Petitie Buitenschoolse Kinderopvang Hemiksem - Capaciteit

Quoted post

1ouder

#46 Re:

2014-01-03 19:33

#44: -

Als de opvang niet vol is, waarom is er dan een inschrijvingsstop?

Persoonlijk ken ik werkende ouders uit Hemiksem die zijn gaan vragen voor 1 keer nabewaking per week maar waarvoor geen plaats was. Wat is volgens u dan de reden dat deze ouders die ene dag per week hun kind niet naar de BKO kunnen laten gaan?

Voor volgend schooljaar zou er een daling zijn in het aantal plaatsen (rond 150-160, nog steeds teveel voor subsidies te krijgen, dus waarom dan?). Gaat er dan voldoende plaats zijn voor alle kinderen van werkende ouders (uit Hemiksem)? Als men zeker is dat dit het geval is waarom moeten er dan voorrangsregels zijn?

Ik ben steeds bereid om met diegene die dit effectief zouden kunnen oplossen met name, de bevoegde schepen en gemeentebestuur aan de tafel te zitten en constructief samen oplossingen uit te werken. Ik wacht nog steeds op 'een uitnodiging'... Het lijkt me ook normaal dat die bevoegde schepen genoemd wordt in de petitie. Het is toch zijn bevoegdheid ! De schepen van een ander domein heeft aan dit dossier weinig tot niets te zeggen. De algemene vraag richt zich echter naar het gehele gemeentebestuur. 'De uitnodiging' mag wat mij betreft ook van de burgemeester zelf komen.

Niet alle scholen die gebruik maken van de BKO zijn gemeentescholen die nood hebben aan verbouwingen. In de heiligstraat is een hele nieuwe kleuterschool gebouwd. De afdeling Lindelei ondergaat verbouwingen tijdens het komende schooljaar. Waarom kan er niet gekeken worden naar opvang in deze school zelf? Hun gebouwen zijn niet onveilig. De opvang is dan op 2 locaties. Misschien komen beide locaties dan in aanmerking voor subsidies vanuit Kind & Gezin. Als de opvang gecentraliseerd moet blijven, kunnen de lokalen van de scouts, die door de week steeds leegstaan en grondig geisoleerd zijn naar geluid toe, niet mee ingeschakeld worden om voldoende capaciteit te creëren zodat er geen nood meer is aan een inschrijvingsstop of voorrangsregels. Betrek Kind & Gezin direct bij het bekijken van deze opties. In het lokaal overleg Kinderopvang zit vertegenwoordiging vanuit Kind & Gezin. Ipv het te passeren, is/was het misschien beter om hen te consulteren.

Is geld het probleem? Waarom de piste van slaapklasjes eens niet uitwerken? Het bestaat in zoveel gemeentes. Er is geen enkele school in Hemiksem die slaapklassen aanbiedt voor de allerkleinste terwijl er toch veel kleuters naar de BKO gaan? De gemeente kan in de BKO, die in de namiddag ook leegstaat, toch met een minimum aan moeite slaapklassen inrichten bv. in de huiswerkklas of in het tienerlokaal of misschien zelfs in de lokalen van de scouts. Hiervoor dient betaald te worden. Meer inkomsten en misschien biedt het ook de mogelijkheid om enkele van hun personeelsleden een uitbreiding te geven van hun werkuren wat betekent dat de staat minder bijpassing van de werkloosheidsuitkering dient te geven en zijzelf meer rechten opbouwen naar pensioen ed toe.

Bereidheid tonen om in dialoog te gaan met ouders. Om effectief samen met geëngageerde ouders oplossingen te zoeken en pistes te bekijken om hun bezorgdheden weg te nemen zou al veel betekenen. Niet alleen vragen beantwoorden en beloftes doen... En ouders (nadien) eerlijk en correct informeren over het waarom iets wel/niet kan.

