Ik doe aangifte tegen Geert Wilders

Quoted post


Gast

#2412

2014-05-14 15:50

Eerst zegt u dat we vooral onze eigen mening moeten vormen en daarna heb ik niet het recht om te bepalen of een geloofsovertuiging tolerantie verdient. Wat is het nu?
Wetgeving evolueert en is onderhevig aan aanpassingen naargelang het geldende gedachtegoed.
De privileges die godsdiensten krijgen, moeten verdwijnen. Geloof heeft niet het recht om niet bekritiseerd te worden. Als we er voor zouden zorgen dat geloof steeds ondergeschikt is aan onze wetgeving, zouden we trouwens een pak verder staan.

Reacties

De boemerang

#2413 Re:

2014-05-14 17:19:14

#2412: -

"Eerst zegt u dat we vooral onze eigen mening moeten vormen en daarna heb ik niet het recht om te bepalen of een geloofsovertuiging tolerantie verdient. Wat is het nu?"

Een mening vormen/hebben is iets anders dan iets bepalen. De wet schrijft voor dat u de ander de vrijheid moet laten om diens geloofsovertuiging te hebben en te belijden. De wet heeft dus bepaald dat u die tolerantie in acht dient te nemen, los van uw eigen mening.


"Wetgeving evolueert en is onderhevig aan aanpassingen naargelang het geldende gedachtegoed. De privileges die godsdiensten krijgen, moeten verdwijnen. Geloof heeft niet het recht om niet bekritiseerd te worden. Als we er voor zouden zorgen dat geloof steeds ondergeschikt is aan onze wetgeving, zouden we trouwens een pak verder staan."

Zeker evolueren wetten, als het goed is met de veranderende maatschappij mee. Niet naar de zin van de algemene consensus, maar in de zin waarin de maatschappij het best gediend is. Maar zolang de wetten niet zijn veranderd, dienen ze gerespecteerd te worden, zoals ze zijn.

Geloof is in ons land ondergeschikt aan de wetgeving; er is al zeer lang een scheiding van kerk en staat, niemand van de clerus staat boven de wet en blasfemie, bijvoorbeeld, is inmiddels niet meer per definitie strafbaar. Aan de andere kant zal er nog zeer lang een invloed van het christelijke gedachtengoed ook in onze wetgeving merkbaar blijven, omdat dat nu eenmaal ons cultureel (en dus ook moralistisch) erfgoed is.

Het is echter zeer te hopen dat wetten nooit in tegengestelde richting zullen evolueren en verworven rechten zullen gaan verwerpen. Democratie is een utopie, maar het is altijd nog verre verkiesbaar boven welke gekende autocratie dan ook. De rechten van de mens die ten grondslag liggen aan de democratie en zonder welke de democratie geen democratie kan zijn, mogen dan ook nooit en aan niemand ontkend worden.

Het is dan ook zaak in terminologiën als 'mens', 'individu' en 'persoon' te praten en niet over abstracties als geloofsovertuiging of ideologie. Het blijft de mens, de persoon, het individu dat ter verantwoording geroepen moet worden voor zijn daden, niet de Bijbel, de Koran, Mein Kampf of Das Kapital.