Afschaffen verplichte eigen risico gezondheidszorg


Gast

/ #4304 Superzorgpolis, maar niet voor ons !!!

2014-03-09 23:40

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/superzorgpolis-maar-niet-voor-jou



Een goede zorgpolis met nul eigen risico tegen een afbraakprijsje. Door een handigheidje kunnen zorgverzekeraars deze polissen aanbieden, maar bijna niemand komt ervoor in aanmerking.

Vooral buitenlandse werknemers die in Nederland werken, profiteren ervan. Voor de gemiddelde Nederlander die een extreem lage zorgpremie voor zijn basisverzekering wil betalen, zit er maar één ding op: het verhogen van het eigen risico. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premiekosten. Door het wettelijke eigen risico van 360 euro maximaal op te hogen tot 860 euro, komt er een maandelijkse premie uit de bus van rond 69 euro.

Maar er blijken ook polissen met zo'n extreem lage premie te bestaan, waarbij de verzekerde helemaal geen eigen risico loopt. Zo kunnen buitenlandse werknemers die in Nederland actief zijn via hun werkgever voor zo'n 69 euro per maand een volwaardige basisverzekering - mét bovendien wat extra's - afsluiten.

Gratis eigen risico afgekocht
In een aanvullende verzekering wordt het eigen risico vervolgens gratis afgekocht. Met de wettelijk toegestane collectiviteitskorting kan de premie nog iets verder worden verlaagd. Resultaat: een heel goedkope polis, waarbij toch geen enkel eigen risico geldt.

Die aanlokkelijke polissen worden aangeboden door zorgverzekeraars als Avéro, Zilveren Kruis, CZ en HollandZorg. Zij bieden de gratis afkoop van het eigen risico aan, omdat in de praktijk blijkt dat buitenlandse werknemers niet of nauwelijks zorgkosten maken.

“Wij zien dat zij nagenoeg geen zorg gebruiken. Daarop is de premie ook afgestemd,” aldus een woordvoerster van zorgverzekeraar Achmea, moeder van de merken Avéro en Zilveren Kruis. Omdat het gaat om mensen die vaak tijdelijk in Nederland werken, is het eigen risico bij medische behandelingen moeilijk op ze te verhalen. "Achteraf innen is praktisch onmogelijk. De declaraties kennen een lange doorlooptijd. Op het moment dat wij kunnen gaan innen is de seizoensarbeider vaak niet meer in Nederland."

Constructie is legaal
Omdat de gratis afkoop van het eigen risico plaatsvindt in de aanvullende verzekering, en geen onderdeel is van de basisverzekering, is de constructie legaal. Wel gaat het volgens critici in tegen de geest van de wet, die bepaalt dat zorgverzekeraars niet mogen doen aan risicoselectie. Lees: zorgverzekeraars mogen geen klantgroepen met lage zorgkosten uit de markt halen. Door de krenten uit de pap te vissen, zou de solidariteit van het zorgverzekeringsstelsel in gevaar komen.

“De bedoeling van de wetgever is dat jong en oud, gezond en ongezond, ongeveer dezelfde premie betalen”, aldus hoogleraar sociale zorgverzekering Wynand van de Ven. “En we zien nu dat deze groepen die heel gezond zijn en zeer lage kosten hebben, minder betalen. Daarom is het dus in strijd met de bedoeling van de wetgever.”

In 2009 liet toenmalig minister van Volksgezondheid Ab Klink de Kamer weten toch geen bezwaar te hebben tegen de constructies, omdat ze strikt genomen binnen de wet vallen en er relatief weinig gebruik van werd gemaakt. Om te voorkomen dat dergelijke constructies een grote vlucht zouden nemen, gaf hij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de opdracht de ontwikkeling jaarlijks te volgen.

Uit de meest recente Marktscan van de NZa blijkt dat vorig jaar ruim 41.000 mensen een goedkope zorgpolis zonder eigen risico bezaten.


Bron: RTL Nieuws