stop de jacht in de uitkerkse polder

Quoted post


Gast

#101

2012-01-09 23:44

Beste ondertekenaars en inrichters,

Ik heb hierbij toch enkele bedenkingen.
Klopt het dat er veel vossen voorkomen in de oudlandpolder en deze dus het vogelbestand zwaar aantasten. Is de jacht hier dan geen hulpmiddel om in dit ecologisch gebied (geen natuurgebied)de vossenpopulatie in te perken.

Het is me niet zo duidelijk met deze petitie welke jacht jullie willen verbieden. Want volledig afschaffen vermoed ik dat dit in de toekomst eder nefast zal zijn voor de vogels dan constructief.

In Antwerpen is er ook een neutraal onderzoek gebeurd die aantoonde dat in de polders uitbreiding van natuurgebied, zoals jullie bepleiten, negatief is voor de weidevogels die zich aan de landbouw zonder excessen hebben aangepast en dus tegen de natuur is. Ik weet natuurlijk niet wat de gegevens in de Oudlandpolder zijn.

Zou het niet eerlijker zijn dat mensen ook een neutrale keuze kunnen invullen of zelfs tegen deze mening kunnen stemmen. Zo kan je een nog betere petitie afgeven aan de minister.

Voordat ik deze petitie zou onderteken heb ik dus meer (neutrale) informatie nodig.

Reacties

Dit bericht is verwijderd door de schrijver ervan (Toon details)

2012-01-10 00:03:39



Gast

#107 Re:

2012-01-10 09:04:59

#101: -  

 beste,

heb inderdaad beetje dezelfde bemerkingen aan de inrichters van deze site, die mensen die staan te roepen van alle jacht te stoppen en de trekkende vogels niet neer te knallen als ze in de polder toe komen zijn zeer kortzichtig, de 'jacht' in de vogelrichtlijngebieden is van zeer korte duur, met name slechts open tot 15 november dus ik zie het probleem niet van de in de winter toekomende trekvogels ??

en daarbij nog eens de aantallen soorten die slechts mogen bejaagd worden zijn zeer beperkt, al de rest is beschermd dus het is niet zo simpel te stellen dat zomaar naar alles geschoten wordt...

als we willen bijleren moeten we voor ieders mening openstaan in plaats van onmiddellijk te oordelen en ook eens niet beschaamt te zijn om eens over de grens te kijken hoe anderen de problemen aanpakken of niet aanpakken. zoals het probleem van gondbroeders niet enkel een probleem is door verstoring van jacht, wandelaars,... maar ook van predatie ?

en als laatste, de jaarlijkse voettocht (tweedaagse voettocht blankenberge) loopt dwars door de polder midden in het broedseizoen(mei), op de paden maar ook op sommige stukken dwars door de weilanden, en daarbij nog hier en daar (veel) afval achterlatend, luid zingend,... dit is toch ook een vorm van erge verstoring voor de plaatselijke dieren, die we zouden moeten verbieden, naar analogie van de meningen die ik hier las. Dus ik denk dat we nog altijd in dit kleine vlaanderen moeten proberen overeen te komen en de zo te klein geworden openbare ruimtes samen te 'gebruiken'.

graag meer en correctere(objectieve) info graag !

 


Gast

#123 Re:

2012-01-10 11:26:58

#101: -  

 

dat onderzoek wil ik toch wel eens zien. Ik vraag me af welke vogels er nog in de akkers en weilanden zitten. Weide- en akkervogels zijn de laatste 30 jaar zo goed als volledig verdwenen in België. Dit niet door jacht of vossen maar door de snelle evolutie in de manier van landbouw. (natuurlijk dit niet alleen maar is toch wel de grootste pion hier in) Door het intensieve maai- en graasbeheer, vele bemesting,intensieve bewerken van grond, gebruik van veel en grote machines en te opgekuiste gronden (geen wilde hoekjes, geen stukje grond dat niet om geploegd of gemaaid wordt) zijn veel vogels zoals leeuweriken, piepers, kwikstaarten, grutto's, wulpen, tureluurs, ... verdwenen maar ook vele andere fauna die een belangrijke kern van de voedselketen vormen. Er wordt niet gevraagd dat alle polders omgebouwd worden naar natuurgebied. Wel word er gevraagd om de natuur terug te betrekken in landbouw. Dit door een rustgebied te hebben waar alle fauna en flora kan op terugvallen in de polder en met enkele kleine aanpassingen in de manier van landbouw (strikt maai- en graasbeheer, zeer beperkte bemesting, weiden en akkers terug vochtig zetten en vaste poelen aanleggen, ...) zonder dat de landbouw hier verlies op doet. In de enkele gebieden waar dit gedaan wordt door de boeren ontstaan zeer mooie en waardevolle eco-systemen met terug de akker- en weidevogels (niet meer in de aantallen van vroeger maar ze zijn er wel terug). Vossen zijn de top van de voedselketen en zijn zeer belangrijk in een ecologisch belangrijk gebied. In de natuur overleven de sterkste en worden de zwakke en zieke beesten geëlimineerd, zo blijven populaties gezond en sterk. Naargelang het voedselaanbod groeit of zakt de populatie vossen, meer voedsel is meer jongen en kleinere territoria en minder voedsel betekent grotere territoria en slechts een minimum aantal jongen waardoor de populatie vossen zakt. Het voedselaanbod regelt de predatoren en niet andersom. Als je vossen afschiet zakt de overlevingskans van de soort en krijgen ze meer jongen waardoor de populatie even groot blijft of groter wordt.
jos

#136 Re:

2012-01-10 13:30:45

#101: -

hét probleem is juist dat de meeste weidevogels zich NIET aanpassen aan moderne landbouw en daardoor zeer snel achteruitgaan: de veldleeuwerik bijv. is in grote delen van Vlaanderen gewoon volledig verdwenen, er is nog maar 5 % van de oorspronkelijke populatie over en jawel, net als de andere soorten zitten ze voornamelijk in de schaarse natuurreservaten.


Gast

#183 Re:

2012-01-11 15:16:52

#101: -  

 de jager verstoord de dieren niet want die komt maar max 2 x per jaar

 maar al die wandelaars die komen kijken elke dag die verzieken de natuur ze kennen er niks van en ze gaan het eens uitleggen.

en al die dieren die gedood worden voor het plezier van de vos