Petitie Buitenschoolse Kinderopvang Hemiksem - Capaciteit

1ouder

/ #39 Re: Geruchten of Feiten?

2013-12-24 19:10

#38: - Geruchten of Feiten?

Kind en Gezin hanteert als norm 4m² 'speelruimte' per kind. Aangezien u duidelijk genoeg connecties heeft kan u er waarschijnlijk wel snel achter komen hoeveel m² de opvang omvat. De rekensom is dan snel gemaakt. De berekening gebeurt door Kind en Gezin obv de bouwplannen die de gemeente bij hen heeft ingediend. Er dient rekening gehouden te worden niet alleen met het aantal m², maar ook met het meubilair, speelgoed, monitrices... die ook 'ruimte' innemen.

"Wanneer voor de activiteiten van buitenschoolse opvang een aparte leefruimte beschikbaar gesteld wordt, is een minimale oppervlakte van 4 m² per kind richtinggevend."

Zowel de bevoegde schepen als de coördinator van de opvang hebben dit zelf bevestigd, dat dit de norm van Kind en Gezin is én dat ze als ze deze norm willen volgen slechts 100 kinderen mogen opvangen, met een overcapaciteit van 30% op piekmomenten.

De buitenschoolse opvang is enkel gemeld door de gemeente bij Kind en Gezin. Het is geen erkende opvang (attest van toezicht)of geen IBO. Aangezien ze geen subsidies of dergelijke ontvangen van Kind en Gezin, kan Kind en Gezin wel controle doen maar enkel advies geven. De gemeente hoeft zich niet te schikken naar dit advies. Indien de opvang erkend is of een IBO is, moeten ze dit wel, anders riskeren ze hun subsidies.

 

De bouw van het depot delux is inderdaad reeds langer gekend maar net zoals wij over hebben genomen in de petitie staat in de visietekst van het huidige bestuur (de welke U kan nalezen op de site van de gemeente Hemiksem) dat de opvang in depot delux oorspronkelijk bedoeld is voor opvang op woensdagmiddag en schoolvrije dagen. Bij aanvang van de werkzaamheden was er geen sprake (althans niet publiek) van een dagdagelijkse opvang op deze locatie.

De beslissing voor de dagdagelijkse centralisatie is genomen tijdens de gemeenteraad van 27 mei 2013. De ouderraad van de vrije basischool heeft contacten gehad met de betrokken schepen en de coördinatie van de BKO in de loop van de maand juni 2013. Dit overleg is er gekomen op vraag van de ouderraad. De vragen die zij toen gesteld hebben en de antwoorden die zij toen hebben ontvangen hebben ze aan de ouders van hun school bezorgd.

De gemeentescholen hebben echter geen ouderraad, enkel een oudercomité en hebben geen extra info/FAQ ontvangen. Zij hebben enkel de infobrochure van de gemeente ontvangen en deze is verdeeld 2 dagen voor het einde van het schooljaar. Of deze dan pas ter beschikking is gesteld door de gemeente of al langer in de scholen lag, weet ik niet, aangezien ik niet spreek in naam van 1 van de betrokken scholen. Erg lang zal ze er niet kunnen liggen hebben aangezien de beslissing pas eind mei is genomen door het gemeentebestuur en infobrochures blijkbaar vaker lang op zich laten wachten...

Aangezien de BKO georgeniseerd wordt door het gemeentebestuur lijken zij mij diegene die moeten zorgen voor een communicatie naar hun burgers/gebruikers van BKO. Om alle ouders te bereiken met schoolgaande kinderen, kiezen zij ervoor de verdeling van hun info via de scholen te doen.

De verantwoordelijkheid om te informeren over hun dienstverlening/product ligt bij hen. Het is toch ook niet de man die de wekelijkse reclame rondbrengt, die U moet informeren over alle interessante aanbiedingen die in de folders staan...

 

Het grote gebrek is de capaciteit ! De opvang zou moeten groot genoeg moeten zijn, zodat (in eerste instantie) ALLE kinderen van werkende ouders plaats hebben in de BKO, ongeacht hun woonplaats. Momenteel is er een inschrijvingsstop. Waarom is deze er volgens U? Omdat de capaciteit anders overschreden wordt.

Dat er voorrang wordt gegeven aan ouders die werken, daar hebben we op zich geen probleem mee als dit dan ook betekent dat ouders die tijdens het schooljaar beginnen te werken ook opvang kunnen krijgen, of ouders die reeds werken en plots tijdens het schooljaar opvang nodig hebben, ook plaats hebben. Dat is momenteel niet het geval want er is geen plaats meer...

Wat heeft U als antwoord voor deze ouders?

Ook het systeem, dat vroeger in gebruike was, waarbij ouders van buiten de gemeente meer betaalden dan ouders van Hemiksem zelf, kan, als deze ouders hierdoor de zekerheid hebben dat ze opvang hebben.

Ouders met kinderen die momenteel reeds in Hemiksem school lopen hebben destijds bij inschrijving gekozen voor een school waar, in de meeste gevallen, voor- en nabewaking werd georganiseerd in de scholen zelf. 2 dagen voor het einde van het schooljaar komt er plots verandering in. De bustoer wordt afgeschaft, fietsen naar school gaat niet meer want de fiets kan niet mee naar BKO... Dit alles, te nemen of te laten.

Voor volgend schooljaar is er sprake van een verlaging van de capaciteit. Kan U alle werkende Hemiksemnaren/ouders garanderen dat hun kind plaats heeft in de BKO of zal ik toch maar 'gaan kamperen' de eerste dag van de inschrijvingen?

 

Wat uw politieke uitingen betreft, wij zijn geen politieke partij. Wij zijn een aantal verzamelde ouders zowel van binnen als buiten Hemiksem. Wij zijn steeds bereid om rond te tafel te gaan zitten en op een constructieve manier mee te denken rond oplossingen, maar jammer genoeg is er hiertoe weinig tot geen bereidheid te merken vanuit het gemeentebestuur zelf. Wij willen met iedereen, ongeacht politieke kleur, het gesprek aangaan die kan bijdragen tot een oplossing voor dit probleem.

Wij hebben reeds een aantal malen met de schepen rond de tafel gezeten om bezorgdheden te uiten, problemen aan te kaarten, alternatieven voor te stellen, allemaal zonder resultaat. Ons doel is ook niet afbreken maar wel aankaarten. Als alle andere manieren niet lukken...

Indien U in contact wenst te treden, neemt U best contact op met de eigenaar van de petitie die uw vraag zal voorleggen/behandelen.

Een extra noot voor U: Het effectief vragen van een bewijs bij het afleggen van een sollicitatie wordt door de betrokken diensten ten sterkste afgeraden, aangezien dit bij de werkgever twijfels kan doen rijzen mbt uw motivatie voor deze sollicitatie. Beter is een bewijs van uw uitnodiging tot gesprek bij te houden (de brief van de afspraak, mail...) Deze bevat tevens alle info die noodzakelijk is om te dienen als een bewijs. Bij twijfels mbt deze sollicitatie zal de info bij de werkgever gecheckt worden door uw werkloosheidbureau.

 

MVG,