Meer recht dan tucht
Opmerkingen
#2603
Ik het tuchtrecht ervaar als continue dreiging. Het leidt tot overmatige administratie om in te dekken tegen mogelijk plotselinge en mijnsinziens oneerlijke veroordelingen. We zouden beschermd moeten worden tegen verongelijkte mondige patiënten en hun familieleden.Serge de Boer (Grootebroek, 2022-01-15)
#2605
Ik onderschrijf uw standpunt in het het belang van onze professionele vrijheid hetgeen uiteindelijk tot de beste patiënten zorg leidt.Johannes Pieter Mast (Doetinchem, 2022-01-15)
#2609
Ik zie bij sommige zaken dat artsen benadeeld worden en dat is niet acceptabelMonica Stoque Ferreira (Rotterdam, 2022-01-15)
#2612
Ik vind dat de tuchtrecht zijn doel voorbij schiet met deze uitspraak en andere uitspraken. Het doel is dat je hier als persoon van leert, dat is nu niet zo.Nu wordt een huisarts gestraft doordat het systeem niet werkt. Ik heb zelf genoeg voorbeelden waar dit ook is gebeurd maar dit gelukkig goed is afgelopen. Het had anders kunnen zijn.
Marrit Altena (Leiden, 2022-01-15)
#2614
Ik onderteken omdat ik als huisarts geschokt was door de recente uitspraak over verantwoordelijkheid igv een psychiatrische crisis.J Korte (Den haag, 2022-01-15)
#2616
Als de huisarts aan zoveel regels is gebonden , kan hij zijn werk niet meer naar behoren doen en zijn zorg niet meer op de patiënte afstemmen.Jacqueline Jacobs (Tilburg, 2022-01-15)
#2618
Ik me zorgen maak over de ontwikkelingen. Er zijn veel (organisatorische) problemen in de zorg waar we niet op persoonlijke titel verantwoordelijk voor kunnen dragen.Ilse Batist (Den Haag, 2022-01-15)
#2623
Ik van mening ben dat deze uitspraken defensieve geneeskunde in de hand werken. Een angst cultuur veroorzaken en hiermee ook de kosten voor de gezondheidszorg doen stijgen.Machteld Bogchelman (Klarenbeek, 2022-01-15)
#2626
Ik onderteken omdat ik sommige uitspraken van een tuchtcollege niet vindt bijdragen aan het handhaven van een hoge standaard van de geneeskunde in Nederland. Een gebrek aan voeling met de praktijksituatie lijkt hieraan dikwijls ten grondslag te liggen.Wim Christiaans (Lelystad, 2022-01-15)
#2632
Het huidige tuchtrecht is achterhaald. De uitspraken zijn regelmatig onbegrijpelijk en onrechtvaardig. Artsen worden onterecht tot zondebok gemaakt voor falen van managers en van het zorgsysteem.Inge Brouwer (Arnhem, 2022-01-15)
#2640
Tuchtrecht is om kwaliteit gezondheidszorg te verbeteren?:Tuchtrecht dreigt strafrecht te worden zie NTVG 24-12-21.
