Stad Brugge: Stop met het euthanaseren van zwerfkatten


Gast

/ #586 Re:

2015-05-21 17:22

#1: -  antwoord van stadsbestuur zie onder

 

 Hallo,

 
bedankt voor uw uitgebreide antwoord.
natuurlijk kunnen zwerfkatten  of een verwilderde kat agressief zijn, ze zijn vaak mensenschuw etc ineens gevangen geworden  met valklep die met een knal dichtvalt ( vaak zit staart er tussen tenminste in de hokken die we hadden bij werkgroep Zwerfkat) en dan in een hok voor een tijdje, maar deze worden dan ook geeuthanaseerd? bedoel dat is net als bepaalde honden beoordelen die ineens in een asiel zitten en angstig zijn, toch hoeft men die dieren niet op te geven.
Zodra "agressieve"  verwilderde katten zijn gecastreerd of gesteriliseerd, en worden teruggeplaatst zijn ze een stuk rustiger, mannetjes zijn dan niet meer zo'ne vechtersbaasjes en maken niet zon lawaai op straat en vrouwtjes ook niet meer zo krols. Beoordelen in gevangenschap of een kat agressief is, is niet helemaal eerlijk ze zitten ineens in een enge vreemde omgeving logisch dat ze zich weren en blazen, want eenmaal buiten en ze kunnen hun eigen gang weer gaan, doen ze hun eigen ding. ik snap dat ze niet terug kunnen naar de plek waar mensen volgens dat jachtbesluit ze hebben weggehaald, maar misschien andere locatie?
 
 
met vriendelijk groet,
Josine van Schijndel
 



Date: Thu, 21 May 2015 14:46:40 +0200
From: schepen.hoste@brugge.be
To: nerojoanfebo@outlook.com
CC: Aisa.Knockaert@brugge.be; Katia.Seru@brugge.be
Subject: Betr.: Zwerfkatten brugge

Beste,

 

We vrezen dat u verkeerd of ongenuanceerd geïnformeerd bent.

 

Stad Brugge (in samenwerking met het Blauwe Kruis Brugge) voert sedert 2002 (!) en op heden nog steeds een sterilisatiebeleid waarbij gezonde zwerfkatten (na bloedonderzoek op kattenaids en kattenleucose) gesteriliseerd/gecastreerd en teruggeplaatst worden. Slechts in uitzonderlijke gevallen worden zwerfkatten geëuthanaseerd

 

Vooraleer ons huidige sterilisatiebeleid verder toe te lichten, is het belangrijk te weten dat het stadsbestuur het sterilisatiebeleid niet als oplossing voor de aanwezigheid van zwerfkatten beschouwt, maar als uitzonderlijke maatregel om kittens én aldus een toename van verwilderde katten/ zwerfkatten (én mogelijke overlast) te voorkomen. 

Het voorkomen van zwerfkatten is minstens de verantwoordelijkheid van iedere katteneigenaar en alle burgers. Mits bewonersbrieven en artikels proberen we katteneigenaars te sensibiliseren om hun kat te steriliseren/castreren, te chippen en te registreren en deze naar het asiel te brengen indien men er om een of andere reden niet meer kan voor zorgen. Ieder wordt gevraagd om verloren gelopen, achtergelaten of zwervende dieren onmiddellijk aan het stadsbestuur te melden zodat de eigenaar kan opgespoord worden en/of het dier via het asiel geadopteerd kan worden.  Als er al zwerfkatten opgemerkt worden, wordt gevraagd om dit onmiddellijk te melden aan ons bestuur en niet te wachten tot er meerdere zijn, zodat de katten tijdig gesteriliseerd kunnen worden.

 

Bij het uitvoeren van het sterilisatiebeleid dient het stadsbestuur zich evengoed als iedere burger naar de wettelijke bepalingen van de hogere overheid te schikken. 

 

Verwilderde katten worden aanzien als jachtwild (jachtdecreet 24/07/1991 - categorie: d) overig wild) ) en vallen onder de bevoegdheid van het Vlaamse Gewest.

De jachtwetgeving van 28/06/2013 voorziet vanaf 01/07/2014 dat verwilderde katten in jachtgebieden 'bejaagd' kunnen worden en 'bestreden' kunnen worden in de andere gebieden.  Bestrijding is gelinkt aan schade.  De eigenaar van een perceel moet aantonen dat er schade is.  Jacht/bestrijding mag enkel met vangkooien. Deze dienen geplaatst te worden door een persoon die houder is van een jachtverlof of voldoet aan de voorwaarden hiervoor. Verwilderde katten mogen echter niet gedood worden, maar moeten overgebracht worden naar een asiel. In beide gevallen (jacht en bestrijding) mogen van 01/07/2014 onder het nieuwe Jachtvoorwaardenbesluit van 25/04/2014 enkel die katten gevangen worden die 'verwilderd gedrag vertonen' én die 'geen uiterlijke tekenen van domesticatie vertonen'.  De gevangen katten moeten naar het asiel gebracht worden.

 

 

U zult begrijpen dat deze wetgeving een invloed heeft op het bestaande sterilisatiebeleid voor zwerfkatten, immers:

1. Alle zwerfkatten zijn katten zonder eigenaar, maar niet alle zwerfkatten vertonen eenzelfde mate van verwilderd gedrag.

