Nederlands Vanzelf Sprekend

Quoted post

Jefke

#376 Unie ??

2014-03-26 19:52

Reeds decennia is de gesproken taal in het nederlandstalig gebied beïnvloed door de media. Waar in de jaren 50 en 60 een Vlaams of Nederlands radio- of TV-verslag haast niet verschilden en de Nederlandse programma's ook druk bekeken werden, moet men nu zelfs bij gewone praatprogramma's haast ondertiteling gaan gebruiken. In dat opzicht zijn het vooral de Nederlanders die hun taalgebruik en uitspraak wijzigden. Het groot dictee bewijst dat ten volle.
In het onderwijs wordt m.i. het standaardnederlands goed gebruikt. Bij de VRT zitten er vooral in de nieuwsdienst taalpuriteinen die elk een eigen interpretatie hebben (bvb. Jan Becaus, Katrien Van Neylen...).
De populariteit van films en series in een gewone omgangstaal (in diverse dialecten en tussentalen) bewijst dat het volk zich liever aansluit bij hun eigen herkenbare, diverse aard. Kijk eens naar Groot Brittanië, daar zijn films en series in verschillende varianten van het Engels. Oxford-english is slechts voor snobs weggelegd.
Wees Guido Gezelle indachtig (God gaf iedereen zijn taal...) en wees fier op de Vlaamse varianten van de taal. Hoe kleiner het taalgebied hoe puriteinser ??

Ik ben dus tegen en zal daarom ook niet tekenen.

Reacties

Criticus

#448 Re: Unie ??

2014-08-07 07:53:34

#376: Jefke - Unie ?? 

 Geachte mijnheer,

Ik kan enkel zeggen, uitzonderingen niet te na gesproken, dat ik het Nederlands van de VRT dikwijls bedenkelijk vind.  Geregeld ipv regelmatig. 't is te zeggen ipv  dit wil zeggen en ik kan nog een tijdje doorgaan. En is het niet erg dat men in een klein taalgebied programma's moet ondertitelen omdat het in dialekt gesproken wordt. Ik begrijp dikwijls West-Vlamingen niet met hun Nederlands op zijn Frans uitgesproken. Oe ipv ou, i ipv ij. We worden met het ouder worden allemaal 'gries' zeker? En ik vind het helemaal niet zo fraai dat het Engels in sommige series verminkt wordt. Of vindt u het Londens zo mooi?  Ieder zijn meug.