j.h.m. Boer (Rotterdam, 2022-01-15)
#2642
Ik vind dat de tweede tuchtnorm moet verdwijnen, toezicht moet komen op de integriteit van de tuchtcolleges, tuchtrechtspraak pas na beoorderling door inspectie of klachtencommissie moet plaatsvinden en er altijd een beoordeling door inhoudelijke deskundigen moet worden verwerkt in de uitspraak.Anton Loonen (Roosendaal, 2022-01-15)
#2644
Het tijd wordt dat wij ons ook eens gaan verdedigen en niet als makke lammeren naar de slachtbank gaangroet Ellie Mens, sinds 27 jaar huisarts
ECM Zeijlemaker en Mens (Heerhugowaard, 2022-01-15)
#2645
Het tuchtrecht gaat voorbij gaat aan dagelijkse praktijk. De vorm en NAAM zouden wat mij betreft moeten veranderen. Je hoort geen hardwerkende professionals te tuchtigen als ze een keer een suboptimale keuze maken, een zin vergeten op te schrijven of in een niet goed functionerende organisatie werken. Dat doen we met andere beroepsgroepen ook niet.Marlies Koen (Barendrecht, 2022-01-15)
#2657
de huidige tuchtspraak ernstig tekort schiet en het onrecht doet aan onze beroepsgroep.C.A.A. van de Kerkhof (Deurne, 2022-01-15)
#2660
Tuchtrecht wordt steeds juridischer en steeds minder gericht op kwaliteit.Arend Hamming (Poortugaal, 2022-01-15)
#2662
Ik onderteken omdat ik steeds meer het gevoel heb dat het tuchtrecht buiten de (werk)elijkheid staat. In de huidige samenleving lijkt alles geborgd te moeten zijn. Niets mag meer fout gaan. Het is goed dat er van artsen zorgvuldigheid wordt verwacht. De positie van de patiënt t.ov. de arts is gelukkig verbeterd. Nu lijkt het door te slaan.Daan Groot (Zeist, 2022-01-15)
#2663
Ik ben het er mee eens dat organisatorisch falen niet afgewenteld mag worden op 1 persoon. Ook moet tekortschieten van andere partijen niet aangerekend worden aan huisartsen die niet verantwoordelijk gemaakt kunnen worden voor al het falen van overheid, zorgverzekeraars of andere zorgverleners.Aa Van Essen-Rubingh (Amsterdam, 2022-01-15)
#2664
Ik onderteken omdat ik samenwerk met huisartsen, die, zo blijkt al steeds, het afvalputje van de zorg zijn. Overal kan gezegd worden, dat er geen plek is, een wachtlijst, een cliëntenstop of gewoon dat 'we' op vrijdagmiddag gesloten zijn. Dit is voor de huisarts geen optie, en dat is ook niet wat ze zouden willen. Maar deze uitspraak bevestigt niet alleen het feit dat de huisartsenzorg het afvalputje is, ze leegt daar liters frituurvet in!Marijke Blommendaal (Assen, 2022-01-15)
#2670
De veiligheid is in het geding!Mirjam Knies (Hooglanderveen, 2022-01-15)
#2673
Het maakt het werken als arts erg moeilijk, het risico is dat we steeds defensiever gaan werken, de kosten oplopen, behandelingen steeds ingewikkelder worden en artsen het werkplezier verliezen.Georgette Lemstra (Dordrecht, 2022-01-15)
#2678
Ik schrik ervan dat mensen persoonlijk worden afgerekend op soms meer grotere organisatorische problemen zoals de zaak van de huisarts en GGZ (die wordt beschreven op jullie website) en van de SO die teveel patiënten onder haar hoede had. Het doel van het tuchtrecht lijkt mij om grotere problemen binnen de zorg aan te pakken of de echte malafide dokters op te pakken, maar in plaats daarvan worden hardwerkende dokters onterecht gestraft. Ik vind het ongelofelijk.Irene Schouten (Nijmegen, 2022-01-15)
#2679
dit moet veranderenAnne Margot Roskott (Ruinen, 2022-01-15)
#2682
Omdat tuchtzaken ons beroep beschadigen.Isabella Plato (Nijmegen, 2022-01-15)
#2683
Ik afgelopen jaren 2x mijzelf tuchtrechterlijk heb moeten verdedigen tegen klachten die overduidelijk niet steekhoudend waren en ook zonder zitting zijn verworpen. In beide gevallen zijn er echter maanden van correspondentie en juridische bijstand aan vooraf gegaan om de patiënt zijn klachtrecht te laten benutten. In 1 geval zelfs alsnog een zitting omdat klager in hoger beroep ging. In alle gevallen weigerden de klagers om met mij of met een klachtenfunctionaris in gesprek te gaan, hetgeen veel onzin had kunnen voorkomen. In beide gevallen speelden er flinke psychosomatische en psychosociale problemen bij de klagers die daarbij op zoek waren naar een zondebok (in 1 geval zelfs inclusief complottheorieën waarbij ook burgemeester en politie van onze gemeente volgens klager betrokken waren in het afdekken van illegale praktijken). Een eerste schifting van klachten en een verplichting aan de klager om op zijn minst in gesprek te gaan, lijken mij noodzakelijk.Avinus Baas (Burgh Haamstede, 2022-01-15)
#2686
Ik onderteken omdat ik me in de genoemde casus , en ook in een heel aantal andere soortgelijke situaties in de afgelopen jaren , beslist niet kan vinden in de uitspraak van de tucht commissie . Het tast de geloofwaardigheid van zinnige en bijdragende rechtspraak tav. zorg voor patiënt door vakgenoten enorm aan, en draagt in het geheel niet bij aan oplossingen voor het gestelde probleem .Het feit dat niet al in een eerder stadium afgezien werd van vervolging van de arts, ( zowel de route via dit echelon (NZA?) maar ook ivm deze ‘fout’ cq overlijden Pt welke niet van individuele professionele aard is ) en gezien het feit dat wij als artsen /zorg verleners tbv onze patiënten al langdurig overvraagd worden door bureaucratie , overvolle GGZ en ZH zorg, dient onze toch al zo spaarzame tijd en energie hier niet zinloos aan te worden verspild . Laat ons op professionele wijze ons werk doen en roep de verantwoordelijken ACHTER deze contraproductieve en zeer patiënt onvriendelijke procedurele regelgeving en organisatie op ter verantwoording en verander daarmee visie en beleid voor ons allemaal !