2. Tussen een populatie zwerfkatten kan een verwilderde kat zitten (waarbij de wijze van vangen wettelijk bepaald is), die naar het asiel gebracht moet worden en die niet teruggeplaatst mag worden.

3. Iedere burger die overlast of schade ervaart mag zelf het nodige doen, mits de wettelijke bepalingen nageleefd worden. De actie wordt niet gecoördineerd door het stadsbestuur, noch wordt het stadsbestuur betrokken in deze vangactie.

 

We zijn overtuigd dat het uitvoeren van een sterilisatieactie door het stadsbestuur tal van voordelen heeft. Aan het organiseren van een sterilisatieactie gaan een aantal stappen vooraf.  Buurtbewoners worden gehoord én geïnformeerd. De situatie wordt nadien ook opgevolgd.

Het zelf organiseren van dergelijke acties brengt eveneens met zich mee dat we locaties waar een zwerfkattenpopulatie aanwezig is in kaart kunnen brengen. Probleemzones  kunnen opgemerkt worden. 

Naar aanleiding van de gewijzigde jachtbesluiten werden zowel de dienst Dierenwelzijn als het Agentschap Natuur en Bos gecontacteerd. Het gebrek aan duidelijke definiëring van de begrippen zwerfkat (Dierenwelzijn) en verwilderde kat, verwilderd gedrag (A.N.B.) leidt tot onduidelijkheid.
We menen dat het criterium 'verwilderd gedrag' een zeer vaag maar doorslaggevend criterium is en vatbaar voor persoonlijke interpretatie. We wensen te vermijden dat alle zwerfkatten onder de noemer 'verwilderde katten' komen te vallen.
Het uitvoeren van een vangactie door (vaste) medewerkers van het Blauwe Kruis en het oordeel van de dierenartsen van het Blauwe Kruis, biedt volgens ons een grote garantie op een correcte inschatting van het gedrag van de kat en het vaststellen van tekenen van domesticatie. 
We kregen bevestiging van de verantwoordelijke overheidsdienst dat tekenen van sterilisatie/castratie aanvaard worden als teken van domesticatie. De gesteriliseerde (gecastreerde) zwerfkatten blijven dan ook gevrijwaard.

Om deze redenen vroeg het stadsbestuur een afwijking op de bepalingen van de jachtregelgeving aan. Deze afwijking stelt ons in staat om ons sterilisatiebeleid in samenwerking met het dierenopvangcentrum Blauwe Kruis Brugge verder te zetten.

 

Worden alle zwerfkatten gesteriliseerd en teruggeplaatst ?  Neen, de zieke dieren worden geëuthanaseerd. De volledig verwilderde katten, deze die te agressief gedrag vertonen (naar bewoners of huiskatten) en/of waar geen andere locatie voorhanden is, worden ook niet teruggeplaatst. Tamme katten worden uiteraard ter adoptie aangeboden worden. De overige dieren vallen onder de categorie 'socialiseerbare dieren' en worden gesteriliseerd en teruggeplaatst. 

 

In de praktijk stellen we vast dat de meeste katten gewoon teruggeplaatst kunnen worden. Zo werden er dit jaar al 31 katten gesteriliseerd en teruggeplaatst. Ook in de volgende weken werden er al sterilisatieacties gepland. 

 

Het stadsbestuur handelt met de beste bedoelingen en heeft het beste voor met de katten en andere dieren.

 

Met vriendelijke groeten

Mieke Hoste

 

 

 

 

 



 
 
Mieke Hoste
Schepen van leefmilieu, sociaal-culturele verenigingen, toeristische organisaties,
Zeebrugge-bad en dierenwelzijn
 
stad brugge
burg 11, b-8000 brugge
t 050 44 81 75
>>> j stein <nerojoanfebo@outlook.com> 20/05/2015 13:31 >>>
Dag,
 
Ik vind het echt heel zielig en ook heel onterecht dat zwerfkatten worden opgeruimd in Brugge. Dit zijn achterhaalde methodes. En ook niet nodig, komop het is 2015 en nog steeds worden primitieve acties voor 20 jaar terug in het leven geroepen om effe snel van het probleem af  te komen. Zijn toch maar dieren niet, doen er niet veel toe???
Steriliseren en terugzetten of herplaatsen is een efficiënte manier, of bijv. inwoners moeten verplicht hun katten laten steriliseren en merkje in oor voor herkenbaarheid, ander gevolgen voor boete/of inname voor sterilisatie zoiets dergelijks. Het laatste is het beste en kan toch gewoon opgelegd worden,net zoals men in sommige steden een hondenpenning moet dragen. Als je kat buiten laat lopen, verplichte sterilisatie.
 
 
Zowieso de asielen in Belgie met hun inslaapbeleid omdat het ze over het hoofd groeit, of omdat er geen beleid wordt opgezet om de dieren te herplaatsen.
In Charleroi, waren 2 honden die een kandidaat adoptant hadden, en toch werden ze ingeslapen wegens dat asielpersoneel gewoon niet wilde meewerken/helpen.
 
 
m.vr.gr J van Schijndel