Meer recht dan tucht

Opmerkingen

#416

Gebaseerd op de gepubliceerde uitspraken geven de centrale - en regionale tuchtcommissies regelmatig blijk van het feit dat het huidige tuchtrecht het zicht op de daglijkse realiteit van klinisch werkende artsen volledig kwijt is.

Het roept bij mij steeds opnieuw het beeld van de Spaanse Inquisitie op; ben je als arts eenmaal in de klauwen van een tuchtcommisie terecht gekomen dan maakt het weinig uit hoe onterecht de klacht ook is, hoe consciëntieus je ook werkt of hoe goed je je best doet in je dagelijks werk, een onrealistische, oninvoelbare, moreel onverdedigbare maar toch vernietigende uitspraak / maatregel kan je zomaar opgelegd worden.

Dit moet veranderen. Niet alleen voor het belang van de beklaagde artsen maar ook voor de wel terecht klagende patiënten.

Alex Appelman (Maarn, 2021-12-03)

#418

Volledig en volmondig eens met Menno.
Ik verwonder me al jaren over de uitspraken van het tuchtrecht waarbij ik vaak het gevoel heb dat de "collega artsen" maar dubieus daadwerkelijk collegae zijn en dat de juristen (duidelijk geen artsen) vaker wel dan niet doorslaggevend lijken.

Mehmet Kaya (Hank, 2021-12-03)

#429

Ik onderteken omdat het anders moet. Omdat ik me door de
impact van drie tuchtzaken achter elkaar, aangespannen door dezelfde patiënt (2 ongegrond, 1 niet ontvankelijk (alle 3 tot en met hoger beroep gegaan) uiteindelijk niet meer staande heb kunnen houden in mijn vak. De bescherming van artsen tegen degelijke voortdurend boze patiënten zou beter moeten zijn, terwijl het klachtrecht natuurlijk wel moet blijven bestaan. Zodat artsen zich niet meer zo vogelvrij en onveilig hoeven te voelen. Niet elke klacht zou via een voor de arts belastende tuchtrechtprocedure moeten gaan, omdat ze nu eenmaal daar is aangemeld.

Saskia Ebus (Eindhoven, 2021-12-03)

#435

Ik onderteken, omdat ik ontevreden ben over het huidige tuchtrecht. De laatste teken erg slechte uitspraken (niet goed onderbouwd), procedure duurt erg lang, niet anoniem, zelfs jaren na pensionering kan er nog een tuchtzaak komen).

Erik Wabeke (Beilen, 2021-12-03)

#445

Het eens ben met de petitie opsteller.

Hugo Pals (Rotterdam, 2021-12-03)

#446

Wat beoogt het tuchtrecht zoals dat nu functioneert te bereiken?

Hannah Coutinho (Utrecht, 2021-12-03)

#454

Eens met stelling dat tuchtrecht niet meer bijdraagt aan verbeteren zorg, enkel aan defensieve geneeskunde. Onbegrijpelijk welke uitspraken soms gedaan worden. Als de hele beroepsgroep een uitspraak niet snapt, dan gaan er dingen mis!

Veerle Stoffel (Ede, 2021-12-03)

#455

Ik als mede praktijkhouder en bestuurder mij ernstige zorgen maak over de ontwikkelingen binnen het tuchtrecht en daarmee de vernietigende werking op het medisch handelen.

Koen Verhart (West Graftdijk, 2021-12-03)

#463

Het huidige tuchtrecht van antieke proporties acht

Erik Koelma (Hagestein, 2021-12-03)

#475

Ik tegen naming en shaming ben van artsen, ik vind het wel goed dat er lereng wordt getroffen van situaties.
Afhandeling tuchtzaak duurt veels te lang

Tim America (Den Bosch, 2021-12-03)

#488

Een hard werkende arts continue defensief moet werken en er volledig voorbij gegaan wordt aan de eigen verantwoordelijkheid van patiënten..

Johan Scholtens (Doornspijk, 2021-12-03)

#491

Het tuchtrecht moet drastisch op de schoo: onzinnige tuchtzaken (de 28e van een psychiatrisch patient die ontoerekeningsvatbaar is, klachten over de verkeerde arts die niet in de kiem worden gesmoord). Artsen zijnvrij wild waar maar op geschoten kan worden

Marjolein Koenders (Elst, 2021-12-03)

#494

Ik als jonge arts hoop dat het tuchtrecht de gezondheidszorg verbetert in plaats van mij verlamt.