Het wordt tijd dat wij als beroepsgroep hier stelling in nemen en dit aangaan ! Daar teken ik vol overtuiging graag voor en hopelijk met mij velen
Marie Thérèse Vorstermans (Amersfoort, 2022-01-15)
#2698
Bij tekorten in de GGZ zorg en met name opname mogelijkheden juist ten tijden van crises kan het niet zo zijn dat de huisarts alleen staat en alleen wordt gelaten in zijn verantwoordelijkheidKarin Jansen (Mijnsheerenland, 2022-01-15)
#2701
Genoemde cases beschrijven heel goed het probleem van de huidige zorg / ons zorgstelsel. De krenten worden door zorgpartijen uit de pap gehaald en complexere patiënten raken zo tussen wal en schip. Ook ik ken deze cases vanuit de praktijk, meer dan één. Het kan niet zo zijn dat de artsen, die ten koste van hun eigen gezondheid (minimaal 70% van de huisartsen loopt rond met overbelastingsklachten), de zorg voor hun patiënten blijven leveren om de patiënt niet de dupe te laten zijn van een falend systeem ook nog worden afgerekend door het tuchtrecht. Als dat niet veranderd stort ons zorgstelsel binnen afzienbare tijd als een kaartenhuis in elkaar.Mirjam Hollemans (Barneveld, 2022-01-15)
#2704
Ik onderteken deze petitie omdat ik bij herhaling uitspraken onrechtvaardig vind .Ook zou er voorselectie van de klachten moeten plaatsvinden. Sommige klachten zijn van de zotteAb van Riel (Cuijk, 2022-01-15)
#2717
ik de uitspraken over de verpleeghuisarts die berispt werd omdat ze de zorg voor veel te veel kwetsbare patiënten probeerde te blijven doen in haar eentje en de huisarts die de patiënt niet naar de psychiatrie kon verwijzen, onaanvaardbaar vind. het tuchtcollege hanteert irreële normen en rekent collega's hierop af. het is met dit soort normen niet mogelijk om je werk met vertrouwen te doenMarianne Zweipfenning (Waalre, 2022-01-16)
#2721
De invulling van het tuchtrecht momenteel zorgt voor: "voor de zekerheid zorg" en niet voor goede zorg. Dit zorgt voor dure onnodige zorg en een gebrek aan evaluatie wat goed is voor de patiëntWillemijn Van boxmeer (Leusden, 2022-01-16)
#2729
Artsen zouden moeten doen waartoe ze bevoegd zijn en waartoe ze zich bekwaam achten. Ze werken echter vaak in een situatie dat complexe taken niet overgedragen kunnen worden door problemen bij de organisatie aan wie overgedragen moet worden. De verwijzende arts kan kiezen tussen de patient aan zijn lot over laten, danwel zo goed mogelijk begeleiden. Als het tuchtrecht de 2e keuze berispbaar acht, moeten we dan kiezen voor niets doen?Of een vak kiezen waarin we niet meer beschikbaar zijn voor alle vragen van de patient?
