Eis het ontslag van Jozias van Aartsen

Quoted post


Anonymous

#8374 Re: Re: Re: Re: Re: Demo rotterdam

2014-09-03 18:13

#8372: Gast - Re: Re: Re: Re: Demo rotterdam 

 Welke geschiedenisboekjes van vóór 1947 sla jij er dan op na? Zelfs in de geschiedenisboekjes van vóór Christus komen de Filistijnen voor.

Er was een koninkrijk Israël, ja, in dezelfde tijd als de Filistijnse stadstaten. Uit welk ei kom jij gekropen dat je denkt dat wel het een, maar niet het ander bestond?

Reacties


Gast

#8379 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Demo rotterdam

2014-09-04 00:08:04

#8374: - Re: Re: Re: Re: Re: Demo rotterdam 

De meest aanvaarde theorie onder archeologen is tegenwoordig dat de Filistijnen afkomstig zijn uit de Myceense beschaving in Griekenland en via Cyprus aan het eind van de 13e eeuw v.Chr. naar Egypte en Kanaan kwamen. Omstreeks deze tijd ontstonden allerlei volksverhuizingen waarin volkeren zuidwaarts trokken, mogelijk na een catastrofe (een aardbeving, brand, hongersnood of de inval van een ander volk).Voor een herkomst uit Myceens Griekenland en een verband met Cyprus pleiten archeologische vondsten, waaronder aardewerk, architectuur en inscripties. Dit sluit echter een oorspronkelijke herkomst uit het Minoisch Kreta, die met name in oudere literatuur genoemd wordt, niet uit, aangezien de Minoïsche beschaving vaak beschouwd wordt als de voorloper van de Myceense beschaving. 

Dus hoezo de huidige Palestijnen met de bijbelse Filistijnen vergelijken? 

Het Palestijnse Nationalisme was in 1948 nog zwak. VN-onderhandelaar Folke Bernadotte schreef in dat jaar in zijn dagboek:

Zij hebben ook nooit een specifiek Palestijns nationalisme ontwikkeld. Daarom is de eis voor een aparte Arabische staat in Palestina relatief zwak. Het lijkt erop dat de meeste Palestijnse Arabieren er onder de huidige omstandigheden best tevreden mee zouden zijn als zij door Transjordanië worden ingelijfd.

Het Palestijns nationalisme is met name in de jaren zestig opgekomen, samen met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO. Nog in 1977 gaf Zahir Muhsein echter aan dat er tussen Jordaniërs, Palestijnen, Syriërs en Libanezen geen verschillen zouden bestaan en dat de Palestijnse identiteit alleen om politieke redenen benadrukt werd.