wij gaan vóór windmolens in Mol!


Gast

/ #97

2014-03-22 20:33

Coöperatief windproject Mol: facts and figures

Het gebied: het betreft een domein in eigendom van SCK en VITO, in totaal ca. 600 ha, paars gearceerd in het gewestplan als zone voor de vestiging van kerninstallaties. Het beboste gebied waar de windturbines komen is ca. 300 ha. In het kader van de windturbines dient hiervan in totaal ca. 1,8 ha gerooid te worden, voornamelijk als verbreding van de huidige brandgangen en voor de aanleg van kraanplaatsen en funderingen in het verlengde ervan. Dat is dus ca. 0,6% van het huidige bosareaal. In ruil voor deze 1,8 ha wordt voor 2,1 ha aan boscompensatie gedaan, dit wil zeggen: nieuw, streekeigen bos. Er komt dus in totaal bos bij in de streek.


De windturbines: deze zullen van de modernste generatie zijn, regelbaar in geluid en regelbaar in slagschaduw, om te allen tijde aan de betreffende normen te voldoen. Voor de (zonevreemde) woningen die binnen de zone voor nucleaire installaties gelegen zijn, wordt zelfs vèr beneden deze norm gebleven. Door de slagschaduwmodule in de windturbines wordt de wettelijke norm van 8u slagschaduw per jaar ten allen tijde gerespecteerd. Zodra de 8u slagschaduw voor een locatie bereikt is wordt de windturbine automatisch stilgelegd. Bovendien kan en zal Ecopower elke denkbare norm afdwingen en controleren bij de leverancier van de windturbines.


De windturbines zullen door hun grote tiphoogte (200 meter) meer impact hebben op het landschap, maar belangrijk is dat daarbij de aanwezige fauna en flora bijna volledig wordt ontzien. Bovendien zullen de windturbines uitgerust worden met een vleermuisdetectiesysteem dat de windturbines zo nodig automatisch stillegt.


De veiligheidsstudie toont aan dat de veiligheidsnormen ruimschoots worden gerespecteerd en de windturbines geen gevaar vormen voor de omwonenden, wandelaars of schoolgaande kinderen. De veiligheidsimpact van de windturbines in de Europese school en op de speelplaats is een pak lager dan het veiligheidsrisico van het dagelijks schoolgaand verkeer, zelfs nog een stuk lager dan het risico om getroffen te worden door een blikseminslag.


Binnen een afstand van 600 meter rond de windturbines staan 25 woningen. Daarmee doet dit project aanzienlijk beter dan het gemiddelde windproject in Vlaanderen, wat aangeeft dat dit een geschikte locatie is voor Vlaanderen met zijn complexe ruimtelijke ordening. Binnen een zone van 300 meter staat geen enkele woning.


Rechtstreekse participatie : dit coöperatief project staat voor 100% open voor rechtstreekse burgerparticipatie. Dit project zal 8500 gezinnen van echte groene stroom voorzien, liefst gezinnen uit de omgeving van het project. Als coöperant wordt u immers niet alleen mede-eigenaar van de productieinstallaties maar ook van de geproduceerde groene stroom. Ecopower heeft zijn eigen vergunning voor het leveren van elektriciteit aan de coöperanten. Zo nemen we letterlijk onze energievoorziening terug in handen, zonder afhankelijk te zijn van commerciële energiebedrijven. Ecopower is lid van REScoop, de Belgische federatie van verenigingen en coöperaties van burgers voor hernieuwbare energie, en werkt volgens de internationale coöperatieve ICA-principes.