Desirée Warmerdam (Rosmalen, 2021-12-03)

#504

Kwaliteit en solidariteit gaat boven regelzucht!

Bastiaan Berndsen (Amsterdam, 2021-12-03)

#513

Het Tuchtcollege kan weken nadenken over besluiten en afwegingen, die de aangeklaagden in tijdsdruk en onder andere druk moeten nemen. De macht van het College en het gemak waarmee maatregelen worden opgelegd getuigen van een volstrekt gebrek aan inzicht in de realiteit van de zorgverlening.
Het College lijkt vooral zichzelf serieus te nemen en niet dat waar het voor staat.
Kunnen de inrichters van ons zorgstelsel trouwens ook voor dit College worden gedaagd?

Bart Adèr (Rotterdam, 2021-12-03)

#518

Ik sta helemaal achter het standpunt dat het tuchtrecht in Nederland echt anders moet.

Chantal Loose (Rotterdam, 2021-12-03)

#520

Ik het niet eens kan zijn met sommige recente uitspraken

C Heemstra (Veldhoven, 2021-12-03)

#522

Als we openheid en kwaliteitsverbetering willen dan is een per definitie tuchtend of straffend recht geen zinvolle oplossing.

Heinrich Janzing (Tegelen, 2021-12-03)

#525

ik ernstige twijfels heb over de voeling met de medische praktijk bij de tuchtcolleges; juridisering voert de boventoon

rob vrenken (enschede, 2021-12-03)

#534

In het recht is iemand onschuldig totdat het telastgelegde bewezen is. In het tuchtrecht moet de beklaagde zijn onschuld bewijzen en heeft bij tegenstrijdige verklaringen de klacht meer waarde.

Simon Boerboom (Amsterdam, 2021-12-03)

#537

Ook de omstandigheden waaronder een arts moet werken werkdruk etc moeten worden meegewogen in een oordeel

JH Van der Veen (Driehuis, 2021-12-03)

#554

We hebben geen tuchtrecht meer. Het is verworden tot tevredenheidsrecht. Zelfs als je klacht geseponeerd wordt wordt je geacht je excuus te maken.

Alwyn Vereecken (Bruchem, 2021-12-04)

#555

het tuchtrecht teveel vanuit de ivoren toren wordt beoefend

Henk de Vos (Zuid-Beijerland, 2021-12-04)

#556

De huidige vonnissen defensief handelen aanmoedigen en te weinig rekening houden met context van zowel klager als aangeklaagde.

Auke Post (Geldrop, 2021-12-04)

#558

Ik onderteken omdat ik recente uitspraken over collega’s die heel erg hun best gedaan hadden om goed te doen , niet te begrijpen vind. Als beroepsgroep moeten we solidariteit tonen in deze.
Politici maken fouten over belangrijke zaken en hoeven alleen sorry te zeggen.
Als arts sta je gelijk voor het tuchtrecht.
Niet te begrijpen

Marloes van Ierland (Amsterdam, 2021-12-04)

#559

Ik vind dat de uitspraken van het tuchtcollege te veel verantwoording voor een patients welzijn bij de arts neerlegt en weghaalt bij de patient. Daarnaast vind ik dat het steeds onduidelijker wordt wat we moeten doen wat betreft dossiervorming: schrijven we te weinig, dan is het niet goed. Schrijven we te veel dan is het ook niet goed. Doorwerken in zeer moeilijke omstandigheden wordt zelfs afgestraft: je had dan eigenlijk moeten stoppen met werken. Ik vind de uitspraken vaak ingaan tegen hoe het in de dagelijkse praktijk werkt en niet helpen om zorg te verbeteren

Femke Voskamp (Emmen, 2021-12-04)

#560

Tuchtrecht is volledig ontspoord. Bijna alle aanmeldingen worden geaccepteerd. Zelfs indien op de zitting binnen enkele minuten, de klacht ongegrond wordt geacht en verworpen. Wel tevoren slapeloze nachten!

Alexandra Kleijzen (Haarsteeg, 2021-12-04)

#565

Ik onderteken omdat ik van heel dichtbij heb meegemaakt dat het niet goed gaat zo. uitspraak is gedaan waarbij degene die aangeklaagd werd uiteindelijk een waarschuwing kreeg, voor de klacht van de patiënt werd geen grond gevonden maar er werd door het college zelf een oordeel geveld over de situatie waarbij de waarschuwing uitgedeeld werd obv deze eigen opvatting. Als dit kan binnen het tuchtrecht kan ik het niet steunen.