J.C. Chardon (Nieuwerkerk aan den IJssel, 2022-01-16)
#2731
Ik teken deze petitie omdat Ik nogal eens een tuchtrecht uitspraak tegenkom die ik niet begrijp. Het huidige proces vaak dusdanig belastend is dat de betreffende zorgverlener niet meer adekwaat kan functioneren in zijn werk.Albert Klöne (Zuidland, 2022-01-16)
#2735
Ik me schaar achter de zorgen die de LHV hierover uit.Walter Bouwmans (Middenmeer, 2022-01-16)
#2740
Het tuchtrecht is er voor kwaliteitsbewaking en ervoor zorgen dat goede zorg geleverd wordt. Niet om individuele artsen te schaden die, ondanks organisatorische problemen, zorg willen verlenen aan hun patiënten.Annemieke Meindersma (Nederland, 2022-01-16)
#2750
Eens met de inhoudelijke kritiek van LHVAnnet van Genderen (UTRECHT, 2022-01-16)
#2754
Als het doel van het tuchtrecht is om de kwaliteit van de zorg te bevorderen, dan kan zij in haar huidige vorm hier niet aan voldoen. Recente voorbeelden van uitspraken laten zien dat systemen, culturen en/of besturen van organisaties een even zo grote (al dan niet grotere) rol kunnen spelen in het functioneren van een arts en dus verantwoordelijkheid hebben voor de kwaliteit van de zorg. Wanneer een arts hiervoor echter een persoonlijke straf krijgt opgelegd, dan slaat men de plank volledig mis.Annemarie Hans (Utrecht, 2022-01-16)
#2763
Het beoogde doel van het tuchtrecht, namelijk het verbeteren van de (individuele) gezondheidszorg, wordt niet bereikt onder de huidige omstandigheden en regelgeving.Erik Stuveling (Nijverdal, 2022-01-16)
#2766
Ik vind sommige uitspraken onbegrijpelijk en niet aansluiten bij de praktijkFolkert Hoekstra (Overveen, 2022-01-16)
#2767
Recent gepubliceerde uitspraken hebben een zeer negatieve invloed gehad op mijn motivatie om als huisarts in Nederland te willen werken.Bart Maats (Gorredijk, 2022-01-16)
#2769
Het tuchtrecht is een travestie geworden van waar het voor bedoeld is, en met de verdere Amerikanisering van de Nederlandse cultuur - met daarbij steeds meer (onterechte) claims en defensieve geneeskunde - kan dit soort absoluut beledigende onzin er niet bij. Recht volgt de letter van het woord, maar zorg is een mensenvak.Mark Geisler (Aarlanderveen, 2022-01-16)
#2776
Ik onderteken, omdat het tuchtrecht in de huidge vorm geen enkele constructieve bijdrage levert in het toetsen van de kwaliteit van zorg en geen ruimte laat voor het meewegen van de huidige moeilijke omstandigheden waarin de zorg veelal verleend moet worden. Het tuchtrecht schaadt individuele zorgverleners en mist de kans om organisaties danwel maatschappelijke ontwikkelingen aan de kaak te stellen, waar de zorgverlener veelal niet bij machte is om daar iets aan te doen. De zorgverlener verleent zorg en doet daar zijn of haar uiterste best voor en zou zeker niet gestraft mogen worden voor omstandigheden die tenenkrommend zijn en een gevolg van politiek beleid. Dit moet anders!Vera van D (Randstad, 2022-01-16)
#2777
ik ondersteun een aanpassing van het tuchtrechtEveline van den Nieuwenhuijzen (SINT ODILIENBERG, 2022-01-16)
#2791
ik mij grote zorgen maak over de kwaliteit van het tuchtrecht : onmogelijke eisen /verwachtingen die aan hulpverleners gesteld worden. Waar is de verantwoordelijkheid van patient en familie?Huisartsen voelen zich onveilig en gaan overwegen te stoppen.Mariska van Heerde (Amsterdam, 2022-01-17)
#2792
ik niet individueel aangerekend wil worden op zaken die buiten mijn macht liggen zoals wachttijden, tekorten aan personeel, budgetten die op zijn, patienten die buiten de boot vallen etc.esther de hoon (oss, 2022-01-17)
#2796
Een eerlijke behandeling voor de huisartsen wilAngelika Gessner (Amsterdam, 2022-01-17)
#2797
Tuchtrecht is nu een tombola. Geen basis om zorg te verbeteren.Begin met het afschaffen van het begrip 'tuchtigen'
Henk Hoogervorst (Hellevoetsluis, 2022-01-17)