Steun de aangifte tegen de doofpotters in de Vaatstra-zaak

Quoted post


Gast

#388 Re: Re:

2014-06-25 08:28

#384: Mark vd Illuminati - Re:

"Trollen Mark",

 

"Grapjas een verklaring bij een Notaris is niet "onder ede" :-P Heeft geen enkele waarde dan dat er een Notaris bij was toen iets werd gezegd. Je kan een hoop onzin bij een notaris laten vastleggen en dat maakt het nog geen waarheid ;-)"

Net als Bauke Vaatstra wordt je niet geremd door kennis van zaken. Van elke notaris kun je bevestigd krijgen dat een onder ede bij de notaris afgelegde verklaring de juridische kracht heeft van "volledig bewijs". Bovendien heeft de notaris de ambtelijke plicht om te beoordelen of de verklaarder wilsbekwaam is en de verklaring uit vrije wil aflegt (dus niet onder dwang e.d.) De wet maakt geen onderscheid tussen een eed bij een notaris en een eed bij een rechter. Een valse verklaring onder ede is vervolgbaar en strafbaar als meineed, zowel bij rechter als notaris.

Op alle drie kluisverklaringen is de eed (in notaristaal heet dit de belofte) afgenomen en de verklaring wordt dan ook afgesloten als volgt.

"Aflegging belofte. Op deze verklaring heeft de verschenen persoon de belofte afgelegd in handen van mij, notaris………

Afschrift akte.

De verschenen persoon heeft mij tot slot verzocht om een of meerdere afschriften van deze akte uitsluitend en alleen op daartoe gedaan verzoek af te geven aan de verschenen persoon, dan wel aan diens erfgenamen."

Wat probeer je nu eigenlijk te zeggen? Dat we drie personen die elkaar sinds de moord niet gezien hebben, zover hebben gekregen om onder ede een door ons gevoerd kletsverhaal bij drie  notarissen af te geven, waarbij die notarissen alle drie te dom waren om in te zien dat het een valse verklaring betrof?

 

Reacties

Mark vd Illuminati

#390 Re: Re: Re:

2014-06-25 10:05:20

#388: - Re: Re: Niet geremd door kennis van zaken. Van elke notaris kun je bevestigd krijgen dat een onder ede bij de notaris afgelegde verklaring de juridische kracht heeft van "volledig bewijs".

Voorruit ik geloof jou, ik heb het ede verhaal verkeerd, ook een verklaring bij de notaris is onder ede :-) Verandert verder niks aan de zaak dat een getuigenverklaring bij een notaris verder geen enkele waarde heeft als getuigenverhoor :-P

#388: - Re: Re: Wat probeer je nu eigenlijk te zeggen? Dat we drie personen die elkaar sinds de moord niet gezien hebben, zover hebben gekregen om onder ede een door ons gevoerd kletsverhaal bij drie  notarissen af te geven, waarbij die notarissen all drie te dom waren om in te zien dat het een valse verklaring betrof?

Nope, wat ik zeg is dat de Notarissen niet bij recht aangewezen zijn om getuigenverklaringen af te nemen voor rechtzaken en de verklaring niet daadwerkelijk op waarheid toetsen (bijvoorbeeld door wederhoor te plegen) en daardoor een juridische waarde van 0 heeft.

Hierbij een uitspraak van een rechter waarbij dat wordt uitgelegd:

3.1. Trudo heeft de anonieme getuige door een notaris laten horen en het daarvan opgemaakte notariële verslag overgelegd.

3.2. Daarmee heeft zij geen getuigenbewijs geleverd. Uitsluitend de rechter zelf kan een als zodanig geldend getuigenverhoor afnemen (van dat beginsel getuigt Rv 179) en de weinige uitzonderingen die de wet kent (Rv 174 en Rv 176, voor andere situaties) wijzen niet de notaris als vervanger van de rechter aan.

3.3. Overigens voldoet het verhoor door de notaris niet aan de regels voor getuigenverhoor, want de wederpartij is er kennelijk niet voor opgeroepen.

4.1. Als men zou vinden, dat de bewijsopdracht in het tussenvonnis meer ruimte geeft dan bewijs door getuigen en de kantonrechter toch de mogelijkheid geeft het overgelegde materiaal inhoudelijk te boordelen, dan kan het bewijs evenmin geleverd worden geacht: het verschil met de al overgelegde anonieme schriftelijke verklaring is slechts, dat de notaris er nu voor instaat dat de man of vrouw in kwestie inderdaad verklaard heeft zoals in het verslag is vastgelegd.

4.2. Dat was echter niet het punt van discussie; dat de anonimicus heeft willen zeggen wat hij/zij opgeschreven had, heeft [eiser in verzet] nimmer bestreden.

4.3. Waar het om gaat is, of het wáár is wat hij heeft gezegd, en dat onttrekt zich aan de waarneming van de notaris.

Leuk dus dat er een verklaring bij een notaris is afgelegd, vooral voor de notaris die er wat aan verdiend heeft. :-D