Geen draagkracht in Zoetermeer voor bouw nieuwe gebedsruimte

Johann van der Veere

/ #1221 Re:

2011-10-27 23:25

#1220: -  

 

Inspraak of voldongen feit?

Het Wijk Ontwikkelings Plan (WOP) Seghwaert gaat naar de raad en daarmee de aankondiging dat er mogelijk een moskee komt in die wijk.

Dat is op zich de normale politieke weg maar voor de burgers is het toch rauw op hun dak. Het college is vol van ‘elke burger heeft inspraak’, er wordt begin oktober zelfs in een brief aan de bewoners ‘gevraagd’ (lees: uitnodiging) om te gaan praten met het WOP Seghwaert. Bovendien vermeldt de brief dat ze kunnen kennismaken met hun toekomstige buren, te weten: de mensen van Stichting ICZ, die naast hun woonhuizen een moskee gaan bouwen. En, in tegenstelling tot het vorenstaande, is het voor WOP Seghwaert geen punt van discussie.

Het gemeentelijke college heeft (aldus reeds) besloten dat de grond, onder voorwaarden, verkocht wordt aan deze Stichting, met andere woorden stemmen ze in met de bouw van een moskee en een multicultureel centrum.

Men zegt dus tegen de bewoners dat ze wél wat mogen ‘zeggen’ over de inrichting van hun speelvelden en straten, maar het college bepaalt zelf wie uw buren worden… Heet dat nu inspraak of een al lang gelopen race – een voldongen feit?

Deze gebeurtenis vindt plaats binnen de maand waarin de eerste “optie tot verkoop” verloopt, over haar einddatum heen gaat. Ja, gaat komen, want op vragen van de bewoners aan de betreffende wethouder over het niet laten doorgaan van de bouw, is zijn antwoord doodleuk dat er geen mogelijkheid is om de bouw te stoppen..! Ten minste als ICZ zich aan de door de college gestelde voorwaarden houdt. Ook wordt nog aangehaald dat het om een kerkelijk gebouw gaat en dat dit binnen het bestemmingsplan past.

Maar een moskee heeft toch een andere uitwerking op een buurt dan een kerk of zijn wij dan te bevooroordeeld? De bewijzen liggen er, kijk naar de problemen en het gevoel van de buurtbewoners in de wijk Meerzicht. Nee, een zodanig ingrijpend punt van het bestemmingsplan kondig je als gemeente niet ‘effe’ te elfder ure aan, maar je gaat in samenspraak de dialoog aan. Van te voren, zodat partijen er van te voren wel of niet uitkomen.

Het is de morele plicht van het college (burgemeester en wethouders) om niet over, maar mét haar burgers te communiceren.

En de gekozen volksvertegenwoordigers dan, zult u denken? Waar blijven die? Deze goedwillende raadsleden staan helaas ‘formeel’ buiten spel, omdat het bestemmingsplan al lang geleden is vastgelegd en daarin staat dat het kan. Dat betekent dat het College de bevoegdheid heeft deze beslissing te nemen.

Als TROTS ZOETERMEER zeggen we “geen moskee in een wijk”. En “laat de gemeente voortaan vooral vooraf mét de bewoners (de werkelijke werkgevers van het College ) de voorgenomen plannen van de gemeente bespreken. Dat voorkomt achteraf protest en rumoer en creëert wel/niet meer draagvlag.”

Fractie en bestuur Trots Zoetermeer
Rick Keller, fractievoorzitter

http://zoetermeer.trotsopnederland.com/index.php?pageID=3&messageID=2805

Als ik jullie tot last ben is dat juist een reden om hier nog even te blijven.