: Inwoners naar de rechter vanwege Jaagpad
2022: 'Geen winkels aan Boogplein'
2023: Gemeente zet plan mét winkel toch door
November 2024: Plan is terug bij af
Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!
Plan voor Boogplein in Winsum terug bij af - RTV Noord 14/11/2024
2024-11-15 08:50:55Plan voor Boogplein in Winsum terug bij af
Na dik twintig jaar concreet plan
Plan vernietigd door Raad van State
Een deel van de procedures is nu zelfs niet meer af te rondenEltjo Dijkhuis, wethouder Het Hogeland
Woningen Boogkade voldoen niet meer
Helemaal terug naar de tekentafel
Denk aan een andere invulling van groen en de hoeveelheid woningenEltjo Dijkhuis, wethouder Het Hogeland
Dit kan juist leiden tot het sneller uitvoeren van de plannen, dan wanneer we blijven procederenEltjo Dijkhuis, wethouder Het Hogeland
Initiatiefnemers petitie Behoud het cultuur-historische eeuwenoude jaagpad en beschermd dorpsgezicht in Winsum!