Paula Stam (Bussum, 2021-12-04)

#579

Ik onderteken deze petitie omdat het huidige tuchtrecht niet meer voldoet. Een "fout" is bijna altijd toe te schrijven aan een systeem fout. Het is puur onrechtvaardig om een schakel, cq individu te straffen voor een systeemfout. In het tuchtrecht moet daarom eerst nar het systeem worden gekeken

Annet van der Sluys Veer (Amsterdam, 2021-12-04)

#580

eens conform brief

Antonie Van Schothorst (HUIZEN, 2021-12-04)

#584

Ik teken de petitie, omdat ik zie dat er voor ons als praktiserende artsen vaak bizarre uitspraken lijken te zijn binnen het tuchtrecht. Dit voelt alsof je als arts niet meer kunt rekenen op een beoordeling die recht doet aan de praktijk.

Jobje Haaijman (Bemmel, 2021-12-04)

#586

Ik het gevoel krijg dat onmenselijke eisen worden verwacht van doktoren. Onder een loupe gelegd door tuchtcollege, klachtencommissie,patiënten groepen, media, zorgverzekeraars. Het begrip schuldig tot het tegendeel bewezen is, lijkt voor Holleder wel te gelden, maar niet voor een arts. Ik denk dat er geen dokter is die met opzet 'een fout' maakt net als dat er geen dokters zijn die geen fouten maakt. Ook denk ik dat die dokters er zelf voldoende last van hebben als het anders liep dan verwacht. Daar is geen schop na voor nodig.

Peter van Ek (Oosterhesselen, 2021-12-04)

#589

Ik onderteken omdat ik ook vind dat het huidige tuchtrecht geen positieve bijdrage levert aan verbetering van kwaliteit van zorg. De connectie met de realiteit van de werkvloer lijkt ver te zoeken...

Kees van der Meer (Leiden, 2021-12-04)

#593

Ik onderteken omdat de huidige manier van tuchtrecht tot in de kern fout is.

De zorg kenmerkt zich door het feit dat er aan de voorkant veel onduidelijk is. Iedere beoordeling en inschatting wordt gedaan op basis van beschikbare informatie. Naar eer en geweten wordt vervolgens een beleid ingezet.

Het wordt Geneeskunde genoemd en geen geneesheidswetenschappen omdat de uitkomst helaas niet te voorspellen valt.

Waarom is de huidige vorm van tuchtrecht tot in de kern verkeerd? Omdat het startpunt van een tuchtrechtzaak altijd het resultaat als vertrekpunt heeft. Er is iets fout gegaan en wat had er beter gekund.

Richtlijnen worden meetlatten waar niet alleen juristen maar ook collega’s je de maat langs gaan nemen. Het zelfde gebeurt met calamiteiten en al met al wordt alles steeds defensiever en daarmee duurder en onbetaalbaar.

F.M. Jacobs (Venlo, 2021-12-04)

#594

Ik teken omdat tuchtrechtuitspraken leiden tot een klimaat waarin we ons gratuit indekken tegen juridische claims. Daarmee richten we ons nog meer op de computer in plaats van de patiënt.

Pieter Stokkers (Haarlem, 2021-12-04)

#595

Ik onderteken omdat het nederlandse tuchtrecht de voeling met de medici, die 24 uur per dag de kastanjes uit het vuur moeten halen, volledig dreigt te verliezen. Aan hen worden absurde onrealistisch eisen gesteld en onterecht gestraft

Ariaan Van Walsum (Den Haag, 2021-12-04)

#596

Dit tuchtrecht leidt tot zeer defensieve zorgverlening. Dit is op den duur niet houdbaar en leidt tot forse toename van kosten en verlies van werkplezier.

Frank Boersma (Arnhem, 2021-12-04)

#598

De tucht van opschrijven van standaardadviezen opgelegd door ons tuchtrecht ( en helaas vaak ook onze eigen beroepsgroep) , is niet te handhaven in tijden van schaarste van personeel, waaronder inmiddels ook huisartsen.

Martine Samsom (AMSTERDAM, 2021-12-04)



Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...