De communicatie naar de ouders toe is een heel heikel punt maar dat kan ik als ouder niet oplossen. Zorg voor duidelijke info via een brochure. OP TIJD!! Bezorg deze tijdig aan de ouders. Niet vlak voor de vakantie. Zorg dat alle ouders deze krijgen, neem dit als organisator zelf in handen. Zeker bij zo'n een grote wijziging ! Waarom doe je geen mailing vanuit de gemeente zelf naar alle ouders. Zorg dat je bereikbaar bent, net na het verspreiden van de info. De verantwoordelijke van de opvang was nl. de eerste 2 weken van de maand juli in verlof. Zorg dat je communicatie duidelijk en eenlijnig is. Zeg niet A tegen ouder 1 en B tegen ouder 2. Ouders praten onderling ook. Zorg dat de communicatie correct is. Al zeker 2 keer is er communicatie bezorgd aan de ouders met foutieve data in/op. Doe geen beloftes die je niet kan houden. bv. op 08/10 wordt een telefoonnummer bezorgd aan ouders waarop de BKO te bereiken is. Op 04/11 blijkt dit telefoonnummer niet te werken. Op 08/11 wordt gemeld dat het snel in gebruik zal genomen worden. OP 03/01 blijkt het nog steeds niet aangesloten te zijn. Enige manier van contactname blijkt via mail en in de vakantieperiodes blijkt hier ook geen antwoord op te komen...

Als ouders een school kiezen dan letten ze volgens mij op een verschillend aantal zaken waaronder bereikbaarheid, route huis-school, net (gemeenteschool/ katholieke school)..., voor- en naopvang... Ze zullen eens een keertje bij andere ouders informeren, misschien naar een opendeurdag gaan... Zo heb ik het toch gedaan maar op een korte rondleiding in de school zie je niet alles en zeker niet in detail... Naargelang de persoonlijke situatie van het gezin zullen bepaalde zaken meer doorwegen. Zo zal een gezin zonder wagen misschien sneller kiezen voor de school in hun directe nabijheid, ongeacht het onderwijsnet van deze school. Zo zullen overtuigde katholieken, hun kinderen waarschijnlijk naar de katholieke school sturen zelfs als deze wat verder zou zijn.... Voor-en nabewaking op de school zelf kan naargelang het gezin ook een doorslaggevende waarde zijn.

Het is trouwens het huidige gemeentebestuur dat stelt dat bepaalde gemeentescholen niet meer veilig zijn om opvang in te organiseren en dat ze daarom de opvang hebben gecentraliseerd. Zij schermen met deze reden. Het is dan toch normaal dat ouders zich de bedenking maken... de school is niet meer veilig voor enkele uren opvang maar wel voor 7u/dag les in te volgen... De lokalen zijn volgens U een verantwoordelijkheid van de school zelf. De scholen in kwestie zijn wel gemeentescholen die dus van het gemeentebestuur afhankelijk zijn voor financiën om werken/renovaties uit te voeren. De directies kunnen moeilijk gewoon morgen hun deuren sluiten...

Reacties


Gast

#49 Re: Re:

2014-01-09 20:47:13

#46: 1ouder - Re:

Mooi antwoorden duidelijke uiteenzetting!

Bedankt voor uw reactie...


Gast

#50 Re: Re:

2014-01-10 23:55:02

#46: 1ouder - Re:

Ze schermen ook met de besparing aan personeelskosten, als de opvang gecentraliseerd gebeurt. Als er 1 begeleider moet zijn per 14 kinderen kan dit desnoods toch ook op een andere locatie gebeuren ?
Het is ook wettelijk verplicht 2x per jaar een lokaal overleg kinderopvang te organiseren, dat is vorig jaar ook niet gebeurd. Het antwoord van de schepen hierop was dat ze eerst de problemen van de nieuwe opvang wilden oplossen alvorens te gaan overleggen ! Hij had het beter vooraf gedaan, dan had hij heel wat problemen kunnen vermijden !