Behoud alle haltes stadsbuslijnen 6 en 86(Oostende-Luchthaven-Raversijde)
Voor het behoud van de haltes van stadsbuslijnen 6 en 86 in Raversijde Centrum
Petitie gericht aan de Vlaamse Minister van mobiliteit L. Peeters, het voltallig gemeentebestuur van de Stad Oostende ihb. Burgemeester B. Tommelein, Schepen van mobiliteit B. Anseeuw, Voorzitter De Lijn J. Sauwens en Directeur Generaal A. Schoubs
Kopie wordt verstuurd naar alle politieke vertegenwoordigers van Oostende en naar de media
Deze petitie wil de beslissing, genomen door De Lijn en bekrachtigd door de Vlaamse Minister van Mobiliteit in vraag stellen en vernietigen. De beslissing wil de haltes van buslijn 6 in Raversijde Centrum (3 haltes op Nieuwpoortsesteenweg en Middenlaan) afschaffen vanaf 1 juli ek. Hiermee wordt een deel van de bevolking van Oostende de facto in een ghetto verbannen.
Daarenboven: deze beslissing werd op een zeer ondemocratische manier genomen, in die zin dat de inwoners voorafgaandelijk niet werden geconsulteerd noch ingelicht, wat indruist tegen alle geplogenheden.
De lokale burger had nochtans argumenten kunnen aanbrengen om de besproken stopplaatsen te behouden, al was het maar door volgende feiten:
● belangrijke aanwezigheid van oudere mensen, al dan niet met verminderde mobiliteit, in een wijk zonder eigen noemenswaardige winkels en met beperkte socio-culturele infrastructuur en faciliteiten;
● het is ook een halte van de nachtlijn 86, met een belangrijke functie voor het woon-werkverkeer.
● op de lijnen 68 en 69 (Nieuwpoortsesteenweg) zijn de eerste bussen te laat voor de eerste treinen)
● voor de mobiliteit van scholieren en studenten die in Raversijde-centrum wonen en in Oostende school gaan of studeren
● ter hoogte van de halte Middenlaan een belangrijk (dubbel) woonzorgcentrum (De Avondster en Ons Geluk), die zijn personeel, zijn al dan niet minder-valide inwoners en ook bezoekers moet kunnen ontvangen
● de komst van een belangrijke werf in de Middenlaan-Transvaalstraat-Westlaan voor een extra 70-tal toeristische panden
● voor hun dagelijkse inkopen zijn de inwoners aangewezen op supermarkten in Mariakerke (bvb Carrefour Market op Nieuwpoortsesteenweg, Lidl en Delhaize op Elizabethlaan), apotheek (oa. Apotheek Persyn, dikwijls door de betrokken bewoners verkozen omwille van zijn nabijheid), bakkers, beenhouwers, kleding, materiaal voor onderhoud en herstellingen (bvb Gamma, Colora, kaders, Bervan...), markt Oostende, de "COO" enz...
● de bereikbaarheid van belangrijke socioculturele infrastructuur op de Nieuwpoortsesteenweg: pedicuur aan de Derbylaan, nieuwe zwemkom Brigitte Becue, horeca- (Heerlijk, De Ton, Rebbeke), frieturen en broodjeszaken (oa. Vier Seizoenen op de hoek Schoolstraat, Panos...) , het Stadhuis en Gerechtsgebouw, politie, brandweer, banken (Argenta, ING, Cash-punten, KBC (2x), ...), museum, muziekschool, kerken (oa. de belangrijke stopplaats aan de St. Jozefskerk), synagoog, begraafplaats en de zeker even belangrijke stopplaats aan de brug van de Kapellestraat (belangrijk winkelcentrum), en de wijk Hazegras, belangrijk voor de Oostendenaar omwille van toegang tot Maria Hendrika park en zijn specifieke infrastructuur)
● overstapmogelijkheden bestaan aan "Petit-Paris" oa. naar de Torhoutsesteenweg (in de twee richtingen, dus ook Leopold I-plein ("Paard") en Casino Kursaal (info centrum)
● ook voor de auto-bezittende inwoner is de buslijn een interessant milieu-vriendelijk alternatief, gezien de verkeers- en parkeerdrukte in Oostende (oa. via de recent ingevoerde snelheidsbeperking tot 30 km/u in het centrum); sommige inwoners hebben ook, op suggestie van de Stad, hun auto van de hand gedaan
● toe- en uitgang van het provinciaal natuurgebied miv wandeling naar Atlantikwall, met zijn omgeving en met de hondenloopweide die ook gebruikt wordt door bezoekers uit Mariakerke, Oostende en Middelkerke...
● de drie haltes hebben een marginale impact op de kost van de lijn: wat is het aandeel van de lus "luchthavenstraat-transvaalstraat-middenlaan" in de totale kostprijs van de lijn 6 ?)
● het alternatief, nl. de kusttram (lijn 0), vervangt de afgeschafte halten niet (oa. alle reeds vermelde faciliteiten op de Nieuwpoortsesteenweg).; daarenboven is de kusttram zeer dikwijls overbezet en/of vertraagd door de toegang tot diverse verblijven (oa. Vayamundo, Royal Astrid, Koninklijke Villa, tweede verblijven en vakantieverhuur). De tramhalte is (zeer) moeilijk, zo niet onmogelijk bereikbaar bij stormweer (rukwinden, gladheid voetpaden en platformen, soms zelfs afsluiting ten gevolge van zandophoping)
● om de petitie in al zijn termen te evalueren dient men zich in de plaats te stellen van een gebruiker van de lijnbus die zich van Raversijde Centrum naar Oostende begeeft, heen maar ook terug !
Constructieve suggesties hadden die inwoners van Raversijde Centrum wèl kunnen toereiken bvb:
● waarom wordt niet overwogen de bestaande lijn 6 door te trekken en te verlengen tot aan de rotonde op het einde van de luchthaven, met bvb stopplaatsen op Nieuwpoortsesteenweg aan de Westlaan, NSAC/Walraversyde en rotonde IBIS-hotel, wat een positieve bijdrage zou leveren tot de activiteiten van en rond luchthaven (bvb toegang tot NSAC, Vives, restaurant/terras Runway...).
● een mogelijk alternatief om de kosten te drukken wordt ook geboden door een vermindering van de frequentie van lijn 6, wat zeer waarschijnlijk en veel gemakkelijker door de inwoners aanvaard zou worden !
Willy Patrick De Wilde Neem contact op met de schrijver van de petitie