Geen draagkracht in Zoetermeer voor bouw nieuwe gebedsruimte

stop de bouw

/ #964 Hoe de bouw van een Moskee te stoppen

2011-10-16 21:47



A.Zorg dat er een officiële stichting of organisatie namens de bewoners opgericht wordt.

B. Vraag alle relevante stukken over de te bouwen Moskee op via een aanvraag Wet Openbaarheid van Bestuur (WoB verzoek)

De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) regelt uw recht op informatie van de gemeente. Zo krijgt u meer inzicht in het gemeentelijk handelen. De gemeente geeft zelf informatie over haar beleid via persberichten, huis-aan-huisbladen of op de gemeentelijke website. Voor informatie over gemeentebeleid die nog niet openbaar is, kunt u bij de gemeente een verzoek indienen om openbaarmaking van de informatie. Dit heet een Wob-verzoek.

C.Begin met een burgerinitiatief waarbij U de plannen op de agenda kan zetten van de gemeenteraad van Zoetermeer
(Er moeten minstens 25 initiatiefgerechtigden zijn voor dit burgerinitiatief)
http://mos.zoetermeer.nl/e/a/regelingen/verordening.php?id=168

D.Teken bezwaar aan tegen het afgeven van de omgevingsvergunning

Voor het schrijven van een bezwaar- of beroepschrift hebt u geen juridische kennis nodig. Toch is het goed om hierover advies te vragen bij het Juridisch Loket of bijvoorbeeld uw rechtsbijstandsverzekeraar of een advocaat.
Bezwaarschrift
Voor het schrijven van een bezwaarschrift geldt een aantal spelregels. U moet in het bezwaarschrift vermelden:
• Uw naam en adres.
• De datum waarop u het bezwaarschrift schrijft.
• U moet aangeven om welk besluit het gaat.
• U moet omschrijven waarom u het niet eens bent met het besluit (de bezwaren of gronden).
• U moet het bezwaarschrift ondertekenen.
Voor het behandelen van een bezwaarschrift brengt de gemeente geen kosten in rekening.

De gemeente beslist op U bezwaarschrift

De gemeente moet binnen een vastgestelde termijn volgens de Algemene wet bestuursrecht een beslissing nemen op uw aanvraag. Afhankelijk van het soort aanvraag kan de beslistermijn verschillen. Beslist de gemeente niet binnen de termijn? U hebt recht op een vergoeding (dwangsom) en u kunt direct beroep instellen bij de rechter. Dit geldt ook als de gemeente niet op tijd heeft beslist op een bezwaarschrift.


Beroepschrift
Bent u het niet eens met een beslissing op bezwaar, dan kunt tegen die beslissing vaak beroep instellen bij de rechtbank. Voor het schrijven van een beroepschrift geldt een aantal spelregels. U moet in het beroepschrift vermelden:
• Uw naam en adres.
• De datum waarop u het beroepschrift schrijft.
• U moet zo mogelijk een kopie meesturen van de beslissing op bezwaar waar u het niet mee eens bent.
• U moet omschrijven waarom u het niet eens bent met de beslissing op bezwaar (de gronden).
• U moet het beroepschrift ondertekenen.
Voor het behandelen van een beroepschrift brengt de rechtbank kosten in rekening (griffierecht). U krijgt hiervoor van de rechtbank een acceptgiro thuisgestuurd.
Als U het niet eens bent met de uitspraak van de rechter ,kunt U in beroep gaan bij de Raad van State
Werkwijze Ruimtelijke-ordeningskamer Raad van State
In beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak
Onderaan het besluit van een bestuursorgaan (bijvoorbeeld het college van burgemeester en wethouders van een gemeente, het college van gedeputeerde staten van een provincie of een minister of staatssecretaris) staat vermeld óf en waar u beroep tegen dat besluit kunt instellen.
De manier om beroep in te stellen: per brief, per fax, via Digitaal loket, maar niet per e-mail
U stelt beroep in door een brief te sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In die brief vermeldt u naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met dat besluit. U stuurt een kopie van dit besluit van het bestuursorgaan met het beroepschrift mee. U ondertekent de brief en stuurt deze naar het postadres van de Raad van State (zie onder 'Contact'). U kunt uw beroepschrift eventueel ook per fax indienen. Eventuele bijlagen kunt u per gewone post nazenden. Daarnaast kunnen rechtzoekende burgers digitaal beroep instellen via het Digitaal loket op deze website. Beroep instellen per e-mail is daarentegen niet mogelijk.
De termijn om een beroepschrift in te dienen
De termijn voor het instellen van beroep is zes weken. Deze termijn staat in de wet. Wanneer de beroepstermijn start, is afhankelijk van de procedure die het bestuursorgaan heeft gevolgd. Het begin van de beroepstermijn kan zijn de dag nadat het bestuursorgaan het besluit ter inzage heeft gelegd óf de dag nadat het bestuursorgaan het besluit aan u heeft verzonden. In het besluit zelf staat welke procedure het bestuursorgaan heeft gevolgd. U kunt dus zelf de termijn uitrekenen die in uw geval geldt. De beroepstermijn is heel belangrijk. Als u zich niet aan de beroepstermijn houdt, verspeelt u uw recht om beroep in te stellen. Let dus goed op wat er in het besluit staat vermeld. U kunt ook binnen de termijn van zes weken een 'pro forma' beroepschrift indienen en de nadere gronden (de motivering van uw beroep) later opsturen. U krijgt daarvoor van de Raad van State een termijn. Deze staat in de ontvangstbevestiging die u van de Raad van State krijgt.

Burgerlijk procesrecht
In het civiele recht komt het steeds vaker voor dat een geschil feitelijk beslecht wordt door een uitspraak in kort geding. Bij een kort geding wordt relatief snel een beslissing gekregen in een concreet geschil. Formeel juridisch is een uitspraak in een kort geding een voorlopige beslissing, waarvoor door de rechter vooral gekeken is naar de onmiddellijke belangen van de betrokken partijen en minder naar de juridische finesses van de onderhavige rechtsvraag.
Een rechter in een eventueel later te voeren bodemprocedure is niet gebonden aan de uitspraak in kort geding. Een eiser wiens eis in kort geding wordt afgewezen, kan daardoor in de bodemprocedure alsnog in het gelijk worden gesteld.
Het nadeel van een bodemprocedure is dat deze veel tijd in beslag kan nemen en ook zeer kostbaar kan zijn. Het komt daarom steeds vaker voor dat na een kort geding geen bodemprocedure meer gevoerd wordt omdat beide partijen zich richten naar de uitspraak in het kort geding. In een bodemprocedure kan echter wel een volledige schadevergoeding worden vastgesteld en toegewezen. In een kort geding kan weliswaar een voorschot op een definitieve schadevergoeding worden toegewezen, maar partijen met veel schade zijn toch vaak genoodzaakt een bodemprocedure te voeren.
De bodemprocedure verloopt volgens de regels van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.